|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Къде го пише това в законите?
Ти разбираш ли, че в правото има определени принципи и има определен начин на тълкуване на законите. Не можеш да си правиш свободни съчинения. В закона се казва, че всяко дружество може да си назначи управител, но никъде не се казва че трябва да го направи. Още повече, че в случай че се назначи, това трябва да стане писмено и с договор.
А договор според правото означава свободен избор. Никой, никъде и под никаква форма не може да бъде задължаван да сключва какъвто и да е било договор. Това е ФУНДАМЕНТАЛЕН принцип в правото.
|
| Пон Мар 08, 2010 12:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какво е характерно за хер Флик:
- всячески иска да мине за представител на голямата и страшна организация, която вероятно го пратила в затънтената провинция, за да не й прави големи бели.
- прави се на страшен, но в същност никой не го взема насериозно
- дясна ръка му е оня олигофрен фон Смолхаузен
- на битово ниво върти далавера с "мадоната с големите бомби", но целта му е да я остави за себе си. пламенния педеруга лейтенант Грубер трескаво търси копие на картината, за да я даде на хер Флик
- съпротивата (опозицията) от време на време прави изявления, които само в началото предизикват насмешка.
- дори Хелга го интересува само колкото да му носи бастуна...
... изобщо - изроди от класа
|
| Пон Мар 08, 2010 12:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Право. Точно пък в БГ не ми говори за право. Тук правото е толкова разтегливо понятие, че по скоро прилича на писане на есе.
Дай да видим фактологически как се случиха нещата:
1. Преди няколко години малките фирмички бяха основно ЕТ.
2. Намалиха данъците, повече за ООД, по малко за ЕТ.
3. Започна масово преригстиране на малки фирмички от ЕТ в ООД. Аз самия много пъти съм мислил върху това.
4. Махнаха 5000лв за регистрация на ООД.
5. Процеса на прехвърляне от ЕТ в ООД набра страшна скорост.
Е те ти кво се случи. Масово едноперсонни фирми станаха от ЕТ в ООД.
Сега да видим кой точно пострада от новата прищявка на НАП:
1. Хората които са управители в няколко фирми. 90% от тия същите правят няколко фирми по една много проста причина - да седят под 50к оборот и да не се регистрират по ДДС. Или пък имат по две фирми - една по ДДС и една без ДДС. Или пък някакви пишман бизнесмени дето не си знаят фирмите - имам един познат дето наскоро разбра че бил управител в фирма. Подписал се бил, ама не помни!  С което не казвам, че тия хора са деюре престъпници де!
2. Хората които са един за всичко във фирмата - управител, работник, счетоводител, чистачка. 90% от тях преди са били ЕТ и са станали ЕООД по оная хронология отгоре.
3. Една категория хора които са създали фирми с чисто некомерсиални подбуди и са се писали управители вътре, щото така го иска закона. Някъде по форумите имаше случай за някакви дето направили фирма за да ремонтират детска площадка. Фирмата направили, щото нямало как иначе да привлекат дарение. Взели дарението, направили площадката. Да ама сега ги карат да плащат осигуровки. Е тия са за оплакване, вярно е.
По принцип целия сеир стана защото поради кризата, много работодатели не начисляват въобще заплатите. По стария правилник не се дължаха осигуровки за неначислените заплати, а само за неизплатени. Ама те не ги начисляват и така се измъкват от осигуровките. Ама това зейна страшна дупка в НОИ. И тия от НАП измъдриха това - осигуровки се дължат и върху неначислени заплати..... Малките фирмички с пенсионера дето вътре е всичко, са просто частен случай който го отнесе покрай другото.
Та така. Сега НАП има крещяща нужда от пари. И ще точат всяка стотинка до която успеят да се докопат. Така че подобни изненади тепърва ще идват. Ама това е положението - пенсионерите искат да ядат, докторите си искат парите, строителните фирми и те. Приходите от мита и акцизи са паднали наполовина.... кой да плаща - ми дребния бизнес. Както е по целия свят..... Богатите ще ги хванеш за данъка. Бедните ще ги хванеш за голия задник. От кой да точат - от средните (те пък са едни средни в БГ, мани, мани). Та и да не е Дянков - все тая. Който и да е - освен яко дране, друго няма какво да направи. Не го оправдавам, просто който и да е - това ще прави. Трябва да завърже бюджета. Дефицит не може да си позволи, защото ще ни гръмнат рейтинга и от там борда може да гръмне. Пари нема как да печата. Заем от МВФ ако вземе - ще се вдигне тупурдия. Европарите не ги дават (едно че крадем, едно че и ония са озъбили от кризата). Гърция ни подръпва допълнително килимчето - абе сега вече положението е сговнясано тотално. Кво да прави Дянков, освен да вика - всичко е ОК и да върти финансови фокуси?
