| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: мултифункционален бутон + PWM
Има "нарисуван" един диод - наистина 1N4148 ли си сложил там? 7805 топли горе долу толкова ((Uin-Uout)*Iout)W. С други думи ако храни само едно пикче и един келяв приемник (30-40 ма най много да е) и 7 волтаразлика, ще имаш около 0.2 - 0.3 W - което не би трябвало да сгрее чипа чак до парене. Аз лично си мисля (ако наистина си сложил 1N4148), че този диод се е превърнал в някакъв Х проводник и от там ти идват проблемите. Освен това лентите не светят от напрежение  а от ток - и на 5 волта да ги сложиш пак ще светнат ама слабичко. Затова за светодиоди се правят малко по-сложнички неща.
|
| Съб Сеп 24, 2011 5:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
На 5 волта няма да светнат щото са по 3 светодиода в серия, напрежението им в права посока дори 2 В да е, при 5 протичащият ток ще е мнооого малък за да светнат, а то напрежението в права в зависимост от цвета може и 3.2 да е че и до 3.5. май, то зависи от технологията.
|
| Съб Сеп 24, 2011 10:31 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
За да не пече 78L05, трябва да се намали консумацията, т.е: 1. Софтуерът да е разумно написан, процесорът трябва да се спира, когато нищо не прави. Няма причина PIC-ът да консумира повече от 1-2 мА ( освен ако толкова си може ). 2. Да се увеличи стойността на базовите резистори на транзисторите. Не е лошо дори да се сложат някакви малки MOSFET с LogicGate. Друго, което може да се направи, е да се махнат резисторите във веригите на светодиодите, а вм тях да се направят генератори на ток при Q1-Q3. Така токът ( и яркостта ) няма да зависи от големината на захранващото напрежение.
|
| Съб Сеп 24, 2011 10:55 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Доколкото разбрах лентите не са като тези на схемата. Тъй, че не може да се съди в каква схема са свързани. Както и да е. Всичките от този сорт са с резитори така или иначе. 1к базови резистори не е кой знае колко малко - на 5 волта са 5 ма. По три са 15 - пак не стигат да се подгре толкова много 7805. Това за генераторите на ток имах предвид като казах "малко по-сложничко" 
|
| Съб Сеп 24, 2011 11:20 pm |
|
 |
|
pachuka
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 21, 2011 9:51 pm Мнения: 46 Местоположение: Bulgaria
|
да наистина съм сложил този диот в началото понеже преди това незнаех точно какво ми е захранването... но реших да вложа пари във ново захранване, лентите да светват и при 9 волта но много слабо просто токато пробвах лампите ползвах една 9 волтова батерия за по лесно  та от там знам но не мисля че това е важно ще направя една схема на точно моя но разликите не са толкова големи. забравих че съм вързал едно реле което го командвам със като лампите през транзистор. релето е вързано след стабилизатора но първо него и него бях изключил (софтуерно)след първия отказ да работи контролера. ще гледам още днес да начертая схемата и да я кача по късно че да е ясно всичко щот вече ..........
|
| Съб Сеп 24, 2011 11:24 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Мда... чудно как успява "този диод" все още да ти е "цял" - ако искаш все пак диод срещу обратно включване би трябвало да помислиш за нещо от сорта на 1N5819 в най-лошия случай. Най добре нещо от сорта MBR1020 или подобен.
|
| Съб Сеп 24, 2011 11:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Да много чудно че оцелява, каквито и да са тия ленти .... иначе за стабилизатора, аз чета L05, 100 mW не са толквоа много, трябва да грее но в рамките на нормланото, и това е при 100% PWM.
|
| Съб Сеп 24, 2011 11:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За да стане по-лесно работата дай актуална схема на цялото устройство, че има много неясни неща. Все пак оригиналната схема е предвидена да управлява 9 светодиода.
