Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Осцилоскоп
Здравейте. Дайте някакво професионално мнение това струва ли си цената:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35971

И не е ли цената прекалено ниска за такава джаджа?

Вто Юни 01, 2010 5:44 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Осцилоскоп
npelov написа:
Здравейте. Дайте някакво професионално мнение това струва ли си цената:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35971

И не е ли цената прекалено ниска за такава джаджа?

Изглежда интересно, Аз преди време бях залитнал по един китайски такъв, но като го видях наживо бягах дълго и надалеч... :D

Цената беше горе долу същата.

Знам ли това може и да е читаво.

Вто Юни 01, 2010 5:59 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ето спецификацията на производителя. Нищо не ми говорят някои параметри. Например 1MOm не е ли малко за осцилоскоп. Не знам също дали 15pF на входа е ок.

http://www.hantek.com.cn/english/produc ... sp?unid=74

:) гледам макс. 1000s/DIV - дата логър дали ще стане от него. На мен ми беше достатъчно информативен 256 байтовия скалъпен даталогър който направих а с 16/32k сигурно ще се види хубава графика. При това с 2 канала - примерно ток и напрежение.

Вто Юни 01, 2010 6:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Б...х М.......а му.

Там гледах Fluke уред за 75$. Имаше ревюта и пишеше че бил на една идея зад истинския флюк - този дето си го е купил имал и оригинала (800$) и са го сравнявали - на съпротивление дал 0.02 ома разлика от сертифицирания уред. Обаче всичко само на китайски и някъде имало споменато че е за продажба само в Китай. Естествено китайско производство.

Вто Юни 01, 2010 6:05 pm
Профил ICQ

Мнение 
А този изглежда дори по-примамлив:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.36153
http://www.siglent.com/en/product_show. ... icleid=146

25MHz, но 500MS/s ... ако може да им се вярва. Това си е доста. Само дето долната граница на скоростта е 50s/div - ако прави 25 сампъла на деление x 4k = 8192 sec = малко повече от 2 часа (ако го използваш за дата логър).

Вто Юни 01, 2010 6:32 pm
Профил WWW

Мнение 
npelov, цената е ОК (хантек ме бяха оферирали за 600$ за този скоп), ама уреда - не ;)
С него максимум 30мхз с клизма ще видиш. Аналоговите сигнали няма да ти харесат как се изобразяват. За цифрови - става сякаш.
Преди да го пуснат този на пазара, продаваха УСБ базирани (DSO-2150 и подобни)... и имах неблагоразумието да си купя.

Вто Юни 01, 2010 8:16 pm
Профил

Мнение 
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.30573

За този има доста добри отзиви, има го и сцепен на клипове в youtube - с blackfin е реализиран, АЦП-ата на Аналог Дивайсес, леко overclock-нати, ама оригинални. Има доста логика край тях, аналоговите части (входове и захранване) също са на ниво.

Не съм го пипал на живо, но от достата четене съм му навит и чакам сгоден момент да го заръчам.

А, другото е, че го предлагат е Електронинвест - сигурно ще може да се пипне на място, преди да се купи (от DX или другаде, при ЕИ е 800лв по спомени).

За такава техника не бих се навил да купя само по спецификации на китайците ...

Вто Юни 01, 2010 9:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
839лв с ДДС е в ЕИ това което е дал gicho ,но няма налично.Това от китайците излиза 600лв без ДДС и мито.Едва ли ще мине метър на митницата.И ми се вижда безсмислена цялата работа.Пък ако му стане нещо до Китай и обратно ли ще го пращаш...Можеш,но за твоя сметка.

Вто Юни 01, 2010 11:01 pm
Профил

Мнение 
А бе китайците ако им кажеш ще го пишат че е $15, ама това си е на късмет. На мен до сега са ми отваряли 1 от 10 поръчки на митницата, но това изглежда по-съмнително. Не е като малко пакетче и е много вероято да го отворят.
Аз много-много им нямам вяра на цифровите осцилоскопи. Виждал съм като пуснеш на по-голямо време (ms) и му подадеш голям сигнал (MHz) да показва сигнал с по-малка честота - я хармоници, я нещо съвсем различно.

Изглежда че човек трябва или да се набута с много пари за осцилоскоп или да си вземе 1-2 евтиини, да ги изхвърли и да си купи скъп.

Сря Юни 02, 2010 12:57 am
Профил WWW

Мнение 
npelov написа:
А този изглежда дори по-примамлив:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.36153
http://www.siglent.com/en/product_show. ... icleid=146

25MHz, но 500MS/s ... ако може да им се вярва. Това си е доста. Само дето долната граница на скоростта е 50s/div - ако прави 25 сампъла на деление x 4k = 8192 sec = малко повече от 2 часа (ако го използваш за дата логър).

Аз със тоя първия съм бачкал наживо миналата година и даже ми свърши работа. За парите си е ОК :D

Сря Юни 02, 2010 3:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Като купувате осцилоскоп, си отговорете преди това на въпроса - какво ще наблюдавате с него.

