Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
RCL meter 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение RCL meter
Тия дни се оглеждам за покупка на комбиниран уред за измерване на RCL, че на сегашният ми скоро ще му скачам трупешката... За момента съм се спрял на едно китайче - TH2821A. http://www.tonghui.com.cn/en/goods/index/74.html Не смейте на името на фирмата, :D продукцията им изглежда сериозна, поне на хартия.
Въпросът е - някой ползвал ли е конкретния уред или тяхно оборудване? Някакви отзиви?
Също така се приемат и алтернативни предложения за уред с подобни параметри и лимит на цената до около 250 евро.

Нед Сеп 19, 2010 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение Да, ама не се въздържах :)
Вдясно на логото са изписани 8-те златни правила на м*нета и довечера ще ги прочета на жената!
То чувството ми за хумор е малко като на Христо Стоичков и като нищо ще почна да пазаря от тази фирма. itso.t , я кажи как става, че нямам време да се ровя.

А по твоя въпрос: ако е под 150 доларии няма да му се замисля. Това е моето мнение и май само Дедо Боре може да те светне повече.

Прикачени файлове:
Tonghui-logo.jpg
Tonghui-logo.jpg [ 18.91 KiB | Прегледано 3669 пъти ]
Нед Сеп 19, 2010 6:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нямам представа как се пазарува директно от фирмата, а и на тоя етап не е важно. Има доста оферти в "нета" и в Ибей. За около $150 може да се класираш за TH2821 или TH2821B, ако те устройва разликата във възможностите.

Нед Сеп 19, 2010 8:57 pm
Профил

Мнение 
Moe предложение за такав уред

PeakTech 2165 Digital-LCR Messer mit USB

108 евро - така че попада в обхвата до 150 долара.
етука го има
http://www.reichelt.de/
пак е китаец сигурно но купеното от немско е с 2 години гаранция . мои колеги са го ползвали -похвалиха го.

Сря Сеп 22, 2010 10:51 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
HSB написа:
Moe предложение за такав уред

PeakTech 2165 Digital-LCR Messer mit USB

108 евро - така че попада в обхвата до 150 долара.
етука го има
http://www.reichelt.de/
пак е китаец сигурно но купеното от немско е с 2 години гаранция . мои колеги са го ползвали -похвалиха го.

Аз ли съм кьорав или тези наистина нямат английска версия на сайта си?

Сря Сеп 22, 2010 11:12 am
Профил

Мнение 
xor написа:
HSB написа:
...

Аз ли съм кьорав или тези наистина нямат английска версия на сайта си?

май нямат, но и защо им е? техният вътрешен пазар явно им е достатъчен, пък и в нормална фирма все ще се намери някой немскоговорящ, че и фирми извън вътрешният им пазар пак ще купуват от тях :idea:

Сря Сеп 22, 2010 11:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мерси за инфото. Бях почнал да се притеснявам, че никой във форума не използва уреди... :lol:
За съжаление този уред е малко под изискванията ми. За измерване на капацитет не е толкова важно, но за индуктивност ми се иска да е с малко по-голяма резолюция. При уреда на PeakTech измерването на индуктивност примерно 500nH е почти невъзможно или ще е толкова неточно, че се обезсмисля.

Сря Сеп 22, 2010 2:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе ти на китайчето му прочети добре техническите данни. Че спецификацията за точност на един мултимер си е цяла наука и има доста възможности за "добре прикрити неистини".

Сря Сеп 22, 2010 2:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Спор няма. Затова е пусната и темата - хем за още някое мнение за конкретната джаджа, хем за алтернативни предложения. Всъщност това което ме накара да се спра на конкретния модел, освен съотношението цена/възможности (на хартия) е продуктовата листа на фирмата. Произвеждат и доста сериозна апаратура и нямат вид на "гаражна" фирма, макар, с китайците никога да не е ясно... :D

Иначе знам аз къде е истината, но не ми се дават 1000+ евро за Fluke. Не е уред който ползвам "всеки ден", а не произвеждат среден или нисък клас уреди.

Сря Сеп 22, 2010 4:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
китайците имат една поговорка, която напоследък обичам да им цитирам често:
Цитат:
какво ще видиш зависи от това, къде си застанал

въпроса ти няма лесен отговор. много зависи какво искаш да видиш.

при капацитети и индуктивности (и не само при тях) въпроса колко *фарада или *хенри е чарка няма точен отговор. защото зависи от много фактори, като основни са честота и ток (много упростено). всички компоненти си имат честотен диапазон и една "бобина" има различна индуктивност при 50Hz, 100kHz, 1MHz и 1GHz. освен това зависи и от тока през нея. тези неща ще са важни за теб, ако работиш с по-големи честоти и/или токове. за съжаление няма един уред, който да покрие вариантите на мерене. дори няма една методика за мерене - те варира с честотата. затова сериозни фирми като НР имат по няколко уреда за LCR метри, които са с относително специфични рамки на приложение.

