|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 2:52 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хм, а то спирало ли е да мирише на война някога? Дали поглеждайки назад ще намериш време през което да е нямало поне пушек, да не говорим за тлеещ огън. Е виж като пламне пожара вече става страшно.
Конфликта в Близкия Изток си е постоянен, Кореите деюре са си във война от мноооого години (поне не са прекратявали войната), около Авганистан, Пакистан и Индия пуши от векове... Като погледнеш размирните точки са си там назад във времето и си функционират перманентно. Но не се разрастват. Щото все са конфликти от типа - силния бия слабия или слабия се бие със слабия. На практика двете WWW са се пръкнали отвътре в Европата. Т.е. страшното става когато едни "силни" се издървят на други силни. А силните в днешния геомодел са Г7, Русия и Китай. Пък там нещата засега изглеждат стабилни. Дано да съм прав.
Да не би там при вас да е почнала мобилизация?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 25, 2010 8:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами аз имам предвид точно между силните на деня. Никъде нещата не изглеждат стабилни. Не та знам ти нито как ги гледаш, нито с какво но вече започва да се наддига недоволство по целия свят, защото се оказа, че доста хора не могат само да лежат и да продължат да лапат със същото темпо, както последните 20-30 г. Дойде време да се плаща сметката и явно никой не иска да я плаща. Точно същата ситуация, като преди предишните две световни войни. Само въпрос на време е някой някъде да изчатка. От световната търговия изчезват трилиони долари и са все от страни, които правят як дефицит. Т.е. или трябва да се поемат от страни с излишък тези загуби или някой, който все още може (САЩ например) да си вдигне още повече дефицита, защото всичко е баланс и не може от едно място да изчезне, а на другите места да си стои същото. Сложи към това, че никой не иска точно в момента да се лишава от приходи или да увеличава разходи, защото на всякъде положението е менгеме. Разбира се с изключение на две места (Австралия и Канада), където си мислят, че са хванали господ за шлифера, но понеже са просто едни доставчици на суровини те първи ще отгърмят  . Аз поне очаквам в близките 6 месеца до една година да започнат яки търговски войни с мита и такси и след това вече ще видим, но историята сочи до сега само към един изход  . Добре че поне китайците са гола вода и без никакви суровини много лесно ще им бъде видяна сметката при нужда  . Тия с локалните конфликти, дето ги споменаваш ти аз въобще не ги слагам в сметките, т.е. остават на сцената пак Европа, Русия и САЩ  . Във всеки случаи интересни времена се задават и България пак се сети да влиза в разни съюзи, точно преди да се разпаднат  .
Не е почнала още, ама ние и без това в момента си имаме повече желаещи за войници, от колкото армията може да поеме  .
|
| Вто Май 25, 2010 8:43 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това виждам и аз. Само дето едва ли ще стане със случайно "изчаткване", макар че
може би точно така ще го направят да изглежда.
Върхушките в "силните" страни - разните в Европа, Щатите - не са се сменяли с векове.
Като им посвършат опциите за опазване на положението, правят поредната голяма
война и си решават проблема, правили са го сума ти пъти досега. Не и при днешните
мащаби де, и ще трябва някак и Русия да приемат на своя страна, защото чак от ядрена
война навярно ги е страх. Е, ако не стане с неядрена и ядрена ще направят, разбира се,
опазването на властта им е къде по-висш приоритет. Запасени са да изкарат последиците
и от такава или поне мислят, че са.
