|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:57 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
И ще ебат мамата на бедните хора, а в България повечето са такива. От тая тактика печелят само хората, които могат да спестяват повече, от колкото харчат  .
|
| Нед Мар 07, 2010 4:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, говориш наизуст...
Нито някой отвън му пука за хер флик, нито това за управителите е така, нито за самоосигуряващите си се...
Хер Флик е един смешник и можеше да е забавен, ако не беше министър. Кръгла нула, просто е имал късмета да излъже подходяща девойка, предполагам знаеш кое е тъста му... Нашето момче просто е тъпо и нахакано и предполагам само благодарение на известността на тъста си и на жена си се е уредил на добра службичка и от там се има за много "добър" икономист. Аз се интересувам от икономика и познавам по същество и теориите, на които уж Дянков е привърженик. Самият той няма абсолютно никакъв принос към тези теории, нещо повече дори грам от тях не е приложил откакто е министър.
Относно управителите и осигуряващите се... Значи аз още от 90г. имам фирми и повече от 10г. съм бил в качеството на "самоосигуряващ се". С други думи тия две категории ги познавам прекрасно от личен опит. Повечето от познатите ми и приятели, също имат фирми и малко или много познавам дереджето, т.е. това:
Та това дето го казваш е пълна глупост... За 20 години не съм срещнал нито един човек, който да е направил фирма само защото като управител може да си пише ниска заплата и да не плаща осигуровки. Нито един случай! Ако ти познаваш някакъв случай ще ми бъде интересно...
Нещо повече, ако имаше някаква далавера, аз самият нямаше само последните 2 години да съм управител ами последните 20 години.
А за далаверата в "самоосигуряванет" ти пожелавам да не ти се налага да я опитваш на собствен гръб. Ти просто живееш само в София и работиш в една област в която заплатите са прилични. Но си нямаш идея как е дереджето извън София и извън високоплатените професии. Живееш в някаква утопия и пак ти казвам, дано не ти се налага да се събуждаш, защото реалността е мнооого по-жестока отколкото си мислиш.
|
| Нед Мар 07, 2010 5:04 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Те Дянков и наш Цецо много си приличат по приказките.
Лошото е, че на първия са му дали възможност и да управлява. Ако това с осигуровките не отиде бързо някъде "под миндера", направо ще избият дребната риба. Още по-лошо ще е ако и Цецо започне да управлява - тогава съвсем ще я втасаме. 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Мар 07, 2010 6:57 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За твое щастие нямам подобни намерения засега. За твое нещастие - често се случава без да управлявам, нещата да се случват, И ЩЕ СЕ СЛУЧВАТ по начина от който се опасяваш. Свиквай, избор нямаш!
В каква утопия живея бе Миро? Взимам заплата по трудов договор. Отделно имам доходи по граждански. Имам и фирма (ЕТ).
Осигурявам се и на трите места докато стигна тавана! А са ми обясни що един тарикат с ЕООД, който се е написал и управител и бачкатор вътре ще се осигурява само на едно място? Къде е разликата - аз се осигурявам на три места, той самоосигуряващ се на едно??? Защо? Каква е разликата? Аз работя три неща - осигурявам се на три. Той работи две неща - ама се осигурява само на едно.
И не ми излизай с глупостите, че той като управител всъщност няма доходи, а просто е такъв защото трябва да има управител. Да прави ЕТ тогава. Управителя е управител за да управлява и като такъв трябва да получава доход и да се осигурява. Цялата тая малоумщина е единствено и само, защото в БГ ЕТ-то е малоумно. Ако ЕТ-то си беше човешки замислено, целия тоя проблем с някакви фирмички с оборот под 10к годишно регистрирани като ООД, нямаше да го има. Въобще ООД -то като структура не е замислено за фризьорки. То е за по едри субекти с годишен оборот/печалба поне няколко 10-ки хиляди лева. И управителя трябва да е назначен от собственика да управлява и да получава пари за това, респективно да се осигурява. Обаче в БГ ООД се ползва, защото ЕТ-то е по неизгодно, даже и за дребни начинания. И така се стига до тия тъпотии - някаква фризьорка на село да скалъпи ООД в което е единствен човек изпълняващ всички длъжности. И това само за да спести 5% от данък печалба и да отпадне отговорността от ЕТ. Ако ЕТ - то си беше нормално замислено - тя щеше да е ЕТ и нямаше да имаме тия тъпи казуси.
От тая гледна точка намаляването на капитала за ООД си беше наистина грешка. Не само че не трябваше да го намаляват, ами и трябваше да го събират в гаранционен вид.
Относно Дянков - ами ти сам си потвърдил това което и аз ти казах (за пореден път го правиш). Той е на този пост защото е наложен отвън. Борисов е само зрител в този случай. Единствения шанс Дянков да се прости с поста е да се издъни дотолкова сериозно, че оттвън да наредят да се махне.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Нед Мар 07, 2010 8:09 pm, променена общо 5 пъти
|
| Нед Мар 07, 2010 7:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тръгвате в погрешна посока, момчета 
|
| Нед Мар 07, 2010 7:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, недей да говориш на изуст - ООД-то е измислено, за да е ООД, т.е. ограничена отговорност. ООД може да се създаде даже само за една сделка и после да се затвори - никакъв проблем няма. За какви десетки хиляди левове говориш  ? Типовете фирми се делят на такива не заради това какъв оборот трябвало да правят, а какъв им е юридическия смисъл  .
Та в кръга на майтапа фризьорката е много по-добре да е ООД, за да не носи лична отговорност ако направи някоя голяма беля с косата на известна клиентка - това за тук, където се съдят за милиони долари  .
|
| Нед Мар 07, 2010 8:29 pm |
|
 |
|
sthx
|
Toчно така е. На едно ЕТ , ако някой се засили могат да му разплачат цялата фамилия с поколения наред. Управителят на едно малко ЕООД от нашия бранш може да върши и работата на чистачка, шофьор, снабдител, касиерка, счетоводител, пласмент, монтажник, проектант, програмист, отк, завеждащ маркетинг и реклама, дизайнер и какво ли още не. Едновременно обаче може да върши само една работа от всичките и затова е редно да се осигурява само веднъж. Губи се смисълът на осигуровките, като оставим настрана, че при нас по същество те са данък, както впрочем и настоящата наредба го потвърждава.
Лично не съм засегнат, но имам наблюдение върху счетоводителската гилдия, както и на фирми на колеги. Паниката и недоволството са много големи, затова предполагам, че наредбата ще я отменят, или модифицират.
Понеже бюджетът се дъни искат да вземат пари от който могат, защото не искат, или не могат да ги вземат от който трябва. Да ама нагласите са по-скоро за закриване на фирмите и цветисто псуване, отколкото плащане на две и даже в някои случай повече осигуровки.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
Последна промяна sthx на Нед Мар 07, 2010 8:45 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 07, 2010 8:41 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: За твое щастие нямам подобни намерения засега. За твое нещастие - често се случава без да управлявам, нещата да се случват, И ЩЕ СЕ СЛУЧВАТ по начина от който се опасяваш. Свиквай, избор нямаш! И не ми излизай с глупостите, че той като управител всъщност няма доходи, а просто е такъв защото трябва да има управител. Да прави ЕТ тогава. Управителя е управител за да управлява и като такъв трябва да получава доход и да се осигурява. Цялата тая малоумщина е единствено и само, защото в БГ ЕТ-то е малоумно. Ако ЕТ-то си беше човешки замислено, целия тоя проблем с някакви фирмички с оборот под 10к годишно регистрирани като ООД, нямаше да го има. Въобще ООД -то като структура не е замислено за фризьорки. То е за по едри субекти с годишен оборот/печалба поне няколко 10-ки хиляди лева. И управителя трябва да е назначен от собственика да управлява и да получава пари за това, респективно да се осигурява. Обаче в БГ ООД се ползва, защото ЕТ-то е по неизгодно, даже и за дребни начинания. И така се стига до тия тъпотии - някаква фризьорка на село да скалъпи ООД в което е единствен човек изпълняващ всички длъжности. И това само за да спести 5% от данък печалба и да отпадне отговорността от ЕТ. Ако ЕТ - то си беше нормално замислено - тя щеше да е ЕТ и нямаше да имаме тия тъпи казуси. ..... |  |  |  |  |
Цецо,Цецооо....
ООД си е много читава структура. Това, което пишеш за фризьорката му викат ЕООД. То е безумието, защото дублира почти изцяло като функции ЕТ. Разликата е само в отговорността. Ако си ЕТ и бизнеса ти се разрастне много и направиш голям усер - гориш със цялото си имущество. А ако си ЕООД - само до размера на капитала му.
Каква фирма да направят двама-трима приятели, които са създали общ бизнес, те са си управители, те са си и бачкатори? Да назначат на щат още един да ги управлява ли?
Чакай, народа не се е усетил за още по-големия капан, който се крие в Указанието на НАП. По смисъла на търговския закон върховния управляващ орган на едно ООД е общото събрание на съдружниците. По смисъла на това указание всички съдружници трябва да се осигуряват и като управители, защото се занимават с управление на дружеството, независимо че нямат договор за управление. Истинския вой ще настане когато се осъзнае и това.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Мар 07, 2010 8:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нещо не те разбирам... Ти имаш фирма, имаш трудов договор, както и граждански и се осигуряваш по всички. И така е наистина по закон и всеки на твоето място трябва да прави същото и кое точно е въпросът?
Ако си мислиш, че аз като управител на ООД съм освободен от данъци и осигуровки - не, не съм. И аз ако имах 3 или повече причини съм длъжен да се осигурявам по всички източници така както и ти. Единствената разлика е, че като съдружник трябва да се осигурявам и върху 600лв, колкото е МОД-а в моя случай, без значение дали развивам дейност или не. Така ме принудиха от самоосигуряващ се да стана управител. В моя случай това не е проблем, щото тия доходи си ги имам, макар фирмата ми да няма пръст в тях. Просто вече си прекарвам доходите през фирмата и всички са щастливи.
Но факта е факт - до миналата година и аз подавах няколко декларации (веднъж от ООД с нулеви доходи, веднъж като физическо лице), сега благодарение на тая "реформа" вече съм само управител и официално нямам други доходи.
Утопията ти е:
1) Всеки, който има фирма е мошеник.
2) Всеки, който има фирма изкарва много пари.
Всъщност ти твърдеше че 50% от случаите са такива, демек ти *вече* признаваш че не всеки крие доходи и не всеки е мошеник. Аз мога да ти кажа, че бройката е голяма, поне тук в провинцията доход от 400-600лв. се счита за ВИСОК! Ако в София ти изкарваш 2000+ и се чудиш как да ги скриеш, то тук масово е точно обратното! Единия ми приятел има ресторант и когато се опита да уволни сервитьорите те са го помолили за услуга - да останат на работа БЕЗ заплата, НУЛА, само бакшиши +осигуровки !!! Друг приятел пък има строителна фирма и както се сещаш в момента няма толкова работа и той предложил на хората си да ги съкрати или евентуално да им плаща почасово когато има работа. И отново хората са предпочели да останат на работа при 200-240лв. заплата. Само че МОД-а примерно на шофьори и други е над 400лв. Така се получава, че моят познат реално дава 200лв заплата, а плаща осигуровки на 400лв.
Това да ти прилича на криене на доходи и сива икономика?
И ако щеш ми вярвай но поне 90% от фирмите тук са така. И това е жив рекет от страна на държавата. Дори и управителите на по-големи фирми РЯДКО вземат повече от 500лв... и то не защото крият доходи, а защото положението е ЗЛЕ и защото повечето имат заеми и са в тежко положение. Дори "собствената" ми фирма е така - имаме няколко заема общо за около 1млн., месечно над 20000 лв са за обслужването им. Познай как се изкарват тези пари! Кой нормален съдружник в такива условия ще си начислява висока заплата и ще рискува да затрие фирма със солидни активи??
Няма пари и това е съвсем сериозно. Ако не ти се вярва виж статистиката за средния осигурителен доход - общо за страната е 600лв. но това е единствено заради в София. В моята област средния осигурителен доход е малко над 400лв. и това е точно толкова колкото и МИНИМАЛНИЯТ.
Само тоя факт вземи, т.е. че средния осигурителен доход е равен на минималния по закон... а както ти казах, тук масово се осигуряват на повече, отколкото реално получават....
