|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
 Радио за 27 мегахерца?
Такам, ето заданието - купчина модели на локомотиви в мащаб 1:32. Трябва да се управляват по радиоканал индивидуално. Цифровата част съм я овладял, могат да си бърборят по адреси и т.н., но ползувам радиомодули на 315 мегахерца и всичките са на една честота. Системата е с по един предавател за всеки локомотив. Въпросът ми е има ли някъде модули на 27 мегахерца, като мощността не е голяма - 100 миливата примерно (става въпрос за покриване на разтояния до 200 метра на открито. Приемниците трябва да са с малки размери, за да се поберат в корпуса на локомотивите, предавателите не са чак толкова проблемни откъм размери. Питам за тази честота, защото знам, че мога да ползвам много канали и така да ги разделя честотно. Иначе на една честота (тия 315-мегахерцовите са с фиксирана честота) става какафония и предавателите си пречат, въпреки адресирането ...
Благодаря предварително!
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пон Апр 19, 2010 1:05 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
27 MHz май не е добър избор. Причини:
- изисква големи антени
- не се предлагат масово RF модулчета на тази честота
- работи се със сравнително високи мощности - ватове, ефирът е замърсен
Ориентирай се на 433 или 868
|
| Пон Апр 19, 2010 2:00 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Не може ли да се предава на една честота , а приемниците да реагират само на своя адрес?
|
| Пон Апр 19, 2010 3:59 pm |
|
 |
|
optron
|
Аз точно така съм го направил, ама като работят десет локомотива примерно, предавателите им често се "посбутват". Затова искам и честотно разделяне, та всеки да може да си работи и дори два или повече да излъчват в даден момент да не си пречат. Аз съм се опитал да съкратя до колкото мога времетраенето на излъчваните пакети, но пак си пречат... Мислил съм и за някакъв арбитраж, ама това оскъпява пултовете с по още един приемник ...
|
| Пон Апр 19, 2010 6:45 pm |
|
 |
|
kasparov
|
имах предвид на една честота от един предавател
Управлението пропорционално ли е?
|
| Пон Апр 19, 2010 7:18 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Time-division multiplexing? примерно  мисля че ще го докараш ако си оставиш достатъчно време между отделните пакети, какъвто и микроконтролер да ползваш сигурно е с кварц, така че с достатъчна точност можеш да разчиташ на таймера да ти брои кой къде има право да предава. разбира се ще трябва всеки пакет да го синхронизираш, като периодично ги препритваш (от контролният пулт) с един пакет и който има да ти казва нещо ще го прави в неговият си тайм слот. пък ако няма - dummy packet  бих помислил за някакво такова решение  виж за тия 200 метра не знам дали се покриват от разрешените мощности на 433, 315
ЕДИТ: то хубаво, ама колко са ти жизненоважни данните? т.е. какво забавяне търпят? т.е. от контролен пакет до контролен пакет ще могат ли да търпят да чакат, или ще стане лека катастрофа 
|
| Пон Апр 19, 2010 8:42 pm |
|
 |
|
optron
|
За тайм-дивижъна знам - това имах предвид всъщност като споменах арбитраж. Понеже става въпрос за много предаватели (с един предавател е неудобно, защото са пръснати на голяма площ - над 300 квадрата е макетът с линиите), мога да сложа един арбитър, който да "дава думата" на всеки последователно. Това означава при всеки предавател да сложа и приемник, за да приема данните от арбитъра. И това е решение, ще помисля.
Ако е възможно честотно деление и на други честоти, също съм съгласен, стига да не става твърде сложно или скъпо.
По въпроса за мощността, доколкото съм информиран, 315 мегахерца даже май не е разрешено у нас, но предвид къде се намираме (слабоактивен ефир и освен това сме на висок етаж), не мисля, че ще пречим на някого ... А тези модули излъчват на 40 миливата (16 dBm), което по спецификация покрива 150 метра на открито - още по-малко ще пречим, а това разстояние ми стига.
