|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 4:03 pm
Биполярен стъпков мотор - управление ?
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
|
| Вто Апр 27, 2010 11:21 am |
|
 |
|
rsim
Ранг: Минаващ
|
Имах малко по-високо мнение за теб
тия гнута съвсем са ти изпили мозъка
демокрация сме, който, иска да ти чете нещата
гледам, че си имаш почитатели
успех !
PS. не мисля че някога си у-вал стъпков мотор!
(може да си виждал)
|
| Вто Апр 27, 2010 12:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Може да си мислиш каквото искаш, но в случая интуицията те подвежда много
Не само съм правил управления, ами и съм имал възможността да ги направя по-добре от конкурентите. Подчертавам "възможност", защото всеки може да ги разбира, но не всеки прави изделие в което има на разположение по-як процесор и да прави повечко сметки и да постига по-прецизни времена. Затова и двигателите ми стават *видимо* по-тихи, а не защото аз съм някакъв гений-идиот....
Това което правя е да сметна така токът в намотките, по-точно времена на "накъсване" така че, че той да се доближи до максимално гладка синусоида. При номинални обороти поради индуктивността токът е почти синусоидален, независимо че ти цъкъш фазите само от стъпка на стъпка. При ниски обороти обаче токът може да нарасне много по-бързо, отколкото е нужно. Ако не го ограничиш поне на няколко междинни стъпки (микростъпки), а го правиш през едрите стъпки - ще получиш една доста накъдрена синусоида...
А токът драги ми rsim са ме учили, че е пропорционален на магнитното поле и съответно въртящият момент. Гладката синусоида прави плавен и равномерен въртящ момент, демек ъглово ускорение равно на нула. А при "къдравата" въртящия момент се движи като секундарник - "цък...цък...цък" при което имаш едни дребни ускорения напред-назад около превключването на стъпките. Е те това нещо се чува!!! И мога те уверя, че не е само шум в моите уши
Сега ако ти имаш някаква теория как без микростъпки т.е. без междинни стойности в заданието на тока правиш равномерен въртящ момент ще се радвам ако споделиш
Но да ми говориш че това нямало нищо общо със звуковите възприятия - Сори, ходи да го обясняваш на някой друг!
|
| Вто Апр 27, 2010 2:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
|
| Вто Апр 27, 2010 8:17 pm |
|
 |
|
rsim
Ранг: Минаващ
|
[quote="miro_atc"]....[quote]
Манията за Величие е голяма работа
Това че си бил правил - го разправяй на баба си
Нивото ти е като на посредствен пикоборец!
Преди да ми обяснаваш какво си чувал - вземи един осцилоскоп и разгледай някое истинско управление с микростъпки!
После ми обяснявай, кое за какво е !
|
| Сря Апр 28, 2010 9:49 am |
|
 |
|
Cekins
|
А под истинско да разбираме това което ти си правил най-вероятно ...
|
| Сря Апр 28, 2010 9:57 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Мисля, че личните нападки са излишни. Да запазим добрия тон, а?
|
| Сря Апр 28, 2010 11:37 am |
|
 |
|
dan
|
|
| Сря Апр 28, 2010 11:45 am |
|
 |
|
Cekins
|
Виж ся, аз по принцип съм консуматор в тази сфера. И като такъв са ми поапдали и добри и лоши неща. Ама е много неприятно да ти попадне лош продукт предоставен от човек с големи претенции и после да ти обяснява, че така трябвало да бъде.
|
| Сря Апр 28, 2010 11:46 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
rsim, Миро нали ти каза какво е правил. Видимо знае какво говори.
Не виждам причина да поставяш под съмнение това, което казва.
Ако имаш нещо по същество, давай - за такива работи нали си приказваме тук.
Ако ще даваш мнението си за този или онзи, по-добре недей. Няма да е прецедент такава
размяна, разбира се, но файда от нея никаква за никого.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Апр 28, 2010 12:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Безгрешни инженери няма...
Няма нищо унизително в това да си признаваш грешките, даже прави чест на човека!
Много ми се иска да си призная, обаче то да признаеш нещо без да го мислиш също не е редно...
|
| Сря Апр 28, 2010 12:32 pm |
|
 |
|
dan
|
То безгрешни хора няма, ти за инженери говориш
Това българите сме страшно надути хора и заедно с това без капка достойнство. Чудно дали едното не е обвързано с другото...
|
| Сря Апр 28, 2010 12:38 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Колеги, нека прекратим спора. Като че ли се говори за едно и също нещо, но с различни интерпретации.
Едно питане относно микростъпките: Дали ако мотора е спрял на микростъпка или ако е на цяла стъпка това ще влияе на позиционирането му в зависимост от въртящия момент с който е натоварен? Незнам прав ли съм, но ми се струва, че ако е на стъпка и го "натоварим" с някакъв въртящ момент (по-малък от прескачането на стъпка) ще "поддаде" по-малко в сравнение ако е спрял на микростъпка (или полу-стъпка). ( говоря за момента на "задържане" в спряло състояние на ротора) Има ли нещо такова или съм в грешка?
|
| Сря Апр 28, 2010 2:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи въпросът е така зададен, че не може да се отговори еднозначно... Първо зависи какво е управлението и каква точно е неговата цел.
На практика имаш следните ситуации:
1) режим full step - имаш 100% тяга, но само в 4-те позиции. На друга позиция не може да спреш и да искаш
2) режим half step - тук 100-те процента се запазват в 4-те позиции, но имаш и още 4 междинни позиции в които обаче само едната намотка бачка, тъй че в тия позиции тягата ти е само 50%. Тъй като при въртене се редуват, средно хората говорят за 70% по-ниска тяга. Но в застопорена позиция зависи дали си спрял на стъпка или полу-стъпка
3) режим microsteping с цел позициониране - тук може да получиш безброй междинни позиции, като "най-силните" позиции съвпадат с цялата стъпка, а най-слабите са в полу-стъпките.
4) режим microsteping с цел "тишина" - тук на всички позиции ограничаваш тягата на 50%, тъй че няма голямо значение къде ще спреш. Разбира се винаги има "грешчица" - първо няма гаранция че ще спре там където трябва и второ, колкото и линейна да е тягата винаги има някакви нелинейности заради конструкцията и т.н.
Сега тая работа с процентите също е подвеждаща. Някой ще каже че за най-голяма мощност трябва само пълни стъпки. Това е така само ако трябва да се държи статична позиция. Но пък тогава едните режими спират в позиции в които другите не спират, тъй че въпроса не е "или-или".
При въртене обаче въртящият момент пада с оборотите. И тъй като системите се проектират за някакви номинални/максимални обороти, то на практика при ниски обороти имаме повече теоретична мощност, отколкото ни е необходима за системата. Тъй че при ниски обороти спокойно можем да включим микростъпки и да работим с под 50% от теоретичната мощност, тя пак ще е повече, отколкото е нужна
Забележка: Третия режим съм го споменал само като теоретична възможност, не знам някой да го ползва... Четвъртия е за предпочитане, тъй като пак може същото качество на позиционирането, пък е линейно, т.е. не зависиш (много) от позицията...
|
| Сря Апр 28, 2010 3:38 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
А откъде се намира това животно А3986
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Пет Апр 30, 2010 1:57 pm |
|
|