|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:01 am
Митница и проблеми с освобождаването на осцилоскоп...
| Автор |
Съобщение |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
 Митница и проблеми с освобождаването на осцилоскоп...
Здравейте, поръчах си осцилоскоп от Америка за 400$ (втора употреба) и доставката до БГ беше още 160$. С USPS го пратиха и можех да гледам пратката през целия и път. За 5 дни дойде до България и до тук беше хубавата част. В митницата казаха, че се плаща ДДС и мито за стоки над 45 ЕВРО!?!?!? Питах това важи ли за стоки втора употреба, тъй като е платен веднъж VAT в АМЕРИКА за него а те ми отговориха това нас не ни бърка дори ДДС-то ще е на сумата + доставката ?!?!?!? От къде на къде и доставката се обмитява като тя не е предмет, а средство за пристигането на пакета и не е стока която аз реално получавам? Студент съм и тези пари бяха грижливо заделяни за техниката, сега като платя и ДДС-то по-добре да бях взел от ЕЛЕКТРОНИНВЕСТ един RIGOL... ЕГАТИ това само в нашата страна с малоумно тъпите управници може да се случи. Ако бяхме навън където насърчават образованието те щяха да ми платят ДДС-то едва ли не.... а тук гледат как да изкарат пари от всеки, но не и от когото трябва.
Естествено не го освободих скопа и още ме чака на митницата, да събера парите, някой имал ли е подобен проблем за стоки втора употреба - само плащането ли е алтернатива ?
|
| Вто Мар 23, 2010 9:40 pm |
|
 |
|
Koleto
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Като начало изчети това:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=7447
Ако след това още си задаваш въпроса "Само плащането ли е алтернатива" - за твое огромно разочарование отговорът е "ДА". И колкото по-бързо го направиш толкова по-добре, че може и магазинаж да ти треснат за ползването на склада им... Преди доста години и аз млад и зелен като тебе(в борбата с митницата) се заядох не за ДДС-то, а за включването на транспорта към цената на стоката... Спора завърши с плащане от моя страна и една камара скъсани нерви и изгубено на вятъра време... В митническия закон е записано (членове не помня), че за стойност на стока се разбира собствената стойност на стоката, но в правилника за прилагане на тоя закон (тълкуван от шефа на митниците) е издадена разпоредба в която с еобяснява, че към обявената фактурна стойност на стоката се прибава и транспорта. Целта е ясна - повече рекет на хората - повече кинти в бюджета за краднене... И още нещо... Като си студент стягай си куфарите и изчезвай някъде на запад да учиш - тука само си губиш времето... Казвам го с ясното съзнание, че ще бъда оплют от доста хора във форума, но за съжаление това е скапаната действителност...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Мар 23, 2010 9:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
HIFI, в САЩ все още няма VAT (слава богу) а данък оборот и щом е за износ стоката не би трябвало да си го плащал. Отделно - наистина няма значение какво си платил в САЩ, в БГ трябва да си платиш ДДС-то и да, ДДС се начислява и върху транспортните разходи, т.е. ДДС се начислява на всичко, което ти си платил за да се сдобиеш с въпросната стока. Това че ти не си ги знаел тези неща нито те оправдава, нито пък те освобождава от отговорността да ги платиш. Така че няма какво да се вайкаш, а ходи си плащай и друг път първо питай и после действай, а не като сега на обратно  .
|
| Вто Мар 23, 2010 10:02 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Преди 5-6 месеца купихме с един познат RIGOL за него от ХОНГ КОНГ като тогава платихме само 4 лв за документи и 60ст гардероб, а беше чисто нов. Жълтурите го бяха обявили на 50$ и доставката не беше упомената дори колко е... От същото гише като днес го взех. Сега гледам от 1-ви януари разни реформи имало... Сега трябва да се чудя какво да правя, но да ще се плаща явно няма как...
|
| Вто Мар 23, 2010 10:10 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ако в обявената цена се напише франко София, тогава не се плаща върху цената на транспорта, т.е. цена транспорт е вече включена в цената на стоката. Така ме научи преди време Дедо Боре, работи безотказно 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Мар 23, 2010 10:15 pm |
|
 |
|
741
|
От мен един съвет - обади се още утре и питай какво ще ти начислят за съхранението и колко време ще те търпят да се мотаеш с плащането. Да няма накрая още изненади.
|
| Вто Мар 23, 2010 10:18 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Като гледам напоследък какви ги мислят и какви ги творят, няма да се учудя да започнем да плащаме ДДС и на ДДС-то... 
|
| Вто Мар 23, 2010 10:39 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Тъпата работа е че стоката е втора употреба. Защо по дяволите се плаща мито и ддс за стока която е работила дълги години в друга страна и там тези данъци и такси са били платени.
ОК разбрах че проблема си е мой, не съм чел достатъчно - ще се плаща. Гардероба не е скъп - някакви стотинки на ден... в сравнение с малоумната работа с всички други такси това си е направо смешно.
П.С. В кръга на шегата ама мисля да убия Дянков - ще се прежаля за България, пък после знае ли Господ както намали заплатите на съдиите и им спря 13-та и 14-та заплата може и да ме оправдаят... 
|
| Вто Мар 23, 2010 10:45 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И да го убиеш - все тая. Митничарите са на поста си 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 24, 2010 12:07 am |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
Спри да пишеш простотии!
Мита, акцизи и ДДС (откакто го въведоха преди 15г) се начисляват върху пълната стойност която ТИ си ПЛАТИЛ!
В България - това е от 1990г , така е в цяла ЕВРОПА!
Какво ти е виновен Дянков или митничарите!
това че е втора употреба няма никакво значение!
ако имаше изключение всичко дето се внася - щеше да е втораупотреба!
ако в/у транспорта не се начисляваше ДДС, мита, акцизи то всички щяха да внасят стока за $1000 с фактура за $1 и транспорт за $999!
|
| Сря Мар 24, 2010 8:06 am |
|
 |
|
zaphod
|
HIFI, като е втора употреба, защо не каза на човека да ти пише цена 20$ ?
митничарите не са ти детективи, за всяка доставка да разследват това ново ли е, втора употреба ли е, тях ги интересува кво пише у бумагите. и въобще такива като тебе сте ми много смешни, скачаш от блока, и докато летиш надолу се възмущаваш "абе защо тъпата гравитационна константа е 6 по десет на -11, така добре щеше да бъде ако беше десет пъти по-малка".
|
| Сря Мар 24, 2010 9:07 am |
|
 |
|
Цецо
|
Стига сте нападали човека бе! Всеки е минал по тоя път! Ебати критикарите! Да нямате роднини митничари?
Относно митническите сборове върху международна куриерска услуга - според мен това си е чиста проба "чиновнически пройзвол на тема свободно тълкуване на тъпо написан закон". Ама няма да се учудя и в ЕС да е така, то малоумни чиновници дал господ по тоя свят.
HIFI, това е положението - внасяш ли стоки от страни извън ЕС, подобни проблеми са задължителен елемент. Или се споразумяваш с търговеца да пише занижена стойност (това минава при китайците и някой втора ръка) и се молиш митничарите да не се заяждат или приготвяш пари за митническите сборове...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 24, 2010 10:03 am |
|
 |
|
HIFI
|
Благодаря за мненията. Това наистина ще ми е като обеца на ухото.
|
| Сря Мар 24, 2010 11:28 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Цецо, не се хаби с always wrong, той иска да плаща мита и ДДС за всяко нещо винаги
и да се строява по цял ден, не може да му се помогне. Ако smtp (като в rfc821 ли, къде
ли беше) имаше неговата достоверност едно съобщение нямаше да минава  .
HIFI, успявал съм да кандърдисам митничарите да повярват, че нещо е частна пратка
и затова няма фактура, но ставаше дума за дреболия, а и беше вярно. За осцилоскоп не виждам
шанс, а и не знам дали му дължиш ДДС-то като идва отвън, може и да са прави. Да беше от ЕС не би имал
проблем, разбира се. Но не бих платил приемайки на доверие искането на митничарите,
бих проверил как е наистина. Предполагам който е внасял коли и подобни неща
от щатите би знаел какви са вариантите, тук все сме купували части от онлайн магазини
за които адът си ни е добре познат и плащането на ДДС е малкият ни кахър.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Мар 24, 2010 11:39 am |
|
 |
|
Цецо
|
От щатите няма как да не плати ДДС. От ЕС не дължи ДДС, защото цялата ЕС си има ДДС и то е платено при първоначалната покупка. В щатите обаче както каза Димитър, такъв данък не съществува. Затова и тук ще го обложат.
Съвсем друг е въпроса трябва ли да се облага (ДДС + мито) стока втора ръка.... Според мен трябва, защото това си е сделка (т.е. той не го получава като подарък). След като има търговска сделка - значи има търговска добавка в цената т.е. би трябвало да се обложи. Митото то си е мито - ново, старо... все си е стока. А и както вече се отбеляза по горе - няма кой да разследва дали е втора ръка или не, затова всичко дето е предмет на търговска сделка и има цена - се облага
Ако беше писан като gift, имаше някакъв шанс да се размине (и пак не е сигурно). Но след като има фактура - шанса е нулев.
Виж облагането на транспорта въобще не ми звучи логично, ама това няма особенно значение, щото на митничарите им звучи съвсем логично
HIFI, отивай и го взимай тоя скоп, защото по евтин няма да стане. Виж по скъп - да! И следващия път - умната, първо питай! Я кажи какво всъщност поръча, да се ориентираме за цените....
|
| Сря Мар 24, 2010 12:00 pm |
|
|