Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
евтин ЦАП на SPI ... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение евтин ЦАП на SPI ...
от темата за МП3 часовник-аларма (http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=8990)
Цитат:
Да изкарам звук от пик е като детска игра

.... си мислех по-рано ама за това трябва цап, който да може да се сетва около 40 000 пъти в секунда. е може и 22 000, но 40 000 е по-добре. Открих че тези, които имам не стават - 100кХз I2C ... по около 30 бита - 3 кХз - бая звук ще стане. И на 400 кХз да е пак не става добре. Да не говорим че ми трябва мултиплексор за I2C/SPI. Виж ако е SPI мога да цъкам /CS и да чета от СД картата и да пиша в ЦАП-а.

Та ... въпроса ми е къде в София мога да си купя сравнително евтин ЦАП (единичен - за моно) на SPI - поне 1 МХз - 8 битов става. Евтин ... в смисъл да не е като този: http://www.comet.bg/shop/datasheet1.htm ... MAX548AEPA (макар че са 2)

Нед Юли 17, 2011 10:54 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
8 бита са малко за звук, но за експерименти/игри биха стигнали, предполагам.
Но много по-евтин от тоя едва ли ще намериш.
Гледах обаче цял свестен AC97 кодек в digikey за $3.19;
http://search.digikey.com/scripts/DkSea ... 00-2208-ND

Само трябва да се убедиш, че контролерът ти ще се справи с ac97 пакетите, в
datasheet-а на тоя кодек са описани достатъчно добре.
В София през Стефан - като събере следваща поръчка за digikey, той ги поства тук.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юли 18, 2011 1:09 am
Профил WWW

Мнение 
Ама наистина ми трябва нещо простичко. Даже съм навит и на паралелен - ще го пусна през един сериен регистър. Става въпрос за часовник-аларма с песни. И въобще за разни подобни играчки. 8-те бита не са малко ако е но нормализиран звука. Конвертирах песни - звучат прилично дори на колони, а аз мисля да ги пусна на някакви пискалки.
Не че е проблем да е на 16 бита, ама ме мързи. Предполагам ако има 16-те бита ще ги ползвам всичките. Ще разгледам във фарнел, че там пристигат сравнително бързо, за сравнително малка такса

Едит:

DAC101S101 - този пък няма CS. Май Sync върши същото "When this pin goes low, it enables the input shift register".

MCP4902 ( 8 ), MCP4911 (10) - че и стерео
MCP4802 ( 8 ) - вграден опорен источник

(US stock .... скъпа доставка) ....

Последна промяна npelov на Пон Юли 18, 2011 2:16 am, променена общо 2 пъти

Пон Юли 18, 2011 1:46 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А, не съм схванал приложението. Мислех, че искаш да правиш звуци с цел навлизане и
учене и т.н., тогава би имало смисъл от нещо по-така.
Ми най-старият използваем 8 бита DAC дето се сещам е DAC08, паралелен, с токов изход:

http://bg.farnell.com/national-semicond ... dp/1564704

Ама по-добре виж ADI и Maxim какво правят, това е архаизъм.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юли 18, 2011 2:06 am
Профил WWW

Мнение 
Analogue:± 4.5V to ± 18V ... 0 до +5V е по-елесно да се намери. Този сложно се връзва

Пон Юли 18, 2011 2:15 am
Профил WWW

Мнение 
DAC081S101CIMK
Не е US Stock, 2 EUR = 4 lv, но този в комет е 7-8 лв, така че дори с ДДС е по-евтин. Харчи 250 uA - може да се захранва от опорния източник (не че има друг вариант). Само не разбирам това:
"Power supply and Reference input. Should be decoupled to GND.". Какво ще рече decoupled - керамичен кондензатор към маса ли или още нещо?

MCP4821 също изглежда добре - с вграден опорен источник, при това степен на двойката - 2.048V, но вече започва да става по-скъпичък - 2.32 EUR - към 5.50 с ддс 5.70 с таксата 5% на комет. Ама пак е по-малко от 8лв.

пропуснал съм един MCP4802 за 1.58 EUR. Мога за спорта да се пробвам да изкарам младшия байт на единия канал, старшия на другия, младшия да го разделя на 256 -> през едно ОУ, след това двете да ги сумирам с друго ОУ. Така или иначе ще сложа ОУ на изхода (за всеки случай)

Пон Юли 18, 2011 2:24 am
Профил WWW

Мнение 
За това което се каниш да правиш никой не ползва DAK. Прави се с PWM на висока честота и имаш 10 битова резолюция до колккото помня. 8 битова ще имаш със сигурност. Единственото което ти трябва е PIC с хардуерен PWM модул, един резистор 1k и един кондензатор 100n. Правил съм такова нещо и свири не по-лошо от евтин дак със същата семплираща честота.

Иначе лесни за употреба дакове има на линеар. Не са за аудио, но наистина са много лесни за ползване. Захранване 5V еднополярно, SPI интерфейс и 8 DIP корпус. Какво повече да искаш от това. Лошото е, че са много бързи и по тая причина са скъпи. Ако не бързаш много, линеар дават семпли... :wink:

Пробвай все пак с ПВМ. Ще ти свърши работа!

И последно, като конвертираш файла до 8 битов, използвай Dither.
Препоръчвам ти Sonalksis Ultimate-D. По-добро от това не съм виждал. Става почти неразличимо от 16 битов сигнал при същата семплираща. На "пискалки" както казваш ще заспи!

Пон Юли 18, 2011 6:52 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Да споделя впечатление - скоро направих с 18f66j60 - от ПЦ му пращам по нета 44kHZ, 8 bit, mono WAV - ПИК-а праща байтовете на PORT C където съм му вързал R/2R (10к и 20к) ЦАП. Свири много добре. Проблема (не голям) идва с точността на генерираните от пика 44kHZ - какво се ползва по принцип за целта?

Пробвах и с PWM > 80kHZ и 8kHZ WAV, но нещо не звучеше добре. Може би от 8-те kHZ...

Пон Юли 18, 2011 7:24 am
Профил ICQ YIM

Мнение 
Не мисля че ще звучи добре с PWM ... кондензатора не е линеен. Най-малкото трябва интегратор (ако съм нацелил термина) с опамп за да го "изправи" :)
R2R е добра идея - ще наредя смд резистори на платка лесно, един ОУ и (нямам свободни крака) един сериен регистър.
Ще си поиграя с всички варианти ако ми остане мерак ... тази СД карта малко ме изхаби

Пон Юли 18, 2011 8:49 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Повечето ЦАП са пълен ташак...

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Пон Юли 18, 2011 9:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Къв е тоя нелинеен кондензатор, бре?!
А едно време 1МХц-вия Правчо8 със софтуерен PWM дори говореше достатъчно разбираемо :roll:
Всъщност 1К и 100нФ "режат" около 1,6 кХц пък и излишно товарят, бих препоръчал 4,7К и 2,2-4,7нФ или направо 10К и 1-2нФ.

Наистина 8 бита са достатъчни но честотата на дискретизация трябва да е височка за да няма неприятно чагъртане. Бих препоръчал и предварително орязване (Low Pass) на оригинала на 5кХц (АМ радио) или 8кХц щото калпавото говорителче и без това няма да възпроизведе повече. Тогава за да се изкарат чагъртанията извън чуваемостта е достатъчна дискретизация над 25кХц например. Пък и честотите на оригинала и PWM-а да са еднакви за да няма допълнителни изгъзици.

:idea: а вече можеш да скалъпиш евтин еднобитов ЦАП като в добрите CD плеъри ама да пукна ако си спомням как бачкаше :)

Пон Юли 18, 2011 10:12 pm
Профил

Мнение 
аз за други кондензатори освен нелинейни не съм чувал:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... apchg.html

а Правец 8 съм го чувал да говори, но не искам моя часовник да звучи така. по сум навит да звучи като R/2R матрицата на принтер порта на Правец 16. Само дето тогава имах 20 МБ хард диск, а сега 2 гб СД карта

Вто Юли 19, 2011 12:08 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
С 8 бита и след тях един експандер на динамиката ( NE570/571) , така ще изцедиш максимума от пвм или 8-бита, може и да помислиш за някакъв резисторен цап ама с логаритмична характеристика ;).

Вто Юли 19, 2011 2:28 am
Профил

Мнение 
И според PWM е достатъчно...

Външен DAC е тъпо. Ако трябва да е точно с DAC по-добре сложи процесорче с вграден.
А пък ако ще е външен чип по-добре един кодек с усилвател, щото така или иначе без усилвател нищо няма да се чува. Аз преди време ползвах някакъв на AD с моно усилвател за спийкър, ма той беше някаква екзотика. Виж в дигикей или моусер.

Вто Юли 19, 2011 9:14 am
Профил

Мнение 
Тая тема защо не е в безумни идеи? 8O

Вто Юли 19, 2011 10:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща