|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 5:21 pm
Впечетление от малки коли ....
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
 Re: Впечетление от малки коли ....
между другото, ако директното впръскване може да се преработи на газ ще има голяма далавера!
Газта е с много по-високо октаново число и може да се кара на обеднена смес, освен това при нея има и цетаново число, т.е. може цикъла да се модифицира чрез няколко впръсквания като при дизеловия цикъл. Това пък в комбинация с компресор ще даде по-голяма мощност без да се уврежда двигателя.
Но най-вероятно дюзите няма да стане лесно да се преработят за газ... Поне не съм чувал да го правят.
|
| Чет Авг 18, 2011 3:57 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Правели го.... някой от известните италиански газаджии беше. Работят хората по въпроса, няма гладни да умират за в бъдеще. Но всичко е в много недифинирана фаза все още.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 18, 2011 4:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Какви главоболия  ? Аз не се сещам да имам някакви главоболия. Някъде бях чел че само така в комбинация с турбо могат да отговорят на новите изисквания за емисиите. Пък и тук тая кола се продаваше само с тоя двигател и просто нямах избор. Сега гледам са пуснали и с 2.5 л. без турбо. Един приятел си купи такава и то е голяма мъка с това тежко купе. Ако няма директно впръскване с турбо трябва да и сложат някой V6 поне 3.6л за да си запази динамиката.
|
| Чет Авг 18, 2011 4:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Всъщност като писах за октановото число на газта се сетих защо им е директна инДжекция на бендзина  Заради турбото ще да е  Ако вкарат горивото с въздуха ще се възпламени още преди да е стигнала ГМТ... при нормален режим може да го впръскват и по-рано, за да се смеси по-добре.
|
| Чет Авг 18, 2011 4:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30853 Местоположение: София
|
Да обобощим, май читави малки коли няма, или ако има са на цената на читави големи  Иначе за 750-ката, като казвам клатене, има в предвид точно клатене, не друсане, различавам двете неща, друса кайена, а това си клатеше. Може и да не е било много, но е факт че ми стана зле и то без много завои, но иначе карането е едно возенето друго, аз като карам не ги усещам да клатят и съм си перфектно, но докарвам до повръщане хора които по принцип нямат проблеми с возенето, но това не от калтене а от многото завои по които сме карали.
|
| Чет Авг 18, 2011 8:32 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
И е прав, За камион 500-600 коня е добре все пак трябва товар да влачи. Но за кола си е безумие и безмислено разхищение. Ако е само с предно и 200 са и много. С 500 коня мотор, колата задължително трябва да е 4х4 иначе няма нормално тръгване. Преди време покарах едно S60R ми какво да ти кажа. Това чудо на и на трета върти гуми. Добре че е 4х4 и има някаква управляемост като го настъпиш. Моят варел е около 2 тона и със скромния си двулитров мотор с турбина се справя повече от прекрасно, но е само с предно и тръгването на баир е сериозна мъка, решиш ли малко да настъпиш за да се изнесеш по бързо и вместо да засили се чува пищене не гуми... а са читави въпросните гуми и големи . 
|
| Пет Авг 19, 2011 10:34 am |
|
 |
|
Tisho
|
 |  |  |  | ToHu написа: Да обобощим, май читави малки коли няма, или ако има са на цената на читави големи  Иначе за 750-ката, като казвам клатене, има в предвид точно клатене, не друсане, различавам двете неща, друса кайена, а това си клатеше. Може и да не е било много, но е факт че ми стана зле и то без много завои, но иначе карането е едно возенето друго, аз като карам не ги усещам да клатят и съм си перфектно, но докарвам до повръщане хора които по принцип нямат проблеми с возенето, но това не от калтене а от многото завои по които сме карали. |  |  |  |  |
Зависи и от шофьора. Някой така влизат в завоите, че и на моряк може да му стане лошо. За малки коли и служебни - виж Хюндай. Французките не ми се коментират. Имаме два партнера и едно 206 - дървета са си. Нито стабилност на пътя нито надежност. С 206-цата щях да се обърна по таван на един завой, е вярно че влязох в завоя както го правя с волвото ама волвото при тази скорост не помръдва. А с 206-цата взех завоя на две колелета...