1. това което наричаш трансформатор, реално такова ли е или е готово захранване на 12 волта? 2. монтирани ли са R1, 2 и 3? 3. какви са Q1, 2 и 3? 4. на светодиодните ленти има ли нещо което да ограничава тока през светодиодите? 5. каква е общата консумация за всеки от цветовете от 12 волта за всички използвани ленти?
|
| Нед Сеп 25, 2011 12:58 am |
|
 |
|
pachuka
|
това което наричам трансформатор е това захранване 12v 30w http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... ucts_id=89лед лентите са RGB 60led на метър 14,4w на метър по отделно всеки цвят е 4,8w за всеки цвят на схемата платката от хеликоптера съм я представил като пик - намерих батерията на хелито оказа се че е 7,2v 670мА но предполагам това е заради моторчето а не щот харчи много ток контролера. и това е точно схмета на платката която съм запоил...разбира се там където са 3 диода са х 15 (две ленти по 75см.).контролера по време на шима не светва бяла светлина та най голямата стойност 9,6w на метър. Диода си е читав нищо му няма ... последно като го пуснах като махнах леда на релето както и контролера на хелито свети известно и спря после като замерих беше изгорял стабилизаотра ама мисля че това е станало много по рано просто се беше излъгал да проработи малко.
|
| Пон Сеп 26, 2011 12:29 am |
|
 |
|
Cekins
|
Такааа. 1. Смени диода  той служи за защита от обратно включване и през него ти минават всичките 10 вата. При 0.9 волта пад не виждам как може да остане не просто здрав а въобще цял - той трябва да е опечен и самия той да свети доста ярко  2. Замени RL1 с 12 волтово и му закачи плюса към 12 те волта. Разкарай него кондензатор от базата на транзистора - къв чеп дири там - там може да сложиш 10-20 к съпротивление. Сложи нормален диод (1N4007) на бобината на релето. Ако искаш пак му слагай светодиод, ама недей разчита на него да ти гаси отката на бобината. 3. Разкарй RL2 - ако държиш да запазиш схемата сложи оптрон там. Ама според мен там си минава съвсем спокойно с най обикновен транзистор. 4. Базовите R на управляващите транзистори спокойно могат да отидат на 4,7к, евентуално не е зле да има 20-тина кОм към маса на базите.
|
| Пон Сеп 26, 2011 11:36 am |
|
 |
|
itso.t
|
Като допълнение - смени транзисторите Q1 - Q6 с BC337 или нещо по-мощно, например ZTX869. Хубаво е на входа и изхода на стабилизатора за сложиш и някой електролитен кондензатор. R1 до R6 предполагам са токоограничаващите резистори на лентата? Струва ми се удачно да се уточни, че диодът трябва да е в обратна посока от тая на светодиода...
|
| Пон Сеп 26, 2011 12:40 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е то оставаше и да е в права посока и щеше съвсем да се ок(ъ)раси работата 
|
| Пон Сеп 26, 2011 1:23 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ами като чета какви са някои от въпросите, предпочитам да "подсетя" авансово за тая особеност...
|
| Пон Сеп 26, 2011 10:20 pm |
|
 |
|
pachuka
|
1N4007 както казах си е здрав читав и не грее противно на очакванията ви, изгоря само стаблизаотра който от всичките черкове загряваше само той. Във момента ток има до стабилизатора след него го няма ниакъв та пак диода е читва но ще го сменя но не заради него е изгорял тоя стабилизатор и заради не го да е греел нали така или се бъркам пак. релето ще го преместя на 12v не е проблем, но при първите проблеми изклщчих релето от чипа все пак затова е тоя бутон там. Но продължи да грее докато не изгоря стабилизатора. Въпреки че ме съмнява че тези маневри ще доведат до успех  . благодаря за отговорите все пак  като ги сменя ще пиша кво е станало
|
| Пон Сеп 26, 2011 11:26 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Мда... Явно нещо ти е тотално сбъркано. Явно диода ти се е превърнал на "цял" проводник. Щом даже и не грее  Та там дори и 1N4007 трудно би издържал, камо ли мижавия 1N4148... както и да го смяташ 10 вата на 12 волта са близо 0.9 А. При 0.9 волта пад в диода са близо 1 ват само в диода  Тъй, че помисли си дали е здрав ... Ако пък е здрав, кажи от де си го купил че и ние от там да си купуваме 1N4148 дето издържа на 1 ампер. Светодиода на релето все пак иска някакво съпротивление. Даже ми е чудно как и той остава здрав... Ама айде на 5 волта може и да оцелява някак. Въобще ми е чудно как тази схема е работила цели 2 часа а не само 2 секунди... И си провери някъде да нямаш късо. Най-лесно с уреда измери на омове между изхода на стабилизатора и маса какво R имаш - трябва да е няколко килоома в най-лошия случай (пика да се опита да тръгне със захранване от уреда).
|
| Вто Сеп 27, 2011 9:23 am |
|
|