|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Като се замисли леко човек - това си е бая голямо двайсе, защото вноската скача с цели 25%, т.е. ще съберат 25% повече пари ако приемем, че купа със заплатите е същия, защото пък другия вариант е да има яка безработица и/или намаление на заплатите, за да им трябват цели 25% увеличение за да покрият недостига  .
|
| Вто Мар 09, 2010 4:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами що не ме хване държавтаа и г-н министъра за където си поиска, но най вече у средата от пред и да се потруди за тия осигуровки дето ги искат, и данъци малоумни, и ДДС ще ми искат на пари дето и данък съм им платил, а свирки могат ли да правят .... напоследък все повече за преврат си мисля, ама не разни лиготии като последните по света,ами преврат как си е ставал у римско, министрите, парламента и всичко около тях под ножа .. е може и със сатъра ... това правителство почна тотална да се олива, аз навремето като ви казвах че с тройната коалиция по добре никой ми не вярваше .... по добре 3 п*&и от колкото к%ра на бойко, ама и неговото време ще дойде ... и съгласно разни промени дето искаха да правят вече съм подбудител иорганизатор на преврат, ще чакам ДАНС да ми кацнат на вратата.
|
| Вто Мар 09, 2010 5:27 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Мдааа... май скоро ще има кръв по улиците... Гледам и парното от 1-ви април нагоре с 5%.... Енергоразпределителните дружества ще прибират и по 15 лева такса мощност (която категорично не е такса електромер... т.е. да очакваме и такава такса).... И това в комбина с другите простотии за двойното облагане и повишаването на здравните.... Е тоя път ме изгониха от БГ.... До сега все вярвах... Надявах се... Но тоя път КРАЙ... ИЗРОДИ... ТоНи идеята ти за преврат е разкошна, но неприложима защото ще доведе единствено до преврат в собствения ти живот... Атомна бомба трябва за тука... В комбинация със земетръс от 9-та по Рихтер.... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Мар 09, 2010 6:15 pm |
|
 |
|
741
|
По-скоро е второто. Гледам какво пише Дневник - за януари 2009 касата е събрала от осигурените 74 млн при 6% вноска, за януари 2010 - 30 млн при 8%. Ще видим колко ще събере за януари 2011 при 10%. Данните са в края на статията:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/08/870064_bolnoto_zdraveopazvane_shte_se_lekuva_s_10_osigurovka/
|
| Вто Мар 09, 2010 6:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По някога се чудя колко заблуден може да бъде човек  . Ти да не си мислиш, че това са го измислили в БГ - ето ти тук една от последните ми сметки за ток да видиш за какво става въпрос. Само това с червеното е цената на тока - всичко друго са такси, т.е. близо 50% от сметката при сметка за 50$ на месец. Та ще трябва да те разочаровам малко - емиграцията няма да ти реши тоя "проблем". Няма да ти реши и проблема с "циганите", на които плащат всичко с пари от твоите данъци, защото на всякъде е така. Няма да ти реши и една камара други "проблеми", които си мислиш че имаш. Смисъла на емиграцията не е да избягаш от такса за 15 лв., а е да имаш възможности, които да ти позволят да не ти пука за тая такса  .
|
| Вто Мар 09, 2010 6:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз знам, че е второто - въпроса ми беше по-скоро риторичен  .
|
| Вто Мар 09, 2010 6:55 pm |
|
 |
|
sthx
|
Вътрешна и междуфирмена задлъжнялост. Според мене това е същността на проблема.
Правителството дължи едни пари на доста фирми. Фирмите не са плащали заплати (и осигуровки) 8 месеца. Освен това дължат пари на свои доставчици. Доставчиците им също не са плащали заплати и осигуровки. Освен това дължат пари за материали, за поддръжка на машините и апаратура на други фирми. И осигуровки и заплати. След тях в същия ред следват по-малки фирми. И на ония в правителството им е ясна ситуацията и само обещават, че ще се издължат, но фирмите да се задължат да си внесат осигуровките. Все едно не са длъжни. Лихвите и наказанията са за сметка на бизнеса.
На един от новите гранични пунктове с Гърция лъснал чисто нов хотел. Дошъл един гръцки бизнесмен да си разнообрази живота. Оставил на рецепцията 100 евро капаро и тръгнал да си избира апартамент. Като видял парите, собственикът на хотела веднага хукнал с тях при месаря да му се издължи. Месарят не се и замислил и си върнал борча към фермера. Тъй пък дал парите на селянина, който го осигурявал с фураж. Той пък от своя страна бил длъжен на местната проститука и заради едното достойнство и дал парите. Тя обаче не се била издължила на собственика на хотела за подслона , който и ги дава. През това време гръкът обиколил хотела, но нищо не могло да удовлетвори капризите му. Слязъл при рецепцията, взел си парите обратно и си заминал.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Мар 09, 2010 7:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Dimitar, ако разбирам сметката ти за 395kWh плащаш 52$, което прави 0,1323 $квтч
в момента гледам последната ми сметка 825kWh за 234,86 лв, което прави 0.2846 лв/квтч или 0,1973$ по днешен курс.
Но ние явно сме по-богати щото сега върху това ще ни добавят и такси и искат поредното 10 %-но поскъпване...
|
| Вто Мар 09, 2010 8:06 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Миро, тамън и аз си гледах сметката докато си писал... Моята сметка излиза 0.193 лв. на киловат (е-он), за домашен потребител... Което е горе-долу на кантар с неговата сметка, но ... какви са стандартите за качество примерно в САЩ? Щото при нас още на 08.01.2010 ги бяха преминали всички критерии - поне 3-4 пъти е спиран изцяло тока, пък токовите удари не могат да се преброят.
Дето казваш ние сме по-богати от хамериканците.
Едит : за Димитър : не бой се, и ние си имаме най-различни таксички : еко, пренос, достъп. За другите явно не са се сетили още. Само дето са по-високи от вашите такива.
Последна промяна Cekins на Вто Мар 09, 2010 8:33 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 09, 2010 8:29 pm |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Вто Мар 09, 2010 8:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
щях да кажа, че е невъзможно ама грешката е моя... изпуснал съм едни 600 киловата щото сметката е разделена на две.
|
| Вто Мар 09, 2010 9:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цената на тока в Илиной е около 9.5 цента на киловат с данъците, но има едни около 20-на долара "потребителски такси", които си стоят горе-долу същите без значение каква е сметка, т.е. ако съм консумирал ток за 100$ тези такси пак са около 20 и нещо (за природната газ е същото). Та искам да ти кажа, че цената не е 13 цента де, а е по-ниска. Отделно има и щати с доста по-ниска цена, а на канадците направо им е без пари - около 5 цента киловата ако не се лъжа.
|
| Вто Мар 09, 2010 9:58 pm |
|
 |
|
zaphod
|
абе димитре, вие как така ползвате киловати, а не разните му там производни на нокът, лакет, и лунен месец? 
|
| Вто Мар 09, 2010 10:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А я кажи колко пъти в годината ти е спирал тока, колко пъти е ставал 250 волта (при нас 400) и колко токови удара е имало. А, и най-важно - при гръмотевична буря спират ли го?
Щото нашта цена включва и тези екстри в прилично количество.
Преди години имах случай - спират тока за "профилактика", аз обаче правех нещо важно на РС-то у дома и побеснях. Взех една гьостерица и отидох до трафа (на 20 метра от дома) - гледам ги седят отпреде, приказват си и пушат цигари - дигнах една патърдия - ония най-спокойно ми казаха - "ми купи си Ю-Пи-Ес бе". При вас имат ли нахалството да ти казват какво да си купиш като не ти харесва нещо?
|
| Вто Мар 09, 2010 10:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Cekins, от както съм тук (ще станат вече 5 г.) само един път ми е спирал тока за 2 часа, защото при една много силна буря падна един клон и скъса кабел, но хората си го оправиха веднага. За напрежението не знам дали е ставало с някакви странни стойности - когато съм го мерил все е било колкото трябва  . През другото време съм нямал никакви грижи, но има едно голямо НО - тук всички стандарти се спазват стриктно и не можеш да правиш нищо по водната/електрическата/газовата инсталация даже в собствената си къща без след това да мине инспектор да провери всичко по стандарт ли е. Т.е. ти можеш, ама ако те хванат или стане някоя беля жална ти майка после  . Отделно не се строи като луди на всякъде, без преди това да е изградена необходимата инфраструктура.
Не знам - не съм се срещал още с тях  . Единствено само с пичовете от телефонната компания съм имал вземане даване, защото по едно време ми се прицака DSL-а след една буря и като дойдоха трябваше да сменят половината кабел на нашата улица, че от някъде беше влезнала вода и се беше прецакал. Ама и те не са ми давали акъл какво да си купувам де  . Между другото идеята за UPS-а е добра - всеки би трябвало да си има ей така за всеки случай  .
|
| Вто Мар 09, 2010 10:52 pm |
|
|