Гледай какво става:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/ ... mesec-dva/
Това ще се случва оттук насетне. Другия вариант е някой да излезе и смело да каже - ей насрали сме се до ушите, ще ядем лайна. То пак ще ги ядем, ама поне да е ясно  Ама кой ще има смелост да го каже?
Почвам да си мисля че Дянков е тук за да въведе купища подобни мерки и след това ще си иде и ще дойде някой с благ поглед и сладки приказки. А за нас остават... мерките 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пон Мар 08, 2010 1:38 pm, променена общо 5 пъти
|
| Пон Мар 08, 2010 1:11 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Брей, че съм изостанал. Тия са ми толкова гротескни (като тия преди тях и тия преди тях
и т.н.), че чак сега схващам кой бил тоя хер Флик и отде идва името (сериала не го следях,
ама съм гледал моменти от него покрай жената).
То кое ли официално нещо в БГ не е тотална гротеска откак се помня.
Така се получава, когато евтини слуги ги сложат в скъпа обстановка да имитират,
че са шефове.
Хубавото е, че май все повече хора почват да го разбират - до 100-ина години току
виж станали достатъчно много  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 08, 2010 1:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, историята познава само два типа успешни държави - правови и диктатури. Но и при двата типа има ред. Освен това правото не изключва диктатурата, даже напротив диктатурата е създадена в правова държава. А пък най-успешните диктатури също се базират на някакво право под формата на безупречно работещи закони.
Но в случая не е важна тънката граница между правова държава и диктатура, а разликата между ред и хаос. С това си тълкуване НАП създават хаос, то няма да издържи в съда, всъщност вече има прецеденти и всичките актове на НАП са били отменяни. Така че каквито и да ти са разбиранията, каквито и да си мислиш че са били презумпциите то истината е една и само една - ТОВА Е ГРЕШКА! И не това е начинът за постигане на целите.
Така няма да се напълни бюджета! Не става така. Да нарушиш правото е все едно да потъпчеш закона на Ом и да очакваш че схемата ти ще работи. Не, няма да работи!
Всичко останало за глупави спорове. Разберете, че ние като обикновени хора не трябва да търпим 2 неща:
1) Институциите да нарушават законите или по друг начин да създават хаос.
2) Политиците да лъжат.
И всички трябва да сме единни в това. По всякакви други теми можем да се разделяме и да спорим, но не и по тези две неща. Иначе няма България!
|
| Пон Мар 08, 2010 1:39 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@Цецо,
Можеш да си имаш ЕТ, може баща ти да е управител на ЕООД, твоето мислене обаче по въпроса е на наемника, който си получава заплатата и друго не го интересува. Изказваш се крайно неподговен по казуси, до които още не си дорасъл.
Чудиш се, че направили фирма за да направят детска площадка? А ако не са имали друг избор в нашата бюрократична държавица?
Ние с един колега също бяхме принудени преди две години да направим такава измислена фирма, за да участваме по програма "Конкурентноспособност". По темата работим вече 5 години, но сега когато сме вече на етап изграждане на системата трябват много пари. Та написахме си ние проекта, но се оказа, че за да кандидатства една фирма по мярката за стартиращи иновативни предприятия, тя не трябва да има повече от три години от регистрацията. И така две ООД създадохме трето с по 50% участие и пуснахме проекта от негово име. Проекта не мина, защото не ни стигнаха връзките, а пари за подкупи нямаме и не мислим да даваме. Отказаха ни го с мотива "Недостатъчен научен потенциал", което и до сега не мога да си обясня как трябва да се разбира, при положение, че в моето ООД и тримата съдружници сме с научни степени и звания, двама са доктори, а единия беше и ст.н. с. ІІ ст. И сега си имаме нищоправеща фирма с двама управители и 0 приходи.
Какво според теб можехме да направим? А обясни ми с твоя опит и разбирания, че моя нещо не достига въпреки 33г трудов стаж.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Мар 08, 2010 1:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нищо няма да ти обяснявам. Не съм дорасъл да ти давам счетоводни съвети. Аман от самочуствие бе, отде го натрупахте толкоз? Раздават квалификации като богове. Как пък не написа едно мнение без да ме квалифицираш. Като си толкоз отракан в счетоводството - оправяй се. Аз съм тъп, плащат ми заплата щот съм тъп и не мога да ти помогна. Аре със здраве.
Тук съм безкрайно съгласен. Както и съм безкраен песимист че това някога ще се случи тук, щото съм и реалист. И въобще не споря, че това което прави НАП е правилно. Просто казвам че това което прави не е прогнозируем факт. И е следствие от предишни глупави решения. И ще се случва още дълго и продължително. Дано пък да е за добро и някой да прозре че в данъчното законодателство из основи има пропуски и глупости.
