Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
MCP2200 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение MCP2200
Някой играл ли си е с MCP2200. В datasheet-а Не видях как се свързват USB пиновете. Освен вътрешните pull-up има ли нужда от 22 Ом резистори на D+ и D- (както често виждам в схеми на PIC с USB поддръжка)? Предполагам, че веднъж конфигурирано може да се ползва като CDC устройство само и не е необходима HID поддръжка ако не искаш да ползваш портовете.
Това DLL дето го дават какви тайни съдържа, че му няма сорс кода? Има ли начин да се разбере как точно се управлява GPIO-то за да се използва и на други OS (linux например)?
И последно Линукс дали ще разпознае ком порта или Microsoft са платили добре на Microchip да направят линукс поддръжката трудна, ако не невъзможна?

Чет Май 20, 2010 12:28 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Тава е доста ново. Доколкото си спомням пишеше че излиза края на април. За връзването разгледай демо борда: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/00266%20Sch_PCB.pdf. За останалото не мога да ти отговоря, още не съм го виждал.

Чет Май 20, 2010 1:14 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Каква ще му е цената на това чудо?
Като гледам изнесения кварц ми се вижда крачка назад спрямо FT232R. Едиствено ако е под 2$ крайна цена за единични бройки може да впечатли някой.

Чет Май 20, 2010 2:46 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Горе-долу около двата долара е :)

Quantity USD per Unit
1-25 1.94
26-99 1.62
100+ 1.47

Чет Май 20, 2010 2:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз не виждам никакво предимство пред FT. Даже и цената е спорна, щото като сложиш външния кварц... А и мястото което ще заеме върху платката.

Освен това FT-то е изпитан боец. Драйверите му са сертифицирани за бозата, а има и за линукс, мак... А това никак не е малък +.

Аз лично не разбирам за чии им е на микрочип да се мешат на тоя маркет. Първо е малък (хоби до дребни пройзводства), второ са адски закъснели.

Чет Май 20, 2010 3:05 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
На мен пък ми хареса, че ползва стандартен уиндоуски драйвер и може да го забодеш на всеки комп с уиндоус, без да се разправяш с инсталиране на драйвери.

Чет Май 20, 2010 3:32 pm
Профил

Мнение 
По простичко е от FT. Вярно - малко скъпо е - 1.71 EUR без ддс = 4 лв с ддс за единични бройки:
http://bg.farnell.com/jsp/search/produc ... ku=1781148
Кварца не е проблем защото в USB спецификацията (и даташита на MCP2200) пише, че без проблем можеш да сложиш евтин керамичен резонатор че даже ги има с кондензаторите вградени.

Разбира се FT не е $2. В комет например е $4.5455 за единични бройки което с покачващият се долар(1.6027) е 8.74лв с ддс

Е, микрочипското е още ново и го няма в БГ. Малко скъпо излиза като включиш доставката от фарнел, но това няма да е винаги така.

Загледах се в него защото е по-просто. Настройката му също е по-простичка. Пък аз като новобранец в USB гледам като за начало да почна с по-простичко. 4550 и API-то на микрочип за USB ми е малко сложничко.

Все пак някой знае ли простички решения и малко по-евтинки от 8 лв, с които лесно да вържеш MCU към usb ... ако поже да поддържат линукс

аз взех от тези:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.24512
ама на всеки 10-ти опит за употреба (не само при включване в USB) ми забива компа - син екран, рестарт и др. такива неприятни преживявания. Да не говорим че по някога просто не работи докато рестартираш. Просто спира.

Чет Май 20, 2010 11:01 pm
Профил WWW

Мнение 
npelov написа:
Все пак някой знае ли простички решения и малко по-евтинки от 8 лв, с които лесно да вържеш MCU към usb ... ако поже да поддържат линукс

ATtiny2313 софтуерно УСБ. Е предполагам, че като пробваш всичките алтенативи накрая пак ще ви вземеш FT232R и ще се ядосваш, защо си губил времето с глупости.

Пет Май 21, 2010 1:47 am
Профил

Мнение 
Да не говорим, че не е ясно и каква ти е крайната цел ... От личен опит - до сега не съм успял да подкарам комуникацията с Cisco с нищо, различно от ftdi ... така че виж устройството, което гониш отзад, с какво работи :-)

Пет Май 21, 2010 7:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
За мен интересното е: "Eight (8) general purpose I/O pins" което позволява да сглобиш набързо някакво просто у-во което да е на ЮСБ и да може да управлява някаква проста периферия (релета.. и тем подобни) и то без употребата на МЦУ .
Иначе аз отдавна си ползвам ХИД-а на Микрочеп за по-непретенциозни приложения и съм си доволен.
Абе все пак първо трябва да се поексперименетира пък после със заключенията.

Пет Май 21, 2010 8:55 am
Профил

Мнение 
ike написа:
ATtiny2313 софтуерно УСБ. Е предполагам, че като пробваш всичките алтенативи накрая пак ще ви вземеш FT232R и ще се ядосваш, защо си губил времето с глупости.

По принцип на такива изказвания съм пълна контра без въобще да се замисля (което 50/50 е грешно), но тъй като имам известен опит с подобни търсения на алтернативи съм склонен да се съглася. Може би веднъж като се направи устройството и се види че работи стабилно може да се търсят по-ефтини алтернативи ако се наложи масово производство. Софтуерното USB също ми изглеждаще примамливо ... както и софтуерно RS232, но при наличието на PIC16F628A някак си не върви да се мъчиш със софтуерно. Е, ако се помъчиш може да стане качествено и софтуерно (зависи от случая) и да спестиш 1-2 лв на бройка, но за да се изплати труда ще трябва първата партида да е от поне 1000-5000.

Иначе аз питах някой опитвал ли го е за да чуя мнение. Всъщност ако има чип с 6 крачета - D+, D-, Vdd, Vss, Tx, Rx .... ок де, може би и нещо за flow control (8), и ако е с драйвери поне за Win/Linux щях да си го взема дори да е на цената на FT. На този етап ми трябва нещо семпло. Поради същата причина първият ми пик беше 12F629, а не 18F4550 ... а дори и с него ми трябваше около час да разбера че трябва да изключа компараторите :)

Вто Юни 01, 2010 12:18 am
Профил WWW

Мнение 
За бърборене с компота аз ползвам РС. Ако машината няма, препоръчвам на клиента кабел - ЮСБ към РС. Той си има драйвери, инструкции, всичко. Общо взето клиентът се оправя с това. Аз само при необходимост слагам МАХ за да пускам коректни нива към порта.

Чет Юни 03, 2010 1:17 pm
Профил

Мнение 
Някой престраши ли се да го пипне това чипче?

Нед Мар 13, 2011 1:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
michev написа:
Някой престраши ли се да го пипне това чипче?

Хайде, тея дни ще си взема, ще го тествам и ще постна резултати, че и аз му се каня от доста време. М/у другото, искам да си взема и 2-3 PIC32, ами ги гледам че Комет имат само 1 брой ... :lol: :lol: :lol: ... дали някой друг поддържа на склад, че пък и искам от по-големите.

Нед Мар 13, 2011 1:45 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
То като гледам и MCP2200 го няма в Комет..
Аз лично за 1-2 бройки чипове предпочитам да ги взема от фарнел и да комбинирам поръчката с другата ми от комет, с която взимам пасивния чаркуляк. Да - малко по скъпо излиза от фарнел, но пък пестя по този начин от доставка.

Нед Мар 13, 2011 2:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща