Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Какъв корпус на SMD елементи е по-надежден 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Какъв корпус на SMD елементи е по-надежден
Е това ме мъчи сега - направил съм платките с елементи 0805 и 0603 - те са десетина резистора/кондензатора.
Възложителят ми се притеснява и иска да ги сменим с 1206.
Според вас -кое е по-надеждно от гледна точка на механични разширения, ускорения и температурни промени.
Гоним почти космически стандарти - всеки отказ е доста скъпо нещо. Място има, а и цената си е същата.

Става въпрос за датчик в гума (вътре) на тежкотоварен автомобил. При отвратителни условия!
Моля да коментират хора с опит (патило). Теоретично не е интересно.

Сря Сеп 21, 2005 3:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами моя опит е - без да го слагам в гумата на зила, мога да ти кажа, че дебелината на платката (както и типа на материала) и типа на тинола(по скоро пастата) е най-важно. Имах едни платки дето трябваше да деянат на механични напрежения. Направихме ги с 0805, но платките ги правиха нейде из Европа на 2,5мм материал. Специално ме накараха да направя площадките на елементите максимално големи. После ми казаха че изрично нанасяли повишено количество паста при монтажа. Не съм чул да има ядове след това.

Сря Сеп 21, 2005 4:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря ти Цецо - дано и други колеги споделят опита си. Ако беше за нормален самосвал нямаше много да се притеснявам, но за 120-тонен си е предизвикателство. Всяка идея, забележка си е от полза. Не се притеснявайте.

Сря Сеп 21, 2005 5:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Когато ние правихме такива датчици (за ТИР-ве) елементите ни бяха 0805. С електрониката нямаше никаква грижа за разлика от механиката.

Сря Сеп 21, 2005 6:35 pm
Профил

Мнение 
Ами аз съм пращал апаратури по вибростендове но за съжаление не е имало SMD-та. Това което мога да кажа е платката, както някой каза по-дебела платка по-добре, но естествено всичко зависи и от размера и. Друго което увеличава издръжливоста на претоварване и вибраии е ако е залята, може да не е на 100 процента, може с 1-2 мм слой, има подобни на смоли, но като втурди става твърдо като керамика почти, но пък при това не се чупи, казват че и 0.5 мм слой от това увеличава многократно устойчивоста на вибрации, ама трябва да разровя каква му беше марката и модела.инаце принципно големия корпус предразполага към по-големи сили, защото е по тежък, верно че и инола му е повече но аз си мисля че малкия е по добре, 0805 ми мяза перфектно, забелязал съм че при по-малките има по голям процент лоши спойки, а това значи изпадали елементи при силни вибрации 0805 май е оптимално.

Сря Сеп 21, 2005 6:45 pm
Профил

Мнение 
А някой да има идея какви процеси (химични), стават в гумата.?
Дали има конденз на киселини - примерно.
Дали е добре да се маже с лак платката - с какъв лак??
Настръхва ми косата от такива въпроси...

Сря Сеп 21, 2005 8:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тъй като гумата се нагрява много е важно какви метали контактуват един с друг - при нас имаше алуминий върху месинг и след 1 седмица експлоатация така се бяха "заварили" един за друг, че нямаше разглобяване. Но освен температурата и вибрацийте не се сещам да има някаква друга агресивна среда 8) .

Сря Сеп 21, 2005 9:39 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Залей го със смола и няма да имаш никакви грижи. Работя във фирма, която изработва датчици за автомобили за сериозни производители. Почти всичко, което произвеждаме се залива със смола. След това става като камък. Дори платката да не е била достатъчно дебела веднъж обгърне ли я смолата... край.

Пет Сеп 23, 2005 7:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]