Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Яки промени в някои латентности на ISP - само тия ли? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
syscop написа:
Да го кажа в прав текст - ако доставчика ти иска да слуша/испектира/филтрира трафика ти ще го направи, без значение дали ти искаш или не.

Така е.

Цитат:
Също така ти няма как да разбереш дали го прави това нещо.

Може би. Зависи от това как го прави.

Цитат:
Може да ти логва целия трафик, може част от него или каквото друго се сетиш.

Така е.

Кое от гореказаното смяташ, че не е било очевидно на практика за всички от тоя форум още преди
да постна темата.

Цитат:
п.п.
Не е нужно да се прекара целия трафик през някакъв компютър, рутер и т.н (с други думи да усетиш забавяне) за да се направи пълен анализ на информацията идваща и заминаваща от твоята машина.

За анализ и запис е така. За филтриране не е.

Дори и за анализ и запис ако са им ограничени ресурсите - все пак знаем, че въведоха _нова_ система - може
да са удлължили времето до отговор на dhcp заявка примерно докато се отвори някакъв нов файл за съответната
сесия на новия IP адрес. Закъснението е видимо, но в повечето случаи приемливо; понякога нещо се спича
(обикновено по върховия трафик, между 20 и 0 часа) и отговор няма над минута.

Та имаш ли да добавиш нещо, което да _не_ знаем ? Интресът ми не е в параноичния смисъл, дето sthx разправя
за приятеля си, но не е и чак просто гледане на пейзажа при разходка. Предпочитам да знам повече за това
какво правят враговете ми - който ми филтрира или дори само подслушва трафика ми е враг, да не вземе да тръгне
и към обясняване на такива очевидни неща разговорът.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Авг 02, 2010 7:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И това ако не е параноя ...

Ми да враговете ти слушат трафика за да разберат за новите ти проучвания в сферата на молекулярната физика, новите открития за ядрения синтез, разработките на биологични и химични оръжия.

Пък ако питаш мене просто ISP-то ти смуче.
Пука му на пожарникаря от банкя кви снимки качваш в нета или кви филмчета гледаш в ютуба.

Досега в направление "Параноя свързана с нета" имаш поне 10 теми. Що другите нямат такива проблеми - незнам.

Пон Авг 02, 2010 8:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами всичко е възможно.
Както и да е, който иска да ме брои за параноичен дебил да се чувства в правото си
да го прави, нямам проблем с това какво мислят другите за мене. Проблем ми е, като
са овчедушни и се строяват и служат и на враговете ми ама това е друг разговор.

Но и в момента не мога да получа адрес, явно нещо преправят тъпанарите от другата страна
на жицата. Windows системите получават, другите - включително техният телефон във VOIP
модема им - не. Може би защото windows системите не бяха изключвани и само си обновяват адрес,
който им е заделен, а за другите нямат ресурс, знам ли.

Та в практически всички случаи досега, когато съм пускал "параноична" тема във връзка с
ISP, то е било просто защото капутите ченгета ми пречат на работата, не защото ми дреме
какво слухтят, и без друго нямат мозъка да разберат това, което си струва дори да искам
да им го обясня.

Пон Авг 02, 2010 8:40 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
....

Явно не се изразявам ясно :D . Ще ти дам пример: Аз съм "лошият" ти доставчик. Какво ми трябва за да ти хвана трафика - някакъви долу горе читави switch и linux машина (bsd, windows - принципно няма особено значение). Пускам port mirroring на порта, към който е свързан твоят сегмент от мрежата - дотук имам целия трафик дето се търкаля между теб и света. Нататък мога да правя каквото си искам - да гледам кои сайтове посещаваш, кои страници отваряш, да ти логна целия трафик и т.н. Забележи, че ти няма как да разбереш какво става - нито ще ти се променят закъсненията, нито по какъвто и да било начин ще разбереш какво се случва. За чий ми е да пъхам машина между теб и мен да те следя - един компютър повече, още една възможност нещо да се издъни. Малък недостатък е, че не мога да видя съдържанието на криптирания трафик - ssl, ssh и т.н. За филтрирането - там няма какво да говорим - което реша това ще отрежа. Ако съм ти враг това щеше да ми е линията на поведение.

