Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Избор на осцилоскоп TDS2024c и Waveace 224 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Избор на осцилоскоп TDS2024c и Waveace 224
Темата е доста дъвкана и преди... но този път поне е конкретен избор.

Днес получих един спам от Фарнел, че са намалили цените на Тектроникс осцилоскопите донякъде. Изборът е между

TDS22024C
http://se.farnell.com/tektronix/tds2024 ... t=tds2024c

и

Waveace 224
http://se.farnell.com/lecroy/waveace-22 ... aveace+224

Имате ли някакви впечатления и опит - добър/лош с тях - вградени възможности, използване на USB интетерфейса, връзка към LABview и друг външен софтуер?

Вто Мар 08, 2011 1:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе незнам Tekronix до колко са се вкитайчили, ама ако са станали като Agilent - бегай далеч.

Докато LeCroy са си бутикова марка и все ми се ще да вярвам, че все още се правят и истински осцилоскопи.... нейде.

Но не съм барал ни единия, ни другия. Имам Agilent от подобен клас(MSO7934A) и смело твърдя, че е абсолютно дърво като аналогова част!

Мисълта ми е - иди и намери някъде да ги пипнеш на живо. Щото по диплянките пише едно, а като видиш линия дебела един пръст при заземен вход, ти иде да се гръмнеш, като знаеш колко пари си пропилял вярвайки на диплянки и дилъри :(

Вто Мар 08, 2011 1:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
да, диплянките и дилърите най-вече ме притесняват... а че всичко се прави в китай, това е дтуга тема. Lecroy-a може би има малко по-голям диплей, повечко памет, може би малко по-бърз, има връзка през лан-а, и е малко по-скъп. от друга страна тектроникс е доста по-разпространен...

Вто Мар 08, 2011 1:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Повечето памет е огромен плюс. Лично за мен там принципа е - колкото повече - толкова повече.

По бърз е относително казано без да го тестваш. Щото там рекламните лъжи са доста разпространени.

По големия екран не е кой знае каква екстра според мен. Стария ми Аджилент е с 5 инча CRT екран, новия е с 12 инча TFT. От въпросните 12 инча - полза никаква, освен че калпавата аналогова част е още по-очевадна - шумящите канали са дебели и цветни :)

Всичко зависи какво ще гледаш с тая машина.

Ако ще преследваш цифрови сигнали - гони бързина, памет, голям екран и екстри като цифров анализ.

Ако ще преследваш аналогови сигнали, в частност преходни процеси - търси памет и хубава аналогова част (което е най-трудната част от занятието).

От друга страна последния LeCroy който пипнах беше базиран на windows.... и бутваше по бавно от компютъра ми. Което е невероятно, мега досадно, поне за мен. Отделно, че по объркани и безполезно сложни менюта не бях виждал досега.

Последна промяна Цецо на Вто Мар 08, 2011 2:13 pm, променена общо 1 път

Вто Мар 08, 2011 2:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тия тектроникси са дизайнвани за работа предимно с аналогови сигнали. Работил съм с такъв,прилично работи като за цифров скоп. 9 бита вертикална резолюция имат.
Но пък имат прекалено малко памет.

LeCroy си е класика. Ако не те притеснява по високата цена това е по добрия вариант според мен

Вто Мар 08, 2011 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо и аз не съм много доволен от моя DSO6104L като аналогова част ама има някакво подобрение ако си заземиш масата му. При мен всичката апаратура е заземена добре вече и така вече се работи по читаво с Agilent-a.

Вто Мар 08, 2011 2:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пипал съм и 6ца. Определено не е толкова зле като 7цата, даже бих казал, че си е на нивото на 5ците. Т.е. осцилоскоп средна ръка от преди 10тина години.

Проблема е че когато купувахме новото говно, дилъра каза, че 5ците отдавна са спрени от пройзводство (а аз бях тръгнал просто за 4канална 5ца), 6ците вече били демоде. И на примоция ще ни даде 7ца на цена под тази на 6цата. Е четох книжки, слушах му глупостите и му повярвах :evil:

Но това е за Аджилент, нищо не мога да кажа за Тек или Лекрой, щото изхарчих парите по лош начин.

Вто Мар 08, 2011 2:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, пусни една картинка от Аджилент-а да сравним.

На Тектроникса картинката е тая например, но може да стане и тънка в режим HiRes (съответно е със значително намалена честотна лента, щото прави някакви сметки там)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Hi Res
tek00060.png
tek00060.png [ 21.31 KiB | Прегледано 4357 пъти ]
Коментар на файл: Sample
tek00048.png
tek00048.png [ 36.79 KiB | Прегледано 4343 пъти ]
Вто Мар 08, 2011 4:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да ти пусна, че да умра от срам ли? :)

Идиотския набор от цветове, не го коментираме въобще!

Прикачени файлове:
scope_8.png
scope_8.png [ 50.83 KiB | Прегледано 4343 пъти ]
scope_12.png
scope_12.png [ 35.12 KiB | Прегледано 4343 пъти ]

Вто Мар 08, 2011 5:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бе гледам, че ADI са пуснали 500 MSPS ADC-та и то евтино ($36/бр. за там стотици и т.н.),
ама са 8 бита. Истински 8 бита де, като гледам дебелите линии дето ги поствате на разните
9 битови това ще е по-добре май - ако човек му направи свестен усилвател на входа.

Изглежда са се изпопенсионирали тия по TEK и HP и сега няма кой да скалъпи свестни
усилватели и да опроводи нещата както трябва, а с 1 волт fullscale на входа на тия
ADC-та нещата не стават по-лесни... :) .
Почвам да се замислям чак - май без дисплей (ала netmca) към $200-$300 себестойност
за 500 MSPS/8 бита/250 MHz -3dB/ е докарваемо, а доколко е продаваемо нямам идея.
Дисплей би добавил едно $300 поне (и кутията става по-трудна и т.н.) към себестойността.

Не съм хукнал да го правя ама някакви коментари относно продаваемостта от скоро
пазарували биха ми били интересни.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Мар 08, 2011 8:32 pm
Профил WWW

Мнение 
По едно време рекламираха осцилоскопи без собствен екран, с VGA изход. Който иска си слага монитор за 150$, който иска може да си сложи и за 1 500$.

Вто Мар 08, 2011 10:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
DSO6104L е такъв. Но се оказа че хич не е практично. Поне в изпълнението на Agilent. Не препоръчвам.
Аз го взех на голяма промоция,затова и се прежалих на вариант без дисплей.

Вто Мар 08, 2011 10:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И на мене не ми изглежда практично. Въобще без дисплей - т.е. без да е една кутия, дето
човек да ръчка сонди по нея и да гледа в нея - би ми било най-малкото непривично.

Чуденето ми е - и то е вяличко, не съм се засилил - е дали мога да направя нещо продаваемо,
усилието би било минимално (май измислих гяволски метод 500-те MSPS да се буферират
без много допълнителен чарк, останалото е тривиално (за мене де, като ширпотреба на
анализаторите :D ). Ама 8 бита 200 - 250 MHz със собствен дисплей под $1500 крайна цена
май бих се озорил да докарам та едва ли въобще цялата работа ще стигне до дневен ред,
предполагам има такива готови и по-евтини.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Мар 08, 2011 10:42 pm
Профил WWW

Мнение 
какво ще кажете за това DSOX3024A ?

в момента е на примоция...

Вто Мар 08, 2011 10:43 pm
Профил

Мнение 
Едва ли има много хора тук във форума с преки впечатления.
Виж тук: http://www.eevblog.com/page/2/ и прегледай коментарите.

Вто Мар 08, 2011 11:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща