Оптично палене на светкавица - Размисли и страсти :)
Здравейте, наскоро си взех 2-3 фотографски светкавички, които искам да ги паля оптично.
т.е. Когато видят че друга светкавица святва да се палят и те.
Китайците продават готови такива по около 12лв но не е там работата.
Малко информация за светкавиците:
паленето става чрез закъсяване на 2 пин-а, това на практика е връзката между кондензатора (около 200волта) и втория трансформатор който вдига напрежението до 3-4 хиляди волта за да запали светкавицата.
т.е. напрежението на тези два пина които трябва да се закъсят е 200 волта.
идеята ми като за начало беше да го направя без микроконтролер ама след 2-3 неуспешни опита реших че има какво да се подобри с микроконтролер.
Фототранзисторите които ще ползвам са: PT908-7C изглеждат прилични за тази цел.
Направих си един прост експеримент на бредборда с един фототранзистор малко резистори и един LED и резултатите бяха обещаващи, когато 'види' светкавица някъде в стаята независимо на къде е насочена и дали е отразена светлина ЛЕД-а светваше и той... разликата беше доста осезаема

въпреки че в стаята имаше 2 лампи по 75 вата, които за щастие не влияеха.
Ето долу горе схемата какво трябва да представлява
Защо ми трябва да е с микроконтролер?
Идеята е оптичният датчик да мога да го заменя с микрофон с high pass филтър примерно и паленето на светкавицата да става Акустично вместо оптично.
За какво се използва?
т.нар. високоскоростна фотография
Фотоапарата се слага да експонира примерно 15 секунди в напълно тъмна стая, стреляш примерно с пистолет по яйце и светкавицата блясва в момента в който чуе изстрела като има забавяне около 3 милисекунди на метър (разстоянието от източника на звука до микрофона) заради скоростта на звука.
Идеята е да мога да регулирам допълнителен Delay между входния и изходния сигнал за да се получат различни снимки.
Примерно в някои случаи трябват 80-90 милисекунди и повече закъснение за да хванеш самото действие.
Та това ми е идеята

нямам по принцип въпроси просто реших да я споделя, може да е интересна на някои от вас.
Може би единствено как точно трябва да паля светкавицата от микроконтролера...
Имах идея да е с тиристор (видях че ги ползват по други схеми), но как точно трябва да е вързан тиристора за да съм сигурен че ще се запуши след като запали светкавицата
Откъм хардуер мисля с Атмега8 да е и паленето да е с interrupt за да съм сигурен че няма голямо забавяне, в такъв случай фототранзистора трябва да го преместя на PD2

за да е към INT0