|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 11:28 am
Битка за поръчка с мафията/държава - идеи за следващ ход...
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
аз не мисля че дори въпроса опира до корупция. замислете се - колко от вас биха си купили домати на цена 1/4 от пазарната?
|
| Сря Юли 07, 2010 7:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да бе, всички даже си купуваме органик домати на цена 4 пъти по-висока от пазарната  .
|
| Сря Юли 07, 2010 7:37 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@tgi,
Ако търсиш правилния отговор - той е в това, което ти предлага Тони. Срещни се с посредниците и се разберете. Ако трябва смени името на изделието, като модификация с подобрени параметри, нови схемни решения и т.н. бла-бла за да вдигнеш цената. Посредниците като вече заинтересувана страна сами ще свършат останалото.
А ако вече си взел решението - не се сърди, че то не се връзва с мнението на останалите. Отърви се от параноята и ще ти се избистри главата. Едва ли някой е тръгнал да воюва персонално срещу теб. Това, което срещаш е просто реакция на системата срещу несвойствени въздействия.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Юли 07, 2010 7:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
tgi, ти някога пробивал ли си по метода "с главата напред" щото правото било на твоя страна? Аз не, или поне не самостоятелно. И да съм постигал някакви успехи те са били краткотрайни.
Ми казаха ти го момчетата да се съобразиш с "пазара". Вярвам, че не ти се занимава с това, затова и ти изиграй номера чрез посредник. Те парите така или иначе ще бъдат изпапкани (това е целта на задачата), що да не се включиш и ти. Току виж след това се юрнали да купуват от теб, че и награда за БГ производител ти връчили
Едит: а доматите ако са от баба от съседното село ги купувам веднага. Обаче бабите вече дори за себе си не сеят щото им е икономически неизгодно - дотам ги докараха. А tgi тръгнал платки да продава...
|
| Сря Юли 07, 2010 8:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Абе случаи има, миналат година ми се случи, просто казахме те това е цената, ако искате кпувайте ако искате не, абсолютно нагласена работа, нашата цена беше сигурно една от най-високите, и взеха че ни избраха,и то само защото специалиста им каза да технката е добра, хората изглеждат сериозни, е друг върос е че още пари имаме да вземаме  , ама това е на сметката на бат гойко .....
|
| Сря Юли 07, 2010 9:28 pm |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Първо да кажа, че нямамникакъв опит в подобна ситуация.Ако продуктът наистина е такъв,какъвто го описваш и можеш да го продадеш на такава цена спрямо конкуренцията - обяви цена като на конкуренцията и направи една бройка подарък ама подаряването да е широко разгласено като се наблегне на предимствата на твоя продукт пред продуктите на конкуренцията и разчитай на рекламата , която ще се получи в заинтересованите среди. Ако продуктът наистина е уникален и е важно да пробиеш с него може подаръка да има положителна материална последица в бъдещето.
|
| Сря Юли 07, 2010 9:45 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
tgi, Според мен не трябва да се отказваш и нетрябва да се опитваш да корумпираш който и да било. Предполагам всички ни дразни корупцията, та в тази връзка защо да я вършим и ние? Разбирам да си в издънка и корумпирайки някой да се опитваш да спасиш кожата ... Ама случая ти не е такъв ... Направил си (по думите ти) уникален продукт и на уникална цена... Ми майната им да дребните душици които те спъват ... Според мен единствения начин на противодействие е публичността. Раздухай случая колкото можеш, пък да ги видим гадините как ще се обясняват ...
Ей - хора, светът ни е такъв какъвто си го направим ! Разбирам, че прага на търпимостта ни е много висок, но живота и държавата ни няма да се оправят ако драстично не намалим този праг на търпимост...
Наистина нямам представа какво ще ти коства, ако се опиташ да се противопоставиш на системата, но определено трябва да се опитваме да го правим ... Иначе поведението ще ни е мнооого оФчо (от овца) ...
Направо е срамота с много труд и емоции сам да направиш продукт на ниво и някакви некадърни, корумпирани и дребни душици да те блокират и да те карат да се "гънеш" пред тях ... Чисто емоционално аз бих им казал - МАЙНАТА ВИ.
