Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Карти и сателитни снимки 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Карти и сателитни снимки
Това особено интересно нещо :)
http://maps.google.com
В режим "Сателит" снимките на големите градове в сащ са страхотни. Може да различиш цвета на колите по улиците, а на някои дори хора.
Обаче мисля, че са преправили някои неща. В Берлин например около райхстага не е такава обстановката, предполагам поради мерки за сигурност.
Жалко само, че в България не може да се зуумва много. Но в Бургас, успях да си разпозная блока :D
Миналата седмица посетих музея на Айнщайн и там са били немски военни, който твърдят, че GPS-а го ползват при точност 30см 8O но това е неофициална инфо (то кой ли ще даде официална, или бъркам), някой знаели нещо повече по темата?
Какви ли снимки могат да правят тогва. Абе общо взето почвам да си мисля, че хъблето не върши работа само на НАСА, и така... та от време на време им вдигам по еин среден, да се вижда отгоре O:)

П.П. Между другото това дето се разправя за Айнщайн, че е бил слаб ученик, са празни работи. Дипломата му е била почти пълна 6-ца. А GPS-а днес без неговата работа щяха да го докарват с някакви си 2км грешка на ден :lol:

Пет Юли 15, 2005 12:05 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ей братле да ти имам висшето на тебе... Иска ми се и аз да уча там където си и ти :)

Пет Юли 15, 2005 12:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ей хищник, аз уча в едно малко село, със 70% население над 70год, останалото студенти.
Както се изразява един приятел от Мексико Сити "баси мизерията, 200000 души, че на мен махалата ми вкащи е по-голяма" :lol:

Пет Юли 15, 2005 12:22 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Интересно е, но я раздуй какво общо има Айнщайн с GPS, ако имаш пред вид Global Positioning System. Доколкото ми е известно, комерсиалната точност преди време беше към 15 метра, а с разрешение на Пентагона можеше да достигнеш максималната, която беше около 5-6 метра. Според мен напълно достатъчно за да се ориентираш в непознат район или да насочваш крилата ракета.

Съб Юли 16, 2005 6:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
...Според мен напълно достатъчно за да се ориентираш в непознат район или да насочваш крилата ракета...

Ами не е точно така, защото комерсиалните GPS-и имат вкарана много голяма грешка за височината - както си стои ей така и тя му варира със 120-150 м. :) . А иначе последните модели успяват да постигнат 3-4 м. точност по хоризонтала - даже вече започват да монтират антените в лявата част на колите за да е максимално близко показанието да осевата линия на пътя 8) . За сведение само - военните версии успяват да постигнат точност < 30 см. във всички посоки.

Съб Юли 16, 2005 7:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Митко, сигурно си прав, защото, както написах (в минало време) моята информация е от 2002-2003 и за GPS приемници GARMIN ЕTREX (джобен размер, като GSM) и друг GARMIN, но на самолет.
Доколкото си спомням, системата на Щатите е от 24 спътника, които са разположени симетрично около Земята. В идеалния случай хващаш 8, но реално по-малко заради релефа на местността. Трябват ти поне 3 за да може приемника да определи координатите ти и малко повече за надморската височина. Надявам се, че за това говорим. С това се занимавах служебно, но вече не съм в този бизнес.
Иначе, за Етрекса имаше карти за сваляне и други глезотийки, но за Европа, а моите Африкански маймунки не знаеха как да си сменят езика на дисплея. Системата имаше две нива на достъп - комерсиален и военен. Последният се разрешаваше с кодове за достъп от Пентагана. Софтуера се обновяваше често и затова не се учудвам на тази точност.