Не са всесилни, разбира се, и сигурно ще похапнат и изненади... (затова и това им е
последното средство, къде по-сигурно е да държат милиардите на опашката пред тото
пункта в очакване на големия късмет докато това работи).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Май 25, 2010 9:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе сложно е. В момента никой от силните няма изгода да се бъхти с другите силни. Каква му е изгодата на САЩ да бъхти по Русия? Или обратното? Или САЩ да бъхти по Китай? Обратното пък съвсем. Общо взето на големите е удобно да бъхтят дребните. Та затова някак си не ми се връзва тотален световен конфликт. Освен ако не е на верска основа, което ще е даже по-лошо. Щото в такъв случай ние сме на центъра на бойното поле.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 25, 2010 11:07 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Пише го в Евангелие от Матей 26 глава. Знам, че ще последва лавина от оплювания в стил "абе не ставай смешен", но предпочитам да напиша и Библейското становище по въпроса. А по отношение на "края на света":
Това е само един от многото стихове. Никой не знае точната дата, само Бог.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Май 25, 2010 11:27 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Моля събуди се и слез на земята, библията не е за нормално мислещи и въобще няма никакви примери и каквото и да си помислиш там, някаква книга дето я четат някакви заблудени и си мислят че има някой си там да им дава напътствия. СТОП
Нищо няма да има скоро освен малки кризи по валутите, чак пък войни ще е доста трудно да започне която и да е велика сила дори и малка. Без пари война не се печели, съвременните войни изискват още повече инвестиция. Предната криза си беше точно заради войната в Ирак и големия бюджетен дефицит на хамериканците идващ от парите хвърчащи натам. Схемата е проста държава плаща войната и в замяна нищо, някакви фирмички регистрирани по офшорни зони си цуцат петрола после и не влиза нищо в хазната от тях. Облагодетелствани са тесен кръг от хора.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Май 26, 2010 12:35 am |
|
 |
|
tgi
|
Няма такова нещо като изгода на САЩ или Русия или другаде. Има изгода за тоя или оня във властта там.
Публиката никой не я пита за такива работи, тя е проблемът (как да бъде удържана да си мре тихичко в
очакване на късмета).
Разиграват я на "избори" без да и предлагат избор вече над 200 години, и това почва да се
износва. Особено неработещо става като се вдигне средната възраст, хората над 45 са далеч по-трудни
за лъгане от примерно 25-35 годишните.
Ако удържането на властта минава през няколко сринати до каменната ера града или континента
това няма да ги спре.
Само страхът да не изгубят властта би ги спрял (страх ги е не толкова за самата власт а от последиците,
при реална смяна на върхушката става касапница като при прехода Русия -> СССР, никой не е
застрахован колкото и дълбоко да се е скрил).
И като няма друг вариант за опазване остава тоя, последният. Разбираемо е - дали ще ги изколят
неочаквано появили се в уравнението армии или техните си вътрешни "нови" им е все тая, и на
мене би ми било.
Нищо толкова сложно няма, трябва само да се осмели човек да види колко нереална е картинката,
в която медиите го дресират да вярва. Преди са вярвали в църквата (или по-скоро в силата и
да те накаже), после повечето още помним как са вярвали в силата на комунявите да те очистят/изселят
и т.н. (а мнозинството си вярваше и в това, че промяна "назад" не може да има, нали им го дуднеха
по сто пъти на ден от медиите).
И за жалост в момента публиката в цивилизования свят е позастаряла, не може да бъде лъгана
достатъчно ефикасно и не може да бъде държана сита, за да се съгласи да се прави, че вярва на
лъжите на пропагандата.
Не остават много варианти.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Май 26, 2010 12:37 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Това много ми хареса
Обаче не си прав Димитре за Австралия и Канада. Вярно е че много суровини се изнасят ама и двете държави си имат много силни икономики, индустриално и аграрно производство. Аз лично не вярвам в мита за световната война, ако ще се случва нещо съм по-склонен да повярвам в природата, обаче тъй като никой не е виждал подобно събитие досега в писаната история на човечеството, много се спекулира с въпроса.
А и тая работа с календарите - чудно ми е откъде маите ще знаят че една година е 365.25 дни, а не точно 365? Ами ако не бяхме минали на Грегориански календар, тогава тая дата щеше да е съвсем различна (някъде през януари 2013). Това и с египтяните, при тях даже има и "начало на света" което май съвпада с предходния подобен цикъл. Откъде биха могли да знаят такива неща тия древни диваци, като аз например, обучен по последната мода на 20/21 век изобщо си нямам представа?
