|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, тайната на телешките пържоли освен в доброто месо е и в добрия грил - в БГ не съм виждал такива грилове да се ползват масово. За да направиш сочна телешка пържола трябва да имаш грил, който е в състояние да вдигне като абсолютен минимум 500 градуса Фаренхайт (колкото повече, толкова по-добре) и то не само през лятото, т.е. говорим си за газов грил с мощност минимум 55-60000BTU и поне 3 горелки. Защо ти трябва това - когато температурата е висока като сложиш месото външния му слой веднага го запечатва и по тоя начин всички сокове и протеини в пържолата остават непокътнати. Или мяташ мръвка, дебела поне 2 пръста на вече затопления грил, мериш 2 минути, обръщаш я ан 90 градуса за още 2 мин да станат ресничките, след това повтаряш операцията за другата страна и си готов. Така става опечена до степен мидиъм, което е с розова вътрешност. Уел дон, т.е. изпекана на цяло както го правят в БГ е углавно престъпление в поне 45 щата  .И след това най-важното - пържолата трябва задължително да престои около 10 мин. в чинията преди да почне да се реже и консумира. Та ей така се правят сочни телешки пържоли, не на някой бавен грил с въглища, дето едвам вдига 350Ф. А вече от качеството на самото месо зависи вкуса. Затова сега, дето ти отворих очите следващия път като си дойда да си се научил вече и от теб пържолите, от мен бирата  .
|
| Чет Авг 12, 2010 4:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
То не е проблем сигурно, ама не го правят  .
|
| Чет Авг 12, 2010 4:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе това е вариант за стек, не лошо телешко става и на ниска температура, е не е стек вече но е доста вкусно и не по лошо. Онзи ден пък ядох едно мм убиец, робвах се д направя същото, от към подправки го докарах, ама от към крехкост не можах, май трябваше да го млатя преди готвенето, а и кой знае на какво теле съм случил, с внуци и правнуци.
|
| Чет Авг 12, 2010 7:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
На ниска температура изсъхва и аз поне не съм чул някой да го прави така  .
|
| Чет Авг 12, 2010 8:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Димитре, дължа ти извинение, че вземам хамериката на подбив ама и ти стига се връзва като че ли пъпът ти е хвърлен там. А ако наистина е така: признай се за американец и няма да те бъзикаме повече.
А мойте знания за хамерика се оказаха по-големи от твойте знания за останалия свят - типично хамериканско. На бързо: това за пчелите, свободната паша, "лекарствата" на баба ми и барбекюто просто не е вярно.
Между другото: жената си превърна хобито да готви в професия а вкъщи имаме оригинал хамериканско газово барбекю за което все не ми остава време да го сложа в релси (в такъв сервиз работя, де).
Edit: за ниската температура - само запечатано! А традиционно температурата не е ниска ами се поставя в нещо мноого сгорещено и се запечяатва за поне 2-а часа и после става "мозък". Обаче това в Макдоналдс го няма...
Ако знайте името на конкретна рецепта ще питам жената ама и тя вече забрави традиционната БГ кухня. А като съм и търсил рецепти в интернет най-печелившо се оказа да пиша на кирилица, всичко останало е ...
Последна промяна bongo_x2 на Чет Авг 12, 2010 10:56 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Авг 12, 2010 10:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
След два-три месеца ще се призная, даже ще се закълна, така че споко  .
Това за барбекюто не го разбрах кое не му е вярното, та ако може да обясниш  .
|
| Чет Авг 12, 2010 10:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Барбекюто: тъъъпо, грее че пали, само фаца има, нищо общо с професионалните дето си имат нещо масивно да се загрява и тавичка с вода. Явно го продават с "генетично" теле в комплект.
По-горе направих и Едит, де.
|
| Чет Авг 12, 2010 11:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Чакай сега, това че твоето барбекю е боклук, какво те кара да мислиш, че всички барбекюта на пазара в щатите са боклуци. Нали се сещаш, че твърдението ти само по себе си е смешно  .
Какви са сега пък тия простотии пак за Макдоналдси бе? Отделно ние си говорим за пържоли, а не за ростед бийф, демек за някаква задушена на фурна мръвка  .
Бонго, честно хич не мога да се светна какво се опитваш да ми кажеш - ако е някакъв опит за бъзикане, нещо хумора ти ми обягва 
|
| Чет Авг 12, 2010 11:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ся, моето барбекю ми го оставиха хамериканци които си купуваха най-скъпото и после мислеха. Обаче дори у наше село съм виждал около 5 подобни. Тази година видях по магазините подобрен китайски модел: върху пламъка има скара с камъни - гениално!!! Щото аз на моето поставих дебела Inox ламарина и пак не помага особено. А ся като си помислих: по-скоро бих направил "събери чарк" от повредените професионални отколкото да оправя това чудо.
Edit: забрайх да кажа, че задушеното в няк'ва пещ е патент на древните и улегнали цивилизации
Edit2: Черпя по бира - някой на клона?
Заяждам се, бре Димитре, ама и ти в Америка ли си израсъл?!
Последна промяна bongo_x2 на Чет Авг 12, 2010 11:48 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Авг 12, 2010 11:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Демек, постоянно потвърждаваш това, което си мисля  .
|
| Чет Авг 12, 2010 11:41 pm |
|
 |
|
741
|
Е, това с ябълката и мухоморката го казах за привличане на вниманието, ясно че не го правят.
Ама картофи, царевица и памук, които сами синтезират токсини да морят насекомите, са направени отдавна.
|
| Пет Авг 13, 2010 7:26 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе и аз съм се замислял за това, ама как се оправшват?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 13, 2010 8:24 am |
|
 |
|
741
|
Царевицата няма цветове да привлича насекомите и разчита на вятъра. Картофите по принцип могат да се разсаждат с грудки, а като засееш голямата нива, все тая дали нещо ще ги опраши, плодове не те интересуват. Ама другите как се оправят, идея нямам.
|
| Пет Авг 13, 2010 8:50 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то у нас телешкото не е много на почит. Освен това пък нашата кухня си е различна. Американците явно обичат да им капе кръв от пържолите. Аз пък обичам да ми капе сос от пържолата - два дена като седи в маринатата на чичо Белчо и ела да видиш крехка пържола. Ще се откажеш от тия телешките аланглета.
Да не говорим за пълнено агне стояло два-три часа в кирпичена пещ заринато в жар.
В България е престъпление месото да се готви бързо и на много висока температура. Също така и да е сурово.
|
| Пет Авг 13, 2010 1:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами става, има разни методи н проготвяне, време си искат приготвя се в пликове, на около 60-70 градуса максимум, готви се дота дълго,запазва всички окове и става много крехко, обаче иска много време, не е за мен. Аз предпочитам стекове, особенно хамерикансите тлешки ... не знам дали е до начин на приготвяне или до месо, защото и тук съм ял доста хубаво, въпреки че рядко се случва, крехко, хубаво направено.
|
| Пет Авг 13, 2010 7:25 pm |
|
|