Управлениено не е пропорционарно - няма нищо общо с конвенционалното радиоуправление на модели. Пултът е масив от бутони и при промяна на състоянието им, предавателят излъчва пакет, съдържащ новото им състояние. Приемникът приема този пакет и според натиснатите бутони прави съответни деиствия. Когато не се излъчват пакети, приемникът помни последното състояние на бутоните. Така съм свел до минимум заетостта на ефира. Въпреки всичко, поне често се подават команди към моделите, нерядко се случва два предавателя да се припокрият във времето. И -конфликт.
Чакането може да е не повече от половин секунда - понякога се налага да се спре локомотив аварийно (дерайлиране на вагон или предотвратяване на катастрофа). Даже не знам дали половин секунда не е много ...
Такива размисли ...
|
| Пон Апр 19, 2010 10:03 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Пак няма да стане, помисли ли какви честотни ленти ще ти трябват и филтри.
Най обикновенните дето ползваш започват с честотна лента 2Мхз нагоре.
Най добре си ги командвай по време кой кога да излъчва
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Апр 19, 2010 11:48 pm |
|
 |
|
optron
|
Е, поне опитах ... 
|
| Вто Апр 20, 2010 9:50 am |
|
 |
|
bateAz
|
А можеш да пробваш и жично предаване през релсите. Тук поне няма да те бият за предавани мощности, стига да не излъчваш, а всичко да е в линията. При по-ниска модулираща честота това е възможно.
|
| Вто Апр 20, 2010 10:44 am |
|
 |
|
velio
|
Bluetooth модули дали няма да ти свършат работа - има такива с голяма мощност
http://www.stollmann.de/en/modules/bluetooth-products/bluemod-c11g2.html
Например...
А пък откъм дистанционното Bluetooth хъб... Абе има мегдан май в тази насока да се мисли.
|
| Вто Апр 20, 2010 10:52 am |
|
 |
|
optron
|
По релсите отново стои въпросът с честотното разделяне.
Мислил съм примерно предавателите с крокодили да се връзват са релсите - така хем получават ток, хем и преносна среда. Но отново си остават проблемите с разделянето. Ако някои има схеми по въпроса, да казва.
Блутутът оскъпява значително. Цената на един модул възлиза два пъти колкото парите, които съм изразходил в момента за развой, и то с една двойка модули. Освен това говорим за 18 бройки - един пиконет има до осем пиъра, а да правим скатернет става твърде сложно за твърде просто решение.
|
| Вто Апр 20, 2010 4:18 pm |
|
 |
|
bateAz
|
А бе без пари няма да стане ...
|
| Вто Апр 20, 2010 5:15 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Има евтини приемници FM на честоти 35 и 40 MHz (10$) които биха могли да се ползват
със съвсем леко преустройство. На тези честоти можеш спокойно да излъчваш
половин ват и обхвата е над 500 м даже и за приеници с единично преобразуване
на честотата. Приемниците са теснолентови, през 10 KHz, но ще е много по-скъпо
да се ползват и 18 предавателя.
Аз продължавам да си мисля, че е възможно да се направи и с един предавател,
но ако обхватта е достатъчен, явно имаш и други неудобства.
След като има време за предаване чрез арбитриране, би трябвало да има време
и за предаване на пакети до всички приемници от едно място, примерно за 20-30 ms.
Един RC предавател например, чрез цифрова PCM модулация предава до 14 канала
и то пропорционални, на всеки 16 ms.
|
| Сря Апр 21, 2010 8:56 pm |
|
 |
|
optron
|
С един общ предавател е най-лесно, но вече споменах, че са разпръснати на голяма площ. В момента сме така (аналогово управление) и става голямо тичане - от пулта до локомотива, откачи вагон, пак до пулта, закарай го до другия коловоз, пак при локомотива, закачи вагон, обратно на пулта, закарай влака до еди-къде си, пак при локомотива, откачи вагон и т.н. Затова искам да са си с отделни предаватели. Откачаш вагон, натискаш бутон на дистанционното, закарваш го до другия коловоз, през това време вървиш с него, закачаш вагона, правиш маневра и т.н.
Сега ми хрумва и друга идея и тя като че ли ще е по-добра - обща проводна комуникационна линия ... Тя позволява да се преслушва първо дали някой друг не бърбори и тогава да се излъчват данните от конкретния предавател. Ще я обмисля ...
|
| Сря Апр 21, 2010 10:51 pm |
|
|