Ето това ми е чудно на мене. Ако например се окаже че им е било "казано" това тогава да, ама от кого?
|
| Сря Май 26, 2010 2:33 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе не е толкова лесно да се спретне глобална война в днешно време. Едно време е било лесно, защото в всяка държава е живяло относително копактно и еднакво мислещо население което лесно някой мустакат оратор може да впрегне в клауза да се бъхти срещу друго такова. Сега просто не виждам как ще накараш германците да се сбият с французите. Нито пък американците с китайците. Да можеш да имаш 100к единици празноглави войници, но те не са достатъчни за "отечествена война", а само за локален конфликт. Нека си говорим честно - колко от вас ще се юрнат да се бият срещу руснаци, американци или европейци например? За глобална война трябва народонаселението да е убедено да се бие. Сложете и факта, че в цивилизованите държави населението е толкова омешано, че трудно можеш да отделиш американци от европейци от руснаци от араби от жълтури. Факт е че например даже промити мозъци като американските трудно ги убеждават в ползите на локалните конфликти които водят. Живеем в наистина глобално село и всичко така се е омешало, че трудно се обособяват геополитически лагери вътре в силните държави. Народа е много по информиран от едно време, освен това се е разселил навсякъде и понятия като нация, патриотизъм и пр. подбни горива за войната вече хич не са в изобилие. Народа е настроен консуматорски и няма никакво желание да мре за родината. Ако сега някъде се пръкне Хитлер, трябва да е много опитен оратор, за да изкара оядения задник на европееца на война.
Виж на верска основа може да се случи нещо много сериозно. Там най-лесно се драсва клечката и най-трудно се гаси пожара. Защото е факт, че оръжейното лоби в последно време губи много пари. След края на студената война... настана глад и мизерия за горкичките. И ако ще палят война - то много по лесно е да я подхранят с религиозно гориво.
Глупости - хората над 45 са елементарни за лъгане. Много по елементарни са от по-младите. Просто защото точно около тая възраст са тотално зависими от пари и благосъстояние. Не случайно всички революци минават през младешката кръв. Освен това мързела си казва думата, хората над 45 години просто ги мързи да правят революции. Всъщност точно по твойта теория в момента не би трябвало да има никаква заплаха за война, защото е видно, че съвременния човек (като масова извадка) подкрепя сегашното статукво. Ходи си на избори , митинги и пр. Гласува си чинно. Избира си ту едни ту други и си се движи в коловоза. Спокойно е и на масовия човек, колкото и да си чеше езика - това всъщност му харесва. Говорим за масовия "бял" човек де.
Последна промяна Цецо на Сря Май 26, 2010 10:49 am, променена общо 1 път
|
| Сря Май 26, 2010 10:36 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Буден съм. А ти колко пъти си прочел Библията, та да можеш да определиш дали е за нормално мислещи или не?
Щом казваш, спирам! Сега или веднага?
|
| Сря Май 26, 2010 10:56 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ей я на...
... войната на верска основа
Аз пък мисля, че следващата глобална война ще бъде с кликания във фейсбук. 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Май 26, 2010 11:59 am |
|
 |
|
tgi
|
 |  |  |  | Цецо написа: Абе не е толкова лесно да се спретне глобална война в днешно време. Едно време е било лесно, защото в всяка държава е живяло относително копактно и еднакво мислещо население което лесно някой мустакат оратор може да впрегне в клауза да се бъхти срещу друго такова. Сега просто не виждам как ще накараш германците да се сбият с французите. Нито пък американците с китайците. Да можеш да имаш 100к единици празноглави войници, но те не са достатъчни за "отечествена война", а само за локален конфликт. Нека си говорим честно - колко от вас ще се юрнат да се бият срещу руснаци, американци или европейци например? За глобална война трябва народонаселението да е убедено да се бие. Сложете и факта, че в цивилизованите държави населението е толкова омешано, че трудно можеш да отделиш американци от европейци от руснаци от араби от жълтури. Факт е че например даже промити мозъци като американските трудно ги убеждават в ползите на локалните конфликти които водят. Живеем в наистина глобално село и всичко така се е омешало, че трудно се обособяват геополитически лагери вътре в силните държави. Народа е много по информиран от едно време, освен това се е разселил навсякъде и понятия като нация, патриотизъм и пр. подбни горива за войната вече хич не са в изобилие. Народа е настроен консуматорски и няма никакво желание да мре за родината. Ако сега някъде се пръкне Хитлер, трябва да е много опитен оратор, за да изкара оядения задник на европееца на война. |  |  |  |  |
