Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
мултифункционален бутон + PWM 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: мултифункционален бутон + PWM
Има "нарисуван" един диод - наистина 1N4148 ли си сложил там?

7805 топли горе долу толкова ((Uin-Uout)*Iout)W. С други думи ако храни само едно пикче и един келяв приемник (30-40 ма най много да е) и 7 волтаразлика, ще имаш около 0.2 - 0.3 W - което не би трябвало да сгрее чипа чак до парене.

Аз лично си мисля (ако наистина си сложил 1N4148), че този диод се е превърнал в някакъв Х проводник и от там ти идват проблемите.

Освен това лентите не светят от напрежение :) а от ток - и на 5 волта да ги сложиш пак ще светнат ама слабичко. Затова за светодиоди се правят малко по-сложнички неща.

Съб Сеп 24, 2011 5:26 pm
Профил ICQ

На 5 волта няма да светнат щото са по 3 светодиода в серия, напрежението им в права посока дори 2 В да е, при 5 протичащият ток ще е мнооого малък за да светнат, а то напрежението в права в зависимост от цвета може и 3.2 да е че и до 3.5. май, то зависи от технологията.

Съб Сеп 24, 2011 10:31 pm
Профил
Аватар

За да не пече 78L05, трябва да се намали консумацията, т.е:
1. Софтуерът да е разумно написан, процесорът трябва да се спира, когато нищо не прави. Няма причина PIC-ът да консумира повече от 1-2 мА ( освен ако толкова си може ).
2. Да се увеличи стойността на базовите резистори на транзисторите. Не е лошо дори да се сложат някакви малки MOSFET с LogicGate.
Друго, което може да се направи, е да се махнат резисторите във веригите на светодиодите, а вм тях да се направят генератори на ток при Q1-Q3. Така токът ( и яркостта ) няма да зависи от големината на захранващото напрежение.

Съб Сеп 24, 2011 10:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Доколкото разбрах лентите не са като тези на схемата. Тъй, че не може да се съди в каква схема са свързани. Както и да е. Всичките от този сорт са с резитори така или иначе. 1к базови резистори не е кой знае колко малко - на 5 волта са 5 ма. По три са 15 - пак не стигат да се подгре толкова много 7805. Това за генераторите на ток имах предвид като казах "малко по-сложничко" :)

Съб Сеп 24, 2011 11:20 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

да наистина съм сложил този диот в началото понеже преди това незнаех точно какво ми е захранването... но реших да вложа пари във ново захранване, лентите да светват и при 9 волта но много слабо просто токато пробвах лампите ползвах една 9 волтова батерия за по лесно :) та от там знам но не мисля че това е важно

ще направя една схема на точно моя но разликите не са толкова големи. забравих че съм вързал едно реле което го командвам със като лампите през транзистор. релето е вързано след стабилизатора но първо него и него бях изключил (софтуерно)след първия отказ да работи контролера.

ще гледам още днес да начертая схемата и да я кача по късно че да е ясно всичко щот вече ..........

Съб Сеп 24, 2011 11:24 pm
Профил
Аватар

Мда... чудно как успява "този диод" все още да ти е "цял" - ако искаш все пак диод срещу обратно включване би трябвало да помислиш за нещо от сорта на 1N5819 в най-лошия случай. Най добре нещо от сорта MBR1020 или подобен.

Съб Сеп 24, 2011 11:49 pm
Профил ICQ

Да много чудно че оцелява, каквито и да са тия ленти .... иначе за стабилизатора, аз чета L05, 100 mW не са толквоа много, трябва да грее но в рамките на нормланото, и това е при 100% PWM.

Съб Сеп 24, 2011 11:54 pm
Профил
Аватар

За да стане по-лесно работата дай актуална схема на цялото устройство, че има много неясни неща. Все пак оригиналната схема е предвидена да управлява 9 светодиода.

1. това което наричаш трансформатор, реално такова ли е или е готово захранване на 12 волта?
2. монтирани ли са R1, 2 и 3?
3. какви са Q1, 2 и 3?
4. на светодиодните ленти има ли нещо което да ограничава тока през светодиодите?
5. каква е общата консумация за всеки от цветовете от 12 волта за всички използвани ленти?

Нед Сеп 25, 2011 12:58 am
Профил

това което наричам трансформатор е това захранване 12v 30w
http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... ucts_id=89
лед лентите са RGB 60led на метър 14,4w на метър по отделно всеки цвят е 4,8w за всеки цвят
на схемата платката от хеликоптера съм я представил като пик - намерих батерията на хелито оказа се че е 7,2v 670мА но предполагам това е заради моторчето а не щот харчи много ток контролера.

