|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:39 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми незнам, аз лично го знам от една хижа. Щото там все някой се оплакваше от нещо (не че нямаше от какво). И хижаря само му посочваше надписа.
Та като се замисля то в БГ положението е същото - говна, лайна, помия. Ама тука е така. Който е недоволен или напуска или се примирява. Е може да пробва да се бори с вятърните мелници. Някой успявали понякога, или поне такава е легендата......
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 08, 2010 5:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Естествено, че е така и аз това го знам много добре, но големия проблем е, че ти заставаш от тяхната страна на барикадата и гръмко заявяваш, че така трябвало да се прави наистина, защото не знам си какво  . Та аз чиновниците ги знам, че са задници, просто не предполагах, че ти ще се съгласиш с тях и ще ми донесеш вода от 100 пресъхнали кладенеца, за да ми доказваш колко са прави  .
|
| Пон Мар 08, 2010 6:43 pm |
|
 |
|
sthx
|
Познах.
http://capital.bg/show.php?storyid=869955
И тука може да е иначе. Няма да се даваме, я.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Мар 08, 2010 7:26 pm |
|
 |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: миналия четвъртък се наложи най-накрая да си вадя ЕОРИ номер. чета правилника: http://www.customs.bg/bg/page/255понеже на сайта им е трудно да мериш нещо, звъня по телефона: "къде ви е страницата за регистрация на ЕОРИ?" -не е направена още. -и как да се регистрираме? -попълвате формуляр и ни го носите. - затваврят (нелюбезно) свалям си файла с обяснението - формуляра е в един .doc файл, но е картинка. разпечатвам, попълвам на ръка и пращам човек. във формуляра няма кикакви данни повече от тези, които има в търговкия регистър. независимо, че има действащ закон за електронното управление  |  |  |  | Цитат: Еднократно събиране и създаване на данни
Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните. (2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях. Служебно уведомяване
Чл. 3. Първичният администратор на данни изпраща служебно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават. Автоматизирано предоставяне |  |  |  |  |
абсолюно същите данни трябва да се подадат и на митницата. изиксква се и актуално състояние, независимо, че:  |  |  |  | Цитат: ЗАКОН ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
Чл. 23. ал (4) (Доп. – ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.“ |  |  |  |  |
човека се връща след час - не му приели заявлението, защото нямал пълномощно. той има генерално, но митницата искала изрично пълномощно за подаване на ЕОРИ. тъпанари  качих се на колата и го подадох лично. ами ако бях на другия край на света? след кратко размотаване, стигнах до култовата стая 13. докато чаках направих снимка на купища стари кашони от предходни години с надписи "регистър ХХХХ 2006". публично достъпни, безхаберно зарязани на произвола. по едно време се появи една жена, носеше ЕАД (за който не знае - митническа декларация). питам я: - за номер ли? - не, аз имам номер, ама е на айрогарата. тука трябва да го регистрирам, или нещо такова... - влизам. вземат ми документите. казват ми - ела в понеделник. реших нахално да попитам как седи въпроса с регистрацията на ЕОРИ в друга митница. - няма такова нещо. данните се репликират (на екрана на компютъра седи нещо като FTP Commander) - е, да, ама отвън чака една жена, дето има номер на айрогарата, а тука няма. - да, понякога има проблеми. - днес моя човек пак отиде до митницата. номера не е готов, разбира се. било 8-ми март и шефката не разписвала. другия понеделник. срока бил 5 работни дни.... самия номер е булстата с БГ и някаква буква отпред и една контролна цифра накрая. петте дни са необходими за: до тук колко закона и наредби са нарушени? ето ТАКА се прави |  |  |  |  |
Както и в дневник пишат "Евала бе митница" ако не те мързи прати им го да го побликуват 
|
| Пон Мар 08, 2010 7:50 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ново двайсе, за да е пълна картинката - здравната вноска скача от 8 на 10%!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Мар 08, 2010 8:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Те сега ще ви залеят с 5-6 нови и хубави новини, за да може после като прокарат половината да скачате до небето от радост, че не са ги приели всичките  .
|
| Пон Мар 08, 2010 8:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Един коментар от друг форум, който ми хареса за случая  :
|
| Вто Мар 09, 2010 12:03 am |
|
 |
|
Цецо
|
Дай ми го тоя съдия, да го пусна в за една седмица в българския чиновнически смрад. На края ще седи с празен поглед и висяща лига и ще потрепва с пръсти с честота 5-6 Hz.  Не че не е прав човека, ама що не дойде тука да го каже това
Апропо, наистина може пострадалите с целия си вой който нададоха да си издействат отмяна на проблемното указание. Хубаво. Евала. Признавам си, че и аз реагирах остро, ама то щото 90% от случаите на хленчещите по въпроса "предприемачи" около мен определено трудно бих ги поставил в графата "законно".
