Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Купувам Осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Купувам Осцилоскоп
Edesign написа:
"Няма да го ползвам за измерване, а по-скоро да видя дали някъде излизат импулси и най-общо каква е формата на импулсите"

Ето затова говорих, че http://electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=53 е супер решение.
Той точно това прави, сваля определен брой точки и ги показва на екрана. Но с него идеално можеш да видиш правоъгълник, трапец, синусоида до 20КХз, има вграден честотомер, измерва постояннотокова съставка, има приличено софтуер, само ехе е нищо не се инсталира... на мен често ми се случва да свалям кодове от дистанционни управления и режима ACQ ми е удобен..

Ако сложиш на звуковата карта софтуер за осцилоскоп ще е е подър от това :)
http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en
http://www.zelscope.com/

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Яну 24, 2012 11:48 am
Профил

изобщо не е вярно. навремето много ползвах такива през карта. Кажи ми със самплинг 44кхз как ще е по-добре от 300кхз, да не говорим за DC и галванично разделяне, калибрация по амплитуда,трябва да си добавиш входно стъпало и както казах светлинни години разстояние.... да не говорим че повечето читави програми са платени дори и тази която си постнал е 80 лв.... за какво говорим въобще
Изобщо ако си работил със звукова карта споделяй реални впечатления

Вто Яну 24, 2012 12:06 pm
Профил WWW

Edesign написа:
изобщо не е вярно. навремето много ползвах такива през карта. Кажи ми със самплинг 44кхз как ще е по-добре от 300кхз, да не говорим за DC и галванично разделяне, калибрация по амплитуда,трябва да си добавиш входно стъпало и както казах светлинни години разстояние.... да не говорим че повечето читави програми са платени дори и тази която си постнал е 80 лв.... за какво говорим въобще
Изобщо ако си работил със звукова карта споделяй реални впечатления

Повечето карти поддържат 48Кхз самплинг рате!
За да го спомена означава че съм го ползвал и съм мерил, доста добър резултат дава до 22КХз честоти, ще се види и то без проблем!
Пробва ли изобщо първия софтуер да видиш какви възможности има. Цена в лева = 0лв!
Колко е трудно да си вземеш сонда и да я пригодиш за звукова карта, измерва до 1V със сонда 1:1, 1:10 ти е напълно достатъчно. Още повече че имаш 2 канала?
Как ще разчетеш тази картинка при скала 1m=0.001/сек?

Прикачени файлове:
soundcard_test.jpg
soundcard_test.jpg [ 142.33 KiB | Прегледано 1398 пъти ]

Вто Яну 24, 2012 1:26 pm
Профил

не не нямам намерение да пробвам повече софтуери през саунда както и нямам намерение повече да споря. Само не разбирам как с 44к самплинг ще видиш хубаво 22кхз като имаш само няколко точки от периода на синусоидата не ми става ясно, но до 5 кхз през картата наистина е хубаво, също и сонда с DC компонента как ще си направиш без да бърникаш картата също не ми е ясно .....

Вто Яну 24, 2012 1:36 pm
Профил WWW
Аватар

Пламене не се опитвай на краствичари курнишони да продаваш. И аз имам известен опит със такива програми - за нискочестотни (до 1-2 кхз) цифрови сигнали бива. За друго - тц. Даже по някое време спрях да пускам и софта, ами направо си слушам какво има - ако пука значи I2C-то е активно. Или пък ако излиза звук с очакваната честота значи радиото приема. Нищо повече. Ама да видиш фронтове и подобни щуротии - забрави.

Вто Яну 24, 2012 1:48 pm
Профил ICQ

Edesign написа:
не не нямам намерение да пробвам повече софтуери през саунда както и нямам намерение повече да споря. Само не разбирам как с 44к самплинг ще видиш хубаво 22кхз като имаш само няколко точки от периода на синусоидата не ми става ясно, но до 5 кхз през картата наистина е хубаво, също и сонда с DC компонента как ще си направиш без да бърникаш картата също не ми е ясно .....

Дай пак да погледнем картинката. Колко микросекунди е малкото деление след като имаш 100мкс за деление?
Защо картинката е гладка и при 20мкс = 50кхз?
Задай си тези въпроси и помисли колко битово е АДЦ-то на картата в сравнение с онази сапунка?
http://www.voxforge.org/home/docs/faq/f ... pling-rate

Вто Яну 24, 2012 1:50 pm
Профил

Като за безпари си струва парите.
Има звукови карти с честота на семплиране 44.1/48/96/192kHz и 16/24 битови ADC (е има филтър който реже всичко над 20кхз и 24 бита са реални 16 но това са подробности)
Edesign ако си сигурен че формата на сигнала е синосуида нямаш никакъв проблем да хванеш 22кхз с 48кхз семплиране. Ако пък ползваш мултиплексор със стерио входа можеш да хванеш честота от 44кхз при 48кхз семплиране.

Вто Яну 24, 2012 1:54 pm
Профил

ike много добре знам как работи цифровия осцилоскоп, методите за oversampling и т.н. , plameniv като изгори един комп през саунда пак да ми обяснява колко готина е програмката. Аз така направих преди 10тина години. с един пентиум 1, цените им хич не бяха за пренебрегване тогава :D

Вто Яну 24, 2012 2:04 pm
Профил WWW

Edesign написа:
ike много добре знам как работи цифровия осцилоскоп, методите за oversampling и т.н. , plameniv като изгори един комп през саунда пак да ми обяснява колко готина е програмката. Аз така направих преди 10тина години. с един пентиум 1, цените им хич не бяха за пренебрегване тогава :D

Зависи какво мериш, ако е за някакви микроконтролерски дивотии няма какво да му умуваш толкова :)
Е и аз съм горил Правец 8Д, само 2 ТТЛ-ки оцеляха ама не бяха от соц лагера :D
Иначе от съвременните така и не можах да изгоря ни едно дъно 8)

Вто Яну 24, 2012 3:02 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

[quote] time base : 20ns to 100ms per division
record length: 4K samples / channel
real time sampling frequency: 1.25kHz to 50MHz/quote]

При честота на семплиране 50MHz това 4k буферче стига за 80 микросекунди запис 8O :axe: :finga: или компютъра трябва да чете данните от осцилоскопа с честота 12.5 kHz. Според мен трябва много читава операционна система и може би мощен компютър, защото не знам едно забавяне на четенето как ще се отрази на визуализацията на данните в програмата. Може би са измислили как да преодолеят този проблем по алгоритмичен път, но толкова малко буферче при големината и скоростта на днешните памети ми се струва несериозно.

Все пак не съм ползвал такава машинка и разсъжденията ми са чисто теоретични. :P :oops: 8)

Чет Яну 26, 2012 3:08 pm
Профил
Аватар

Ами какво да ти кажа я... Ти ако видиш повече от 60 семпъла в секунда ела ми се обади. Мислиш ли че скопа праща повече данни :) ?

Щото аз съм пускал моя на 2GS на PIII/500 и въобще няма признаци на тътрене - ама аджеба моеш ли я види всичката информация?

Чет Яну 26, 2012 8:41 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3