Някъде бяхме дискутирали що е то честотна лента и как мама му стара кореспондира с честота на семплиране. И що пройзводителите на "евтини" осцилоскопи се хвалят с второто, а първото някак си го поприбутват назад, а даже и често не споменават на видимо място.

Та ако ще гледате бързи аналогови процеси ви трябва честотна лента. А такива осцилоскопи с истинска честотна лента над 100-300Mhz струват скъпо и то доста скъпо (поне 10к) . Естествено всички вече предлагат семплиране на Гигахерци за цени около 1к. Но това семплиране, без подходяща честотна лента не входа... става само за наблюдение на периодични сигнали, за предпочитане цифрови. Ако трябва да видите преходен процес - спукана ви е работата. Друг е въпроса, че в днешно време с тая цифровизация, на аналоговата част вече се гледа като архаизъм, а и наистина за много от нуждите и тия дръвца си вършат работа.

Относно техника от електрон-инвест. Това което го нямат на склад.... лоша работа. Аз едно захранване на Instek го чаках месеци. То не бяха оправдания с забавени кораби, митници.... всъщност просто си чакаха да се натрупа достатъчно стока за контейнера. А това отне 3 месеца.

Сря Юни 02, 2010 9:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
...
. Естествено всички вече предлагат семплиране на Гигахерци за цени около 1к. Но това семплиране, без подходяща честотна лента не входа... става само за наблюдение на периодични сигнали, за предпочитане цифрови.

Абе не съм много съгласен. Винаги е добре честотната лента да е 5 - 10 пъти по-ниска от честотата на семплиране. В противен случай май трябва доста стръмен филтър или да си имаш едно на ум, което май не се практикува.
Всъщност най-измамната характеристика е еквивалентния sample rate, което лесно надхвърля 10GS/s но на практика не върши никаква работа...

Сря Юни 02, 2010 10:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами теорията казва така, а теорията е вярна. И наистина качествените осцилоскопи са с честотна лента 5-10 пъти по ниска от честотата на семплиране. :)

Проблема е, че некачествените осцилоскопи са с честотна лента която е несъразмерно по ниска от честотата на семплиране. Т.е. купуваш си ти 1GHz осцилоскоп. Който обаче има реално честотна лента 10-20 MHZ. Всъщнот при тях и точната честотна лента не може да се определи, щото правят някакви шмекерии да замажат проблема. От което такъв осцилоскоп става само за гледане на периодични цифрови сигнали.

Мисълта ми беше че е много по евтино да направиш 1Ghz АЦП от колкото качествено входно стъпало - DC до 100Mhz. И ефтинджоса набляга на първото.

Реално погледнато един 1Gs осцилоскоп би трябвало да има лента до 100Mhz и съответните сонди. Само маркова сонда 100Mhz струва колкото половин китайски осцилоскоп 1Gs, натам си прави извода. С такъв осцилоскоп ако трябва да наблюдаваш преходни процеси къде 1us.... зарежи.

"Еквивалентен семпъл реит" и прочие глупости въобще не ги коментираме. Освен ако няма да гледаш изхода на генератор на правоъгълни импулси с постоянна честота и коефициент на запълване 50% :)

Сря Юни 02, 2010 11:01 am
Профил ICQ

Мнение 
По принцип едва ли ще ми се наложи да гледам аналогов сигнал с честота 60MHz Повече ме интересуват цифрови сигнали до 20-40 MHz и най-високата честота за която се сещам е видео сигнал - 5-6 MHz (може и да бъркам за видео сигнала). Иначе аналоговите сигнали няма да бъдат с честота по-голяма от няколко стотин килохерца - например нискочестотни предаватели, power line модеми и др. такива играчки. Също така пулсации на импулсно захранване. Не се сещам за нещо с кой-знае каква честотна лента/горна граница. А за цифрови сигнали (сериина комуникация, може би USB 1, I2C, SPI, PWM ...) сигурно повечето ще ми свършат работа. 25 MHz честотна лента изглежда добре за моите нужди.
А какво мислите за този:
http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=70
610лв с ДДС - къде е уловката. (edit: аха - дисплея. толкова ли е зле STN LCD)

И още един въпрос - какво по дяволите е еквивалентна честота на дискретизация. Как така 25GSps. Да не става въпрос за следящ АЦП и за случая когато измененията в сигнала не са големи? Или още по-зле - отгатване на формата на сигнала по математичен път.

Сря Юни 02, 2010 11:23 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
npelov написа:
И още един въпрос - какво по дяволите е еквивалентна честота на дискретизация. Как така 25GSps. Да не става въпрос за следящ АЦП и за случая когато измененията в сигнала не са големи? Или още по-зле - отгатване на формата на сигнала по математичен път.

Ми просто семплира по нарядко и разчитайки че сигнала е периодичен го възстановява след n периода. Глупости на търкалета един вид.

Сря Юни 02, 2010 11:38 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща