|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:28 am
Биполярен стъпков мотор - управление ?
| Автор |
Съобщение |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
 Биполярен стъпков мотор - управление ?
Налага ми се да направя няколко драйвъра за стъпкови мотори. Наи малкото е 3,4 Nm най големия e 4,5 Nm.Гадното е че нямам време за проби, разработка на управление  , а отгоре на това и пари за готово  (и двете ситуации са еднакво скъпи). Та с 2 думи, търся хубава схема с крайни стъпала които да работят на 7-8 A без проблеми. Схеми има бол из мрежата , но не ми харесват. Ориантирам се към нещо като L297 + 2xH Bridge с мощни полеваци. ...  . Но не намирам хубава схема.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Вто Апр 13, 2010 8:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ми то зависи в какъв режим и как ще ги управляваш, нормлана стъка или микро-стъпка, също така ще имаш ли токов контрол или не, той е почти задължителен за микростъпково управление.
|
| Вто Апр 13, 2010 8:44 pm |
|
 |
|
RM
|
За начало е добре да има HALF/FULL STEP MODES. Възможна ли е комбинацията L297 (или подобна) с мостова схема с полеваци (P и N канални).
Изводите на контролера ABCD AB към единия H Bridge и CD към другия H Bridge  . Нещо като L298 с дискретни елементи и краини HEXFET-и
|
| Вто Апр 13, 2010 9:44 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Тази схема харесва ли ти?
Виж A3986+мосфети, с нея може да се получи добър драйвер за 5 А биполярен, или
с L6203 до 4А, едва ли ще ти трябва по-голям ток.
|
| Сря Апр 14, 2010 3:07 pm |
|
 |
|
RM
|
Е ... нищо не може да се иска повече, има си всичко необходимо.
Много благодаря.
|
| Чет Апр 15, 2010 5:38 pm |
|
 |
|
RM
|
Имам и едно много важно за мен питане.
При положение че в спецификацията на мотора е записано: Rated Voltage-2,45V, Current/Phase 4,3A, Resistance/Phase- 0,57om.
А аз съм приготвил един 30-40 килограмов трансформатор с медна шина за вторична намотка с изходно напрежение 48V.
Ако пусна тия волти на моторчето с приблизително неограничен ток( не съм смятал при колко ампера е възможно да клекне ... но предполагам е много) SENS1 и SENS2 входовете на контролера ще ограничат ли тока през моста ... и по какъв начин??? С намаляне на Напреженията от изходната си логика  ... Или
Доколкото слабо разбирам ще се получи някаква импулсна модулация на стъпката с ширина зависеща от достигнатото U до Uref от ограничаващите резистори на моста, и честота от RC веригата на осцилатора.
|
| Чет Апр 15, 2010 9:11 pm |
|
 |
|
npelov
|
Да не правя нова тема ще питам тук. Не разбирам много от стъпкови двигатели, но те не фиксират ли ротора на цяла стъпка? Има ли такова понятие като половин стъпка или микро стъпка? Или има специални стъпкови двигатели, които могат да спират и на по-малко от една стъпка. Тези, които имам аз спират на стъпка и ако не пуснеш достатъчно ток за да прескочи на следващата стъпка се връща обратно. Въпевки това виждам Half/Full извод на драйверите за стъпкови мотори. Как се постига това и със всички ли мотори става или трябва специален мотор? Или пък може би не може дълго време да държи по средата на стъпката?
|
| Пет Апр 16, 2010 12:01 pm |
|
 |
|
LineBG
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Фев 09, 2010 6:13 pm Мнения: 4 Местоположение: София
|
Тази схема не можеш ли да я метнеш в някакъв друг формат - pdf или jpg например, че SCH не мога да го отворя в момента?
_________________www.exoror.com
|
| Пет Апр 16, 2010 2:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
|
| Пет Апр 16, 2010 2:56 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
за LineBG
|
| Пет Апр 16, 2010 8:42 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Всичко зависи от управлението. Половин стъпка може да постигнеш лесно, но за микростъпки си трябва ЦАП. 
|
| Съб Апр 17, 2010 12:13 pm |
|
 |
|
rsim
Ранг: Минаващ
|
Глупости !
със запълването на PWM-а (за всяка фаза) се задават микростъпките. Можеш да постигнеш и 256, но едва ли мотора ще може да ги изпълни (точно). Оптималния им брой (с практически смисъл) е мак. 16 !
|
| Съб Апр 17, 2010 1:33 pm |
|
 |
|
sthx
|
На някои хора им е много лесно. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Апр 17, 2010 3:01 pm |
|
 |
|
RM
|
Според мен ,а и от малкия ми и беден опит, смятам че обикновения стъпков мотор без накаква обратна връзка, от която да се върже някакъв енкодер, и регулиращата схема ... дали ще е контролер , или някое друго животно да разбере докъде се е врътнал мотора ... се обезмисля всичко повече от полустъпка.
Със AЦП-та, и ШИМ , всяко положение между пълните стъпки силно ще зависи от приложеното "срещу-усилие" на вала на мотора. У наше село се радваме и на половин стъпка. 
|
| Съб Апр 17, 2010 5:43 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
И двамата сте в грешка. За получаване на микростъпки трябва да се захранват полюсите по съответния начин( както съм дал на линка по-горе). Да речем, че в момента Х е захранена дадена полюсна намотка, а съседните на нея са изключени. В момента Х+1 се включва тази полюсна намотка, в която посока трябва да се завърти ротора, но СЪС СЪЩАТА ПОЛЯРНОСТ както и включената до момента. Т.е. получават се два еднакво поляризирани полюса. В момента Х+2 се изключва първата намотка и остава да действа само втората, при което роторът се позиционира срещу втория полюс. При следващата стъпка (Х+4) първата намотка се включва инверсно (това при биполярно захранване).
ШИМ ако се използва, тя се използва само за плавно превключване на фазите(за плавно а не ударно завъртане). Между полюсите полето не е хомогенно, и коефициента на запълване на ШИМ не съответства на позицията.
Успех. Виж линка.
|
| Съб Апр 17, 2010 8:27 pm |
|
|