|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:30 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е, стига де, не е казвал такова нещо.
Очевидно е, че в по-цивилизованите страни шансът в опаковката да има нещо
различно от това, което пише на нея, е несъпоставимо по-малък отколкото в БГ.
Но пък и си спомням как единственият случай в живота ми, когато съм купувал
развалено месо, беше с някаква шунка в Plus в Кьолн. Естествено просто бях
сложил прозрачната опаковка в количката и чак като се прибрах видях, че беше
посиняло.... Просто го изхвърлих, явно не ми е било до това. Тук пазарувам много
по-рядко, де (в Кьолн живеех сам).
Та в БГ да купиш нещо дето е фалшифицируемо - кайма, салам, нещо с непрозрачна
опаковка - просто можеш да считаш, че сам си се прекарал. За съжаление е така.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 11, 2010 1:22 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз продължавам да не съм много сигурен  .
|
| Сря Авг 11, 2010 2:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами естествено че няма. Поне в масовките за простолюдието със сигурност не е 100%  Не само в Америка, в цял свят е така. За толкова пари толкова. Какви говна съм пробвал и при вас и в Европа - не е истина. Но важното е че при вас има и такова и онакова и може да си купиш каквото искаш. Виж за качеството на месото няма да говорим, щото аз пилета като пуйки и пуйки като агнета само в Америка съм виждал
Проблема е че в БГ до скоро нямаше как да си купиш нещо от 100% месо, даже и да си съгласен да даваш пари. Имам познат в преработвателния бизнес и като го питах защо продава и той лайна, отговора беше - за да оцелея. По презумпция според потребителя всички продават лайна, аз ако продавам месо ще фалирам, щото за потребителя всички сме еднакви, той е убеден че яде лайна и търси евтините такива.
Сега се надявам с тоя 'стандарт', тия дето искат да продават месо да имат възможност, а аз да го купувам. Иначе, отивам на село, плащам на някой да ми отгледа месото и това е. Ама е разправия....
Относно Божидар Димитров - ами той си е леке. Говно. Но в случая е прав. Намерили някакви кокаляци. На кого са и що са.... на кой му пука. Така или иначе подобни "светии" се ползват предимно и само на гола и сляпа вяра. Пускай ги там в обращение, няма как да се докаже на кого са. Който е бил в Гърция знае за какво говоря. Там кафявите табелки са повече от пътните знаци. Намери гръка някакви камъни и ги обявява за мястото където Ахил е загубил девствеността си. Туря малко цимент, попридава им малко по търговски (автентичен вид), бучва табелата и почва да събира пари. Но когато тъпия турист планира почивка - отваря справочника и вижда, че в Гърция има най-голямото архитектурно наследство и аре бегом натам с фотоапарата. А представяте ли си македонците да бяха открили нещо подобно. На момента щеше да е включено в учебниците като доказателство, че Адам също е бил македонец. А ние тука.... Прост народ, шибан, калпав материал, сбъркан чип.... ами верно си е. 45+20 години го доказаха - толкова си можем.
В интерес на истината според мен той казва "народ" в контекста на група хора занимаващи се с тоя проблем. А не генерализира нацията. Ама все тая, аз го генерализирам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 11, 2010 8:29 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Докъто не се измисли и въведе система за изследване, контрол и яки глоби - няма как да си сигурен какво ядеш. Основната задача на производителя (месопреработвателя) е да продава, без значение какво... Важното е оборот да има ...
То и да има такава система - пак няма да си сигурен какво ядеш, но вероятността месото и каквото и да било друго да е истинско е по-голяма.
Е те за това колбасите и мляното месо съм ги отсвирил и изхвърлил от "менюто" си. Да ги яде който иска. НЕ че другото месо ако не с друго - то е бъкано с хормони (особенно пилешкото), ама какво да правим? Освен да реализираме Цецовата идея - да хванем на село някой да отгледа "месото"...
М/у другото идеята не е лишена от логика.
|
| Сря Авг 11, 2010 10:12 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е те тая идея доста познати вече я практикуват. Купуваш 10-15 пилета на някоя баба, купуваш и храната и накрая искаш от нея половината яйца и половината месо. Същото се прави и с 2 прасета - едното за теб, другото за гледача.
Не излиза евтино обаче - като си сложиш и бензина и разходите за фризер и пр..... абе 2-4 пъти по скъпо от магазинерското. Ама така е, истинското ЕКО е скъпо. И докато с пилешкото е лесно, щото всяка баба може да гледа кокошки и да ги заколи като се наложи, то за свинското е по сложно - щото някой и трябва да обработи закланите животни и да ги докара до подходящи колбаси и мезета. А затова си трябва разбирач. Но затова излиза и по скъпо де.
Мляко обикновенно на село има достатъчно и не се налага да се правят еквилибристики. Просто им даваш двойна цена спрямо изкупвача (а тя е смешна) и си готов. Доста по сложно е с пройзводните продукти (сирене), щото там си трябва технология и знания и малко хора ги имат. А и за малки количества труда е огромен и не се получава сметката.
Същото се прави и със зарзавата - купуваш им разсада, плащаш им водата и после ядеш градински домати  Е килото може да ти се върже на 3-4 лева, ама градинския домат зрял на слънце (от тия кривите, големите) с домашно овче сирене..... лелей как ми се припи ракия..... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 11, 2010 11:09 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А тука месото приживе пасе из планината и в месарницата посочваш от какво да ти направят каймата. Излиза 2-3 пъти по-скъпо от замразеното ама си струва. Пък колбасите са с качество като нашите по комунистическо.
|
| Сря Авг 11, 2010 2:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Знаех си аз, че така си мислите  .
|
| Сря Авг 11, 2010 2:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е аз съм уточнил де. Не е като да няма съвсем. Случва се и да има  Но при масовките - бъркоча е същия като при нас. Друг е въпроса, що е то пиле дето не може да се напъха в най-голямата тенджера. Или Пуйка която се пече.... май само в пещ мога да я вкарам  Не знам, и тука им ръгат анаболи до пръсване, ама нашите пилета не стават чак такива културисти като вашите. Ама сигурно и анаболите ви са по качествени. Щото то и Фелбс и нашенските спортисти се друсат с анаболи, пък вашия все чупи рекордите  И накрая при тестовете - чист все едно само дистилирана вода е употребявал.
|
| Сря Авг 11, 2010 2:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Това което не бях казал:
В хамерика са царе на вкусотията. Например поливат обилно сандвича с кетчъп и горчица за да се различава по вкус от ягодите със сметана които пък се ядат с лъжичка за да не си мислиш, че може да си бръкнал в торбичката с покупките от книжарнцата
Има и качествени храни, де, в арабските и китайските магазини
Пък из нашите села измряха пчелите щото някой умник сял хамерикански семена...
(имах предвид моя край в БГ, де)
|
| Сря Авг 11, 2010 6:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, спри се вече, защото ставаш смешен  . Нали знаеш - понякога това, което не си казал е по-добре да остане неказано  .
|
| Сря Авг 11, 2010 7:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Признавам си, че познавам американската манджа само от филмите, разкази на патили, живеещи в хамерика (малей, как плюскат като дойдат тука) и това което не купувам в супермаркетите през "Хамериканската седмица"
Обаче това с пчелите си е истина - генетична рапица
P.S.: Гордостта на баба ми бяха пуяците над 10кг живо тегло и поне двугодишни. Тук за коледа вземам няколкокилограмова замразена пуйка щото прясното е... и е свършило. Я кажи ти к'в петмесечен дзвер купуваш за Деня на благодарността.
|
| Сря Авг 11, 2010 11:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Не знам колко месечен е звяра, дето го купувам за Деня на благодарността, но е около 7 кг  .
Тук също бяха измряли доста пчели и в началото много се чудили защо, но после казаха, че има някаква връзка с мрежите на мобилните телефони - някоя от честотите била нарушавала ориентацията им в пространството  . Колко е вярно идея си нямам, но ако поне малко знаеш какво е генетично променена храна не би казал, че от нея може да се умира  .
Иначе за храната в щатите - както и всичко друго има 2 и 200. Има евтина и пълна с буклуци храна за бедни, има и средна хубост, има и много магазини, които продават само органик храна. А има и много фермерски пазари, където пък можеш да купиш каквото се сетиш домашно отгледано. И понеже тук е много ясно изразена икономичесата сегрегация, затова като отидеш в скъпите квартали и магазините са само с органик продукти и съответно скъпи и хората слаби и масово спортуващи, а колкото към по-бедните отиваш познай какво се случва с храната и теглото на хората  . Но всичко пък е така организирано, че винаги знаеш какво купуваш. Прост пример с плодовете и зеленчуците - ако PLU кода почва 3 значи е генномодифициран продукт, ако е с 4 е нормален, но са ползвали каквото се сетят при отглеждането, а ако е с 9 и е 5 цифри е органик. А относно месото - аз поне до сега никъде другаде не съм ял по-добро месо от колкото тук, особено пък говежди пържоли  .
Така че не можеш да кажеш "в САЩ храната е такава или онакава", защото си гледал филми или защото някой ти бил казал, че той бил чул как двама си били говорили нещо за американска храна. Има каквото се сетиш и нито едно нещо не преобладава, за да можеш да правиш генерални заключения. Също както съм сигурен, че и в Гърция няма само месо от свободно и безгрижно пасящи животни  .
Иначе всеки говори за гордоста на бабите си (животни и зеленчуци), само дето аз много добре помня какво е ползвала както моята баба, така и другите баби при отглеждането на животни и зеленчуци и мога съвсем отговорно да заявя, че не е било хич органик  . Та няма какво да се превъзнасяме по бабите си  .
|
| Чет Авг 12, 2010 2:51 am |
|
 |
|
Цецо
|
За говеждите пържоли съм склонен да се съглася. Аз като видях как тъста мета на барбекюто телешки пържоли - и викам - тоя явно не ме обича, ей сега ще падне едно дъвчене на джапанки.... Как така телешко на барбекю???? Ама не - едно крехко, вкусно.... странно теле. Ама да ти кажа и това е притеснително, щото кво е това теле дето е с крехко като на агънце месо? Нашите телета по село стават само за суджуци и пъстърми и манджи с много сос и мариноване. Да ти хрумне да го меташ на пържоли, значи да си гарантираш мускулна треска на ченето.
|
| Чет Авг 12, 2010 8:58 am |
|
 |
|
741
|
А, що да не може. Едва ли е проблем да научат ябълка да произвежда алкалоидите на зелената мухоморка, примерно  Или нещо, дето мори някои насекоми или бактерии. На някои гмо-та точно това им го водят за предимство, че синтезират вещества, заради които вредителите не ги нападат. Нищо чудно покрай вредителите някъде да го отнесат и пчелите. Ама това за рапицата и аз не го бях чувал.
Потвърждавам. Помня като малък, че баба ми си ръсеше картофите с ДДТ срещу колорадски бръмбар. И това е било много след като ДДТ-то вече е било забранено и не е имало откъде да се купи. Баба ми си беше предвидлива и се беше запасила добре.
|
| Чет Авг 12, 2010 11:02 am |
|
 |
|
Dimitar
|
|
| Чет Авг 12, 2010 4:08 pm |
|
|