сега за китайчето.
тука се намират поне три клонинга на тези уреди, като са запазили дори номерата и варират само в буквите отпред и отзад. TH, RK и още нещо, не се сещам сега. това е нормално за страна в която може би не са изкопирали само москвича. нивото и на трите производителя е малко над ТНТМ. все пак е с метална кутия и очевидно ползва IV метод за мерене. не знам до каква степен и какво са взаимствали от НР, но поне фикстурите им пасват идеално на оригинален НР уред. е, определено им липсва изтънчеността на НР във всичките аспекти на работата на китайчето. не знам защо имат толкова богата фамилия от уреди с малки разлики в цената. или можеш да направиш такъв уред, или не можеш... ако дялкаш уред с 5% точност няма как да подбереш един от 100 със 0.01% и да го пуснеш на двойна цена. а обратното е още по-безумно.

може би става въпрос за разлики в калибрацията, не знам. в тази област дори националните еталони често са обвити в плътна мътилка. което пак ще те върне на основния въпрос - какво искаш да мериш, с каква точност и за какви цели. и за колко пари.

китайчето е по-добре от който и да е уред с 2 извода. подозирам обаче, че ще много ниско в класацията в неговия си клас. ползвал съм такъв уред само инцидентно и нямам задълбочено впечатление. имам усещането, че нещо му куца в математиката - би трябвало да може да извади повече параметри при тази установка за мерене. не съм го виждал разглобен, но надали ще е гледка, доставяща особена естетическа наслада.

имай предвид, че уредите се продават без фикстурата. цената на SMD фикструрата дори на китайчето достига цената на самия уред понякога. да не говорим, че всяка оригинална НР фикстура е по-скъпа от кое да е китайче. то е като разлика между хубав тектроникс и китайски осцилоскоп. може би за определени сигнали ще се вижда едно и също. дори в много случай простия уред ще е напълно достатъчен. един сервизен техник не му трябва тектроникс (или дори осцилоскоп) за да оправи пералнята.

в заключение:
- ако досега си мерил с двупроводен уред, китайчето ще е качествен скок.
- ако няма да ти трябва кой знае каква прецизност и/или разнообразие от условия за мерене (честоти, токове и т.н.) китайчето все още е вариант.
- ако си склонен да четеш ръководства на чинглиш ...
- не очаквай каквато и да е поддръжка от китаец. той нито я може, нито пък ще иска. купуваш котка в чувал и се надяваш да лови мишки. може да си сигурен само в едно - котката няма да е ягуар
- ако бюджета ти е наистина ограничен... утрои го и си купи китайче с поне 3 фикстури - келвинови крокодили, SMD и за компоненти с крака.

[edit] боже!...
сега погледнах за кой уред говориш. през цялото време съм си мислил, че говориш за 2811 и горните думи се отнасят за този тип уред.
все пак реших да не трия поста, може да е полезен. 2821 е любителски уред не би трябвало да очакваш каквото и да е от него. аз лично не намирам смисъл в харченето на пари за такъв тип уред, без значение на производителя. 2811 е два пъти по-скъп, но е съвсем друго нещо.

Чет Сеп 23, 2010 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за изчерпателната информация.

Уредът ще за по-обща употреба - някакъв контрол на закупени чаркове, при нужда или когато инцидентно се наложи да се навие някое дроселче за DC-DC - за следена на резултата. Засега не ми трябва уред с висок клас на точност, по-скоро да може да мери прилично в "нанохенрите".

Иначе и двата уреда 8811 и 8821 са окомплектовани с келвинови щипки и такива за мерене на компоненти с изводи. За SMD е опция, но не е скъпа. Друг е въпросът, че като гледам келвиновата сонда за 8811 ме побиват тръпки. Кабелите завършват с чинчове и са с преходници към BNC. Китайска му работа. Сондата за 8821 е по-прилична.

Това, че китайският уред има менте е доста обезпокоително. :D
Леко почвам да се разколебавам, но ще помисля още малко.

Пет Сеп 24, 2010 1:10 am
Профил

Мнение 
Щом са ти такива изискванията защо не си направиш сам ?
В Нета е пълно с готови решения. Например:

http://pro-radio.ru/measure/4319/
http://pro-radio.ru/measure/6873/

Нед Сеп 26, 2010 4:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Версия 2 изглежда много ефектно с тия показания - 99.909nF. Елементната база леко ме смущава - 4052 и компания, 071, 072 и т.н. в измервателната част... :D Идват ми леко в повече.
Естествено, не е гаранция, че и в китайците положението не е сходно или не ползват същата схема... :D

Нед Сеп 26, 2010 1:20 pm
Профил

Мнение 
itso.t написа:
Версия 2 изглежда много ефектно с тия показания - 99.909nF. Елементната база леко ме смущава - 4052 и компания, 071, 072 и т.н. в измервателната част... :D Идват ми леко в повече.
Естествено, не е гаранция, че и в китайците положението не е сходно или не ползват същата схема... :D

Всичко ще е на пазара мери значително по зле от този вариант в cqham , по простата причина че ползват аналогов вход. Просто имат преобразуване от честота в напрежение и мери там нещо калибрирано предварително, изобщо не може да му се довериш.
Тази схема в cqham е най доброто което може да се измисли за такова нещо, предварително се нулира след включване, самокалибрира се и всеки път смята се по формула!!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Сеп 26, 2010 4:32 pm
Профил

Мнение 
И още едно нещо - "амплитуда тест-сигнала 0.3В" . Т.е. иамерваме без да разпояваме.

Пон Сеп 27, 2010 6:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща