|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
@Dimitar: хуморът ти за цената включва ли факта че всеки един клавиш е отделен механичен компонент (с няколко елемента) запоен на печатна платка, а не гумена мембрана? Аз отворих моята още преди да я пусна - вътре имаше дори екран около микроконтролера. Не че нямам забележки, ама не са в посока цена.
@tgi: за изтриването - гледай да си взимаш такива с лазерно гравиране (буква някаква в модела), а не с тампонен печат. Отделно Cherry имаха поне три типа механични бутони, всеки с различни характеристики. По нета са ги кръстили на цвета на корпуса:
http://www.cherrycorp.com/english/switches/key/mx.htm
Аз определено искам да пробвам тези които са "soft tactile", по спомен май бяха кафяви.
Загледай и тези, дали някои не бяха с Cherry бутони (бях си харесал нещо, но вече не помня):
http://pckeyboards.stores.yahoo.net/keyboards.html
Има и едни "фешън" клавиатури с Cherry бутони, ама не са ми в радара:
http://www.daskeyboard.com/
|
| Сря Авг 04, 2010 11:40 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това с изтриването го знам, само дето на тая, дето истински я харесвам от cherry,
не пише нищо в тая връзка.
Старата ми, голяма - G80 май се казва моделът им до ден днешен, практически същия
вид има като тая на IBM на снимката от R2D2 - не и се изтрива нищо, а съм я
купувал 1988 или 89. Колко са и се разхвърчавали копчетата тя си знае. Накрая почнаха
да и прекъсват пистите по платката, оправях ги май и сега има за оправяне ама нали е
в пенсия та не съм го правил. Платката е келяво направена, нищо, че и тогава струваше
$100 някъде.
Въобще свестни клавиатури струващи по-малко (много по-малко поне) не съм виждал
през годините. Гуменярки колкото щеш, даже взеха и скъпи да ги пишат, нищо, че не
струват.
Но и скъпите не са цвете. Вече споменах платката на тая старата, както и бутоните на
тия малките, тях ги разкапачвам и вграждам в нюкмана. Та при тях отдолу има едно
чучело процесор в DIP40 на отделна платка (!!!), за него специални гнезда трябваше да
прави в кутията Венцо.
[edit] Не че някой няма да разбере ама изречението ми за чучелото процесор е двузначно,
смисълът разбира се е, че вадя клавиатурите от кутията им и ги вграждам в нюкмана, не бутоните  .
Чучелото процесор е на една платка отдолу на основната, по нея място за N MCU-та ама... [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 05, 2010 12:27 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да, точно това включва  . Значи аз последните 4 г. (и като я гледам още 4 ще изкара) работя на една мебранна най-обикновенна клавиатура, която я има 20$ я не и не виждам защо трябва да дам 150$ (даже някой спомена 300) за някаква, дето имала механични бутони. Да споменавам ли даже, че не говорим за ергономичност, а само как контактуват бутоните. Т.е. ако направим една проста сметка моята е 7 пъти по-евтина и най-спокойно като е изкарала 4 г. мога да приема, че за 150$ ще имам клавиатури за следващите 20 г. Еми много ме съмнява тая с ридампулите да изкара толкова време, пък дори и да изкара ме съмнява, че аз ще я ползвам толкова години  . А иначе това, че бутоните са запоени на платка вярвам знаеш, че не ги запоява човек един по един, за да ми оправдаваш цената с него. Екрана на процесора пък още по-малко. Та на мен по принцип въобще не ми пука кой за какво си харчи парите, и даже въобще не го постнах това с тая цел, а повече че казахте как нямало от къде да си купите тия велики клавиатури  . Ама понеже тук ми скочи, как така мога да се смея на някаква си пластмаса та затова ти отговарям  .
|
| Чет Авг 05, 2010 3:58 am |
|
 |
|
tgi
|
Аре стига бе. Ти програмираш ли от това нещо?
Разликата между свястна клавиатура и гуменярка е драматична, приеми го на доверие
(месечно изкарвам към 150 килобайта работещ сорс текст който струва кой знае по колко
удара на копче до един байт и така е било повече от десетилетие).
Като _начало_ гуменярките са прекалено бавни - ако пиша нормално се губи по някое копче
всяка дума (затова на латопа свикнах да пиша вече по-бавно и без да си давам зор да го правя).
$100 свястна клавиатура, която ползваш 10+ години и всеки ден не ти смъква продуктивността
ако не наполовина то с много си струва всеки цент.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 05, 2010 5:15 am |
|
 |
|
woody
|
@Dimitar: Малко се двоумях преди дали да се включа в темата, защото очаквах точно този тип коментар.
Ако ти е за спестяване, дори $20 са много - за 9лв съм взимал A4 която работи съвсем ОК и до сега.
Обаче ако случайно тактилността те интересува, гумените въобще не могат да се сравняват. Приеми че има два типа хора - едните използват клавиатурата като инструмент и търсят повишена ефективност, а другите просто пошляпват по нея.
За съжаление цената на механичните е висока, тъй като имат много механични компоненти, които от своя страна имат висока прозводствена цена. Фактът че имат и много ниски продажби също не помага много. 
|
| Чет Авг 05, 2010 12:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
A така - приеми, че аз просто пошляпвам по нея и затова имам такова мнение и на всичкото отгоре пък смятам, че имам право да си имам каквото си искам мнение  .
Факт е, че идея си нямаш какви са им продажбите - ако ми извадиш цифри по колко такива клавиатури се продават на година ше те призная  .
|
| Чет Авг 05, 2010 2:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Сигурно няма смисъл да се напъвам, ама нека опитам - колко хора смяташ първо, че има, които по 10+ години трябва да са толкова продуктивни в писането на код и второ за колко такива хора освен теб и колегата woody си чувал, че сами трябва да си купуват клавиатурите, за да могат да избират да дават такива пари за клавиатура  ? И трето, защо фирмите тук например, за които производителността е много по-важна не купуват лавиатури от по 100+ долара за програмистите си - че те ще я избият тая клавиатура само с 1 час повишаване на ефективността на програмиста  .
И нека пак да ви напомня, че аз нямам против кой какво да си купува  .
|
| Чет Авг 05, 2010 2:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Аз пък искам клавиатурата и мишката ми да са ми удобни. Мога да платя известна цена за това но без да се втелявам. Примерно 50-60$ за клавиатура според мен са нормална цена. Обаче 3-4$ за мишка са сигнал да бягам надалече. Мултимедийния Trust дето го имам си го харесвам - първо ми удобна, второ функционална. Разни гъзарийки може да изглеждат глупави, ама човек като свикне с някой неща и после му липсват. Тая например има скрол (като на мишка) - ми супер удобен ми е - на лявата ръка и е 5 см широк цилиндър (леко коничен) - страшно удобно при четене на документи. За бутоните на winamp-а да не говорим  винаги са необходимост. Като правя сравнение как се усещат бутоните на тръста (мембранна е) и на някой дръвце има балкан разлика.
Ама пък Димитре от вас зависи дали ще чаткате на някой жълтур (съмнявам се че при вас има толкова големи дървета като при нас) или ще работите с нещо по-прилично. Пък и като искаш винаги можеш да си купиш и да си я занесеш на работа.
|
| Чет Авг 05, 2010 6:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами за клавиатури каквото и да говорим ето това http://photo.xero.nu/lsdj.keyboard/lsdj.keyboard-01.jpg според мен е едно от най-добрите, позлвам съм черита но това никак не отстъпва, даже ми харесва повече. Това нещо няма чупене, клвишите не са мехнични, но са направени да са вечни. Използвах я около 6 години, като започнах да е изпозлвам сигурно беше поне на още 6, вървеше с някакво DX-2 66 .. сещте се кога са правени, та до 2002 работеше много добре, безгрижно, и бързо, съжалявам че ч зарязах в стария офис като се местих към София.
А иначе моя проблем с клавиатурите и бързото писане е че много от тях ако не ги натиснеш централно не вдяват, а аз като пиша бързо натискам бутоните частично, и ми липсват букви. Прблема като пиша сорс не е токвоа страшен, щото лесно се хваща, е понякога е трудно, ама ако пиша нещо смислено, често се оказва трудночетимо преди 1-2 редакции 
|
| Чет Авг 05, 2010 10:08 pm |
|
 |
|
tgi
|
Какво те кара да мислиш, че там производителността е по-важна отколкото е за мене (знам, че е обратното
в общия случай "там").
Колко тамошни фирми познаваш и знаеш на какви клавиатури програмират.
|
| Чет Авг 05, 2010 10:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Много фирми познавам, защото обикалям по доста като съм командировка, та общо взето какво правят компаниите - имат си доставчици, с които работят и купуват цялата система от него готова, след това тая система отива при хората, които се занимават с поддръжката на компютрите и те инсталират само каквото е необходимо на човека, за да работи и закачат за компютъра само необходимия и одобрен хардуер. От там на сетне, тоя който работи нито може да инсталира каквото и да било, нито пък да закача каквото си иска по машината  . Оказва се, че времето на съпорта е много по-ценно от прищевките на работещите с компютрите  .
|
| Чет Авг 05, 2010 11:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вий ся ще изкарате, че на най-добрата си клавиатура съм резнал жицата и съм я подарил на малкия Бонго. Ама за 200 пари колко клавиатури може да смените? Ей ся направих краш-тест на евтинджоса пред мен и той се справи отлично.
Иначе: "клавиатурата" на малкия Бонго е няк'в Acer (пак китайски) на когото са набрани доста хиляди вестника. Едно-две копчета и своеволничеха и буксата и бе от по-големите (не че нямам адаптер), затова и кръцнах жицата. Но ся като я гледам съм сигурен, че след толкова тормоз от страна на малкия пак става за клавиатура.
Ама новото си е ново!
Едит: а на мен като ми хареса нещо от сорта на А4 след седмица/месец отивам в магазина и си купувам още няколко - да има. Парите не са повече от за някоя скъпарска марка обаче имам резерва. А както казах, още първата не е станала за изтърване върху стената.
|
| Пет Авг 06, 2010 12:14 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Ей това не наоравих навремето и сега съжалявам 
|
| Пет Авг 06, 2010 9:51 am |
|
 |
|
tgi
|
А бе разбирам те какво казваш и знам защо тия евтините гуменярки имат навярно 90+% от пазарния дял.
Но и свестните продължават да го имат - та има и такива като мене, не съм сам ако и да не сме много  .
Ако повечето време ръцете са на клавиатурата и само от време на време пипаш мишката (като програмирам
това може да става през минути), си ти трябва свястна клавиатура от $100+ 
|
| Пет Авг 06, 2010 12:18 pm |
|
 |
|
woody
|
Темата се премести някак от технически и ергономически разлики между механични бутони и гумени контакти, към това кой какъв пазарен дял държи и какво получават работниците във фирма X. Продължението е по-подходящо за бг-мама май.
Постнах няколко линка, ако са били полезни или интересни някому - сполай.
|
| Пет Авг 06, 2010 1:49 pm |
|
|