Не ти се вярва, нали?
|
| Нед Мар 07, 2010 8:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Опс... току-що случайно попаднах на това
Нямах представа за въпросното "указание" и честно казано не вдявах какви ги плещи Цецо за трите причини осигуряване... Сега гледам че и други са писали, ама честно не обърнах внимание за какво се говори...
А това вече е пълна педеращина... почвам да си мисля, че целия тоя театър между Гоце и Флик е само постановка за отвличане на вниманието.
Ако това се приеме и почне да се изпълнява, въпреки че е незаконно мисля че икономиката тотално ще отиде в киреча... А Герб ще се окаже най-големия провал който някога сме имали.
|
| Нед Мар 07, 2010 11:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Както виждам никой не схвана какво се опитвам да кажа. Явно аз не пиша на български.
Повтарям го просто - ЕТ (или аналогичните му дружества) по принцип е формата с която в нормалния свят се регистрират дребничките финансови субекти. В това число - фризьори на село, кварталния обущар и прочие. Идеята е нещо средно между физическо и юридическо лице, което да може да се регистрира данъчно, но при облекчено счетоводство. Съответно данъците са малко по-високи, но и изискванията много по ниски.
В БГ обаче, ЕТ-то е проблемно, щото си отговорен като физическо лице с цялото си имущество. Незнам дали и по света е така, но се съмнявам. И затова особенно откак махнаха уставния капитал, куцо и сакато регистрира ООД или ЕООД - няма никакво значение в случая на конкретния проблем. Така пестят 5% данък печалба и отпада проблема с отговорността като физическо лице. Макар че аз не съм чул някой ЕТ досега да са му взели нещо, ама нейсе.
Проблема обаче е, че ООД-то (ЕООД-то) изначало е по сложна форма на управление. Счетводството е истинско, изисква се и управител. Който навремето е мислил законите, хич не си е представял, че някой пенсионер на село ще му хрумне да направи ЕООД, да се самоназначи като управител и работник едновременно и да върти няколко хиляди лева на година. Просто по презумпция ЕООД се прави за сериозен бизнес и се назначава управител (често и повече от един) които си получават заплата като такива (и се осигуряват на нея). Както и на никой не му е хрумвало, че някой самарянин ще иска да работи като управител на доброволни начала и да не получава доходи за тази си дейност.
Оттам следват и проблемите. Досега тия "управители" самаряни се движеха в безтегловността. В един момент някой реши, че е време това да спре и ги накараха да се "самоосигуряват" ако нямат изричен договор с заплата. Дотук добре. Ама изведнъж се оказа, че маса пишман бизнесмени въртят подобни фирмички и вътре са управители и работници едновременно. Нещо което в нормална държава се съмнявам, че може въобще да стане.
И целиятоя проблем е щото тия фирми не трябва въобще да са ООД-та(ЕООД-та). Според мен въобще такова животно като управител и работник в една и съща фирма не трябва да се допуска. Както и управители самаряни, дето не получавали доходи и го правели от любов към спорта.
Наистина в момента казуса е противоречив. От една страна карат хора да плащат осигуровки без да имат доходи върху които да се осигуряват. Поне не и декларирани доходи. Изглежда несправедливо. Но пък не е прецедент - безработните плащат осигуровки (здравни). Освен това даже неосигурените, при навършване на възраст, получават пенсия (е друг е въпроса каква).
