|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
пак идва малко рисково... все може да се случи двама (или повече) да чакат някой да приключи и после да започнат да говорят което ще направи проблем. по-добро от ТДМ не мисля че можеш да направиш лесно.
|
| Чет Апр 22, 2010 9:01 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ако всеки изчаква определен брой цикли, които зависят от уникален сериен номер- този проблем май намалява. Ще трябва, разбира се, и някакъв времеви репер, по който всички устройства да дават "равнис" 
|
| Чет Апр 22, 2010 11:09 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Споко - хората са го измислили! При CAN например, когато устройство излъчва 1-ца вдига логическото ниво на линията, когато излъчва 0, пуска линията и слуша дали някое друго не излъчва 1-ца в този момент. Ако чуе 1-ца, тогава спира да предава и изчаква. Обичайно първият байт е адресът на излъчващото устройство и така се получава, че устройствата с по-голям номер имат приоритет в случай на конфликт. Тук не е необходим арбитър, защото така устройствата сами се арбитрират.
За проводните комуникации съм чел доста, има решения, кое от кое по-хитри. Ако накрая го направя със жична комуникация, то вероятно няма да ми е необходима помощта ви.
При радиото е различно - там освен полезния сигнал има и шум. Това на мен ми пречи да определя бърбори ли някой или не. Не че е невъзможно, но става по-трудно - устройството трябва постоянно да анализира сигнала и да разпознава дали има полезен сигнал или само шум. Не че е лоша идея, но определено е по-трудна отколкото тази с арбитъра ...
Признавам си, в момента прохождам с радиото, така че не ме бийте много ... 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Чет Апр 22, 2010 11:52 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
До колкото схванах трябва от един пулт да управляваш много модели. Прав ли съм?
С един предавател разположен в "центъра" на макета и с приемници във всеки локомотив си мисля, че ще си решиш проблема. Комуникацията е мастер към много слеиф-ове. Като имаш един мастер и то предавател - нямаш колизии в ефира. Ако имаш повече от един източник на команди (пултове) - командите от тях могат да се буферират в МЦУ-то на предавателя и да се излъчват една след друга в реда на постъпването им. Т.е. решаването на проблема с "колизиите" при едновременно генерирани заявки ще се реши не в ефира, а още на входа на предавателя. Максималната латентност на предаване на командите зависи от дължината на радио-трансмисията и от броя на едновременно постъпилите команди от различните пултове.
Колкото една система е по-проста, толкова вероятността да работи е по-голяма
Елегантните решения обикновено са "гениално" простички ...
|
| Чет Апр 22, 2010 2:57 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Не, боя се, че не си разбрал. Ако беше така, изобщо нямаше да поставям въпроса за честотно разделяне, понеже ще имам един предавател и съответно един канал.
Идеята е всеки модел да си има мобилен пулт. Към момента съм го реализирал с адресиране - всеки пулт си има адрес и съответния приемник си има същия адрес. Когато пулт с определен адрес се развика, всички приемници го чуват, но само един го слуша - този със същия адрес. Именно понеже всички чуват, ако се развикат два или повече пулта, става глъчка и нищо не се разбира. Затова е въпроса с честотното разделяне (или времеделение и другите неща, обсъждани в тази тема) - всяка двойка си има канал и по него си бърбори и не пречи на останалите.
Такива разсъждения ...
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Чет Апр 22, 2010 10:02 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Въпрос на протокол е, не виждам нищо сложно или интересно в ситуацията.
|
| Чет Апр 22, 2010 10:30 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Може с един радиоканал ,като честотното разделяне да е по модулиращата честота. Правиш едно FFT и гледаш в спектъра кой предава. Например единия пулт на 1кХц, втория на 1.5к, 2к и т.н.
|
| Чет Апр 22, 2010 11:03 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Сега мисля че разбрах постановката.
Явно пултовете са мобилни (безжични). Вариянта който предлагаш с двойките приемник-предавател работещи на различни честоти е работещ. Има радиочипове позволяващи софтуерната настройка на честотата на приемника и предавателя (примерно нордик, чипкон (тексас инструментс), Микрочип и др.)
Относно работата на една честота - вариянтите са 2:
1. пулт с трансивър (приемо-предавател) + модели само с приемник. Сценария е предавателите преди да излъчат в ефира слушат дали ефира е зает. Ако не е -излъчват. Ако е зает - изчакват малко и повтарят проверката за свободен ефир.
Минуса на решението е, че е възможно да настъпи колизия в ефира по време на излъчването въпреки проверката за свободен ефир.
2.Пулта и моделите са оборудвани с трансивъри. Вариянта е както е описано в т.1, но модела като приеме командата отговаря с акнолидж. Така пулта след успешно излизане в ефира и излъчване на командата ако не получи потвърждение (акнолидж от модела) я повтаря отново.
Препоръчвам ти втория вариянт.
Като цена на трансивър - примерно с CC1101 + елементите около него ще ти излезе не повече от 5-10лв.
|
| Пет Апр 23, 2010 10:07 am |
|
|