|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 10:47 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Абе според мен, няма да има нито процесори, нито програмиране. Само ASIC. 
|
| Пет Апр 23, 2010 9:34 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Апр 23, 2010 10:50 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Само Майкрочип да останат ще е кофти, както и който и да е друг ако остане сам.
Бизнес моделът на Майкрочип очевидно работи, както и тоя на Гейтс. Защо работи
е отделна работа, колко му се помага, колко се спира истинската технология да не става
прекалено масова и т.н. са неща които публиката, мислеща каквото и е казано
да мисли през медиите, няма шанс да разбере. То ние не можем го разбра, просто няма достатъчно
информация. А че нещо е повече от криво и изкуствено генерирано е очевидно и в двата
случая.
Ако остнат поне три-четири производителя и Майкрочип се окаже най-големият от тях,
че и купи водещите линии - почне да прави power ядра като Freescale и IBM - няма да
имам никаква спирачка да купувам и от тях, ако ги правят свястно. Ама аз и от Майкрософт
софтуер да ползвам за работа никога не съм имал спирачка, само дето 20+ години го чакам
да се появи тоя годен софтуер....
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Апр 23, 2010 11:38 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
@¶ - не си ми разбрал забележката - сравняваш ябълки и портокали, както казват по твоя край.  Имаш и погрешно впечатление за Атмел. BTW, аз също съм се насочил към PIC32 по някакви съображения.
@Цецо - това кой какъв икономически го вади не е критерий когато се дискутират техническите качества.
В тази връзка, чу се слух че Apple искали да купуват ARM.
|
| Пет Апр 23, 2010 1:41 pm |
|
 |
|
woody
|
Хм, погледнах - не видях клавиатура върху екрана, само защитно стъкло. Май са ми продали менте.
|
| Пет Апр 23, 2010 1:43 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Мдаммм
ето последицата от днешните ми занимания....
и все пак имаше силиции, но в единя край нямаше и помен от бондиране, доста акуратно го маламаших с пилата...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
Последна промяна MYXATA на Съб Апр 24, 2010 4:21 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 23, 2010 1:54 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Апр 23, 2010 2:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
На кого му пука за техническите характеристики, когато вместо чип си купува пластмаса с крачета? Или какво ме интересува, че краварите правят чудесни чипове при положение, че трябва да ги чакам 6 месеца или да платя 4-ворна цена?
Така, че към днешна дата, като правя нов дизаин първо гледам икономическото състояние на пройзводителя и чак после се интересувам от техническите характеристики  :):)
Пък и нали ти казвам, ATMEL може да са върха на сладоледа технически, ама утре може да няма ATMEL .... Само пластмаси с крачета.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 23, 2010 4:05 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Правилна стратегия, но можеш ли да кажеш кой ще оцелее след 6-9 месеца като на всички им се клати кораба (освен на Микрочеп, тая шамандура няма потъване като че ли) ? наскоро стана въпрос че и renesas са се сляли nec, а това учуди дори мен - при все че не се занимавам нито с renesas или nec. някъде се говореха някакви глупости че Intel искали да лапнат Xilinx, а Actel от недостъпни се превърнаха в масовка щото май усетиха че се пълнят с вода напоследък. ей, човек ако ще бъде инженер май не е лошо да има и едно второ висше "Макроикономика" или нещо от тоя сорт само за да предсказва какво ще може да ползва и утре 
|
| Пет Апр 23, 2010 5:40 pm |
|
 |
|
woody
|
@Цецо: В темата идеше реч за чиповете, не за икономическата стабилност.
Както писах по-горе, аз също се ориентирах към PIC32 за някои приложения.
Fake-нати чипове има всякакви, дори интелски пентиуми. Въпрос на дребен китайски гений и пазарен глад.
@am stereo: Не съм с тази ОС.
|
| Пет Апр 23, 2010 7:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
що бе чадо?
Ако са някакви технически съображения ще е интересно да се чуят... Всъщност и с дължината на оная работа да свързани, пак е интересно 
|
| Пет Апр 23, 2010 7:44 pm |
|
 |
|
woody
|
Технически тоже - 80 MHz M4K и много вътрешна RAM, както и не лоша периферия. На абсолютно добра цена.
|
| Пет Апр 23, 2010 7:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
@woody, нищо не каза.... това го пише по рекламите. Предполагам не си го избрал само по реклами, а си ровил повече. Затова питам, щото аз едва ли някога ще тръгна да се ровя...
Примерно в момента се тровя с едно луминари и то по реклами е супер - 256к флаш, 96к рам, периферия да те закопае - 55 различни, включая етернет с вградено PHY, USB OTG и т.н. И цената дето обявиха от 4 евро е супер. И среди бол и инструменти и софтуер уж... Абе на реклами всичко е трепач, ама като почнеш да го бачкаш и се сблъскаш с недомислиците на Луминари и ти се отщява... Примерно почти за всяка периферия DMA и то супер DMA с ping-pong, scatter-gather, обаче дма-то не бачка с флаша, ако го ползваш ти трябва 1к за таблици и то 1к подравнено на 1к. И на всяка периферия всичко е различно, демек не става да си направиш примерно UART драйвер и той да бачка с кой да е UART.
Освен това ако пуснеш ДМА, то блокира нормалните прекъсвания. Така ако пуснеш да получаваш по дма от UART нямaш прекъсване за receive timeout и си умираш прав....
Демек на реклама - супер, но на практика супер недомислица. За сравнение при Атмел всяка периферия си има DMA и то винаги с едни и същи регистри, разположени на офсет 0х100 от адреса на периферията. Естествено ДМА-то може да прехвърля от всеки адрес без значение дали е РАМ или флаш. Не е нужно да хабиш памет, не губиш прекъсвания. Да не говорим че периферията е 100% еднаква и на АРМ7 и на АРМ9 и на Кортекс.
Та ето такъв сорт сравнения ме интересуват 
|
| Пет Апр 23, 2010 8:34 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Подозирах един ден, че ще отвориш тема какъв кинеф са Гумнари, обаче не очаквах да е само 6 месеца след като ги заФана  През 2008г. и аз бях нещо позалитнал по тях, закупих кит, инсталирах туй-онуй, четох отзиви от разни знайни и незнайни, можещи и неможещи господа, почоплих един месец и всичко запратих в коша  , и хич не се съжалявам де. Слава богу, дори не стигнах до тия ограничения дето ги споменаваш. Ама дреми на куро де, фалехте се един през друг кви библиотекчи имало Гумнари, кой какъв опит имал, сега друг рефрен подхващате
Даже, да си призная без бой, бях страшно изненадан, че се реши да зарежеш изпитаните ARM ядра и да почнеш да си трошиш нервите с Гумнари и КУРтекси
Няма да ти обяснявам как са реализирани DMA каналите при PIC32, не съм даскал, но ако те интересува нещо конкретно, питай. Имат си дейта чаршафи като слънце, и всичко работи както е описано 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Апр 24, 2010 2:18 am |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
А?  При STM-ките не съм забелязал подобно чудо, но би ли пояснил кои са тия "нормални" прекъсвания, които биват блокирани?
|
| Съб Апр 24, 2010 9:27 am |
|
|