Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Жилезен Трихлорид в София? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ji4ka, аз за капки говоря, бре!
ike, ти пък - концентрирана азотна. Ми тя е богатство, дай я на мутрите и не я хаби за платки :twisted:

Пон Окт 04, 2010 5:04 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
mountaineer написа:
setoy написа:
За ецване идеално става солна киселина (от най-близката железария) + перхидрол/кислородна вода (от най-близката аптека).

В тукашното ТНТМ така се справяме. Съотношението (по спомен) е 30 мл солна киселина, 30 мл перхидрол и 50 мл вода. Става бързо (има-няма 5 минути) и чисто.

С железен трихлорид колко киснене иска?

5 минути ако е на 4-5 платки с 2-3 разклащания на всяка минута. Ако го клатиш през цялото време може и за 3 минути да стане. Във всеки случай е грешка да не се клати (поне ако ползваш тонер), защото трябва прекалено много време и FeCl3 успява да мине през тонера и прави медта на швейцарско сирене.

Проблем е че колкото корекции нанесох с разни маркери всички се разядоха. Явно трябва по-плътен маркер. Ама вече корекции нанасям с лак за нокти ...

Пон Окт 04, 2010 7:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе аз тука докопах някви маркери дето си е...ли фара. Само бензин ги разтваря - железния трихлорид въобще не го усеща. Мирише малко гадно, ама върши чудна работа.

Пон Окт 04, 2010 10:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това за маркерите - пробва ли техниески спирт (за горене)?

Вто Окт 05, 2010 3:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не ги разтваря - пробвал съм къде по-силни разтворител - досега само екстракционен бензин успява. Не съм пробвал с киселини ама не би трябвало да го бутат - продават го като маркер за правене на платки.

Вто Окт 05, 2010 6:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дай някой линк или му щракни една снимка,ако не ти е проблем. :)

Вто Окт 05, 2010 9:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами за съжаление го има в магазина "до нас". http://www.proton-bg.com/Products.aspx? ... egory_ID=0
Утре ще питам от къде ги зарежда. Както казах въобще не мирише на перманентен маркер. "Маже" се по съвсем различен начин, оставя дебел слой, който е дори механично здрав. Ако му дам зор на батката ще зареди, ама вече ставам много нахален, че заради мойте дреболии е изпозаредил за 2-3к.лв. стока дето не се знае кога ще продаде. Иначе по куриер праща.

оффтопик : Да не му правя реклама, ама и доставя от ТМЕ - ако ти трябва нещо - за около седмица ги доставя. В момента има и ESR meter за кондензатори.

Вто Окт 05, 2010 11:05 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Ние така правим платките:
http://www.lz2gl.com/index.php?option=c ... &Itemid=31

Идеята на центрофугата е да разпредели фото лака равномерно а после да клати на бавни обороти разтвора за ецване.
Фото лака се взима от конрад мисля, че беше positive 20 или нещо подобно. Платките стават перфектно :)

Сря Окт 06, 2010 11:40 am
Профил WWW

Мнение 
i_dachev написа:
Ние така правим платките:
http://www.lz2gl.com/index.php?option=c ... &Itemid=31

Много готино! Дай малко ТТ данни за центрофугата - обороти, двигател, как се нанася лака? И за лампата - за колко време експонира?

Сря Окт 06, 2010 12:37 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Малко оффтопик: специално за Позитив20 ползвам изкормен скенер и сложени вътре 2 тръби от тези: http://mikimak.com/index.php?function=detail&id=11904

Спектъра им е точно 350 nm ( позитив20 иска между 340 и 420), експонацията през стъклото на скенера - минута и половина :-) Май ще се наложи да вдигна бройката на тръбите, че само с тези има леко неравномерно осветяване, но като идея е доста прилично :-)

Сря Окт 06, 2010 2:38 pm
Профил

Мнение 
goose написа:
Малко оффтопик: специално за Позитив20 ползвам изкормен скенер и сложени вътре 2 тръби от тези: http://mikimak.com/index.php?function=detail&id=11904

Решил съмда се пробвам и аз с Positiv 20. На самите лампи пише ли дължината на вълната. Те луминисцентните UV лампи имат широк спектър и навлизат чак във видимия. На теория каквато и да взема само времето трябва да си коригирам.

А как сушите Позитив 20? Пише че при стайна температура съхне за 24 часа а при 70 градуса - за по-малко от час.

Чет Окт 07, 2010 11:24 am
Профил WWW

Мнение 
npelov написа:
Решил съмда се пробвам и аз с Positiv 20. На самите лампи пише ли дължината на вълната. Те луминисцентните UV лампи имат широк спектър и навлизат чак във видимия. На теория каквато и да взема само времето трябва да си коригирам.

А как сушите Позитив 20? Пише че при стайна температура съхне за 24 часа а при 70 градуса - за по-малко от час.

С лум.лампите нямам опит, счупената живачна лампа ми се видя по добрия вариянт, а за Позитив2о за суше не ползвах скара за сандвичи(някаква българска алуминиева) става за минута време.
Най-големия проблем е равномерното пръскане на Позитив20, стане ли това другото е песен, колегата хибаво е измислил центрофугата.

А колко сса оборотите с които върти центрофугата?

Чет Окт 07, 2010 11:37 am
Профил

Мнение 
Цитат:
Drying: After application of the sprayed-on coating, boards must be dried immediately in the dark. If
necessary, the coating can be dried at room temperature which will take at least 24 hours.
This gives only a sufficient quality for very simple work. If the temperature is too low the
adhesive strength of the Positiv 20 coating is reduced and the risk of dust contamination is
very high. It is safer to accelerate drying, infra-red drying or drying in a thermostatically
controlled oven. Always make sure that all opening are covered and any source of light is
shut off. Raise the temperature slowly to 70°C maximum and dry at this temperature for
about 20 minutes. Caution: Any drying temperature exceeding 70°C is liable to damage the
electrical components on the board! If there are problems with developing, it is a good idea
to measure the oven temperature.

С други думи - забрави за сушене на стайна температура за прецизна работа :)
За луминесцентните - на самите тръби не си пише, за това дадох точният модел ... Ако се разровиш по каталозите на силвания ще намериш данните, в случая и модела не случайно е BL350 (BlackLight 350 nm) :)
По принцип всички инсектицидни УВ лампи работят в този диапазон (забележете, инсектицидни, не бактерицидни), но за тези успях да изровя сигурни данни за спектъра, само ми остава да докарам равномерно осветяване на цялата повърхност :)

P.S. С позитив20 по принцип действам по следния начин - почистване, обезмасляване с ацетон, пръскане и след това я оставям изправена вертикално на късата си страна за около 2 мин., стича равномерно и остава парче в долната част (около половин до 1 сантиметър, зависи как е напръскана), което е неизползваемо, след това - сушене във фурната в кутия (половинката винаги и иде да ме убие след това, аромата се усеща още известно време ... ) Моята е един от добрите модели на Електролукс за вграждане, доста точно поддържа температурата вътре :-)

Чет Окт 07, 2010 12:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сушилня си му е майката :) Най-удобно е да се ползва стерилизатор за медицинско оборудване. Те са за температури около 80 - 120 градуса. Аз съм с такава сушилня между другото. За лампите : най-добрия вариант е с бактерицидните лампи. Тия black light са ала бала за в дискотеките. Излъчват толкова малко UV че да е в безопасни граници. С бактерицидна лампа същия ефект ще бъде в пъти по-бърз. Живачна лампа със счупен балон пък си е егати разхода на енергия. 250W лампа прави 200W топло и останалото пълен спектър с голям процент UV. Със 250W живачна, от 15 см. експонирам около 4 минути. Забелязал съм, че голямо влияние оказва температурата и влажността на околния въздух по време на пръскане. Най-добрите условия са t около 20-25 и Rh задължително под 50%. При висока влажност стават едни гадости дето са ме карали по 5-6 пъти да повтарям. Също е много важно преди пръскане да се разклати много добре флакона. Явно някоя от съставките се утаява и като я изпръскаш веднъж после от флакона нищо не става.

Чет Окт 07, 2010 4:08 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins, пробвах навремето и бактерицидни, експонацията е доста по дълга, отколкото с тези ;-) Иначе - имам 2 останали от пробите бактерицидни, 8 ватови, ако искаш да ти ги дам направо ;-)

Чет Окт 07, 2010 5:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща