|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:31 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 5V tolerant input
Става въпрос за процесор (PIC18F24J11) хранен на 3.3В който има 5В толерантен вход. Някой знае ли какво ръгат пройзводителите отвътре?
На обикновенните входове има клампиращи диоди. Ама тука какво има - ценер?:) Гледам в спецификацията дават 5.5В максимум, ама от какво се определя тоя максимум, картинка няма. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 15, 2010 3:07 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Няма ценери - с диоди е!
Изобщо, пусна ли са си pdf за да се застраховат от ...
http://www.microchip.com/stellent/group ... 026368.pdf
|
| Пон Мар 15, 2010 3:27 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ъ? Аз в тоя pdf никъде не виждам да е нарисувано, какво аджеба има отвътре на такъв "5V толерантен пин".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 15, 2010 4:11 pm |
|
 |
|
fan
|
Ми, аз не съм казвал че има картинка за това!
Просто спазваш предписанието и това е!
|
| Пон Мар 15, 2010 4:14 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не ща да спазвам предписението  . Не смятам да надвишавам напрежението от спецификацията, по скоро ме притеснява, че това което е отвътре може да ми пречи. За това ме интересува какво по принцип се слага отвътре на такъв пин. Как реши че са диоди, че аз нещо не мога да си го представя с прости клампиращи диоди как ще стане магията.
Според мен просто клампиращ диод към захранване въобще липсва. Въпроса е кое тогава ограничава напрежението на входа? Гейт?
Последна промяна Цецо на Пон Мар 15, 2010 4:19 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 15, 2010 4:17 pm |
|
 |
|
fan
|
Диоди Цецо - можеш да си направиш молко измервания и ще се убедиш!
|
| Пон Мар 15, 2010 4:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е добре де - ако има диод към захранване как ще е 5В толерантен без да има консумация?
|
| Пон Мар 15, 2010 4:20 pm |
|
 |
|
fan
|
Къде пише, че няма консумация?
|
| Пон Мар 15, 2010 4:22 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 39932c.pdf
страница 474, параметър D060A.
Няма консумция. Нали затова пина е по специален. То иначе с един резистор, консумция и клампиращи диоди от вътре, всеки пин е 5В толерантен. Ама тоя си е истински. Или поне би трябвало да е.
|
| Пон Мар 15, 2010 4:27 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе може да са повечко диоди серийно, може и нещо друго да е.
Преди 10-ина години питах нещо подобно поддръжката на xilinx за coolrunner-ите и
отговорът беше, че е някаква по-засукана работа, която за илюстративни само цели
я показват еди как си (не помня какво беше това еди как си, ценер ли, кво ли).
То аз питах какво става ако такъв вход забит към 5 волта го направя на изход
(тъп въпрос от моя страна) и очевидният отговор беше, че отиват в захранването,
къде да отидат като има отпушен канал на MOSFET между изхода и това захранване
(ако изходът е 1 де, ако е 0 пак е ясно какво става  ).
Но ако гледаш на това като на ценер примерно 2.5 волта към + захранване няма
много да сбъркаш (сиреч може и да ти пречи ако възнамеряваш да го пробиваш тоя
ценер, инак едва ли).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 15, 2010 4:31 pm |
|
 |
|
fan
|
Последна промяна fan на Пон Мар 15, 2010 4:44 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 15, 2010 4:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе питам, щото аз имам тука една щуротия. Направил съм 5 броя и на единия екземпляр, един такъв пин нещо се прецака. Смисъл пика държи тоя пин към някакво никакво напрежение около 2В (нищо че е конфигуриран като вход). При това го държи относително нискоомно, щото 20К резистор не може да го издърпа осезаемо. Пика се захранва на 3.3В, а на тоя пин дирекно се подават 5В в определени условия.
Сега естествено мога да обвиня пика че пина е скапан по дефоулт, ама от опит знам че шанса за това е под 0.1%. Някак си съм го скапал. Останалите 4 броя щуротии си бачкат и не се сърдят.
Проблема е че трябва да пускам серия платки и се чудя, може ли да допускам някаква грешка в цялостната постановка от която после да си скубя главата. Проблема е че мястото е супер никакво иначе бих ръгнал един резистор и диод, ей тъй да пази страх. Ама място няма, а и поне по спецификация проблем да се подават директно 5В на такъв пин - не виждам.
|
| Пон Мар 15, 2010 4:41 pm |
|
 |
|
fan
|
Към такива входове си слагам по едно резисторче и нямам ядове!
Ама ти на последък само разправяш, че нямаш място по платките си ... 
|
| Пон Мар 15, 2010 4:46 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми не би трябвало да има проблем по принцип.
Белята може да е станала, ако е видял 5 волта преди да има 3.3 - ако не може да преживява
такива работи, де. Нормалното е да може - coolrunner-ите примерно го могат.
Или да е към 5 волта а ти за кратко да го правиш на изход и нещо да заминава вътре...
или кой знае какво, такава беля може да бъде много трудна за хващане преди
да излезе серията, та да имаш статистика 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 15, 2010 4:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми то все за едно и също нещо иде реч. Наистина толкова е натъпкано, че всеки резистор ми коства 1 ден борба да му намеря място.
Аз че ще сложа един резистор ще сложа. Диод нямам място да събера, ама все един резистор ще има, ей тъй да се застраховам.
Проблема е, че според мен не трябва да има проблем. Въпроса е тъй да се каже - принципен.
|
| Пон Мар 15, 2010 4:49 pm |
|
|