Много по-наивно и 1:1 преписано от ежедневната пропаганда май не бих могъл да го измисля. Как ще накараш тоя да се бие с оня - бе кой ще пита тоя или оня, кой ги е питал някога. Мобилизация, в строя и марш там. По тебе стрелят, ти обяснявай колко безсмислена е войната. Зад тебе стои командир с пистолет в ръка именно за да те очисти, ако почнеш да му разваляш дисциплината. Колко лесно ти се виждаше да стане война вътре в Югославия през 80-та година. Основа... Каква основа бе, кой е вярващ в днешно време. Просто номерът с религиите отдавна не беше публично харчен та като тебе са го позабравили милиардите и му вярват. Тия, дето ходят да се бият на "верска" основа отиват, щото са ги мобилизирали и закарали там или са ги нападнали мобилизираните та се отбраняват. Оф. Ми кво да ти кажа, толкова е очевидно. Ти не си ли почнал да правиш разлика между това да бъдеш излъган и да бъдеш накаран да направиш нещо.... Да, не е случайно. И хората с повечко опит (т.е. посмели да видят и запомнят лъжите чули през 45+годините, не всички го правят) е по-трудно да ги подкараш подир някакво знаме. Но като огладнеят, тръгват да търсят храна. Като им насочат пистолет ако не могат да избягат, се подчиняват. Работи достатъчно универсално.
Не би ли било прекрасно. И на мене ми харесва да няма война. Само дето пиесата като свърши
публиката я изгонват от театъра и гасят лампите.
|
| Сря Май 26, 2010 12:28 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Един ми е достатъчен, не си мисли че не знам какво пише, приземи мислите си на земята моля  В България може и да не вярват повечето ама тук си е кошмар, 70% и повече са надъхани с някаква религия и са кухи до неузнаваемост
Напълно е възможно. Имам колега иранец избягал от там, разправя че нещата са много зле, толкова са фанатизирани там че няма на къде. Не че и той е стока като се е надъхал с някаква бахайска религия де 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Май 26, 2010 12:31 pm |
|
 |
|
dan
|
Може би трябваше да питам и какво точно си разбрал.
Това ми напомня на вица:
Какво е "комунист"- Някой, който е прочел "Капиталът".
Какво е "антикомунист"- Някой, който го е разбрал. 
|
| Сря Май 26, 2010 12:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Глупостите за командира зад строя дето застрелвал дезертьори - това може да се случи ако 99% са фанатични патриоти и 1% дезертьори. При 99% процента дезертьори какъвто би бил случая при една безмислена война (изключвам на верска основа, там е страшно) - кой командир ще стреля? Всъщност командира ще първия застрелян бе. Аз лично ако ме накарат да воювам на сила - чистосърдечно си признавам, че ще дезертирам и ще очистя първо всеки който се опитва да ми попречи да го направя.
Абсолютни глупости - в Югославия нямаше насилствена мобилизация. Имаше едни идиоти дето мразеха мюсюлмани и едни идиоти от другата страна дето мразеха християни. И се изклаха само и единствено заради това. Никакви организирани военни действия не е имало при вътрешната война. Виж когато НАТО пусна бомбите та да мирясат - се опитваха организирано да дават отпор, но се видя колко бързо се приключи тая "истинска" война. Докато конфликта на верска основа все още тлее и чака някой да драсне фитила.
Така че точно Югославия е типичния пример за война на верска основа. Както и войната в близкия Изток. Никакви мобилизации - всичко е доброволно рязане на глави на едни хора които са убедени че другите са грешници. Просто трябва някой хитрец да палне огънчето и да се одръпне да гледа сеир.
Всъщност за да водиш "народна" в смисъл на междудържавническа война ти трябва стимул за народа да ходи добровлно да го пречукват. Няма такъв филм насилствено да ги караш да воюват. Никога не е имало. Даже и ония легенди за Сталинските методи да разстрелват последните изостанали в атаката са работили просто, защото 99% от предните са били крайно убедени, че трябва да умрат за каузата. А за да се случи това трябва поне едните да са убедени че си струва да мрат, а другите щат-нещат да се бранят. И към ден днешен единствените фанатични идиоти които организирано биха тръгнали да мрат са разни вярващи.
|
| Сря Май 26, 2010 1:17 pm |
|
|