За забавянето на dhcp - причини много - що не допуснеш, че сървърът може да се претоварва, особено както споменаваш, че това се случва вечерно време.

п.п.
Чудя как на умен (поне според мен) човек като теб може да му минават такива мисли през главата.

Пон Авг 02, 2010 8:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi някъде бе писал, че това е единствения доставчик в неговия район. По-скоро това е проблема.
Предполагам че на много от нас ни минават параноични мисли, но не всеки намира свободата или дързоста ако щете да ги сподели във форума.

Пон Авг 02, 2010 9:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
> За филтрирането - там няма какво да говорим - което реша това ще отрежа.

Отрязването е лесно и дори може би може да стане достатъчно бързо. Вземането на решение
кое да отрежеш изисква време, понякога много повече време отколкото може да мине за
латентност по мрежата (примерно човек трябва да реагира и да цъкне нещо).

Как може да ми минават такива мисли, ами като ме препъват в краката разни досадници
и ги забелязвам, кво да правя. Ей го днес един час си изгубих - системата, която довършвам,
при всеки рестарт минава през dhcp. Понеже копая по нея, това се случва често, понякога
много често. И като спре да им работи dhcp-то на тъпанарите оттатък трябва да ги чакам,
а не ми е до чакане на нечий кеф.

Инак както няколко пъти споменах свикнал съм с мисълта, че ми гледат трафика на
воля, не че ми харесва но нямайки какво да направя не се занимавам с това.

Пон Авг 02, 2010 9:16 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
... Ей го днес един час си изгубих - системата, която довършвам,
при всеки рестарт минава през dhcp. Понеже копая по нея, това се случва често, понякога
много често. И като спре да им работи dhcp-то на тъпанарите оттатък трябва да ги чакам,
а не ми е до чакане на нечий кеф....

Нещо не схванах - ако ти е проблем dhcp-то на доставчика, що не си пуснеш свой собствен сървър дето се предполага ще работи винаги ? Поне при мен е така - isp->nat->бозите в нас - та си имам dhcp дето винаги работи :D.

Пон Авг 02, 2010 9:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами по повече от една причини.
До неотдавна го нямаше проблема.
Това, че адресите са реални ми е от помощ на моменти.
За да превключа на местно раздавани адреси трябва да отида в съседната стая.

И така нататък, едва ли е толкова трудно за разбиране очакването ми услуга, дето
плащам за нея, да работи поне в най-елементарната си част. Впрочем сега го оправиха,
след няколко обаждания или по друга причина. Явно могат да контролират за кого
колко "претоварен" да е dhcp сървърът, още едно парченце от картинката.

Пон Авг 02, 2010 9:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Още от тия работи, дето публиката е приучена да нарича "параноични".

Преди години спряха достъпа до 25-ти порт. Било за да пречат на разпространението на спама.

Чиста лъжа е мотивацията, разбира се. Зорът не е да блокират само изходящия ни smtp трафик,
а и _входящия_ .

Ако в първия случай човек просто не може да разбере веднага ако има проблем с пускането
в отрсрещната кутия, във втория не може да разбере колко от пощата си реално получава.
Ако MX сървърът ми е на моя машина тук, под мой контрол, няма как да ме пуснат до пощата ми
чак спед като са я обработили те. Не и без да симулират тая машина тук, което може да бъде
хванато лесно. Ако блокират влизането на някое съобщение тук, тоя дето праща ще знае, че
не е успял да прати съобщението си - инак, както е сега, няма да знае.

Аз за много по-сериозно филтриране по съдържание от това не се сещам. За жалост все съм
само аз.... и тия работи нали са параноя.

Пон Авг 02, 2010 10:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
bobyper написа:
relsys написа:
На Кокаляне веднъж интернет си имаше..... слагаме рутерче на DLINK и.... нет няма. Без рутер има - с рутер - няма..... Дойдоха и казаха че switch-a на стълба бил виновен?!?

Това ми се е случвало ако отсреща устройството пуска TTL=1

Принципно е така, ама в случая не беше, защото разговаряхме няколко пъти по телефона....

Пон Авг 02, 2010 10:29 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Кой е тоя доставчик в Кокаляне дето има switch-ове по стълбовете? Не би било зле
поне да знае човек, че има алтернатива (Евроком са с кабелни модеми и май само те
минават по нашата улица де).

Пон Авг 02, 2010 11:17 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Кой е тоя доставчик в Кокаляне дето има switch-ове по стълбовете? Не би било зле
поне да знае човек, че има алтернатива (Евроком са с кабелни модеми и май само те
минават по нашата улица де).

Ако интернет по принцип е добре, тогава причината е в ограничението на трафика за DHCP, и преди го правеха като заделяха някаква скорост само за него и в един момент ако се накачулят много маймуни се оказва недостатъчен.
Най добре е да им се обадиш и ако трябва си приказвай с някой админ там :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Авг 03, 2010 12:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ти пък, днес съм се обаждал поне 5 пъти. Предишни дни също. Абсолютна загуба на
време е.
Едва ли имат отделна лента за dhcp, колко пакета са това. По 4 на система при включване,
айде средно 1 час между включванията да го сложим. Едва ли имат над 10000 клиента,
това прави 40000 пакета на час или 11 пакета в секунда, към 500 байта са тия пакети
по спомен горе-долу 5 килобайта в секунда. Всяко нещо би се справило с такъв трафик,
освен ако не са сложили някакъв майкрософт суперкомпютър който да дере по диска
по половин час за всеки пакет (което остава възможен вариант де).
Но ако ги разделят на udp/tcp тогава може и да е както ти казваш, udp лентата да им се
задръства.
Взе да ми писва от тая история и ще трябва да търся някакво друго решение де, така
не може.

Вто Авг 03, 2010 12:29 am
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
време е.
Едва ли имат отделна лента за dhcp, колко пакета са това. По 4 на система при включване,
айде средно 1 час между включванията да го сложим. Едва ли имат над 10000 клиента,
това прави 40000 пакета на час или 11 пакета в секунда, към 500 байта са тия пакети
по спомен горе-долу 5 килобайта в секунда. Всяко нещо би се справило с такъв трафик,
освен ако не са сложили някакъв майкрософт суперкомпютър който да дере по диска
по половин час за всеки пакет (което остава възможен вариант де).
Но ако ги разделят на udp/tcp тогава може и да е както ти казваш, udp лентата да им се
задръства.
Взе да ми писва от тая история и ще трябва да търся някакво друго решение де, така
не може.

Не е така, ако lease time ти е по малък от 15 мин и имат 100000 клиента си е сериозен трафик, кой знае може сега и повече да са клиентите след всичките обединения с тва близу и са централизирали всичко до един сървър. Не може да си представиш даже до DHCP сървъра какъв трафик има към него сега :!:
По вероятно и да му идва повече зор от към процесорно време и памет ако обслужва всичките клиенти. Най добре си направи някаква линукс машина или евтин рутер да ти пренасочва IP-тата и си закачи собствен DNS и DHCP иначе само ядове.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Авг 03, 2010 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
време е.

Добре де, няма ли някъде около теб някой друг интернет доставчик. От опит знам, че интернет доставчиците и да им звъниш и да ги увикваш и т.н. - полза никаква. Последния случай беше с едни тиквеници. Цяла седмица след гръмотевична буря не можаха да си оправят кабелите, като през това време им звънях поне 6-7 пъти. Отговора беше винаги един и същ "до час всичко ще работи". Накрая ми писна повиках си друг доставчик, дойде и ми пусна нет.
След около месец ми се обаждат тия с "до час всичко ще работи" - Имали сте проблем с интернета. Нямам им отговарям аз, а те ами звъняли сте, че имате проблем. На което им обясних, че от както ползвам друг интернет доставчик проблеми нямам, а те могат да дойдат да си съберат кабела който съм положил грижливо под балкона през който влизаше в къщи...

Две години по-късно въпросния кабел си стои все още там... :? :D

Вто Авг 03, 2010 11:56 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща