китайците имат една поговорка, която напоследък обичам да им цитирам често:
въпроса ти няма лесен отговор. много зависи какво искаш да видиш.
при капацитети и индуктивности (и не само при тях) въпроса колко *фарада или *хенри е чарка няма точен отговор. защото зависи от много фактори, като основни са честота и ток (много упростено). всички компоненти си имат честотен диапазон и една "бобина" има различна индуктивност при 50Hz, 100kHz, 1MHz и 1GHz. освен това зависи и от тока през нея. тези неща ще са важни за теб, ако работиш с по-големи честоти и/или токове. за съжаление няма един уред, който да покрие вариантите на мерене. дори няма една методика за мерене - те варира с честотата. затова сериозни фирми като НР имат по няколко уреда за LCR метри, които са с относително специфични рамки на приложение.
сега за китайчето.
тука се намират поне три клонинга на тези уреди, като са запазили дори номерата и варират само в буквите отпред и отзад. TH, RK и още нещо, не се сещам сега. това е нормално за страна в която може би не са изкопирали само москвича. нивото и на трите производителя е малко над ТНТМ. все пак е с метална кутия и очевидно ползва IV метод за мерене. не знам до каква степен и какво са взаимствали от НР, но поне фикстурите им пасват идеално на оригинален НР уред. е, определено им липсва изтънчеността на НР във всичките аспекти на работата на китайчето. не знам защо имат толкова богата фамилия от уреди с малки разлики в цената. или можеш да направиш такъв уред, или не можеш... ако дялкаш уред с 5% точност няма как да подбереш един от 100 със 0.01% и да го пуснеш на двойна цена. а обратното е още по-безумно.
може би става въпрос за разлики в калибрацията, не знам. в тази област дори националните еталони често са обвити в плътна мътилка. което пак ще те върне на основния въпрос - какво искаш да мериш, с каква точност и за какви цели. и за колко пари.
китайчето е по-добре от който и да е уред с 2 извода. подозирам обаче, че ще много ниско в класацията в неговия си клас. ползвал съм такъв уред само инцидентно и нямам задълбочено впечатление. имам усещането, че нещо му куца в математиката - би трябвало да може да извади повече параметри при тази установка за мерене. не съм го виждал разглобен, но надали ще е гледка, доставяща особена естетическа наслада.
имай предвид, че уредите се продават без фикстурата. цената на SMD фикструрата дори на китайчето достига цената на самия уред понякога. да не говорим, че всяка оригинална НР фикстура е по-скъпа от кое да е китайче. то е като разлика между хубав тектроникс и китайски осцилоскоп. може би за определени сигнали ще се вижда едно и също. дори в много случай простия уред ще е напълно достатъчен. един сервизен техник не му трябва тектроникс (или дори осцилоскоп) за да оправи пералнята.
в заключение:
- ако досега си мерил с двупроводен уред, китайчето ще е качествен скок.
- ако няма да ти трябва кой знае каква прецизност и/или разнообразие от условия за мерене (честоти, токове и т.н.) китайчето все още е вариант.
- ако си склонен да четеш ръководства на чинглиш ...
- не очаквай каквато и да е поддръжка от китаец. той нито я може, нито пък ще иска. купуваш котка в чувал и се надяваш да лови мишки. може да си сигурен само в едно - котката няма да е ягуар
- ако бюджета ти е наистина ограничен... утрои го и си купи китайче с поне 3 фикстури - келвинови крокодили, SMD и за компоненти с крака.
[edit] боже!...
сега погледнах за кой уред говориш. през цялото време съм си мислил, че говориш за 2811 и горните думи се отнасят за този тип уред.
все пак реших да не трия поста, може да е полезен. 2821 е любителски уред не би трябвало да очакваш каквото и да е от него. аз лично не намирам смисъл в харченето на пари за такъв тип уред, без значение на производителя. 2811 е два пъти по-скъп, но е съвсем друго нещо.