А да ги видя сега ще надават ли същия вой като им вдигнат данъка и здравните:
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/03/08 ... gurovkite/
Аз лично няма да простестирам. Ама хич. Просто да го......
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 09, 2010 10:00 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, далеч не са 90%.. по-скоро 90% ще бъдат несправедливо засегнатите. А ония 10% които крият доходи, повярвай ми така няма да ги хванеш - те пак ще измислят как да си крият парите.
Проблемът беше че много хора щяха (и може би ще) да бъдат наказани неоснователно и то предимно хора, които няма къде да избягат.
И наказанието ще е еднократно, защото далеч не всеки собственик изкарва над 2000лв. че да си начислява заплата от 1200лв. и да остават някакви пари и във фирмата. И който не ги изкарва тези пари ще бъде принуден да закрие фирмата. Това определено са над 100 000 лица.
Помисли кой печели? Досега тия хора като собственици на фирми *нямаха* право на никакви обезщетения за безработица и бяха длъжни да плащат осигуровки и здравни. Като изкараш още 100 000 на улицата да искат пари от бюрата по труда и да не плащат никакви осигуровки - кой печели? Ще го издухат такива като теб - или ще трябва да бягаш в чужбина, или данъците ти да отиват и за такива хора.
Пак казвам, че повечето дребни фирми, особено по провинцията са на ръба на оцеляването. Всеки ден се закриват магазинчета и разни други дребни риби. За мнозина вече (и без тази поправка) е по-добре да затворят и да излязат на борсата. Държавата в тоя момент не може да си позволи подобна простотия. Тя може, ама ще останем под 1млн. работещи да издържаме 6 млн. и тогава всички яко ще духаме, ама не супа, щото и супа няма да има...
Иначе здравните може би трябва да се качат - не съм напълно убеден. Виж за осигуровките съм убеден напълно. Но отново седи същия въпрос - сега ли да се увеличават?
|
| Вто Мар 09, 2010 10:29 am |
|
 |
|
Цецо
|
Как така не си убеден. Трябва да се качат. Лекарствената далавера и сега процъфтява, ама е малко, още трябва да натъпчем в гърлата им. И на "докторите" и на тях трябва повече да даваме. Малко им е сега, че бичат на частно с държавната апаратура и после доработват в частния кабинет.
Ей аман от рекетьори в тая държавица бе. Всеки гледа на теб като на дебитна карта.
|
| Вто Мар 09, 2010 10:57 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Да, трябва да се качат, но не и при тази държавна НЗОК, която е бъчва без дъно, а държавата е превърнала здравните осигуровки в "здравен данък".
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Мар 09, 2010 11:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз години наред се осигурявах на максимума. щото си мислех, че така е редно, законно, европейско, дори по човешки солидарно.
като ми се наложи да вляза в болница, се сблъсках фронтално с непрощаващата реалност, наречена НЗОК.
е, справих се с "директни плащания", дарения (които се признават от данъчните за намаляване на основата) и оживях, въпреки НЗОК.
приех го много лично и от тогава съм се заклел да правя всичко възможно в рамките и на ръба на закона, за да огранича щетите върху джоба ми.
|
| Вто Мар 09, 2010 12:57 pm |
|
 |
|
sthx
|
Случка от тия дни.
Дистрибутор на фармацевтична компания се качва на колата и бие 150 км път, за да иска обяснение от личен лекар, защо миналият месец е изписал 1 опаковка от лекарство на конкурентна фирма.
Тия знаят всичко - кой лекар какво изписва, личните данни на лекарите, слабите им страни, личните данни на пациентите и всеки пациент какви лекарства приема. Източникът (официален или не) на тази информация може да е само от здравната каца. Ако здравната каца официално дава информация, това е неправилно и трябва да се забрани, защото дава възможност за нелоялна конкуренция и подкупи. Ако е неофициална, източниците лесно могат да бъдат намерени и заковани на някое високо дърво. И в двата случая фактите се знаят , но нищо не се прави.
В цената на лекарствата влизат и подкупите и затова лекарствата са скъпи. Често лекарства с намаление от кацата излизат по-скъпо на хората, отколкото ако се купуват свободно.
Преди 1-2 седмици ни обещаха разкрития около дистрибуцията на лекарства, но май нещо се потулиха нещата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Мар 09, 2010 1:22 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Шибаната "държава" трябва да пълни бъджета си от 20-те % ДДС и ***нищо*** друго.
И това им е пъти повече от нужното, за да работи обществото. Оттам би имало предостатъчно
и за здравни и за всичко. Те и без друго главно оттам си пълнят бюджета, останалото
не е за да вземат пари а за да саботират поникването на средна класа която да ги
изгони от кабинетите с тапицирани врати някой ден.
Фармацевтичната мафия е главно извън БГ и едвам удържа
(ако въобще успява) положението с копирани лекарства в Азия, ще му се намери
колая и с тях.
Остава да се размафиотизира тукашната държава... Де да знаех как.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Мар 09, 2010 2:51 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | sthx написа: Случка от тия дни. Дистрибутор на фармацевтична компания се качва на колата и бие 150 км път, за да иска обяснение от личен лекар, защо миналият месец е изписал 1 опаковка от лекарство на конкурентна фирма.
Тия знаят всичко - кой лекар какво изписва, личните данни на лекарите, слабите им страни, личните данни на пациентите и всеки пациент какви лекарства приема. Източникът (официален или не) на тази информация може да е само от здравната каца. Ако здравната каца официално дава информация, това е неправилно и трябва да се забрани, защото дава възможност за нелоялна конкуренция и подкупи. Ако е неофициална, източниците лесно могат да бъдат намерени и заковани на някое високо дърво. И в двата случая фактите се знаят , но нищо не се прави. В цената на лекарствата влизат и подкупите и затова лекарствата са скъпи. Често лекарства с намаление от кацата излизат по-скъпо на хората, отколкото ако се купуват свободно. Преди 1-2 седмици ни обещаха разкрития около дистрибуцията на лекарства, но май нещо се потулиха нещата. |  |  |  |  |
Абсолютно е така. 90% от GP-тата са в комбина с дистрибутори на лекарства. Че НЗОК е кочина е ясно, но и докторите са го ударили на чиста търговия.
Да са ви изписвали скоро Парацетамол? Или Ацетизал? Или прост витамин C? Не. Ще ви изпишат една камара лъскави опаковки, които ако се зачетете съдържат същите съставки. А какво да говорим за по скъпите лекарства. Простия пример е с лекарствата за кръвно. Там цените започват от 30-40лв. за месечен курс на лечение, при положение че ефекта от всякаквите нови илачи при 90% от пациентите е какъвто е и на обикновения стар Атенолол (т.е. сваля докато го гълташ и после пак).
А при "специалистите" пък е направо страшно. В БГ в момента се правят купища изследвания с лекарства, които са 99% незаконни. Схемата е, че всеки медикамент трябва да мине клинични изпитания. И в тези клинични изпитания трябва да се постигнат определени резултати. Големите фармацевтични фирми през местния представител отива при нашия лекар и му дава лекарствата. Оня ги набутва на пациента къде безплатно, къде има наглост и пари да иска. Понякога му казват че участва в експеримент, но най-много да подпише някоя декларация и толкоз. Никой не го информира за възможни проблеми, че лекарството е ново, че е всъщност опитна мишка. Просто доктора му казва - тука имам едно ново лекарство, страхотно, взимай сега са ми го дали без пари, само за теб. И оня гълта и не мисли. После идва страшното - резултатите се манипулират, не ами направо си се пишат така, че да са точно каквито се изисква от компанията. Отсяват се лошите, подобряват се по-добрите. Пълен комикс. Така хем компанията си прави тестове с гарантиран резултат, хем без пари. Що не го правят в техните си страни е повече от ясно. Доктора си прибира неговото, ходи на семинари в чужбина и получава куп други облаги. Тая схема се прави не само за лекарства а и за нови видове апаратура и пр.
Отделно, че "специалиста" денем работи в държавната болница с държавни консумативи с държавна апаратура.... на частен прием. Поне това е начина да ти обърне подобаващо внимание и да минеш в някакъв обозрим срок. После ако прецени, че има какво още да изцежда те мята и в частния кабинет. касови бележки.... друг път. Най простия пример е с такива сложни изследвания като ЯМР или Скенер. Ако чакате по клинична пътека - два -три месеца. Прекалено са натоварени. Ако сте на "частен прием" (но в държавната болница, тоя тарикат няма няколко милиона да си купи ЯМР) минаваш на другия ден, натоварени.... ама друг път.
И това са все схеми в които лекарите са 100% с двата крака в далаверата. Отделно далаверите на НЗОК и властимащите. Лекарските грешки и крещяща неграмотност не ги коментираме въобще - тях направо ги скриваме под земята. Виждал съм кардиолог който с години ползва кардиограф с сбъркани електроди (фабрично) и въобще не му прави впечатление. И той по тия "кардиограми" с години поставя диагнози!!!
И на фона на тая свинщина - да плащам доброволно още???? Е га па стане.
Така, че лекарите да не ми се правят на светци. 50% от тях са си чисти търговци, а 20% са абсолютни престъпници. Има и свестни. Някой поне са си минали тотално на "частно" и си казват - плащаш толкова и получаваш. Те поне са що годе честни. Ама и те са малко.
|
| Вто Мар 09, 2010 2:56 pm |
|
|