Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Чухте ли новината? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Чухте ли новината?
Един от безбройните линкове: http://www.reuters.com/article/2011/09/22/us-science-light-idUSTRE78L4FH20110922
На мен лично ми е безкрайно кеф понеже съм водил безкрайни спорове по тоя въпрос. В някои отношения съвременните учени не са по-добри от едновремешната инквизиция - някой си бил казал и край. Не можело да стане.

Съб Сеп 24, 2011 11:26 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Чухте ли новината?
Никъде не казват с каква точност са мерили ... малко нещо да е мръднало и нещата си остават същите :) ...

Съб Сеп 24, 2011 12:50 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

На мен ми е чудно, как ги хващат тия неутрината, та чак ги и измерват.
Слънцето и звездите ни замерят с чудовищен брой неутрино и за да ги хвант ползват това http://www.google.com/search?q=super+ka ... 52&bih=825
Цитат:
The Super-K is located 1,000 m (3,300 ft) underground in the Mozumi Mine in Hida's Kamioka area. It consists of a cylindrical stainless steel tank that is 41.4 m (136 ft) tall and 39.3 m (129 ft) in diameter holding 50,000 tons of ultra-pure water. The tank volume is divided by a stainless steel superstructure into an inner detector (ID) region that is 33.8 m (111 ft) in diameter and 36.2 m (119 ft) in height and outer detector (OD) which consists of the remaining tank volume. Mounted on the superstructure are 11,146 photomultiplier tubes (PMT) 20 in (51 cm) in diameter that face the ID and 1885 8 in (20 cm) PMTs that face the OD. There is a Tyvek and blacksheet barrier attached to the superstructure that optically separates the ID and OD.

Не знам каква реакция са успяли да постигнат с ускорителя, че да засекат дори и една частичка, пък камоли да успеят да й определят свойствата.

Съб Сеп 24, 2011 1:32 pm
Профил
Аватар

Е още не е ясно има ли новина. Хората дето са го премерили казват, че са гледали
къде ли не и че са огледали каквото могат те и затова сега се обръщат към общността
и тя да гледа. Все пак тия измервания не са прости и не стават по-прости с развитието.

Ако резултатите се потвърдят това наистина ще промени много в разбирането ни за
света. Не че ще отрече Айнщайновите теории, те са наблюдавани и измерене,
както неговите не са отрекли Нютъновите а са ги пратили в частен случай.
Същото е напълно вероятно да се случи пак, дали ще е тоя път предстои да видим.
Няколко микросекунди изпреварване на регистрирани неутрино-та (които са дяволски
трудни за регистрация) пред фотоните лесно могат да се сбъркат като измерване.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Сеп 24, 2011 1:57 pm
Профил WWW
Аватар

А бе крайно време си беше !

Съб Сеп 24, 2011 2:07 pm
Профил ICQ
Аватар

На още едно замисляне - без да познавам установката им, не съм я правил аз
все пак - бих заложил на капацитет/индуктивност забавящи фотоните като
закъснителна линия, колко им трябва на колко беше, 1000 ли, 2000 км ли беше.

Бих предпочел да не е така де, и аз намирам, че е крайно време за пореден
фундаментален пробив.

Съб Сеп 24, 2011 3:20 pm
Профил WWW
Аватар

Някъде из пресата четох, че не са първите които измерват подобно нещо - американци през 2007 г. са го измерили също. Мисля, че сега са почнали опити и тук в Чикаго във Ферми лаб ако не се лъжа, за да видят няма ли и те да попаднат на същото нещо.

Съб Сеп 24, 2011 4:57 pm
Профил

Мнение 
Ако има малко по-висока скорост от тази на светлината не е чак толкова интересно. С малко ще се променят стойностите във формулите. По-интерсното е дали има въобще максимална скорост на движение.