И това всичко, щото данъчни субекти които не им е работа да са ЕООД са такива.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 08, 2010 1:04 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз затова ти казах, че говориш малко на изуст, ама като те гледам пак продължаваш  . Тук аналога на ET е Sole proprietorship - абсолютно никаква защита от отговорност даже не тябва и да се регистрира в съда. Просто казваш в данъчната декларация аз тая година бях Sole proprietorship и това е. Плащаш си данъците като физическо лице но пък и не можеш да ползваш доста разходи. Всичко друго, което се регистрира (за около 20 минути он-лайн) е юридическо лице и даже няма изискване и за 2 лв. капитал. Обаче ти предлага защита от отговорност върху собственото ти имущество. Тук вече имаме няколко вида компании LLC (аналога на българското (Е)ООД) и няколко вида корпорации (нещо като нашите АД-та) с акционери, като те също могат да бъдат само с един акционер и също се регистрират за нула време он-лайн и без изискване за никакви капитали. Като вече в зависимост точно какво иска човек да прави и как да прави си избира типа корпорация с различните видове ограничения, недостатъци и предимства. Нито един от тези видове правене на бизнес не е обвързан с това какъв оборот ще имаш и каква печалба, разликите са по-скоро технически и много тънки. Та масово хора фриленсери като нас например работят само като Sole proprietorship, защото и без това няма кой знае какви разходи да се декларират, а пък ако вече имаш разнообразни и много разходи и най-важното искаш защита от отговорност регистрираш LLC или корпорация. Познавам всякакви хора с всякакви форми на правене на бизнес и нито един от тях не си е избрал формата на база каква печалба ще прави. Например масово шофьорите на лимузини (нещо като нашите таксиметрови шофьори) регистрират корпорации (АД-та) защото въпреки, че има малко повече формалности е с по-ниски годишни такси (около 100$ в Илиной) в сравнение с LLC-то (ООД-то), което е с годишна такса около 200$. Та не са проблемни формите на правене на бизнес в БГ (ЕТ, ООД или АД), даже са си много добре - проблемен е начина, по който държавата се гаври с хората като ги облага с една камара скрити данъци. Какво им пречи да го направят като тук - плащаш цяла година някакви прогнозни данъци и осигуровки и на края като си подадеш данъчната декларация вече всичко се смята реално и или ти връщат пари или ти имаш да даваш. Ясно и честно за всички  .
Пак ти казвам - пълна глупост е това  .
|
| Пон Мар 08, 2010 2:29 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тука е истински ад да регистрираш АД
така е. то не бяха номера на коли, нови документи, всевъзможни регистрации във всевъзможни комисии и регистри, ЕОРИ и всякакви други цигански номера. дотолкова останаха без пари, че почнаха и да ни пререгистрират вече.
всчикото чиновник е забравило от къде идава термина "държавен служител". те много наблягат на думичката "държавен", а основата е "служител". т.е. трябва да служи. на английски думичката има и по-точни значения 
|
| Пон Мар 08, 2010 10:21 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи май в UK е най-либерално, в смисъл че има всички познати форми на бизнес и всички форми са равнопоставени. Може да работиш като физически лице без да водиш счетоводство. Това е най-леката форма, но облагането е по-високо тъй като се облагат приходи - признати разходи. Не е нужна регистрация, трябва само да уведомиш данъчните до 2 месеца *след* като си започнал някаква дейност (може и по пощата). Важното е, че по принцип няма разлика между фирма и физическо лице. Дори и да не развиваш никаква дейност, пак може да издаваш фактури и т.н. Демек всичко което може да се прави като фирма може да се прави и като физическо лице.
И обратно. Примерно физическото лице може да си води счетоводство ако поиска и тогава вече работи с реални разходи, а не само нормативно признатите. Като има МНОГО голяма свобода - примерно аз ако работя в къщи, ако ползвам частната си кола и т.н. мога да си ги декларирам като разходи. Разход е всичко, което реално е разход. Не е като унас, където разход е само това което ти признават. В UK щом аз декларирам разход, данъчните са длъжни да го признаят или те да докажат че не е.
Нагоре вече има всички други форми - има дружества с ограничена отговорност, които имат капитал и такива които нямат капитал. Не ги изброявам като съкращения щото са 10-на...
Въпросът е, че са балансирани, демек колкото повече привилегии носи даден тип, толкова и задълженията се вдигат. Не е като у нас както направиха ООД за 2 лева и ЕТ-то стана безсмислено.
И никъде няма такива глупости да ти вземат данъци само защото има съмнения че може би ти имаш някакви доходи, може би правиш нещо, а не плащаш осигуровки. Тва е абсурд! Като имаш съмнения - доказваш и наказваш. И това е НАЙ-ВАЖНИЯ принцип ЗА ДОВЕРИЕТО И ЗА ЛЪЖАТА. Ако има съмнения, че аз правя нещо нередно - примерно слагам фиктивни разходи или крия доходи - ТО ПЪРВОТО НЕЩО е да се иска моето мнение. Аз трябва пред длъжностно лице да декларирам ЯСНО и БЕЗ УВЪРТАНИЯ дали е вярно или невярно. След това длъжностното лице трябва или да ми повярва (без значение какви са документите) или да докаже че лъжа. Ако ме хванат в лъжа, жална ми майка... Не защото вместо 2000лв примерно съм декларирал само 200лв, ами защото съм излъгал длъжностно лице. Наказанието за това обикновено е в ПЪТИ по-голямо от наказанието за укритите доходи.
