Аз нямах в предвид да задавам някаква стойност с PWM, а да следя напрежение/ток и да коригирам непрекъснато така че да получа желаните стойности. стига да има резолюция няма значение че не е точно линейно. С ЦАП също не е лоша идея. Малко по-сложничко е от управление на PWM, но и доста по-надеждно.
Аз направих запис на разряд с един акумулатор. Малко старичък, но колкото да погледна реални данни защото в интернет е пълно с някакви "нарисувани" приблизителни графики.
Виж и PDF-то дето съм прикачил. Там пише противно на всички ръководства че заряда при постоянен ток 1/10C завършва при 15.5V. А запечатаните малки акумулаторчета можеш да ги зареждаш и с повечко - графиката за 20%C показва че завършва на 16V. Друг е въпроса, че заряд с константен ток се прави до 70% и след това се подава напрежение.
По-странното е разряда - никъде до сега не видях да пише че при товар 1/3 C на 10 V имаш още 10% от капацитета. В конкретния случай ще харча 0.8А (номинално) от 2.3A/h акумулатор - т.е. около 1/3C. От графиката която съм свалил се вижда че напрежението се връща бързо до >12.3V (12.56 след 4 часа на покой), което според
http://www.batteryuniversity.com/partone-13.htm е доста заряд.
Все пак стана ясно, че най-добре е да се свалят кривите на заряд/разряд/дозаряд за конкретния случай за да има по-голяма точност в показанията.
Един добър признак че капацитета привършва е скоростта на понижаване на напрежението. В моята графика се вижда, че ако за 5 мин напрежението падне с 0.5V значи имаш не-повече от още 5 мин. до 0%.