Съб Сеп 24, 2011 7:07 pm
Профил
Аватар

Е то и малко ако е ще означава, че не ни е позната горна граница. Засега c е тая,
която знаем.
Теоретичната физика ще претърпи драматично развитие ако се окаже така, но аз съм
все още скептик ако и да ми се ще да са им верни измерванията.

Съб Сеп 24, 2011 8:08 pm
Профил WWW

Мнение Re:
sthx написа:
По-интерсното е дали има въобще максимална скорост на движение.

Засега няма наблюдения, които да отхвърлят теорията на относителността. Въпреки всичко тя все още е със статут "теория" и опитите да бъде оборена продължават. Та ако вярваме на теорията (няма причина да не вярваме) максималната скорост има, с уговорката че тя няма "абсолютна" стойност ;-)

Колкото до конкретната новина като я чух по bTV си спомних една друга тяхна новина дето бяха открили "алфа частици" във фъстъците. После се оказа че не било "алфа" ами "афла" и не "частици" ами "токсини"... Няма да обяснявам разликата между алфа частици и афла токсини ;-)

Интересното в случая е, че не само bTV са се вързали... гледам и далеч по-реномирани агенции повтарят "новината", която всъщност се състои в това че няколко учени не могат да си намерят грешката в измерванията. Аз не виждам нищо сензационно, учените постоянно грешат и постоянно търсят грешки. По-скоро в случая не е толкова грешка, колкото липсата на прецизност. Мерят сигнал на разстояние 730км от източника и получават 17м "грешка". Това щеше да е голяма грешка, ако приемника не беше многократно по-голям от грешката...
Действително има логика неутриното да се движи по различен начин от фотоните. Както знаем фотоните се влияят от гравитация и средата през която минават. Има логика... обаче не е така. Всеки ден учените наблюдават избухвания на звезди. Ако имаше разлика досега да бяха я засекли...

Съб Сеп 24, 2011 8:26 pm
Профил
Аватар

Много ми е интересно, как разбраха, че тези неутрино са точно изпратените от ускорителя!!
Самия детектор е направен, за да хваща неутрино идващо от слънцето, и или незнайно откъде. Видимата от нас материя е практически прозрачна за неутриното.
Освен това, самото улавяне (регистрация) на неутриното е статистически процес.
Най-тъпото във въпроса е, че става дума за около 20-тина частици, от милион изпратени, които като че ли са леко избързали!?!? при това с около 60 ns. раделителната способност на таймерите им е 10ns.
Леко увеличената скорост може и да говори просто за забавяне на електро-магнитния импулс, при взаимодействиес веществото на материята. Т.е. - регистрирана малко по-висока скорост (18 ррм) да е пределната скорост, а досега регистриранат да е меко забавена от материалния субстрат на опитната среда и от неравномерностите в гравитационното поле. Още Айнщай доказва, че гравитацията изкривява траекторията на лъча. (Това е и първото пряко доказателство за теорията, за който незнае!)

Съб Сеп 24, 2011 10:34 pm
Профил WWW

Мнение Re:
sthx написа:
Ако има малко по-висока скорост от тази на светлината не е чак толкова интересно.

Всъност това е интересното. Не е проблема в скоростта. Проблема е в причинно-следствените връзки.
Когато нещо се "случи", случката се разпространява във всички посоки със скорстта на светлината. Ако нещо изпреварва скоростта на светлината, това означава, че следствието е виновно за причината.
Тахион ядосано излиза от бара.
Бармана се провиква: - Не сервираме на такива като теб.
Тахион влиза в бар.

Съб Сеп 24, 2011 10:41 pm
Профил
Аватар

А бе не може така да е направен светът.

Съб Сеп 24, 2011 11:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А бе за най-малко и най-голямо например още не сме открили граници а за най-бързо някак си много набързо я шлапнахме и то на няк'ва си позната до болка светлина. Я по-добре питайте извънземните как са стигнали до Земята :)

Съб Сеп 24, 2011 11:33 pm
Профил
Аватар

Че кой казва че не съм ги питал вече.

Съб Сеп 24, 2011 11:42 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 110 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща