|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:26 am
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
нали това казах в предния си пост - има смисъл от 24 битови ацпта, аудиофилите са дойни крави, грехота е да не им се вземат парите. само трябва постепенно, днес 24 бита, утре 32, после 64, после ще преоткрием чистата аналогова техника, която няма битова въобще
иначе за не аудиофили, можем да преценим теоретичната граница от тук. значи за килоом импеданс, 20 килохерца честотна лента, стигаме до към 20 бита. реално и това е много, понеже полупроводниците имат по-голям от резисторния шум, а и други технологични проблеми има. реално, дори 16 битовите ацпта мисля че нямат директно 16 бита точност, но гарантират непрекъснатост на функцията, което за звук си е важно.
|
| Чет Юли 15, 2010 10:26 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Говорим за различни неща. Точност vs. резолюция. Вярно е, че има 32 разрядни. не е проблем и 64 разрядни да се произведат. Ама пак ще ти дават до 23 бита ENOB ( Effective Number Of Bits ). Това са битовете, на които можеш да разчиташ. От тях надолу е само шум и изкривявания.
Има разлика и в характера на грешките в по-младшите битове. Някои се дължат на термични шумове, зависимост от захранващи шумове, шумове от референса и т.н. Това пречи на прецизните измервания. Други се дължат на нелинейности на самия конвертор, най-често на неточно отношение между теглата на отделните битове. Това предизвиква нелинейни, интермодулационни и други гадни инкривявания в изхода. Този тип грешки са най-неприятни в аудиото. Обикновено производителите оптимизират дизайна на чиповете, за да свалят единия от двата източника на грешки. Затова и има отделна линия конвертори за измервания и отделна - за аудио.
|
| Чет Юли 15, 2010 10:32 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бате, напъна ти според мен е излишен  .
|
| Чет Юли 15, 2010 3:59 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А, не мисля, че му е излишен напънът. juzisound е показал повече от веднъж, че разбира каквото
прави и това ако му потрябва, ще го разбере с лекота.
Самият аз намирам 23 ENOB направо не за вярване, при 1 волт връх до връх LSB-то
е май 120-ина нановолта.... Инак мерене под 2.5 секунди за да ги удържи е ОК, кой
го интересува DC дрейф в аудиото.
Но нещо трябва да има лъжа в меренето. Тия 23 бита гарантирано монотонни ли са?
Имат ли липсващи кодове?
Ако са монотонни и нямат липсващи кодове постижението е наистина страхотно.
Е, 23 бита INL няма да имат де, ама то 16 бита да им е INL пак е мноого добре.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 15, 2010 7:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз нямах предвид точно juzisound, а че да обяснява такива неща в тема, в която питащите си нямат идея за какво точно питат напъна е излишен. Защото като оставим на страна как се прави истинско 24 битово ацп и следващия въпрос е какво прави пик-а, дето смятат да го ползват с 24 бита х 190 кХз поток от данни  .
|
| Чет Юли 15, 2010 7:47 pm |
|
 |
|
tgi
|
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 15, 2010 7:50 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Резултатът от 23 ефективни бита е постигнат с ADS1232 + цифров филтър. Основният шумов фактор се оказа референсът (REF5020). Ако го направиш много добре филтриран, температурният му дрейф се вдига  И преди, и след филтъра има монотонност - дрейфовете са плавни, без скокове.
|
| Чет Юли 15, 2010 9:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе впечатляващо е. А липсващи кодове има ли? Не че монотонността е малко
постижение, разбира се.
|
| Чет Юли 15, 2010 9:17 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Не съм забелязал да има. Е, не съм ги търсил един по един всичките ...
По принцип сигма-делта го играе и малко като интегратор, там много по-лесно се постига да няма липсващи кодове. Не е като при SAR например.
|
| Чет Юли 15, 2010 9:27 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе принципа го знам, ама 24 бита без липсващи кодове е поне едно стъпало над
това да е монотонно.
Примерно може да е 24 бита монотонно и 16 бита без липсващи кодове, което си го
прави 16 бита (не знам как е в случая).
Аз съм докарвал wilkinson (при което откъм монотонност и липсващи кодове е горе-долу
толкова зор колкото сигма-делта) 13 бита с <1% DNL, което го прави към 20 бита
монотонно с липсващи кодове.
|
| Чет Юли 15, 2010 10:26 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Брее - много се изписало...
Говорите за неща - от които явно нищо не разбирам - обаче според мене тия 24 бита с които се хвалят готините аудио конвертори са си ДО ЕДИН все полезни. Трябва да се има в предвид, че има и 24 битови конвертори за аудио по 1 лев и по 60 лв. Правете си изводи защо...
Отделно от това - смятайте и каква аналогова част иска тоя конвертор от 60 лв - че да се извадят наистина аудио характеристиките му, чак до самия изход на някакво устройство.
Ето някои заключения направени от опит:
Запис направен от 24 битов конвертор - обаче в 16 битов файл - като съответно младшите 8 бита са орязани - звучи уж съвсем прилично. Това обаче ако слушате само него. Опита да направите микс от да кажем 30-тина такива файла води до пълна катастрофа. Липсата на тия допълнителни уж излишни 8 бита е фрапираща.
Относно аудиофилството
Колко от вас са слушали примерно аудио запис правен с ADC - AK5394 (AKM) или пък аудио възпроизвеждано от DAC - CS4398 (Cirrus Logic) обаче на 192kHz. И това съответно на висок клас студийни монитори, клатени от нарочно подбран усилвател и всичко това в звукоизолирано помещение. Под звукоизолирано имам в предвид не да няма външни шумове - а да няма отражения от стените. Тоест облицовка поне от ауралекс някакъв... Едва ли много могат да се похвалят с подобно преживяване...
Усещането за "вятър работа" в приказките на аудиофилите идва от там - че всеки си слуша със собствените си уши. Отделно от това - тия уши непрекъснато си сменят състоянието... Гадното в цялата работа е, че в аудиото, поради самото му естество има толкова много субективизъм, че имам няколко колеги, които зарязаха тая работа и преминаха на видео или графичен дизайн. То само защото там има "стоп кадър", а в аудиото не! 
|
| Пет Юли 16, 2010 8:18 am |
|
 |
|
741
|
Съвършената аудиосистема ще предаде 1:1 звуковата картина такава, каквато е била при записа. Значи преживяването даже със съвършена система не би трябвало да е много по-различно от това в залата. Ми хубаво, кефя се на концерта, ама пък какво толкова.
Ако някой "преживява" с апаратурата повече, отколкото на концерт, значи има нещо сбъркано в главата.
|
| Пет Юли 16, 2010 9:31 am |
|
 |
|
tgi
|
Е тия приказки за цени и причини за тях са за аудиофилските форуми в най-добрия случай.
Тук коментираме неща, които разбираме как работят, правили сме такива и т.н., а бе знаеш,
че е друга лига.
|
| Пет Юли 16, 2010 9:52 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Мноооого дини влача под 2 мишници - че да се хвана на всяка семето да броя...
На някои неща гледам като на "ползвател", щото така ми е по-изгодно!
Щом една фирма е преценила, че има защо да иска за нейн DАC 60 лв и пазара мисли, че продукта свири така че си заслужава парите - значи всичко е ОК.  Не ми трябва да знам ЗАЩО продукта и свири така, какво има вътре и що струва толкова. Съгласявам се или не с резултата и цената и толкова.
Ако се наложи да задълбая някъде - задълбавам. Ако не се налага - гледам да не се задълбавам - въпреки, че в повечето случаи ми се иска.
Живота има ограничен максимален размер - а често излиза и доста под него. Така че време за губене НЯМА...
|
| Пет Юли 16, 2010 10:47 am |
|
 |
|
bateAz
|
Да няма нещо недоклатено в алгоритъма за миксиране ...
"Миксирането" какво включва - просто сумиране с някакви коефициенти или и DSP обработка ? Кой е софтът, който ползваш ?
|
| Пет Юли 16, 2010 1:38 pm |
|
|