Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Ремонт на Електрожен Фрониус. 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Ремонт на Електрожен Фрониус.
В тези случаи е добре лампата да се свърже след електролитните кондензатори на греца (след като се проверят, разбира се).

Пет Авг 18, 2017 7:43 am
Профил
Ранг: Почетен член

Много благодаря за насоките ;)

pipilica написа:
Аз ползвам реотан 800-1000 вата от печка, не знам колко е точно, ако има риск от светлинни ефекти.

Това в смисъл вместо лампа - последователно ли ?

Пет Авг 18, 2017 8:33 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Да

Пет Авг 18, 2017 10:51 pm
Профил

Това 1000W реотан ми се струва доста инертно и малко като съпротивление. Аз ползвам 100-на ват лампа, като е студена почти я няма, ако има проблем светва и си дига съпротивлението доста бързо. Все пак зависи и за какво го ползваш, аз обикновенно ремонтирам импулсни захранвания.

Пет Авг 18, 2017 11:25 pm
Профил

Да малко е, но не стават фойерверки ако ремонтираното нещо е мощно примерно като електрожен или нещо от подобен калибър. За дребни нещица лампата е по-подходяща.
Другия вариант е да се ползват предпазители крива В.
Ако има късо в силовата част реотана си грее и няма проблем, обаче с лампата мое и да не стане опита щото не се знае колко е тока на празен ход, може да светне и да те вкара в размисли къде е късото а то няма такова просто тока на покой е повечко.

Съб Авг 19, 2017 12:15 am
Профил

малко развитие:

намерих малко време да пробвам някой неща.
Пуснах го през лампа 15 вата , със разкачена първична част на силовия траф. Но започнаха да мигат 2 та светодиода по платката :
"грешка в захранването"

После махнах лампата но го пуснах през разделителен Траф ( два трафа свързани ) и се появи някаква активност по схемата.

Релето за плавен старт задейства.
Появиха се +5 , -15 и +15 V по платката.
( има контролни точки за тях)

Осцилатора Epson 25 MHz започна да "клочи"
Всички светодиоди на лицевия панел обаче светят постоянно.

Явно силовата част е наред (IGBT ) ,
Но на изхода на Чипа (Altera EPM7064S - програмируема логика) който подава сигнали на драйверите които са изгорели , няма импулси .

Намерих няколко схеми и упътвания но само на силовата част и то за модел ТР1400, но са много близки.

Не знам трябва ли да има импулси на изходите на логиката ако е разкачена силовата част.
Т.е. има един токов траф за обратна връзка в първичната част на изходния трансформатор, и ако не връща информация , може ли за това да няма импулси на драйверите.

дайте идея как да продължа. Мисля да поръчам двата драйвера
SG3644 и тогава с тях да го пусна пак.
Кофти е че не го намирам по магазините. Само е Е-бей. Ама дали са истински :)

http://www.ebay.co.uk/itm/SG3644M-Integ ... 0290.m3507
Прикачени файлове:
tp1400.jpg
tp1400.jpg [ 87.16 KiB | Прегледано 3734 пъти ]

Прикачени файлове:
fronius_tp1500_inventor_sm_de.pdf [5.6 MiB]
490 пъти
fronius 1400.pdf [625.06 KiB]
329 пъти
Съб Авг 26, 2017 12:37 pm
Профил

След малкото "развитие", следва малко "завитие" :(

След няколко проби вече се влоши положението :
Релето за плавен старт не задейства вече.

Изгуби се +5 V ( стана на 3V ) и почна да грее (логиката) EPM7064S . Направо пари. Явно замина вече и тя. Пък не съм правил нищо конкретно освен да меря по платката с уреда.

Има ли шанс вече за ремонт платката? В смисъл ако се смени логиката ще иска да се програмира, нали?
Или ако намеря от друг ел-жен повредена платка, да сменя чипа.
:?:

Другата ми идея е :
Има ли шанс да използвам силовата част и да се сглоби нещо по елементарно за управлението и?

В смисъл някоя самоделка на управляваща част.
Има ли критерии по които да търся в нета за такава схема.Дали зависят от типа на силовата част
IGBT -то е Tyco P281B

Нед Авг 27, 2017 2:46 pm
Профил
Аватар

Е не че нямаш шанс да го подкараш с някаква DIY електроника ама ще е играчка. Иначе едва ли лесно ще намериш платка - не че няма - има. Само дето никой не дава - аз от няколко месеца се моля на разни хора от евромаркет да даде някоя платка с потенциометри. Даже не е електроника - само лицевата платка на която няма нищо. Щото заради един счупен (не повреден а само с липсваща врътка) ми искат безумна сума за ремонт (+ 60 лв. за отваряне искат гадовете).

Нед Авг 27, 2017 7:00 pm
Профил ICQ

Разбираемо е ;) пазят си хляба, как така ще си го ремонтираш за без пари , като могат да те одерат !

И аз мисля че мисия "много трудна" да се намери платка - повредена.

А как се води тази тази схема? Мост , полу мост ..?
Не съм се задълбочавал до сега.
Четох нещо за резонансен кръг, ама не мога да се ориентирам.
Питам за да знам какво да търся, като схема.

Нед Авг 27, 2017 8:38 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Здравейте.
Понеже се занимавам основно с ремонт на заваръчна техника, си позволявам да напиша няколко думи по темата.
Въпросния инверторен електрожен е с доста сложно управление и работи с ШИМ и ЧИМ в зависимост от зададения ток. Това е резонансен инвертор, пълен мост реализиран с ИГБТ модул в който е вграден и мрежовия ГРЕЦ. По-старите модели /1400/ са с отделни елементи и са по-ремонтопригодни /разбирай по-евтини/
Схема на управлението няма да намерите, а в сервизното описание пише че при повреда на основната платка се заменя цялата такава!!! Допуска се замяна само на целия ИГБТ модул и разни дреболии, реле и т.н.
Правени са опити /не от мен/ за смяна на неработеща EPM7064S с работеща такава от друг инвертор. В резултат имаме два НЕработещи Фрониуса :(
Замяната с DIY управление не съм чул някой да е успял. Силовия траф е със секционирани /раздени/ първична и вторична намотки нарочно с цел увеличаване на Ls, която пък индуктивност заедно с кондензаторите в първичната верига правят резонансния кръг, като целта е намаляване на динамичните загуби от превключване на ИГБТ. Работната честота е около 100кХц.
За колегата който търси малката платка - имам такава - 0887 60 77 22 обади ми се. Казвам се Панайот Бърдарски.

amdatlon - израза с "одирането" е доста спорен. Всеки, /предполагам и ти/ си пази хляба.

Вто Авг 29, 2017 9:28 am
Профил
Аватар

Виж сега - невъзможни неща няма. При добро желание може да се направи нещо по въпроса. Хората дето пишат в този форум не са тези дето пишат в бгаудио или бгмама и някой могат а други дори и са си правили подобни неща. Естествено че е най-лесно да се сменя модулно, обаче си е живо дране на кожи когато стане въпрос за смяна на "платка". То е подобно като при колите. В нашата фирма имаме 7-8 линкълна, няколко кемпи-та, есаб 1-2, и май само един фрониус - не му знам модела. Фрониуса скоро ходи на ремонт ама не знам кви пари дадоха - беше изписал Еrr на дисплея и до там съм запознат.

Вто Авг 29, 2017 12:24 pm
Профил ICQ

Тук въпроса е това го правиш за спорта, за да се учиш или с идеята да спестиш някой лев, ако е последното от сега ти казвам отиди си купи нов, ако е за някое от първите две, няма да е лесно и евтино начинание, докато го подкараш, ако го, ще унищожиш доста елементи.

Вто Авг 29, 2017 1:14 pm
Профил

Cekins написа:
Виж сега - невъзможни неща няма. При добро желание може да се направи нещо по въпроса. Хората дето пишат в този форум не са тези дето пишат в бгаудио или бгмама и някой могат а други дори и са си правили подобни неща.

Съгласен че няма невъзможни неща. С удоволствие бих разгледал и тествал въпросния Фрониус направен с управление от човек от този форум. Разбира се с уговорката, че ще работи в режим на ZVS от празен ход до максимален товар, включително и късо на изхода. :partyman:

Вто Авг 29, 2017 3:26 pm
Профил

Но който може и го е правил едва ли ще тръгне да го прави за спорта, за мен това е обречена кауза, не знам колко струва този електрожен като нов, аз купувам само Линкълн и Милър, и бих предпочел да купя нов от колкото да ремонтирам повреден,а този не ми изглежда толкова скъп.

Вто Авг 29, 2017 4:01 pm
Профил

Благодаря на Pansim за включването, от друг форум, знам че много навътре с материята !

ToHu написа:
Тук въпроса е това го правиш за спорта, за да се учиш или с идеята да спестиш някой лев, ако е последното от сега ти казвам отиди си купи нов, ако е за някое от първите две, няма да е лесно и евтино начинание, докато го подкараш, ако го, ще унищожиш доста елементи.

От всички по малко :)
Нов такъв е към 1500 лв
Ама явно е обречена кауза и не си струва времето и усилията.

Сря Авг 30, 2017 7:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща