Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо написа:
Няма начин да вдигнеш определена ставка на пряк данък и да повишиш събираемостта.

Събираемостта на всеки данък се подчинява на кривата на Лафер. Няма значени каква е държавата...

Цитат:
Затова и аз казвам - 0% печалба и 25% ДДС.

Без да се засягаш, ама икономиката не ти се отдава ;-) С това предложение ще направиш нулева събираемост по ДОД, а пък по ДДС ще я намалиш, освен ако не смяташ че сегашните 20% са под максимума на Лафер...

Цитат:
Виж какво става в Германия

Какво става? Немците изнасят сивите пари навън... я се пробвай да похарчиш сиви пари в Германия и да видим какво ще ти се случи ;-)

Цитат:
Елементарно правило е, че данъка се плаща добросъвестно, когато разходите по покриването му станат по големи от самия данък.

Да точно, това е основното... плюс още риска от щетите в случай че те гепят умножен по вероятността да ти наложат санкция. Ти пропускаш втората част. У нас тя е много по-важна, защото по време на прехода много хора се нагушиха и сега карат лимузини за по 100-200к, имат имоти за милиони, а никога не са декларирали доходи. Какъв избор имат тия хора? Да се молят, че никога няма да ги проверят? Явно си пропуснал множеството тъй наречени "ревизии на физически лица" извършени през последната година...
Иначе си прав - тия хора могат като немците да си изнесат капиталите. Наистина могат да го направят, но ще трябват да живеят като мишки у нас или в Европа. Само в някоя бананова република ще могат да харчат парите си спокойно... Другият вариант е да си изперат парите, като си платят данъците. Затова се казва, че данъците са неизбежни като смъртта ;-)

Цитат:
Просто примамени от ниския данък, хората са решили да го платят

Да бе да... и един мърмот увива шоколад ;-)
Това, което говориш важи за една малка шепа хора, които сега правят честен бизнес и имат избор дали да платят повече или по-малко Но кой у нас прави честен бизнес като частно лице? Това просто е невъзможно! Всички са с фирми и колкото да са добри фирмите никоя няма излишни пари. И това че някои си теглят големи суми пари от фирмата означава само едно - големи лични разходи за покупка на коли, апартаменти и т.н. Ще кажеш, ама те тия работи могат да ги купят на името на фирмата - да, могат ама нищо не правят, щото като не ти го признаят за разход увисваш. Освен това в много фирми съдружниците са няколко и някой иска да инвестира другаде, останалите съдружници не искат... Но за да инвестираш другаде пак ти трябват "чисти" пари...
Тъй че Цецо от тая групичка и честните бизнесмени и ония с приватизации, заменки и прочие далавераджии - всички си декларират доходи не заради ниския доход, ами щото им се налага.

Съгласен съм че ако данъкът беше 50% като бройка щяха да бъдат по-малко мераклиите, но съм абсолютно убеден, че събираемостта щеше да е по-голяма. Просто тия 10% за тия хора е доста под максимума на Лаферчев. Както съм сигурен, че именно заради такива хора беше приет плоския данък.

Цитат:
Не знам как е въпроса по света с ДДС върху физически лица.

Ми за държавите които знам, никъде едно физическо лице, ако е само физическо лице не е задължено да се регистрира. Но ако това лице развива някакъв бизнес, тогава трябва да си регистрираш бизнеса. И тогава вече ако по-този бизнес достигнеш оборот над задължителния праг си длъжен да се регистрираш и по ДДС. Но май имаше и държави без задължителен праг.
На теория не е по-различно, но дяволът както винаги е в детайлите, които у нас обръщат всичко наопаки..

Вто Фев 23, 2010 9:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Събираемостта на всеки данък се подчинява на кривата на Лафер. Няма значени каква е държавата...

Именно. И при ДОД, кривата слиза много ниско, тъй като разхода по укриването на данъка е нищожен. Риска и щетите няма какво да ги коментираме, аз човек с ефективна присъда за неплатени данъци не съм видял.

Цитат:
Без да се засягаш, ама икономиката не ти се отдава ;-) С това предложение ще направиш нулева събираемост по ДОД, а пък по ДДС ще я намалиш, освен ако не смяташ че сегашните 20% са под максимума на Лафер....