Дори да не продадеш тази бройка сега, ако продукта ти е конкурентен - рано или късно ще успееш ! Не прави компромиси с принципите си! Точно по тях можем да разграничим стойностните хора от "боклуците" !!!
|
| Сря Юли 07, 2010 10:52 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@emilvtc,
Не става дума само за корупция, а за реакцията на всяка система на необичайните въздействия. Тя ги отхвърля, реагира твърдо или въобще ги игнорира. Има една интересна и култова книга "Принципът на Питър". Там има една интересна теза - че супер компетентните и супер некомпетентните са еднакво вредни за функционирането на системата. Препоръчвам ти я за прочит и размишления.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Сря Юли 07, 2010 11:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 |  |  |  | emilvtc написа: tgi, Според мен не трябва да се отказваш и нетрябва да се опитваш да корумпираш който и да било. Предполагам всички ни дразни корупцията, та в тази връзка защо да я вършим и ние? Разбирам да си в издънка и корумпирайки някой да се опитваш да спасиш кожата ... Ама случая ти не е такъв ... Направил си (по думите ти) уникален продукт и на уникална цена... Ми майната им да дребните душици които те спъват ... Според мен единствения начин на противодействие е публичността. Раздухай случая колкото можеш, пък да ги видим гадините как ще се обясняват ... Ей - хора, светът ни е такъв какъвто си го направим ! Разбирам, че прага на търпимостта ни е много висок, но живота и държавата ни няма да се оправят ако драстично не намалим този праг на търпимост... Наистина нямам представа какво ще ти коства, ако се опиташ да се противопоставиш на системата, но определено трябва да се опитваме да го правим ... Иначе поведението ще ни е мнооого оФчо (от овца) ...
Направо е срамота с много труд и емоции сам да направиш продукт на ниво и някакви некадърни, корумпирани и дребни душици да те блокират и да те карат да се "гънеш" пред тях ... Чисто емоционално аз бих им казал - МАЙНАТА ВИ.
Дори да не продадеш тази бройка сега, ако продукта ти е конкурентен - рано или късно ще успееш ! Не прави компромиси с принципите си! Точно по тях можем да разграничим стойностните хора от "боклуците" !!! |  |  |  |  |
Не става въпрос за никава корупция, и той не корумпира никого, това което той трябва да направи не е престъпление по нито един закон във света. Той има продукт, има фирма псоредник, тя да го продава за колкото иска, това е той зане за коко тя ще го продава е добра търговска информация. Той го продава нормлано за 5, зщо пък да не и каже 15 и да и даде отстъпка .. къде тук е корупцията ... нещо не вдявам.
Вариант две, ти продаваш нещо, то струва 1000 лв, да ама ти си готов да го продадеш и за 800, така не се прави оферт за 800 а за 1000, пишеш ТО 20%. От тук нататък тия 20% дали ще ги дадеш кто търговска отстъпка, или като комисионна няма никаво значение. Това се прави от как свят светува. И това не е престъпление, да даваш комисонна не е забранено никъде, всъщност дори през комунизма вземането на комисионни е било добе орегулирано и позволено, приемрно търговия на едро, там търговците са вземали съвсем законни комисионни.
А дори и директно да отиде при тоя който поръчва и да му предложи комисионна това също не е толкова лошо, човек трябва да си продаде продукта и да работи. Аз лично съм за озаконяване на такива директни комисионни, да си има закон и всичко да е легално, а не като сега д има и посредници които да лапат ненужно. Аз съм за даването на комисионни, или ако искаш ги наречи подкупи, но съм твърдо против да се дават за нищо. Аз давам, и ще давам, няма начин, такъв е живота, но аз давам з да бъда избран, няма случай домомента да сме били избрани и да не сме доставили това което е трябвало, и то с доста по-високо качество от конкуренцията.
А глупстите дето бат бойко ги дрънка, как едно нещо било куено а еди колко а то струвало еди колко, не знам от кога станаха специалисти по всичко, виждат нещо и казват това струва 3 пути по малко. Онзи ден ще ми сравнява някави пикливи китайски вецове с по едно бентче и турбиа дето я изкара 5 години я не, с огромен енергиен проект правен да работи в съвсем различен режим и при съвсем руги условия, помияр. Същата работа е и със всичко друго, това можело да с екупи за толква ... може ама ще го смениш след година. Хората не разбират че евтини неща няма. Аз съм оценявал конкурси, ама не държавни, и цената винаги по тежест я слагам на 3-4-то място. Досега е нямало инвеститор който да се оплаче от метода ми на оценяване, нито пък от това което съм му избрал да бъде доставено. Те за тва цариградско е на вълни, заова и в спортна зала зука ще звучи като вогонска поема, и дисплеите ще работят колкото и тия по центъра на София, и дано няма земетресения докато е пълна залата ....
п.с. дето има една приказка, иска да лови маймуни на трици, но ако може маймуните да си носят и триците ....
|
| Чет Юли 08, 2010 1:23 am |
|
 |
|
emilvtc
|
ToHu, положението в деиствителност е такова, каквото го описваш. Евала, че си го разбрал и че успяваш да се справяш в него. Те това и tgi си го знаеше и даже го описа в неговите постове. Той описа и вариянтите и те не се различават от това, което и вие му казвате. Аз по-скоро схванах въпросът му като принципен ...
Айде кажи ми "щастлив" ли се чувстваш от факта, че едно и също лекарство например ако си го купиш от Гърция е с цена понякога двойно по-ниска от тази в България, а това лекарство е вносно и за БГ и за Гърция? И защо адже ба трябва да пълним гушите на някои боклук -посредник, който е мъж ( или жена) на някое политиче или министърче?
Много ОФЧЕ ми се вижда, а ако се държим като УФСИ - ми ще ни стрижат ... та какво да ни правят? По-скоро питането на tgi го схващам в такава посока ...
Сам казваш, че не даваш пари за нищо - Добре, само дето после тази по-висока офертна цена пак малко или много ти я плащаш под формата на по-високи данъци или по-висока цена на продукта(услугата), която фирмата платила високата цена ще иска от клиентите си... А-ми и ти по накакъв начин си им клиент ... И какво излиза? Всички трябва да плащаме по-висока цена и то само за да покрием "комисионната" на някой некадърен боклук на отговорно место? Е, ако той има някакъв положителен принос - добре, ама в случая е просто паразит. Е-ми няма как да съм "щастлив" от това. Предполагам и ти не си. (само не ми казвай, че си щастлив от това) И както някой от форума беше казал - "докъто има балами - ще има и тарикати. Избийте баламите и тарикатите зами ще измрът".
А-ми хайде да престанем да се държим като балъми, какво ще кажете?
Разбира се това си има цена и всеки сам трябва да си реши готов ли е да я плати или не. Само дето ако повече от нас сме готови да я платим - тя (цената) значително ще намалее... Същото е като парното в блоковете. Този който го ползва - плаща висока цена, но ако всички го ползват - цената е ниска. Елементарно, нали?
|
| Чет Юли 08, 2010 10:22 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 Винаги има и друг начин
Винаги настава суматоха и съпротива, когато в блатото се нарушава рушветопотока.
TGI, ако искаш вместо да вдигаш шум в системата с безсмислени протести и морални стойки, да достигнеш до решение на въпроса, има едно железно правило, и се учудвам, че никой не го спомена до тук.
Правилото е:
Разговор (преговори, пазарлък, или каквото там...) се води на най-високото възможно ниво, и в никакъв случай на ниво, под това на човека, който нарежда без да пита по-нагоре) плащането
Това също нарушава рушветопотока, и съпротивата е максимална, защото е печеливша стратегия. Всички мухи по веригата ще правят и невъзможното, да не се добереш до среща с въпросното ниво.
Но когато успееш - кефа е истински. Наистина си струва усилията.
|
| Чет Юли 08, 2010 11:32 am |
|
 |
|
zaphod
|
за тони не знам, но аз определено щастлив се чувствам. в гърция най-вероятно лекарството е по-евтино щото великата им социална държава е платила половината цена. мен така не ме кефи, затова съм щастлив че тук в по-малка степен ги има тия неща.
|
| Чет Юли 08, 2010 1:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Изобщо не е така. Държавата плаща до 9/10-и от цената, ама ако имаш осигуровки, които всъщност са задължителни и са доста пари.
Сегашната криза в гръцко се дължи на спирането на реките от мед и мляко откъм ЕС и пак е по-лека от липсата на криза в БГ.
|
| Чет Юли 08, 2010 3:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Сегашната криза в гръцко не се дължи на спирането на реките от мед и масло, а на пускането им на времето и поддържането им след това, при положение, че всички са знаели, че Гърция никога няма да плати. Ама те и сега го знаят и въпреки всичко пак и дадоха пари. Това, което казва zaphod е съвсем различно, от каквото си разбрал  .
|
| Чет Юли 08, 2010 4:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Не се хващайте за "Гърция". Това което исках да кажа е, че примерно илачите в БГ са по-скъпи от същите илачи в други страни, в които не се "дотират" от държавата. Разликата отива в "полезните БГ посредници" които надуват цените. Само не разбирам каква е ползата от тях, но да речем, че това ми неразбиране си е мой проблем.
Само не ме разбирайте погрешно. Посредника е полезен и необходим в случай, че върши нещо полезно. Примерно търчи по институции, урежда документацията по сделката и др. подобни "активности". Разбира се, че всеки човек трябва да получи възнаграждение за труда си. Само че до колкото схванах случая не е такъв.
|
| Чет Юли 08, 2010 5:20 pm |
|
|