|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:20 pm
Какво ви е мнението за безтрансформаторното захранване.....
| Автор |
Съобщение |
|
jony++
Ранг: Минаващ
|
 Какво ви е мнението за безтрансформаторното захранване.....
Здравейте, надявам се този път да не съм сбъркал пак вястото където да си задам въпроса. Всъщност то не е точно въпрос, а по-скоро търсене на мнение. Интересува ме какви мислите за безтрансформаторното захранване на схеми. Имам предвид мрежовото захранващо напрежение 220V се смъква до примерно 12V с един по-мощен резистор, изправя се с грец, минава през едно 7805 и бам в микроконтролера и другите чудесийки по схемата.
Какво е фашето мнение като професионалисти? За или против? Плюсове и минуси?
|
| Нед Сеп 25, 2005 1:18 am |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ами то не е само до мислене, представи си какво става с тока който намаляш с резистора....превръща се в топлина. Такива захранвания избягвам да ползвам, макар че на места си имат предимства поради малкия размер - фоторелета и разни подобни. Недостатъците са много, малък изходен ток, нямаш галванично разделяне от мрежовото напрежение, трябва да внимаваш какво и как закачаш към него, няма да можеш с RS232 например. А и 7805 не е добра идея в случая, не забравяй, че той е линеен стабилизатор, също отсява доста във въздуха, ползвай ценери.
|
| Нед Сеп 25, 2005 4:26 am |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Само да добавя към мнението на Хищника, че всеки тип захранване си има приложение когато е целесъобразно това, затова ако бъдеш по-конкретен в какво приложение ще се използва този тип захранване, ще може да получиш и по-точни отговори!
|
| Нед Сеп 25, 2005 9:04 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ако използваш вместо резистор кондензатор, няма да ти загрява толкова. Ето едно примерно такова, с което се храни PIC12F629 за светофарна мигалка с 3 лампи, тип "жълт бягащ пешеходец".
|
| Нед Сеп 25, 2005 9:11 am |
|
 |
|
jony++
|
На мен ми трябва за един терморегулатор със симисторно управление на нагревателя и целта ми е да стане
максимално малко устройството. От друга страна това, че няма галванично разделяне малко ме притеснява, т.к. симистора ще има радиатор излизащ извън кутията на устройството и моеже да има някаква опасност за човек ако го докосва. Въпреки че с едно зануляване риска ще се намали.
Но за мен лично не е важно конкретното устройство, повече ме интересуваше какви методи изпозват професионалистите когато искат да постигнат малък размер на готовия продукт. Защото като търсих из мрежата такива варианти все на ози със резисторното понижаване на напрежението попадам.
|
| Нед Сеп 25, 2005 12:42 pm |
|
 |
|
vasil
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 26, 2004 7:35 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
Аз съм абсолютно против този тип захранване , но това не е от значение . Триаците от вида BTA XX/XXX са с изолиран корпус и липсата на галванично разделяне не бива да те притеснява .
|
| Нед Сеп 25, 2005 3:04 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Ако сложиш оптрон който да управлява симистора проблема с разделяне галванично е решен! Оптрона трябва да има осигурени поне 20ma за диода, останалата част от схемата ти по управлението на оптрона няма да консумира повече от 5ma, така че с 25ma този тип захранване /схемата на Пирев/ ще се справи, в този случай разсейваш като температура около 5W, слагайки кондензатор греенето ще е минимално!
|
| Нед Сеп 25, 2005 4:12 pm |
|
 |
|
jony++
|
Тази схема също е с кондензатор, това означавали че и при нея проблема с греенето ще намалее:
http://www.dosmen.hit.bg/electron/tzu/beztr220.htm
|
| Нед Сеп 25, 2005 11:25 pm |
|
 |
|
¶
|
Греенето ще намалее в сравнение с използването само на резистор, но няма да изчезне напълно. Както виждаш от самата схема, използват 1к / 2 Вт резистор. Колкото по-голям мощност ще черпиш на изхода, толкова по-як резистор ще трябва да слагаш. Загубите в гасящия реизстор са пропорционални на изходната мощност.
Тези схеми са за малки изходни мощности, примерно 3-12V/5-20mA. За по-големи не са подходящи поради големите загуби.
|
| Нед Сеп 25, 2005 11:38 pm |
|
 |
|
velio
|
SR036, SR037...
|
| Пон Сеп 26, 2005 10:18 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
pirev
Струва ми се че си разменил местата на ценера и диода за сфетофарната мигалка с три лампи ми е думата.
Ползвал съм такова захранване точно за терморегулатор. (няколко десетки)
Става особено ако се направи така че да не може да се пипа.
|
| Пон Сеп 26, 2005 1:16 pm |
|
 |
|
¶
|
И на мен така ми се струва, защото не съм правил схемата, а бившия ми шеф, но работи пущината, почти 200 мигалки са продадени за 2г. в цялата страна. Дали ще са така или разменени, разликата е много малка. В единия случай изходното ще е това на ценера + това на диода, в другия случай това на ценера минус това на диода.
Това за особеното не разбрах какво имаш предвид.
|
| Пон Сеп 26, 2005 1:26 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@Pirev,
Много ми е странно как все пак работи? От къде се затваря веригата на тока през ценера?
|
| Пон Сеп 26, 2005 2:06 pm |
|
 |
|
¶
|
Защо Ви се вижда толкова странна схемата ? Няма принципно голяма разлика дали ще размениш местата на диода и ценера.
Конкретно по въпроса веригата на ценера се затваря през 1-во - 8-мо краче на процесора, а върху самия процесор ще има пад на напрежение, колкото е върху C2. А върху C2 пада е Ud1 + Ud2. Схемката пали последователно 3 симистора BTAxxx, при което върху процесора напрежението се колебае между 4 и 5V. Симисторите се палят динамично, след като детектора на нулата сработи, се подават поредица ( от 3 до 7 ) от импулси за запалване на симистора, след тази поредица се прекратява подаването на сигнал на управляващия електрода на симистора и така до следващата нула.
|
| Пон Сеп 26, 2005 2:17 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Да не би R2 да е към маса /2 краче/ а не към 1-во?? (горният му край)
че така и аз се пуля като говедо 
|
| Пон Сеп 26, 2005 2:28 pm |
|
|