Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цитат:
След като бъдат регистрирани по ДДС, физическите лица задължително ще трябва да начисляват косвения данък при извършваните от тях услуги, но и ще имат право да ползват данъчен кредит за направените покупки според общите правила на Закона за данък върху добавената стойност.

90% от тия милионери са "прости" перачи на пари ,които не си правят труда да правят сложни врътки , щото знаят ,че няма нужда.

НАП: - Ти отде ги имаш тия манги бе?
Перач: - Ми аз съм Велик Консултант и давам скъпи консултации!
НАП: - Мии... добре. Виж колко сме прости, как не се сещаме сами? Тъкмо и на нас ще дадеш консултация.
:D

Пон Фев 22, 2010 9:00 pm
Профил

Мнение 
жичка, не е така...

Прането на пари е престъпление и трябва да си много тъп да го правиш като физическо лице. Още повече, че в случая който цитираш парите за консултация вече трябва да са изпрани.

Реално това с ДДС си е пряк данък върху богатите, защото няма друг начин те да си ползват парите. Това с регистрацията на фирми и офшорки заобикаля данъка само докато не решиш да харчиш парите. Щото ако решиш да си купиш Ферари или друга гъзария НАП няма да ти го признаят за разход и няма да ти признаят данъчен кредит, а ти за да ги имаш парите вече си им платил ДДС-то.

Пон Фев 22, 2010 9:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Е тука си в голяма ГРЕШКА :

Точно него и аз имах предвид. :) От как Дянков му каза в прав текст някой неща - въпросния К. Вълчев една лоша думичка не е казал за него в икономическите си предавания. :):):) Веднъж изплака по медиите. Но не че е чист и неопетнен, а че Дянков си позволявал да иземва функциите на данъчните и да го проверява. И толкоз беше. Може и наистина да са го попроверили.

Ти сериозно ли мислиш, че има журналист който да не заработва сиви пари? Въобще мислиш ли че има човек на хонорар който да декларира чинно всичко? Дабе как пък не.

miro_atc написа:
Това с регистрацията на фирми и офшорки заобикаля данъка само докато не решиш да харчиш парите. Щото ако решиш да си купиш Ферари или друга гъзария НАП няма да ти го признаят за разход и няма да ти признаят данъчен кредит, а ти за да ги имаш парите вече си им платил ДДС-то.

И какво ти пречи да купиш Ферарито от Германия, да го изнесеш към офшорката (да си върнеш ДДС-то), да го регистрираш там и да си го караш в БГ?

Пон Фев 22, 2010 10:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
miro_atc, точно чрез такива фиктивни услуги най-лесно се перат пари. При прането данъка не е проблем , даже точно обратното. Идеята е държавата да те обложи и точно това е момента в който парите се "изчистват".
Например имаш един наркодилър. Той си взема касов апарат и издава на клиентите си касови бележки за "консултантски" услуги. После си плаща данъка и с останалите пари си прави хотел. Мислиш ли ,че НАП ще разберат точно кои са били клиентите да ги питат за услугите? Вместо наркодилър може да е прокурор, съдия ,адвокат, икономист (наспорил господ)... все тая.
Та въпросните перачи даже не са си направили труда да си вземат и касов апарат. И кво от това, излиза че и така може? В случая явно става въпрос за хора на свободни професии които са "забравили" да се регистрират, но междувременно са изкарали по няколко милиона, душичките невинни. Няма да се очудя ако поне половината не са и на държавна служба.

Последна промяна ji4ka на Пон Фев 22, 2010 11:47 pm, променена общо 1 път

Пон Фев 22, 2010 11:37 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Ти сериозно ли мислиш, че има журналист който да не заработва сиви пари? Въобще мислиш ли че има човек на хонорар който да декларира чинно всичко? Дабе как пък не.

Ех, сега това че някои понякога вземат на ръка изобщо не означава, че нямат официални доходи... Това което намекваш е само за разни медии дето примерно се нагушват с пари покрай избори, но сериозните медии приходите им са от реклама демек официални и не плащат как да е под масата. По стечение на обстоятелствата познавам доста журналисти (пък съм и женен за такъв...) и повярвай ми "сивите пари" хич не са много. Освен това врътката е друга - големите водещи сключват договор за авторски права и по тях си дърпат големите суми. Ако не знаеш, за авторски права не се плащат осигуровки, а и са с до 70% признат разход, така че и ДОД се пести...
Иначе какво значи "всичко" - ти да познаваш някой който да не може да бъде уличен в нещо?

