Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
UC384х въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение UC384х въпрос
Колеги пиша тук защото доста различни мнения получих по въпроса.
Става дума за операционния усилвател (вградения) на входа на 384х (между 2 и 3 краче в 8 пинов корпус)
В някои схеми го използват като усилвател на грешката, а в други - не!
В другите 2 пин е даден на маса и директно се въздейства на изхода - 1 пин.
Имате ли практически опит кое е по-добре?
И в двата случая работи като обратна връзка, но............
Аз имам проблем с неравномерно захранване от 2 модула в паралел. При мен е елиминиран този ОУ. Дали това не е грешка? При мен единият модул поема цялото натоварване, а другият се включва само при претоварване. Теоретично би трябвало да работят еднакво.
(Мисля, че този въпрос не е за "академия", макар и да изглежда така.)

Пон Юли 11, 2005 7:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
По принцип 384X не е много добре направен чип. Има проблеми с много неща - SoftStart, SlopeCompensation и много други неща. Едно от нещата, които не са добре при нега е стабилността на работата. При много дълбока OOB се самовъзбужда и почва да издава специфични шумове в горния край на звуковия обхват.
Повечето системи с този чип са DC/DC разделени конвертори. За обратна вързка се ползва оптическо предаване, като на изхода на изправителя има компататор ( най-често LM431 ), който управлява светодиода на оптрон. Та този TL431 има огромно DC усилване и направо срива устойчивостта на UC384X. По тази причина интегрирания в чипа усилвател не се ползва - разчита се на усилването на TL431 във вторичната страна.
В твоя случай причината за неравномерното наторварване вероятно е в тънките толеранси на делителя на изходното напрежение, който е на входа на TL431 ( ако е с него ). Опитай с много малък тример да настроиш двете устройсвта да дават съвсем едно и също изходно напрежение. По-нататък те, ако са еднакви, ще си разделят товара по братски. Ако пак не стане, свържи ги през много малки резистори.

Е*а си м*мата, стна политически доклад :roll:

Пон Юли 11, 2005 7:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да, това са общи съображения. Благодаря ти @bateAz, но имам някои конкретни наблюдения.
Изрових няколко китайски PC захранвания - половината си ползват усилвателя на грешката, а са с TL431 и оптрон в обратната връзка.
Другите са елиминирали този вътрешен усилвател и директно въздействат на 1 краче.
Иначе мекия старт и компенсацията си я правят външно.

При мен единият модул си работи и по двата начина, а другият зацепва само при претоварване. Теоретично не би трябвало да е така при "current mode control".
Затова си помислих да не е от този усилвател на грешката.

Пон Юли 11, 2005 8:11 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]