Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Навигация без GPS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
прав е ике, жироскопа е пумпал и с никви гравитационни линии не взаимодейства, ще бачка еднакво добре както на земята, така и между галактиките, даже маааалко по-добре ще е между галактиките, заради липсата на натоварване върху осите.

Вто Фев 23, 2010 9:53 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
@ji4ka - засрами се :)
жироскопа не се влияе от нищо - то това му е най-хубавото, затова и отдавна се ползва в системите за насочване, автопилоти ... (много преди ерата на компютрите, GPS-те и т.н)

пумпала е елементарен жироскоп - поради недостатъчните си "степените си на свобода" и начина на развъртане - изглежда че сочи центъра на земята :)

Вто Фев 23, 2010 11:33 am
Профил

Мнение 
Още не съм чул от вас дефиниция за жироскоп! Хайде кажете ,че и аз да се заям с вас. :) Само не ми казвайте , че е пумпал.

От по-предния пост мисля ,че е ясно че говоря за жирокомпас, щото лично само в тая роля съм виждал "жив" жироскоп. А в любимото на ике вики пише :

Цитат:
A gyrocompass is essentially a gyroscope

Я кажете как точно ще навигирате с вашия жироскоп на Земята? Спокойно, за междугалактическото пространство няма да питам. :D
zaphod написа:
...заради липсата на натоварване върху осите.

Това натоварване да не би да е от "никаквите" гравитационни сили. :wink:

Вто Фев 23, 2010 9:04 pm
Профил

Мнение 
не че следя темата в последните 2 страници, ама ... не узряхте ли за идеята за китайският ГПС? :P като дойде време и китайски жиро/****/скоп ще си вземем :)

ПП абе не е ли редно да започнем да изучаваме китайският? скоро ще е по разпространен в техниката от английският...

Вто Фев 23, 2010 11:01 pm
Профил WWW

Мнение 
ji4ka написа:
Я кажете как точно ще навигирате с вашия жироскоп на Земята? Спокойно, за междугалактическото пространство няма да питам. :D

Жироскопа ще го ползвам да ориентирам термометрите. С термометрите може да следиш на къде е ускорението и от там интегрирайки да преметнеш изминатия път, но ти трябва и жироскопа за да им определиш посоката в прстранството. Например, когато колата е наклонена и изкачва хълм ще трябва да знаеш pitch, roll и yaw за да сметнеш изминатия път по показанията на термометрите.

ji4ka надявам се, че ти е ясно, че като казвам термометър имам в предвид акселерометър.

Сря Фев 24, 2010 1:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
жичка, защо ти е нашата дефиниция за жироскоп, след като тя няма значение, а и във викито е същата. жироскопа не сочи север, само запазва началната си ориентация, ако го насочиш на изток, така ще си остане. освен това пази абсолютна ориентация, а не географска, ако го насочиш на изток и отидеш в китай, ще сочи небето, а не изток.

Сря Фев 24, 2010 8:48 am
Профил

Мнение 
ike написа:
...ji4ka надявам се, че ти е ясно, че като казвам термометър имам в предвид акселерометър.

Естествено ,че ми е ясно , не ставай смешен. :) Само не разбрах как познаваш къде е Север, може би по термометъра който показва най-ниска температура? Навигацията не е само път и ъгли , но и географски координати.

zaphod , искам "външно" мнение за да разбера дали само на мен ми се струват тия дефиниции малко сбъркани. Пумпали , куршуми, велосипеди били жироскопи - ей такива работи чета по вики-та ,че и в учебници по физика. Въобще "жироскоп" се употребява за щяло и нещяло. Едва ли не щом се върти значи е жироскоп. Всеки преписва без да мисли.
Нещо за да е СКОП , то трябва да показва и/или мери някаква величина - осцилоСКОП, периСКОП, телеСКОП и т.н. Какво мери пумпала? В тоя смисъл жироСКОП е уред който мери завъртане на измерваното тяло. И няма нищо общо с въртящи се дискове защото например Лазерния ЖИРОСКОП няма нищо въртящо се но пак си е жироскоп.
Пумпала не е жироскоп но може да се нарече жироСТАТ - запазва си положението чрез въртене. Същата е аналогията за термоСТАТ, пресоСТАТ, хелиоСТАТ и т.н. В тоя логичен ред механичния жироСКОП ползва за "датчик" жироСТАТ, но въобще не е задължително да е точно така, има и други конструкции.
Жироскопен ефект също звучи нелогично - не може да кръщаваш ефект на уред който го използва - първичното е ефекта а не уреда. Би трябвало да е просто ЖИРОЕФЕКТ.
И стигаме до жирокомпаса - той е жироскоп на който скалата му е тарирана спрямо географския
меридиан. Или иначе казано - ориентиран жироскоп. Механичния жирокомпас може да си прави тази ориентация сам, за лазерния не знам.

Сря Фев 24, 2010 9:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Жичка, ама и ти си един крив, крив ... :D чак собствени правила за именуване си измислил...

Сря Фев 24, 2010 10:16 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Айде стига сте му се нахвърляли на човека де :)
Взех да го съжалявам. :)
Като не разбирате не се обаждайте.... :D

Сря Фев 24, 2010 10:52 pm
Профил WWW

Мнение 
darkshy написа:
...Като не разбирате не се обаждайте.... :D

Абе то и аз не рабирам ,ама да зема да се обадя :) . Преди N години (то това няма мн. значение де) , работих по кораби , та споменаваха жирокомпас , дето се връткал с 30 000 оборота . И ако вземат та обърнат фазите за захранване(при смяна на захранване,автономно-брега) и въпросния пумпал се скапвал...

Чет Фев 25, 2010 12:42 am
Профил ICQ

Мнение 
Жичка, едни от най-глупавите спорове са споровете за дефиниции. Жироскоп е това, което хората са приели да наричат жироскоп, жирокомпасът е нещо друго. А че на теб тези дефиниции не ти харесват, може да е повод за майтап и нищо повече :)
Една подсказка, да поуспокоиш топката - жироскопът са го кръстили така не защото се върти, а защото с него може да се наблюдава завъртане. С жироскопа, включително и с лазерния, можеш да видиш въртенето на земята. С жирокомпаса не можеш :)

Чет Фев 25, 2010 3:55 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Офф, ама сте и вий! ЗА автомобили без навигация си има трипмастери. Ползват се при спортния автомобилизъм. Недостатък е, че ти трябва роудбук, ама не е трудно по картата да се направи.

Пон Мар 22, 2010 4:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4