Цитат:
И какво ти пречи да купиш Ферарито от Германия, да го изнесеш към офшорката (да си върнеш ДДС-то), да го регистрираш там и да си го караш в БГ?

Добре де, ферарито е подвижно ще направиш врътка... сигурно и с много други работи може, ама трудно с всичко. Пак казвам за да харчиш спокойно ти трябват легални доходи.
Иначе можеш да купуваш на името на фирми разни работи, но както ти казах тия работи не се признават за разход. За нашенска фирма това означава да си платиш ДДС + данък печалба за тия пари.
И офшорка няма да те спаси, щото могат да те гонят за пране на пари.

Пон Фев 22, 2010 11:44 pm
Профил

Мнение 
За черните и сивите пари си има закони, има и други видове данъци. Смисълът на ДДС е друг, а не да се регистрира краен потребител.
Получава се параграф 22.
Над 50000 си длъжен да се регистрираш. За фирмите има и доброволна регистрация. За тези лица, които имат доход под 50000 има ли доброволна регистрация.
Значи те трябва да начислят ДДС, като дават консултация. А фактура ще дадат ли на предприятието? Данъчен номер имат, ли ?
Щели да ги регистрират служебно със задна дата и да им искат данъка с лихвите. А за неподадени декларации, няма ли да ги глобят. Не. А би трябвало, ако се спазва закона. Глобите вероятно ще са по-голяма сума от самите данъци.
Ако идеята е да принудят въпросните субекти да станат фирми - ами да го направят по друг начин.

Вто Фев 23, 2010 12:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то целия проблем идва от това, че нашенското ЕТ е някаква пълна дивотия която те прецаква отвсякъде. Ако имаше някаква смислена и облекчена форма на "полуфирмена" регистрация на данъчен субект, както е в щатите например, хората на хонорар и свободните професии щяха да си се регистрират там и всичко щеше да е лесно и проверимо.

А тук или трябва да правиш ООД, което малко или много си е разправия заради счетоводството, или трябва да правиш някакви финансови еквилибристики по ръба на закона движейки се като някакъв свободен електрон из данъчното пространство....

Вто Фев 23, 2010 9:38 am
Профил ICQ

Мнение 
sthx написа:
Смисълът на ДДС е друг, а не да се регистрира краен потребител.

Че кой регистрира краен потребител. Потребител е който получава услугата, не парите.

Вто Фев 23, 2010 10:11 am
Профил

Мнение 
Не е само в ЕТ-то, на нас всичко ни е сбъркано...

Нормалното е всяко физическо лице да може да прави бизнес. В англия примерно измисляш си някаква дейност и почваш да я правиш. Като физическо лице може да издаваш фактури, може да правиш всичко, което не изисква специален лиценз или е забранено от закона. Единственото изискване е до 2 месеца *след* започване на дейността да уведомиш данъчните, което може да направиш и по пощата с писмо.
Така нищо не струва ако искаш да опиташ някакъв бизнес - просто пробваш и вече ако потръгне работата мислиш за фирма, защото фирмата ти дава предимства като по-ниски данъци или ограничена отговорност. Но въпросът е че сам си решаваш кога да си направиш фирма. Същото е със счетоводството - като физическо лице не си длъжен да водиш такова, но данъците са ти върху приходите минус признатия процент. Ако почнеш да водиш счетоводство си приспадаш разходите, формираш печалба и върху нея вече плащаш данъци.

У нас просто всичко е наобратно... и постоянен тормоз с регистрации и сбъркани закони дето постоянно се менят. Цялата работа е, че това с плоския данък беше грешка, знам че Цецо беше върл привърженик, но както и да го погледнеш плоския данък обърква всичко. Нямам какво да ми реват, че сега използвали ниския данък за да скатават ДДС и да перат пари. Ми ако беше останал стария данък от 30-40% сега нямаше да има такива съмнения и проблеми.

Вто Фев 23, 2010 10:26 am
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Цялата работа е, че това с плоския данък беше грешка, знам че Цецо беше върл привърженик, но както и да го погледнеш плоския данък обърква всичко. Нямам какво да ми реват, че сега използвали ниския данък за да скатават ДДС и да перат пари. Ми ако беше останал стария данък от 30-40% сега нямаше да има такива съмнения и проблеми.