Точно това е целта ДОД да отпадне като данък. В бюджета приноса му е незначителен. Няма да се учудя ако разходите по събирането му надминават самата стойност на събраните данъци. Събираемостта по ДДС няма да падне ако се вдигне с 5%. Просто защото от тоя данък - спасение няма :)

Цитат:
Виж какво става в Германия
Какво става? Немците изнасят сивите пари навън... я се пробвай да похарчиш сиви пари в Германия и да видим какво ще ти се случи ;-)

И какъв ти е проблема? Колата както се разбрахме няма проблем. Единственото за което могат да те хванат е ако си купиш евентуално недвижимост. Ама то и затова цените в Германия са толкова ниски, щото никой не купува там, да не го гони Меркел после. Пък и що ти е да си харчиш парите в Германия, то по скучно място за харчене едва ли има. То общо взето всички удоволствия струващи много пари са все извън ЕС :) Точно поради мераците на политици като Меркел, ония с много пари са си изнесли удоволствията та да си ги консумират необезпокоявани.

Цитат:
Да точно, това е основното... плюс още риска от щетите в случай че те гепят умножен по вероятността да ти наложат санкция.

Я дай един пример за човек с ефиктивно лишаване от свобода за неплатени данъци у нас? С това мисля въпроса за наказанията е изчерпан.

Цитат:
Съгласен съм че ако данъкът беше 50% като бройка щяха да бъдат по-малко мераклиите, но съм абсолютно убеден, че събираемостта щеше да е по-голяма. Просто тия 10% за тия хора е доста под максимума на Лаферчев. Както съм сигурен, че именно заради такива хора беше приет плоския данък.

Абсурд. Погледни събираемоста когато данъка е бил голям и сега. На българина, в частност мен, поносимостта на ДОД му е около 15%. Ако е над тази стойност - ще ме хванат за данъка. Ще платя 15% за да ги скрия но няма да ги дам добровлно на пиявиците.

Вто Фев 23, 2010 10:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Събираемостта по ДДС няма да падне ако се вдигне с 5%. Просто защото от тоя данък - спасение няма :)

Кво значи няма спасение? Ти думичката "дедесар" чувал ли си?

Цитат:
Я дай един пример за човек с ефиктивно лишаване от свобода за неплатени данъци у нас? С това мисля въпроса за наказанията е изчерпан.

Ами той е изчерпан, ама на теб ти се спори... Пусни в гугъл "ефективна присъда данъци" и виж какво ще ти излезе. Има осъдени за данъци и то не малко хора. Още повече, че за укрити данъци обикновено не се лежи, а се прилага не по-малко болезнените "конфискация", "глоби" и т.н. Ако имаш примерно едни 10 млн. лева не знам кое ще ти тежи повече - да ти ги вземат или да лежиш 1-2 години ;-)

Иначе си прав, у нас масово се крият данъци и осъдените са малко, а ако погледнеш кои са осъдени ще видиш че в повечето случаи делата са за 30-40 хиляди лева. Това са "кокошкори" в сравнение с тия дето декларират по над 50 хиляди месечно. Наистина няма осъдени едри риби, но напоследък ги притискат и Ковачки примерно и много други. Но дори и това е достатъчно да стресне много хора и те да си легализират малко парите, щото пак казвам ако имаш много пари няма да седиш и да чакаш да дойдат да те проверяват. И това го виждам като поведение в много от познатите ми...

Цитат:
Абсурд. Погледни събираемоста когато данъка е бил голям и сега.

Лафер е голяма работа ша знайш ;-)
При плоския данък много хора твърдяха че има намаляване, аз и тогава ви разправях че няма такава работа... Просто имаше две групи хора - на мнозинството реално данъкът беше вдигнат, защото отпадна необлагаемия праг. Това се нарича повишение на данъка и той засегна милиони. Ех, данъка се вдигна и събираемостта се повиши - за какво спорим?
Другата група са тези с наистина високи доходи - на тях беше свален данъка... И по законите на Лафер и по причините дето ти говоря за нуждата от легални доходи - тия хора почнаха да плащат повече.
И при двете групи реформата беше в "правилната" посока според Лафер и при двете групи имаме повишаване на събираемостта.
Това което предлагаш с промените на ДОД и ДДС и в двата случая предлагаш грешна посока. Събираемостта ако се приеме (не че управляващите са чак толкоз глупави) ще падне драстично...

Както и да е, не ми се спори повече... ти каза твоята теза, аз моята... Аз те разбрах и ти мен надявам се и няма лошо да си останем да на различни мнения ;-)
И без друго сега на вълна куртекси и простотии и ме боли оная работа за тия за доходи над 50 хилки месечно :D

Вто Фев 23, 2010 11:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
цъ-цъ-цъ... брех да му се не види...
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5179&sectionid=2&id=0000502

Пет Фев 26, 2010 11:29 am
Профил

Мнение 
Дедо, объркал си темата, пусни го в хумор ;)
Освен ако не е имал в предвид това мнение по темата -
Цитат:
Явно гледа много чалга ТВ канали, а там много силикон. Къде е виждал той толкова концентриран силикон в щатите.

