Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
3G GPRS надежден модем за слаби покрития? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 3G GPRS надежден модем за слаби покрития?
Какъв 3G GPRS надежден модем за слаби покрития да си избера?
Може би е въпрос на антена?

Препоръчаха ми разни рутери
това (за два оператора е).
Или това.

Относно местоположението: на едно от местата понякога и трите оператора са достъпни, понякога няма нито един (тествано с USB модемите на операторите)

Вто Ное 02, 2010 11:13 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Никой не дава параметри на модема дали е за слабо или добро покритие. Това зависи от параметрите на вложения вътре модул. Не ти трябват рутери, те имат съвсем друга функция. Трябва ти добра антена с поне 6-9dB усилване. Ако е за стационарен обект може и "Яги". Тя може да бъде насочена в посоката на най-силен сигнал за някой от операторите.

Съб Ное 06, 2010 2:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
...Ако е за стационарен обект може и "Яги". Тя може да бъде насочена в посоката на най-силен сигнал за някой от операторите.

Наблюдавал съм как за "стационарен обект" понякога обслужващата клетка се сменя десетина пъти в денонощие. Това ми се е случвало и в София, и в провинцията на село, където съм на -100 до -105dBm. Тогава какво ще правим с насочената антена? Ще я въртим, или ще я сменяме. :roll:

Съб Ное 06, 2010 4:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Lupus написа:
...Ако е за стационарен обект може и "Яги". Тя може да бъде насочена в посоката на най-силен сигнал за някой от операторите.

Наблюдавал съм как за "стационарен обект" понякога обслужващата клетка се сменя десетина пъти в денонощие. Това ми се е случвало и в София, и в провинцията на село, където съм на -100 до -105dBm. Тогава какво ще правим с насочената антена? Ще я въртим, или ще я сменяме. :roll:

Точно в това -100 -105dBm е проблема! Ако насочиш антената към една клетка и антената има усилване 12-15dB смяна няма да има. Ягитата имат добро подтискане на странични сигнали и такива идващи отзад. Просто за модема другите клетки няма да ги има!

Съб Ное 06, 2010 6:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
... Ягитата имат добро подтискане на странични сигнали и такива идващи отзад. Просто за модема другите клетки няма да ги има!

Ще може ли да предложите как да спретна модем с Яги антена?

Съб Ное 06, 2010 8:29 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
NikB написа:
Lupus написа:
... Ягитата имат добро подтискане на странични сигнали и такива идващи отзад. Просто за модема другите клетки няма да ги има!

Ще може ли да предложите как да спретна модем с Яги антена?

Не е сложно. Купувате си 3G модем (щом такъв ви трябва и сте сигурни, че наистина има такова покритие в тази точка), купувате или си изработвате поне 7 елементна Яги антена за 1900MHz, свързвате ги с качествен кабел и готово. После търсите чрез завъртане на антената най-силната клетка и я фиксирате.

Последна промяна Lupus на Пон Ное 08, 2010 7:54 pm, променена общо 1 път

Съб Ное 06, 2010 9:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не е сигурно. ПРехвърляло ме е дори когатао съм на -65 dBm. Явно операторите си имат свои си неведоми критерии... Вероятно разпределят натоварването. А GPRS е с по-нисък приоритет пред войса.

Съб Ное 06, 2010 9:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Не е сигурно. ПРехвърляло ме е дори когатао съм на -65 dBm. Явно операторите си имат свои си неведоми критерии... Вероятно разпределят натоварването. А GPRS е с по-нисък приоритет пред войса.

Неведоми са пътищата божии! :P

Съб Ное 06, 2010 11:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
bateAz написа:

Сметалото на GSM девайса нали знае силата на сигнала на няколко клетки около себе си?
А станцията вероятно знае какво знае и сметалото :).
Когато нивото на сигналите е близко, може и да прехвърля между станции, но, ако с една станция има хубава връзка, а с останалите - почти никаква (както ще е с насочена антена) вероятно няма да прехвърля.

(Не е много на място, но преподавателят ми по антени (учил съм 2-3 семестъра антени :)) , та преподавателят ми, който беше и шеф на катедрата и беше изкарал няколко години в Англия на специализация, та казваше, че неговият преподавател в Англия е завършил курса си с разказа как си настройвали с жена си антената на телевизора - той се качвал на покрива, а тя му викала от долу как е картината (тогава не е имало GSM :))

Нед Ное 07, 2010 11:10 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
NikB написа:
bateAz написа:

Сметалото на GSM девайса нали знае силата на сигнала на няколко клетки около себе си?
А станцията вероятно знае какво знае и сметалото :).
Когато нивото на сигналите е близко, може и да прехвърля между станции, но, ако с една станция има хубава връзка, а с останалите - почти никаква (както ще е с насочена антена) вероятно няма да прехвърля.

(Не е много на място, но преподавателят ми по антени (учил съм 2-3 семестъра антени :)) , та преподавателят ми, който беше и шеф на катедрата и беше изкарал няколко години в Англия на специализация, та казваше, че неговият преподавател в Англия е завършил курса си с разказа как си настройвали с жена си антената на телевизора - той се качвал на покрива, а тя му викала от долу как е картината (тогава не е имало GSM :))

Най - вероятно така ще се получи. :)
Като ида на село, ще спретна една постановка с насочена антена. Само трябва да видя къде съм я забутал.

Нед Ное 07, 2010 11:15 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]