|
| Пет Авг 19, 2011 10:40 am |
|
 |
|
Цецо
|
Коли с турбо и бензин си има и без директно пръскане. Един от най-удачните мотори на VAG e 1.8T. Желязна машина. Та явно няма проблем  Всъщност големия келепир на новите е много пасовото впръскване. Горивото се пръска на няколко паса за един цикъл, първо цръцва малко, после основното, после доцръцва... При нафтите май стигат до 4 пръскания при някой комън рейл системи, предполагам че и на бензина са стигнали до подобни изводи. Това може да стане само при много нагнетено гориво и много бързи инжектори, които се появиха през последните години. Системата на Митсубиши GDI за директно впръскване, мисля че просто пръска в цилиндъра на един пас и от там няма кой знае какъв келепир, затова и не се наложи. Докато новите цръцкат контролирано на много пасове и така постигат оптимално горене и момент на възпламеняване. То затова и всичко ново дето е Евро 5 е с такива системи. Само че при печките са голям проблем, щото там наляганията са някакви колосални, инжекторите са някакви пиезо елементи за да са бързи и са консуматив, струващ няколко хилядарки.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 19, 2011 10:58 am |
|
 |
|
Tisho
|
GDI-то е много капризен мотор към обслужване, хубав е но не е за тука, не се ремонтира с чук и ключ с тръба накрая... Сигурно в БГ хората които могат да бърникат качествено из тези мотори се броят на пръстите ми на едната ръка. И какво им е на инжекторите? доста по ефективни са от карбураторите а и не съм забелязал да се чупят по-често.
|
| Пет Авг 19, 2011 11:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
Имах предвид инжекторите на новите дизели с директно впръскване под високо налягане (ПД или КР). Иначе то всички съвременни мотори са хубави, ама капризни. И не се ремонтират с чука и тръбата. И хората дето наистина ги знаят се броят на пръсти и обикновенно са далеч от неизвестно защо наречения "фирмен" сервиз  Иначе GDI мен лично не ми харесва. Карал съм - не върви по различно от нормалния инжекцион с предварително мешане. А е ужасен за подръжка. Демек келепир никакъв. То въобще колкото и както да впръскваш горивото, нема ли охлюви под капака - ефекта е никакъв 
|
| Пет Авг 19, 2011 11:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12902 Местоположение: София
|
По данни на производителя "келепирът" беше около 20% икономия на гориво и 20% увеличение на мощността. Може да е имало и намаление емисиите, но не са ме вълнували и не съм запомнил... По въпроса за многопасовото пръскане... Не е само въпрос на инжектори, а и на подходящо управление. Ако погледнеш едно ЕКУ от преди 15+ години и нещо съвременно ще видиш какво имам предвид.
|
| Пет Авг 19, 2011 12:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
хехе, то 20% дава и "универсалния модификатор". Като сложиш и водородна клетка, кондензатори в запалката и магнити на маркучите, току виж докараш икономия 110%  ЕКУ-то - Гледам ги  Не е еволюирално кой знае колко  Поне не колко един мобилен телефон де  То няма и какво да му еволюира, колко и сложен да е мотора, ECU-то не е нещо особенно като изчислителна мощност. То не му и трябва.
|
| Пет Авг 19, 2011 4:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и слава богу, че не са еволирали... айде за 4 цилиндъра ще натамънят четириядрен процесор, ама за 12-ките вече ще трябват ксеони. е, може и с АМД, ма трябва да се карат само в северните държави.
и като влезеш в колата, трябва да чакаш 3 минути да бутне
|
| Пет Авг 19, 2011 4:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Не са еволюирали ама друг път. Едно ЕКУ от преди 15-20 години си е съвсем нормална платка - направена кораво - като за в кола. А някой съвременни - хибрид с кристалите по него и бази бази с незнайно какво залепен някой по нормален СМД елемент. След тридневно пулене в едно ЕКУ достигам до следното заключение - един диод се отлепя от хибрида и след него се поврежда кристала дето драйви дюзите - честито. И за капак на всичко хибрида на охладител, пък охладителя, някой загубен инженер, го закрепил директно на цилиндровия блок ?!?! И щастливя собственик на колата му се зарадваха в моргата - че и не става само еку - ами цялата карантия барабар с куп части от волана... и ключовете на донора ...
|
| Пет Авг 19, 2011 6:25 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Като си сменяш колата на всеки 3 год. със сигурност няма да имаш главоболия. 
|
| Пет Авг 19, 2011 8:09 pm |
|
|