Съб Юли 16, 2005 9:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Основният проблем при GPS-а (ако не беше Айнщайн
:wink:) възниква от метода, който се използва за определяне координатите на обекта.
Т.е. там горе имаме 24 сателита, оборудвани с атомни часовници, които "тиктакат" с подозрителна точност. Това позволява през точно определени интервали от време да се изпращат електромагнитни сигнали към земята (след време може да им хрумне да следят прецизно пътят на кометите, след фойерверка на американците миналия месец, кой знае).
Та значи, приемателя на земята регистрира точното време за получаване на сигнала и по този начин може да се изчисли времето което е "пътувал" сигнала, и от там разстоянието от сателита до приемателя. Заедно със сигнала приемателя получава и точните координати на сателитите и така пресмята свойте.
Много готино методче, ама с него възниква и един проблем.
За да функционира, всички часовници в с-мата (както тези в сателитите, така и наземните) трябва да се синхронизират.
Като имаме в предвид, че сателитите се намират на някакви си 20000км от земната повърхност и обикалят земята със скорост 3 - 4км/сек (т.е. в никакъв случай не са геостационарни), и се налага да се мерят времена от порядъка на няколко десетки наносекунди и като имаме в предвид, че наземните приематели от по стотина евро явно не са оборудвани с атомни часовници, ето ги и проблемите.
Първият проблем, този с евтините часовници в GPS-приемателите се решава сравнително лесно. Просто сверяваме часовниците в приемателите от време на време с тези в сателитите. :)
Ако часовника на приемателя избързва, това означава, че измереното разстояните от него до сателита предавател ще е по-малко от действителното. Ако се забавя ще е по-голямо. Затова не се използват сигнали само от един сателит, освен по-голяма точност това позволява приемателя да си "сверява часовника". Така, като използва 4 сателита например, приемателя може да определи точните си координати и същевременно да компенсира проблема с неточния си часовник. Иначе я си представете какви "тухли" щяха да са мобилните GPS у-ва, ако имаха по един атомен часовник вътре :lol: за цената дори няма да повдигаме дума.
При решаването на втория проблем се намесва и Айнщайн със специалната си теория на относителността и обяснява защо не можем да използваме една отпорна система при синхронизацията. А именно тъй като сателитите не са геостационарни и са толкоз високо и става въпрос за електромагнитни вълни (а те са малко по-бързи от мойта лада, за мое огромно съжаление :D ) часовниците им тиктакат по-бавно от тези на земята (с около 7µs на ден) и иде реч за едно явление, наречено разширение на времето, което ако се пренебрегне се обезсмисля цялата GPS с-ма. Я си представете как щаха да се маят физиците тогава, на какво се дължи това "малко несъответствие". Та Айнщайн е свършил голяма работа в това отношение, и не само, по една случайност, в днешно време тормозят горките студенти с едни задачи от рода: "Представете си сега, летите в интергалактически кораб (макар че при вакуум не иде реч точно за летене :lol: ) със скорост 0,3с и отзад с 0,4с ви изскача враждебно настроен марсианец (как пък веднъж не беше приятелски настроена венерианка) и ви обстрелва с няколко гигаватовия си лазер, пресметнете скоростта на лазерния импулс и от там колко време имате да изключите автопилота, да захвърлите списанието за възрастни точно на интересната част с двете каки и да спасите кожата, че на другия ден трябва да се явите и на изпит по физика :twisted: " Еми тва е, при такъв слуай да се връщаме към списанието и даваме газ към друга система :lol:
Ех мечти :cry: .... абе да видим, можем и да вържем някоя тройка, да стискате палци :D

Последна промяна HCL на Нед Юли 17, 2005 2:07 pm, променена общо 1 път

Съб Юли 16, 2005 11:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение философски погледнато
всичко е ОТНОСИТЕЛНО, младежо! :D

като си на 18 тия на 22 ти изглеждат като каки. и ако те побара някоя, после ти треперят краката 3 дена

като станеш на 22 каки са ти тия на 27

като станеш на 40 се чудиш как може тия патки на 27 да са ти изглеждали каки

като станеш на 60 се чудиш защо 27-годишната ти щерка не ще да се жени - вече е стара чанта

има една поговорка:
това, което виждаш, зависи от това, къде си застанал.
в твоя контекст: зависи колко спътника виждаш :lol:
и се учи, така ще застанеш не по-високо място. обаче може и да не ти хареса гледката

Съб Юли 16, 2005 11:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
страшен пример :D а последното изречение... някакси ми се струва, че много мъдрост има в него. Ама аз все си мисля, че съм от тези, дето обичат да ходят по широкото :) В широк свят живеем, и все по-широк ще става. А тези, дето са решили да катерят нагоре... добър им път, дано не забравят да поглеждат и те към хоризонта, че там горе е студено и самотно и човек лесно забравя да гледа надолу, така поне казваше навремето учителката ми по литература. Може и права да е била, лека вечер на всички.

Съб Юли 16, 2005 11:58 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]