| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
ШИМ-ът не е стандартен сигнал за автоматизацията. PLC-тата не го поддържат. Даже и това, че логиката на инверторите в повечето случаи е 12 V не е много стандартно и е пречка при работата. Аналоговият вход 0-5V също е нестандартен и не зная защо са го извели.
Карал съм с PLC с напреженови ЦАП-ове по 8 (да не бяха и повече. Ей - старост-нерадост!) български инвертора . Разстоянията бяха 10-20 метра. Имах проблеми, но един приличен електролитен кондензатор при аналоговия вход на инвертора оправи положението. Работят доста години без оплаквания, а там скоростите (по-точно отношенията им) са много важни.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Юни 07, 2011 11:36 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
На българския може и да помага електролит, ама на тия турските какво ли не им правих - и RC-та слагах и 2200uF слагах - нищо - изхода играе като луд. После като им пуснах токовите сигнали и заспаха. А и в моя случай отношенията бяха важни.
|
| Вто Юни 07, 2011 12:47 pm |
|
 |
|
sthx
|
С турски честотни и аз съм имал ядове, макар и да не съм ги управлявал. Филтрите на захранването там не са на уважение. От електромагнитни смущения полупроводниковите релета си стояха вечно включени, а жицата беше само около метър дълга. Докато не я омотах около нея си , не се оправи.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Юни 07, 2011 1:05 pm |
|
 |
|
diofan
Ранг: Минаващ
|
Без да съм правил някакви сметки, ми се струва, че в случая превключването от Y на триъгълник няма да доведе до по ефективно използване на двигателя,защото напрежението върху фаза ще се повиши но ще се подава само през 2/3 от времето(120 градуса от полупериода).
|
| Сря Юни 15, 2011 1:53 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ъ?
Що?
Що си мислиш така?
Инвертора без проблем трябва да може да постигне 95% напрежение на изхода, при това три синусуидални фази отместени на по 120 градуса. Нали това му е идеята. И то при V/F управление. При векторен гаранция ще си стигне 100% от напрежението.
Помисли малко какво става като го вържеш в триъгълник. И недей забравя че имаш три синусуиди - напрежението между всеки две фази никога не става нула за да се получи това дето си го мислиш.
А и явно не си виждал 600 волтов мотор - като песен си се върти на 380 на триъгълник 
|
| Сря Юни 15, 2011 3:39 pm |
|
 |
|
diofan
Ранг: Минаващ
|
Изхождам от базовата схема на инвертора, съставена от 6 ключа, като винаги имаш включен 1 ключ от горната страна и 2 от долната или обратното 2 от горната и един от долната и по този начин една от фазите на мотора свързан в триъгълник ще остава без напрежение, но може би тук трябва да се вземе впредвид големината на основния хармоник.
П.П. Нямам голям практически опит с инвертори, освен една самоделка която гръмна след като работи известно време :).
|
| Сря Юни 15, 2011 6:06 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Най-ниската носеща честота дето съм виждал до сега на честотен е 2,4kHz - Така че сещай се какво става с нея в намотките на мотора. Съвременните масово могат и на 16kHz да работят за да не се чува модулиращата честота от калпавите мотори. Напрактика си се получава някаква "груба" синусуида. Все пак имаш намотки а не реотани.
|
| Сря Юни 15, 2011 6:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Късно видях темата ама да си кажа, че тук тези неща ги ползваме редовно:
1. Естествено, че мотора направен за звезда се включва в триъгълник. А този който е само за триъгълник по-добре да не се включва изобщо.
2. От всички марки Siemens е джилезна, не знам колко е по-скъпа. Ама до толкова джилезна, че не гори почти никога и държи на къпане в сода каустик след като е задръстен с мазнотии (ако е на вентилацията в кухнята). А настройки и входове - бол.
Moeller-чета съм виждал (ако са френски, де), някой се беше излъгал с тях. За една година единият беше тотално изпушил а другите два се държаха твърде странно. А за турски или китайски не ми се и мисли.
|
| Пет Юни 17, 2011 12:12 am |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
 И малко флейм.
В смисъл работил си с такива, или просто по презумпция?
Относно содата каустик имам следния случай, но в киселинен вариант:
Имам две ерозийни машини - обемна и нишкова - естествено китайски от най-евтините.
Помещението в което стояха беше с нещо като окачен таван от PVC профили (от соц. времената).
За зла участ съседното помещение се запали и от там и моя окачен таван (само тавана).
Предполагам знаете че PVC като гори отделя хлоро-водород.
От там с водата на пожарникарите се получава една хубава солна киселина.
И от тавана ми е завалял един киселинен дъжд право в-у вентилационните отвори на машините.
За силата на киселината мога да кажа само, че всички оксидирани повърхности вече не бяха такива.
И понеже не можах да реагирам бързо машините стояха така (хубаво напоени с к-на) поне една седмица.
Каъв беше резултата? Естествено след известно почистване.
Едната машина си работеше още с включването.
Другата се беше поошашавила, но смених само една платка (от общо 20-тина) и тръгна и тя.
Сега - значи ли това че китайските машини са ПО- ПО- НАЙ?
|
| Пет Юни 17, 2011 9:53 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами не е задължително, щото знам за китайски машини (уж убави) дето 2 месеца не могат да ги пуснат. Колкото до инверторите - китайците имат и хубави имат и калпави. Същото важи и за турските. Ама по презумпция в БГ влизат само калпавите.
|
| Пет Юни 17, 2011 10:41 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Инвертори китайски и турски не съм виждал (слава Богу!) ама съдейки по другата техника...
Марката съвсем не е без значение особено при нашите екстремни приложения, напр. в кухнята, и високи изисквания за надежност - ако ти спре вентилацията при пълен ресторант...
Сега между другото оправям няколко немски компютъризирани газови фурни Rational. Преди месеци са били за две седмици наводнени от порой, жълта мазна кал навсякъде, няма чистене. Всичко се разглобява до последното болтче, платките се къпят в киселина, лагерите се сменят и т.н.
Първата днес вече ми изпече "Патица по Пекински" ама без патка вътре, а втората я гледам в далеч по-запазено състояние. Другата седмица шефът ще вика представителя на фирмата да му покаже как се пече прасенце, ама оня ще яде само дипломата си
Мисълта ми бе, че ако беше любимата италианска марка на шефа Zanussi вътре и ламарината щеше да се е пробила от ръжда, нищо че за неръждавейка я водят, газовата част щеше да е за смяна а автодиагностиката нямаше да ми открие една сложна повреда. А ако беше китайска: на пика вътре краката му щяха да са се скапали от ръжда заради добрия тинол 
|
| Пет Юни 17, 2011 7:09 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами да ти кажа виждал съм 1,5kW китайски, който по нищо не отстъпва на средна хубост марков. С малката подробност, че и по цена не отстъпва много - само 250E без ДДС. От друга страна съм виждал 0,75kW турски на цена 88Е който е най-калпавия инвертор дето някога съм виждал.
|
| Пет Юни 17, 2011 7:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Само защото стана дума за киловати: за нас най малкото е 2.2 - чак днес го забелязах защото не ги монтирам аз.
|
| Нед Юни 19, 2011 12:51 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Я като си говорите за инвертори да ви питам нещо
Преди време реших да пробвам да ли ще стане и пуснах на един мощен усилвател 50 херца синусоида от компа
а на изхода вместо говорител вързах един траф и една крушка 100 вата която светеше като че ли е на мрежата.
Дали ефекта ще е същия ако се увеличи мощността на усилвателя и ползвам бая голям траф например като
от електрожен .
|
| Нед Юни 19, 2011 1:39 am |
|
 |
|
Cekins
|
Загубите в усилвателя ще са умопомрачителни. КПД-то ще е не повече от 30-40 %. То ако беше така инверторите нямаше да работят с MOSFET/IGBT-а и PWM. Все пак при звука всеки гони изходна мощност - почти винаги без особенна мисъл за консумираната. А излишното се разсейва под формата на топлина.
|
| Нед Юни 19, 2011 9:40 am |
|
|