| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Избор на осцилоскоп TDS2024c и Waveace 224
Темата е доста дъвкана и преди... но този път поне е конкретен избор.
Днес получих един спам от Фарнел, че са намалили цените на Тектроникс осцилоскопите донякъде. Изборът е между
TDS22024C
http://se.farnell.com/tektronix/tds2024 ... t=tds2024c
и
Waveace 224
http://se.farnell.com/lecroy/waveace-22 ... aveace+224
Имате ли някакви впечатления и опит - добър/лош с тях - вградени възможности, използване на USB интетерфейса, връзка към LABview и друг външен софтуер?
|
| Вто Мар 08, 2011 1:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе незнам Tekronix до колко са се вкитайчили, ама ако са станали като Agilent - бегай далеч.
Докато LeCroy са си бутикова марка и все ми се ще да вярвам, че все още се правят и истински осцилоскопи.... нейде.
Но не съм барал ни единия, ни другия. Имам Agilent от подобен клас(MSO7934A) и смело твърдя, че е абсолютно дърво като аналогова част!
Мисълта ми е - иди и намери някъде да ги пипнеш на живо. Щото по диплянките пише едно, а като видиш линия дебела един пръст при заземен вход, ти иде да се гръмнеш, като знаеш колко пари си пропилял вярвайки на диплянки и дилъри 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 08, 2011 1:21 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
да, диплянките и дилърите най-вече ме притесняват... а че всичко се прави в китай, това е дтуга тема. Lecroy-a може би има малко по-голям диплей, повечко памет, може би малко по-бърз, има връзка през лан-а, и е малко по-скъп. от друга страна тектроникс е доста по-разпространен...
|
| Вто Мар 08, 2011 1:30 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Повечето памет е огромен плюс. Лично за мен там принципа е - колкото повече - толкова повече.
По бърз е относително казано без да го тестваш. Щото там рекламните лъжи са доста разпространени.
По големия екран не е кой знае каква екстра според мен. Стария ми Аджилент е с 5 инча CRT екран, новия е с 12 инча TFT. От въпросните 12 инча - полза никаква, освен че калпавата аналогова част е още по-очевадна - шумящите канали са дебели и цветни
Всичко зависи какво ще гледаш с тая машина.
Ако ще преследваш цифрови сигнали - гони бързина, памет, голям екран и екстри като цифров анализ.
Ако ще преследваш аналогови сигнали, в частност преходни процеси - търси памет и хубава аналогова част (което е най-трудната част от занятието).
От друга страна последния LeCroy който пипнах беше базиран на windows.... и бутваше по бавно от компютъра ми. Което е невероятно, мега досадно, поне за мен. Отделно, че по объркани и безполезно сложни менюта не бях виждал досега.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Мар 08, 2011 2:13 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 08, 2011 2:09 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Тия тектроникси са дизайнвани за работа предимно с аналогови сигнали. Работил съм с такъв,прилично работи като за цифров скоп. 9 бита вертикална резолюция имат.
Но пък имат прекалено малко памет.
LeCroy си е класика. Ако не те притеснява по високата цена това е по добрия вариант според мен
|
| Вто Мар 08, 2011 2:11 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Цецо и аз не съм много доволен от моя DSO6104L като аналогова част ама има някакво подобрение ако си заземиш масата му. При мен всичката апаратура е заземена добре вече и така вече се работи по читаво с Agilent-a.
|
| Вто Мар 08, 2011 2:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Пипал съм и 6ца. Определено не е толкова зле като 7цата, даже бих казал, че си е на нивото на 5ците. Т.е. осцилоскоп средна ръка от преди 10тина години.
Проблема е че когато купувахме новото говно, дилъра каза, че 5ците отдавна са спрени от пройзводство (а аз бях тръгнал просто за 4канална 5ца), 6ците вече били демоде. И на примоция ще ни даде 7ца на цена под тази на 6цата. Е четох книжки, слушах му глупостите и му повярвах
Но това е за Аджилент, нищо не мога да кажа за Тек или Лекрой, щото изхарчих парите по лош начин.
|
| Вто Мар 08, 2011 2:21 pm |
|
 |
|
velio
|
Цецо, пусни една картинка от Аджилент-а да сравним.
На Тектроникса картинката е тая например, но може да стане и тънка в режим HiRes (съответно е със значително намалена честотна лента, щото прави някакви сметки там)
|
| Вто Мар 08, 2011 4:58 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да ти пусна, че да умра от срам ли?
Идиотския набор от цветове, не го коментираме въобще!
|
| Вто Мар 08, 2011 5:04 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе гледам, че ADI са пуснали 500 MSPS ADC-та и то евтино ($36/бр. за там стотици и т.н.),
ама са 8 бита. Истински 8 бита де, като гледам дебелите линии дето ги поствате на разните
9 битови това ще е по-добре май - ако човек му направи свестен усилвател на входа.
Изглежда са се изпопенсионирали тия по TEK и HP и сега няма кой да скалъпи свестни
усилватели и да опроводи нещата както трябва, а с 1 волт fullscale на входа на тия
ADC-та нещата не стават по-лесни...  .
Почвам да се замислям чак - май без дисплей (ала netmca) към $200-$300 себестойност
за 500 MSPS/8 бита/250 MHz -3dB/ е докарваемо, а доколко е продаваемо нямам идея.
Дисплей би добавил едно $300 поне (и кутията става по-трудна и т.н.) към себестойността.
Не съм хукнал да го правя ама някакви коментари относно продаваемостта от скоро
пазарували биха ми били интересни.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 08, 2011 8:32 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
По едно време рекламираха осцилоскопи без собствен екран, с VGA изход. Който иска си слага монитор за 150$, който иска може да си сложи и за 1 500$.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Мар 08, 2011 10:05 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
DSO6104L е такъв. Но се оказа че хич не е практично. Поне в изпълнението на Agilent. Не препоръчвам.
Аз го взех на голяма промоция,затова и се прежалих на вариант без дисплей.
|
| Вто Мар 08, 2011 10:36 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И на мене не ми изглежда практично. Въобще без дисплей - т.е. без да е една кутия, дето
човек да ръчка сонди по нея и да гледа в нея - би ми било най-малкото непривично.
Чуденето ми е - и то е вяличко, не съм се засилил - е дали мога да направя нещо продаваемо,
усилието би било минимално (май измислих гяволски метод 500-те MSPS да се буферират
без много допълнителен чарк, останалото е тривиално (за мене де, като ширпотреба на
анализаторите  ). Ама 8 бита 200 - 250 MHz със собствен дисплей под $1500 крайна цена
май бих се озорил да докарам та едва ли въобще цялата работа ще стигне до дневен ред,
предполагам има такива готови и по-евтини.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 08, 2011 10:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
какво ще кажете за това DSOX3024A ?
в момента е на примоция...
|
| Вто Мар 08, 2011 10:43 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Едва ли има много хора тук във форума с преки впечатления.
Виж тук: http://www.eevblog.com/page/2/ и прегледай коментарите.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Мар 08, 2011 11:01 pm |
|
|