Същото важи и за политиците - те могат да правят каквито си искат престъпления, но не и да ЛЪЖАТ. По всяка тема един политик винаги може да има всякакво мнение и каквото и мнение да има все ще се намери някой да го подкрепи. Но в случай че бъде хванат в лъжа, тогава вече нямай никой зад него. ЛЪЖАТА е най-голямото престъпление, не че са длъжни да говорят истината - един политик винаги говори като в реклама и си надува тезата и също като с рекламата може да заблуждава леекичко, НО НИКОГА не бива да бъде хващат в откровена измама. Това е КРАЙ на кариерата му.
Тия принцип ИЗОБЩО не се разбират и прилагат у нас. Примерно случая с Румяна Желева - очевидно имаше някакви съмнения, при което тя трябваше ЯСНО И БЕЗ УВЪРТАНИЯ да ги потвърди или да ги отрече. Ако тя беше отрекла ясно, никой нямаше да може да й каже копче, ако няма доказателства за обратното. Но тя почна да увърта като мисирка.... ТАКА НЕ МОЖЕ.
Същото важи и за обикновените хора, ако утре излезете в чужбина и ви спре полицай и ви пита нещо. Почнете ли да увъртате или да се бъзикате с него - най-вероятно ще ви закопчае веднага.
И ако Р.Желева не е била наясно, то Дянков със сигурност трябва да е много наясно как трябва да се държи един политик. И какво следва след като няколко пъти наговориш лъжи и глупости и вземат че те хванат..
|
| Пон Мар 08, 2010 11:04 am |
|
 |
|
Цецо
|
Айде да спреш да квалифицираш, че вече почваш да писваш, наистина. Все пак ти си там, аз съм тук, аре позволи ми да имам малко повече опит върху това как е тука, ти си знаеш за там, аз не съм компетентен.
Пак ти казвам аз имам ЕТ. Баща ми е управител в ЕООД и също има ЕТ. Познавам и хора с АД, както и хора работещи в НАП и в общинската администрация.
Според хората в НАП, ЕООД не трябва да се регистрира от едно лице дето да упражнява всички длъжности. То и затова си се изисква отделна длъжност управител. И според мен са абсолютно прави. Не разбираш ли че е тъпо. Хората затова там са сложили длъжност управител, за да има човек който да е управител и да управлява, да носи отговорност и за това да получава заплата. Това е нормалното.
Това че поради малоумието на някой чиновник и законописец това е най-лесния за регистрация вариант е съвсем друг въпрос. Но по презумпция ЕООД е правено за фирми с ейрархична структура - управител и работници. А не за самонаети пишман бизнесмени. За тях е замислено ЕТ-то.
Как ти се струва това малоумие да имаш ЕООД в което е назначен управител, но той няма трудов договор с фирмата??? Щото точно това е масовия случай в на тия дето хленчат сега. Как щял да плаща осигуровки, като той управителя нямал трудов договор? Е как е станал управител бе да го..... Кой въобще е позволил подобни регистрации незнам. Или пък има договор за управление без възнаграждение. Вероятно в закона няма изрична забрана за подобни гимнастики и народа масово регистрира така, за да скрие някой лев.
Предполагам и това е решението - ЕООД да се регистрира само с трудов договор с управител и минимален осигурителен праг за длъжността. Щото иначе Ганьо все ще намери някоя дупчица в закона. То на miro идеите по принцип са много правилни - не може да се осигуряват хора върху предполагаем скрити доходи. Просто трябва който сгафи да му съдерат задника. Ама това ще работи в Англия. Тука е България и по презумпция всеки краде и лъже и с задника си. От продавачката в приземната будка до президента, всички основно крадат и после работят. Така че тук англиски правила никога няма да проработят. И да хванеш някой и да го накажеш (което е съмнително, щото той ще подкупи всички правоохранителни органи по веригата), останалите просто вместо да работят ще се напънат да измислят по интелигенти начини за крадене.
|
| Пон Мар 08, 2010 12:11 pm |
|
|