Пет Фев 26, 2010 12:18 pm
Профил

Мнение 
Американците като видят индиец и първосигналната им реакция е оутсорсинг. Та човека е видял циганите, пляснал с ръце и казал: Програмисти!

Съб Фев 27, 2010 7:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
Американците като видят индиец и първосигналната им реакция е оутсорсинг. Та човека е видял циганите, пляснал с ръце и казал: Програмисти!

ROFL, аре бе, щях да си разплискам кафето по телевизора :D :D :D !

Инак и по мои наблюдения в БГ концентрацията на знаещи в областта е доста висока,
остатък от времето, когато имаше пари за хвърляне в посока "нация техническа".
Тогава ми се виждаше смешно и жалко - те приказките си и бяха такива - но с фактите
не се спори, оттогава имаме тук нещо повече от рала и каруци. Някоя и друга капка
от изсипаните цистерни е капнала върху (не?) подходящо семенце и то взело, че
покълнало... така е конструирана да работи еволюцията, предполагам :-) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Фев 27, 2010 10:15 am
Профил WWW

Мнение Независимата ни съдебна система
След като стана независима (от Красьо с ланците, де , не от друго), нашата правоохранителна и съдебна система не се промени много. Почти всички обвинени в отвличанията и системни кражби бяха пуснати на свобода с или без гаранция.
Ето пък едно творение в другата посока:
http://bgpetition.com/Max-nevinen-do-do ... index.html

За контраст:
http://novini.dir.bg/2010/02/26/news5947085.html и http://novini.dir.bg/2010/02/25/news5943427.html
http://novini.dir.bg/2010/02/25/news5939914.html

Съб Фев 27, 2010 11:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
- какво са 200 адвоката на борда на потънал кораб?
- едно добро начало :D

Нед Фев 28, 2010 4:55 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=227646 8O 8O 8O
Дано да е било първоаприлски майтап...

Пон Мар 01, 2010 5:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
То цялата "държава" е един голям майтап.
http://rousse.dir.bg/2010/03/02/news5968445.html

Вто Мар 02, 2010 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:

Сумите при данъчните имам някакъв спомен, че се закръгляват към долното кратно на 10 ст. Какви са тия сега по 1 ст. :? ? Някой "журналист" май пак няма какво да прави и пише глупости :) .

Сря Мар 03, 2010 5:08 am
Профил

Мнение 
zmej написа:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-01&article=227646 8O 8O 8O
Дано да е било първоаприлски майтап...

Еми не е лошо да научат правилата за движение от малки..

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Сря Мар 03, 2010 8:10 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
ike написа:

Сумите при данъчните имам някакъв спомен, че се закръгляват към долното кратно на 10 ст. Какви са тия сега по 1 ст. :? ? Някой "журналист" май пак няма какво да прави и пише глупости :) .

Изобщо не са глупости. Преди време и мен ме привикаха за същото. Звъни ми някакъв, представя се за данъчен, и ми казва - "дължите ни пари, и това хич не е добре". Ама по тона му виждам, че му е весело. Същият случай - сменили някакъв софтуер и според новата версия се оказва, че за някоя си година преди сума време от закръгления се получава 1 ст. разлика. И съответно гадта автоматично ме добавя в списъка с неизрядните данъкоплатци. Междувременно от въпросната година насам съм минал две ревизии и имам протоколи от НАП, в които пише "няма данъчни задължения" :)
А на всичко отгоре в същото време имах надвнесени пари, дето трябваше или да ми ги връщат, или да ги приспадам от следващата година. Бях ги оставил за приспадане, за да не се занимавам с глупости, ама не би. Данъчният ми обяснява - или отивам да си взема парите и да си приспаднат стотинката от тях, или да им преведа една стотинка по сметката. Та за да си вземат въпросната стотинка, на НАП им струваше два телефонни разговора, таксата за превода към моята сметка на остатъка от парите, които ми дължаха, пропуснатите лихви от това, че тези пари можеха да стоят при тях още няколко месеца, и неизвестно колко време за попълване на бумаги. На мен ми струваше половин час за разходка до данъчното.
Та такива работи :)

Сря Мар 03, 2010 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.angelfire.com/al4/alverb/texts/severozapad.html

Пет Мар 05, 2010 4:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 1075  Следваща