и това е точно схмета на платката която съм запоил...разбира се там където са 3 диода са х 15 (две ленти по 75см.).контролера по време на шима не светва бяла светлина та най голямата стойност 9,6w на метър. Диода си е читав нищо му няма ... последно като го пуснах като махнах леда на релето както и контролера на хелито свети известно и спря после като замерих беше изгорял стабилизаотра ама мисля че това е станало много по рано просто се беше излъгал да проработи малко.

Прикачени файлове:
programator.JPG
programator.JPG [ 75.05 KiB | Прегледано 1933 пъти ]
Пон Сеп 26, 2011 12:29 am
Профил
Аватар

Такааа.

1. Смени диода :) той служи за защита от обратно включване и през него ти минават всичките 10 вата. При 0.9 волта пад не виждам как може да остане не просто здрав а въобще цял - той трябва да е опечен и самия той да свети доста ярко :)

2. Замени RL1 с 12 волтово и му закачи плюса към 12 те волта. Разкарай него кондензатор от базата на транзистора - къв чеп дири там - там може да сложиш 10-20 к съпротивление. Сложи нормален диод (1N4007) на бобината на релето. Ако искаш пак му слагай светодиод, ама недей разчита на него да ти гаси отката на бобината.

3. Разкарй RL2 - ако държиш да запазиш схемата сложи оптрон там. Ама според мен там си минава съвсем спокойно с най обикновен транзистор.

4. Базовите R на управляващите транзистори спокойно могат да отидат на 4,7к, евентуално не е зле да има 20-тина кОм към маса на базите.

Пон Сеп 26, 2011 11:36 am
Профил ICQ
Аватар

Като допълнение - смени транзисторите Q1 - Q6 с BC337 или нещо по-мощно, например ZTX869.
Хубаво е на входа и изхода на стабилизатора за сложиш и някой електролитен кондензатор.

R1 до R6 предполагам са токоограничаващите резистори на лентата?

Cekins написа:
...Сложи нормален диод (1N4007) на бобината на релето. Ако искаш пак му слагай светодиод, ама недей разчита на него да ти гаси отката на бобината...

Струва ми се удачно да се уточни, че диодът трябва да е в обратна посока от тая на светодиода...

Пон Сеп 26, 2011 12:40 pm
Профил
Аватар

Е то оставаше и да е в права посока и щеше съвсем да се ок(ъ)раси работата :)

Пон Сеп 26, 2011 1:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами като чета какви са някои от въпросите, предпочитам да "подсетя" авансово за тая особеност...

Пон Сеп 26, 2011 10:20 pm
Профил

1N4007 както казах си е здрав читав и не грее противно на очакванията ви, изгоря само стаблизаотра който от всичките черкове загряваше само той. Във момента ток има до стабилизатора след него го няма ниакъв та пак диода е читва но ще го сменя но не заради него е изгорял тоя стабилизатор и заради не го да е греел нали така или се бъркам пак.

релето ще го преместя на 12v не е проблем, но при първите проблеми изклщчих релето от чипа все пак затова е тоя бутон там. Но продължи да грее докато не изгоря стабилизатора. Въпреки че ме съмнява че тези маневри ще доведат до успех :(.

благодаря за отговорите все пак :) като ги сменя ще пиша кво е станало

Пон Сеп 26, 2011 11:26 pm
Профил
Аватар

Мда... Явно нещо ти е тотално сбъркано.

Явно диода ти се е превърнал на "цял" проводник. Щом даже и не грее :) Та там дори и 1N4007 трудно би издържал, камо ли мижавия 1N4148... както и да го смяташ 10 вата на 12 волта са близо 0.9 А. При 0.9 волта пад в диода са близо 1 ват само в диода :) Тъй, че помисли си дали е здрав ... Ако пък е здрав, кажи от де си го купил че и ние от там да си купуваме 1N4148 дето издържа на 1 ампер.

Светодиода на релето все пак иска някакво съпротивление. Даже ми е чудно как и той остава здрав... Ама айде на 5 волта може и да оцелява някак. Въобще ми е чудно как тази схема е работила цели 2 часа а не само 2 секунди... И си провери някъде да нямаш късо. Най-лесно с уреда измери на омове между изхода на стабилизатора и маса какво R имаш - трябва да е няколко килоома в най-лошия случай (пика да се опита да тръгне със захранване от уреда).

Вто Сеп 27, 2011 9:23 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5