| Автор |
Съобщение |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
 3G GPRS надежден модем за слаби покрития?
Какъв 3G GPRS надежден модем за слаби покрития да си избера?
Може би е въпрос на антена?
Препоръчаха ми разни рутери
това (за два оператора е).
Или това.
Относно местоположението: на едно от местата понякога и трите оператора са достъпни, понякога няма нито един (тествано с USB модемите на операторите)
|
| Вто Ное 02, 2010 11:13 am |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Никой не дава параметри на модема дали е за слабо или добро покритие. Това зависи от параметрите на вложения вътре модул. Не ти трябват рутери, те имат съвсем друга функция. Трябва ти добра антена с поне 6-9dB усилване. Ако е за стационарен обект може и "Яги". Тя може да бъде насочена в посоката на най-силен сигнал за някой от операторите.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Ное 06, 2010 2:52 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Наблюдавал съм как за "стационарен обект" понякога обслужващата клетка се сменя десетина пъти в денонощие. Това ми се е случвало и в София, и в провинцията на село, където съм на -100 до -105dBm. Тогава какво ще правим с насочената антена? Ще я въртим, или ще я сменяме. 
|
| Съб Ное 06, 2010 4:52 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Точно в това -100 -105dBm е проблема! Ако насочиш антената към една клетка и антената има усилване 12-15dB смяна няма да има. Ягитата имат добро подтискане на странични сигнали и такива идващи отзад. Просто за модема другите клетки няма да ги има!
|
| Съб Ное 06, 2010 6:08 pm |
|
 |
|
NikB
|
Ще може ли да предложите как да спретна модем с Яги антена?
|
| Съб Ное 06, 2010 8:29 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Не е сложно. Купувате си 3G модем (щом такъв ви трябва и сте сигурни, че наистина има такова покритие в тази точка), купувате или си изработвате поне 7 елементна Яги антена за 1900MHz, свързвате ги с качествен кабел и готово. После търсите чрез завъртане на антената най-силната клетка и я фиксирате.
Последна промяна Lupus на Пон Ное 08, 2010 7:54 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Ное 06, 2010 9:05 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Не е сигурно. ПРехвърляло ме е дори когатао съм на -65 dBm. Явно операторите си имат свои си неведоми критерии... Вероятно разпределят натоварването. А GPRS е с по-нисък приоритет пред войса.
|
| Съб Ное 06, 2010 9:59 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Неведоми са пътищата божии! 
|
| Съб Ное 06, 2010 11:03 pm |
|
 |
|
NikB
|
Сметалото на GSM девайса нали знае силата на сигнала на няколко клетки около себе си?
А станцията вероятно знае какво знае и сметалото  .
Когато нивото на сигналите е близко, може и да прехвърля между станции, но, ако с една станция има хубава връзка, а с останалите - почти никаква (както ще е с насочена антена) вероятно няма да прехвърля.
(Не е много на място, но преподавателят ми по антени (учил съм 2-3 семестъра антени  ) , та преподавателят ми, който беше и шеф на катедрата и беше изкарал няколко години в Англия на специализация, та казваше, че неговият преподавател в Англия е завършил курса си с разказа как си настройвали с жена си антената на телевизора - той се качвал на покрива, а тя му викала от долу как е картината (тогава не е имало GSM  )
|
| Нед Ное 07, 2010 11:10 am |
|
 |
|
bateAz
|
 |  |  |  | NikB написа: Сметалото на GSM девайса нали знае силата на сигнала на няколко клетки около себе си? А станцията вероятно знае какво знае и сметалото  . Когато нивото на сигналите е близко, може и да прехвърля между станции, но, ако с една станция има хубава връзка, а с останалите - почти никаква (както ще е с насочена антена) вероятно няма да прехвърля. (Не е много на място, но преподавателят ми по антени (учил съм 2-3 семестъра антени  ) , та преподавателят ми, който беше и шеф на катедрата и беше изкарал няколко години в Англия на специализация, та казваше, че неговият преподавател в Англия е завършил курса си с разказа как си настройвали с жена си антената на телевизора - той се качвал на покрива, а тя му викала от долу как е картината (тогава не е имало GSM  ) |  |  |  |  |
Най - вероятно така ще се получи.
Като ида на село, ще спретна една постановка с насочена антена. Само трябва да видя къде съм я забутал.
|
| Нед Ное 07, 2010 11:15 am |
|
|