Апропо сегашния каламбур може и да завърши добре, заради рейтинга на Боко, не може да си позволи подобни проблеми. Но с други "мерки" няма да е така.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 08, 2010 2:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не знам друга държава, в която да нямаш пари е престъпление.
може да нямаш никакъв приход.
може да не си платил заплати на работниците.
може да не си ги начислил заплатите.
но дължиш осигуровки. ако не ги внесеш си отговорен по НПК.
дори да закриеш фирмата, пак дължиш осигуровки за управителя.
нещо като парно, топломер, топлинно счетоводство и топлофикация.
щом номера минава на едно място - давай, тиражирай идеята навсякъде.
|
| Пон Мар 08, 2010 2:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Дедо, така е с подобни мерки ще става по-зле, защото вече виждам контра-мерките на Бай Ганьо...
В англия примерно, за да се осигуряваш има условия и едно от условията е да имаш реален доход. По памет сумата беше някъде около 800 лири месечно. Другото условие беше да е от един източник. На повечето българи сигурно ще им звучи абсурдно че ако работиш на 3 места и вземаш по 500 лири може и да не искат да ти вземат парите за осигуровки, но си е така
Просто да се осигуряваш в Англия е преди всичко право, не толкова задължение. Не се осигуряваш нямаш право на пенсия. Ама никой не те кара да получаваш пенсия
Всъщност има и задължение за по-богатите... Примерно ако работиш на 3 места и на трите вземаш максималния праг и на трите ще трябва да се осигуряваш и то на трите места на максималния праг. Кофти е, щото пенсията ти няма да е 3 пъти по-висока. Но така са си го решили. Това се води "солидарност", демек личната ти песния си е твой избор и твой проблем, ама ако си богат си длъжен да си солидарен..
Интересното е, че ние ставаме по-либерали от либералите и по-големи капиталисти от Папата....
Навремето хората с ниски доходи не плащаха данъци, а богатите у нас таблицата стигаше до към 40% май.
След това приеха плоския данък с което всички уж плащаме по 10%. От това богатите намазаха, щото им падна данъка, а бедните го издухаха.
Сега с тия МОД-ове бедните плащат данъци и осигуровки за пари които НЕ получават, демек те плащат по-висок процент от богатите.
От друга страна ако навремето парите от данъците отиваха за бедните, то сега тенденцията е обратна - отиват повече за богатите. Примерно здравната реформа - малките населени места (където са предимно бедни) вече нямат право на болници. В същото време управляващите говорят как болниците в София ще стават все по-модерни, благодарение на тая реформа. То няма лошо и аз винаги съм се възмущавал от лошите условия в Пирогов. Ама защо едното трябва да е за сметка на другото? Имаше примери как в една от общините дето се закрива болница се събират по 2 млн месечно здравни, а издръжката на болницата е 1 млн. Сега вече всичко ще отива в София, а на бедните селяни ще остава само правото да плащат за тоя дето духа.
Така както е тръгнала тая държава, скоро пак ще строим светлото бъдеще...
|
| Пон Мар 08, 2010 3:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е най-големия виц за днес - браво Цецо  . Аз спирам тогава да коментирам по темата щом ще ми даваш примери как НАП ще казва какво трябвало да става в юридическите лица и управлението им  . Тя затова България е в такъв батак, защото все хора дето не им е работата казват какво да става  . Ебаси и законите, ебаси и правилниците щом някакви малоумници от НАП ще казват как да се и да не се прилагат  .
Капитала, както и ел. ток се движат по пътя на най-малкото съпротивление - ако ти казваш, че трябва да бъде иначе това вече е друг въпрос и явно ще трябва да се пренапишат и икономическите и електрическите закони  .
|
| Пон Мар 08, 2010 3:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бе ти в БГ не си ли живял? БГ чиновник не си ли виждал? В данъчно влизал ли си? Много бързо взе да забряваш май. Що се правиш на ударен с мокър парцал?
Оня велик надпис - "ТУКА Е ТАКА!" нищо ли не ти говори?
|
| Пон Мар 08, 2010 4:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Иначе ето още по темата.
http://www.dnevnik.bg/pazari/finansi/20 ... ich_predi/
Положението тоя път е сериозно осрано. Та затова ще има дране до кокал. Свиквайте....
|
| Пон Мар 08, 2010 4:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, ти май бъркаш двата щата, както се казва  .
Живял съм в БГ, бил съм и съдружник/управител в ООД, ама това какво общо има с твоите писания и трябва ли наистина да е така, щом имало някакъв си лозунг "ТУКА Е ТАКА!"  ?
До сега всички тези хора са работили според закона и правилата и това, че ти мислиш, че ООД не трябвало да бъде от 1 човек си е лично твой проблем и никой не го интерисува, защото от юридическа гледна точка всичко си е перфектно (както и на всякъде по света). Само че идва голямото НО - НАП (а и Цецо) изведнъж решават, че как така някой ще си регистрира сам ООД и на всичкото пък от горе няма да прави десетки хиляди левове печалба и решават, че има нещо гнило и по най-тъпия възможен начин решават да корегират "проблема", а именно като разкажат играна на дребния човечец и на закона, правовия ред и конституцията като накарат собствениците на ООД-та да сключват договори за управление с компаниите си на база на това да ги карат да плащат осигуровки върху някакви измислени прагове, защото дебелите задници не могат да измислят как да си съберат реално данъците и затова предпочитат да вкарат някакви измишльотини, за да им е по-удобно и лесно на тях.
Та докато и хора като теб застават зад лозунгите от типа "ТУКА Е ТАКА!" - тая държава аз лично ще продължа да я смятам за "бегала"  .
|
| Пон Мар 08, 2010 5:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
миналия четвъртък се наложи най-накрая да си вадя ЕОРИ номер.
чета правилника: http://www.customs.bg/bg/page/255
понеже на сайта им е трудно да мериш нещо, звъня по телефона: "къде ви е страницата за регистрация на ЕОРИ?" -не е направена още. -и как да се регистрираме? -попълвате формуляр и ни го носите. - затваврят (нелюбезно) свалям си файла с обяснението - формуляра е в един .doc файл, но е картинка. разпечатвам, попълвам на ръка и пращам човек. във формуляра няма кикакви данни повече от тези, които има в търговкия регистър. независимо, че има действащ закон за електронното управление  |  |  |  | Цитат: Еднократно събиране и създаване на данни
Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните. (2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях. Служебно уведомяване
Чл. 3. Първичният администратор на данни изпраща служебно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават. Автоматизирано предоставяне |  |  |  |  |
абсолюно същите данни трябва да се подадат и на митницата. изиксква се и актуално състояние, независимо, че:  |  |  |  | Цитат: ЗАКОН ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
Чл. 23. ал (4) (Доп. – ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.“ |  |  |  |  |
човека се връща след час - не му приели заявлението, защото нямал пълномощно. той има генерално, но митницата искала изрично пълномощно за подаване на ЕОРИ. тъпанари  качих се на колата и го подадох лично. ами ако бях на другия край на света? след кратко размотаване, стигнах до култовата стая 13. докато чаках направих снимка на купища стари кашони от предходни години с надписи "регистър ХХХХ 2006". публично достъпни, безхаберно зарязани на произвола. по едно време се появи една жена, носеше ЕАД (за който не знае - митническа декларация). питам я: - за номер ли? - не, аз имам номер, ама е на айрогарата. тука трябва да го регистрирам, или нещо такова... - влизам. вземат ми документите. казват ми - ела в понеделник. реших нахално да попитам как седи въпроса с регистрацията на ЕОРИ в друга митница. - няма такова нещо. данните се репликират (на екрана на компютъра седи нещо като FTP Commander) - е, да, ама отвън чака една жена, дето има номер на айрогарата, а тука няма. - да, понякога има проблеми. - днес моя човек пак отиде до митницата. номера не е готов, разбира се. било 8-ми март и шефката не разписвала. другия понеделник. срока бил 5 работни дни.... самия номер е булстата с БГ и някаква буква отпред и една контролна цифра накрая. петте дни са необходими за:
до тук колко закона и наредби са нарушени?
ето ТАКА се прави
|
| Пон Мар 08, 2010 5:24 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Та докато и хора като теб застават зад лозунгите от типа "ТУКА Е ТАКА!" - тая държава аз лично ще продължа да я
> смятам за "бегала"  .
"умряла" е думата със същия смисъл, която аз бих използвал. То и в статията, дето Цецо цитира,
тукашният "преводач" пише "джънк" вместо директния превод - боклук.
И ще е така във и отвъд обозримото бъдеще, можеш да си спестиш труда да проверяваш
дали нещо не се е променило в свястна посока. Единственото свястно, което може да се случи
от време на време е тия с пушките толкова да залинеят от нямане какво от кого да вземат,
че да поизпуснат неофициално някой и друг контрол. Ама от ЕС ги помпат, така че им е
добре.
А за "тука е така" имам (неофициални) претенции за авторство на израза. Някъде в средата
на 80-те го съчиних и току го ползвах, един приятел доста го хареса и го повтаряше наляво-надясно, явно е
стигнал и до публичност. Някъде по времето, когато 30-ина годишен тиквеник разбира, че освен
бягство оттук друга перспектива няма, съчинил го бях точно в контекста, в който е популярен
и сега изразът.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 08, 2010 5:24 pm |
|
|