| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
ji4ka, аз за капки говоря, бре!
ike, ти пък - концентрирана азотна. Ми тя е богатство, дай я на мутрите и не я хаби за платки 
|
| Пон Окт 04, 2010 5:04 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
5 минути ако е на 4-5 платки с 2-3 разклащания на всяка минута. Ако го клатиш през цялото време може и за 3 минути да стане. Във всеки случай е грешка да не се клати (поне ако ползваш тонер), защото трябва прекалено много време и FeCl3 успява да мине през тонера и прави медта на швейцарско сирене.
Проблем е че колкото корекции нанесох с разни маркери всички се разядоха. Явно трябва по-плътен маркер. Ама вече корекции нанасям с лак за нокти ...
|
| Пон Окт 04, 2010 7:57 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе аз тука докопах някви маркери дето си е...ли фара. Само бензин ги разтваря - железния трихлорид въобще не го усеща. Мирише малко гадно, ама върши чудна работа.
|
| Пон Окт 04, 2010 10:15 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Това за маркерите - пробва ли техниески спирт (за горене)?
|
| Вто Окт 05, 2010 3:08 am |
|
 |
|
Cekins
|
Не ги разтваря - пробвал съм къде по-силни разтворител - досега само екстракционен бензин успява. Не съм пробвал с киселини ама не би трябвало да го бутат - продават го като маркер за правене на платки.
|
| Вто Окт 05, 2010 6:01 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Дай някой линк или му щракни една снимка,ако не ти е проблем. 
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Вто Окт 05, 2010 9:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами за съжаление го има в магазина "до нас". http://www.proton-bg.com/Products.aspx? ... egory_ID=0
Утре ще питам от къде ги зарежда. Както казах въобще не мирише на перманентен маркер. "Маже" се по съвсем различен начин, оставя дебел слой, който е дори механично здрав. Ако му дам зор на батката ще зареди, ама вече ставам много нахален, че заради мойте дреболии е изпозаредил за 2-3к.лв. стока дето не се знае кога ще продаде. Иначе по куриер праща.
оффтопик : Да не му правя реклама, ама и доставя от ТМЕ - ако ти трябва нещо - за около седмица ги доставя. В момента има и ESR meter за кондензатори.
|
| Вто Окт 05, 2010 11:05 pm |
|
 |
|
i_dachev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 3:29 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
Ние така правим платките:
http://www.lz2gl.com/index.php?option=c ... &Itemid=31
Идеята на центрофугата е да разпредели фото лака равномерно а после да клати на бавни обороти разтвора за ецване.
Фото лака се взима от конрад мисля, че беше positive 20 или нещо подобно. Платките стават перфектно 
|
| Сря Окт 06, 2010 11:40 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Много готино! Дай малко ТТ данни за центрофугата - обороти, двигател, как се нанася лака? И за лампата - за колко време експонира?
|
| Сря Окт 06, 2010 12:37 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Малко оффтопик: специално за Позитив20 ползвам изкормен скенер и сложени вътре 2 тръби от тези: http://mikimak.com/index.php?function=detail&id=11904
Спектъра им е точно 350 nm ( позитив20 иска между 340 и 420), експонацията през стъклото на скенера - минута и половина  Май ще се наложи да вдигна бройката на тръбите, че само с тези има леко неравномерно осветяване, но като идея е доста прилично 
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Сря Окт 06, 2010 2:38 pm |
|
 |
|
npelov
|
Решил съмда се пробвам и аз с Positiv 20. На самите лампи пише ли дължината на вълната. Те луминисцентните UV лампи имат широк спектър и навлизат чак във видимия. На теория каквато и да взема само времето трябва да си коригирам.
А как сушите Позитив 20? Пише че при стайна температура съхне за 24 часа а при 70 градуса - за по-малко от час.
|
| Чет Окт 07, 2010 11:24 am |
|
 |
|
Ники
|
С лум.лампите нямам опит, счупената живачна лампа ми се видя по добрия вариянт, а за Позитив2о за суше не ползвах скара за сандвичи(някаква българска алуминиева) става за минута време.
Най-големия проблем е равномерното пръскане на Позитив20, стане ли това другото е песен, колегата хибаво е измислил центрофугата.
А колко сса оборотите с които върти центрофугата?
|
| Чет Окт 07, 2010 11:37 am |
|
 |
|
goose
|
С други думи - забрави за сушене на стайна температура за прецизна работа
За луминесцентните - на самите тръби не си пише, за това дадох точният модел ... Ако се разровиш по каталозите на силвания ще намериш данните, в случая и модела не случайно е BL350 (BlackLight 350 nm)
По принцип всички инсектицидни УВ лампи работят в този диапазон (забележете, инсектицидни, не бактерицидни), но за тези успях да изровя сигурни данни за спектъра, само ми остава да докарам равномерно осветяване на цялата повърхност
P.S. С позитив20 по принцип действам по следния начин - почистване, обезмасляване с ацетон, пръскане и след това я оставям изправена вертикално на късата си страна за около 2 мин., стича равномерно и остава парче в долната част (около половин до 1 сантиметър, зависи как е напръскана), което е неизползваемо, след това - сушене във фурната в кутия (половинката винаги и иде да ме убие след това, аромата се усеща още известно време ... ) Моята е един от добрите модели на Електролукс за вграждане, доста точно поддържа температурата вътре 
|
| Чет Окт 07, 2010 12:32 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Сушилня си му е майката  Най-удобно е да се ползва стерилизатор за медицинско оборудване. Те са за температури около 80 - 120 градуса. Аз съм с такава сушилня между другото. За лампите : най-добрия вариант е с бактерицидните лампи. Тия black light са ала бала за в дискотеките. Излъчват толкова малко UV че да е в безопасни граници. С бактерицидна лампа същия ефект ще бъде в пъти по-бърз. Живачна лампа със счупен балон пък си е егати разхода на енергия. 250W лампа прави 200W топло и останалото пълен спектър с голям процент UV. Със 250W живачна, от 15 см. експонирам около 4 минути. Забелязал съм, че голямо влияние оказва температурата и влажността на околния въздух по време на пръскане. Най-добрите условия са t около 20-25 и Rh задължително под 50%. При висока влажност стават едни гадости дето са ме карали по 5-6 пъти да повтарям. Също е много важно преди пръскане да се разклати много добре флакона. Явно някоя от съставките се утаява и като я изпръскаш веднъж после от флакона нищо не става.
|
| Чет Окт 07, 2010 4:08 pm |
|
 |
|
goose
|
Cekins, пробвах навремето и бактерицидни, експонацията е доста по дълга, отколкото с тези  Иначе - имам 2 останали от пробите бактерицидни, 8 ватови, ако искаш да ти ги дам направо 
|
| Чет Окт 07, 2010 5:03 pm |
|
|