Е, аз не чух някой да реве. По-скоро хората доволно потриват ръце, че имат още един инструмент за въздействие :)
А това със скатаването на ДДС не го разбрах, как ще скатаваш ДДС с плосък данък? Фирмата начислява ДДС върху изходящия оборот. Дали ще изплати някаква сума за хонорари на физически лица - за ДДС-то е все тая.

Вто Фев 23, 2010 1:09 pm
Профил

Мнение 
741 написа:
А това със скатаването на ДДС не го разбрах, как ще скатаваш ДДС с плосък данък? Фирмата начислява ДДС върху изходящия оборот. Дали ще изплати някаква сума за хонорари на физически лица - за ДДС-то е все тая.

Донякъде е така... по принцип като плащаш хонорар не се начислява ДДС, ако лицето не е регистрирано. Но това не променя нещата, защото ако тези пари са резултат от дейност на фирмата то тя вече е платила ДДС-то в момента на тяхното получаване. Има и изключения, но наистина това не е толкова важно.

За скатаване на ДДС сега от НАП обвиняват тези лица (не аз). Дали доходите на тия лица са наистина фиктивни с цел не-плащане на ДДС аз няма от къде да зная, въпросът е че има такива съмнения и аз само казвам че нямаше да ги има ако не беше плоския данък ;-)

Пример за скатаване на ДДС - като частно лице купувам нещо от фирма с ДДС (имот, стока) на ниска цена. После го продавам на по-висока цена на други физически лица. В случая няма проблем с данък печалба или ДОД, щото и фирмата и аз си ги плащаме. Но ДДС е платено само за цената между фирмата и мен, а не на крайната цена. Сигурно има и други врътки, честно казано не съм ги разучавал щото съм много далеч и не ми се налагат....

Вто Фев 23, 2010 2:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Ми ако беше останал стария данък от 30-40% сега нямаше да има такива съмнения и проблеми.

Плоския данък и отпадането на необлагаемия минимум беше единственото смислено нещо което се случи в областта на данъчното законодателство в последните 20 години. И това е единственото което все още ме кара да плащам данъци на тая воняща администрация.

И кажи ми моля, какво точно обърква плоския данък? Че заедно с отпадането на тъпотията необлагаем минимум, това въведе такава простота в системата и деклараците за които само съм си мечтал. Кое точно му е по обърканато? Сега взимам 1000лв плащам 100 и знам, че другите са за мен (изключваме осигуровките, щото и там е такъв батак....). Кое точно му е обърканото?

miro_atc написа:
Дали доходите на тия лица са наистина фиктивни с цел не-плащане на ДДС аз няма от къде да зная, въпросът е че има такива съмнения и аз само казвам че нямаше да ги има ако не беше плоския данък ;-)

Е това пък въобще не го разбрах - ако дължаха ДОД 50%, какво щеше да се промени в горния казус? Според мен ако ДОД беше 30-40% никой нямаше да плати - НИЩО. Нито ДОД, нито ДДС.

Чисто и просто - поради ниския ДОД, много хора обявяват по високи доходи. Ако беше ДОД 40% тия в НАП въобще и нямаше да видят тези декларации, защото никой няма да е толкоз тъп да осветли такива пари при положение че шибаните пиявци ще му вземат половината. Сега имат събрани само от тези хора няколко 10ки милиона под формата на ДОД, които иначе щяха да видят през крив макарон. А че е излезнал казуса с ДДС-то е съвсем елементарно обяснимо - досега никой от НАП не се напъваше по този член, понеже е наистина малоумен и пълен батак за доказване и събиране. Въпросните "престъпници" вероятно не са и предполагали за съществуването му. Нали не мислиш, че човек който спокойно декларира 10милиона по ДОД, ще е толкоз тъп съзнателно да се вкара в капана с ДДС-то? Просто сега в НАП е спусната заповед от Дянков за отупване на чувала до последно и някой гении там се сети за този член от закона. Но така си вкарват автогол, защото същите тия "балъци" догодина ще декларират на баба си цървулите след преставлението което им скалъпиха сега тия малоумници в НАП.

Мен ако питаш най-правилното е ДОД да отпадне тотално, а ДДС да се вдигне на 25%. И да не е тая тъпотия ДДС, а просто данък оборот. Осигуровките да се плащат на 100% от работника, като при това са в съотношение 70 към 30% в полза на лична партида, която е по желание (т.е. може и да не се плаща). Пенсионната възраст да отпадне и всеки да излиза в пенсия когато си иска, ако въобще иска. И всичко ще е просто и ясно. Ама кой ли ме пита мен... :evil:

P.S.

http://www.darikfinance.bg/view_article ... e_id=27379

Ако ДОД беше както предалагаш 30-40%, този милиард въобще нямаше да е деклариран. Т.е. държавата щеше да загуби само от ДОД 100млн. лв. Единствената причина НАП да получи тези пари е плоския данък 10%. Едва ли в годините на "кървавия" ДОД някой си е мечтал физически лица да декларират 1 млрд. приходи!

Вто Фев 23, 2010 3:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
И кажи ми моля, какво точно обърква плоския данък?

Плоският данък, ниските осигуровки и другите крайно либерални неща объркват данъчната политика. Аз нямам нищо против опростяването, стига то да не превръща в "изпростяване"...
От една страна се твърди че видите ли данъците стават по-ниски, а от друга с разни простотии като МОД, ДДС и т.н. реално се компенсира и ако погледнеш държавата събира все повече и повече..

Конкретно плоския данък уж идеята беше да е еднакъв за всички, да си го платиш и да те оставят на мира. Кво се получава - ако си над 50000 трябва да плащаш и ДДС.
Много по-чисто щеше да бъде да направят данъка 10% за всички плюс още 10% за горницата над 50к. Примерно ако имаш 49к плащаш 4.9к, ако имаш 51к плащаш 5,2к. Това голямо усложнение ли е?

Просто 10% за всеки и за всичко е прекрасно, само дето е утопия и рано или късно се сещат за едни богати типове дето декларират милиони а плащат ниски данъци.

Цитат:
miro_atc написа:
Дали доходите на тия лица са наистина фиктивни с цел не-плащане на ДДС аз няма от къде да зная, въпросът е че има такива съмнения и аз само казвам че нямаше да ги има ако не беше плоския данък ;-)

Е това пък въобще не го разбрах - ако дължаха ДОД 50%, какво щеше да се промени в горния казус?

Ти като че ли не разбираш абсурда - в момента НАП вместо се занимава с тези които не плащат данъци ще тормозят тези дето са си платили данъците... В една нормална държава хората, които плащат данъци получават привилегии а не шамари. Размерът на данъкът трябва да е такъв, че да може да се постигне това. Затова и навсякъде по света ДОД е по-висок от останалите данъци и няма как да има "врътки" с ДОД. Освен това размерът трябва да е такъв, че да се покриват целите за които се събира, а не липсите да се компенсират от други данъци. Защото така всичко се омазва - плащаш ниски осигуровки, ама те не стигат и дай парите събрани от ДДС ще плащаме пенсии... Така просто му се губи края..
Тъй че хазната трябва да си направи сметка колко трябва да е всеки данък и да знаем за какво го плащаме. Няма да има значение дали ще са 50% или 10%, ако си убеден че толкова трябва да бъдат.
Пак казвам не конкретната цифра е важна, а съотношението с всичко останало. При демокрацията хората имат и права и задължения, които се балансират едно с друго. У нас няма НИКАКЪВ баланс и това е проблема. Пак ще дам примера с англия - там като физическо лице имаш най-малко задължения към държавата, но това се компенсира с най-големи данъци. Ако искаш да плащаш по-малко данъци - няма проблем, приемаш задължения като да водиш счетоводство или да регистрираш фирма и получаваш по-ниски данъци.
У нас го няма това степенуване. Така едни форми на правени на бизнес примерно ЕТ изведнъж се оказват пълна простотия... Разбери, не може да смъкнеш един данък без набъзикаш останалите.
Иначе няма лошо - нека ДОД да е 10%, ама тогава ДДС плюс данък печалба на фирмите трябва да са още по-ниски, а те не са!

А що се отнася до 50% ДОД - да множко е! И много малко хора ще го плащат, но поне знаеш че тия които го плащат наистина си плащат, а не да източват друг данък..
И не е вярно, че няма да го плащат ако е висока ставката.... То затова се прави на скала, т.е. бедните с доходи до Х лева плащат малко, а пък 50-те % може да ги сложиш за доходи над 1млн. Колко милионери има в България? И НАП няма да може да ги провери тия 100-200 човека? Хайде да не си говорим глупости... По цял свят има високи доходи, даже е имало и уникални случаи към 100% данъци и хората са ги плащали, а тук се оказва че и 10% не плащат..

Виж за осигуровките съм напълно съгласен с теб - 100% трябва да е за сметка на работника и той да има правото да си избира колко над минимума да си внася.

Вто Фев 23, 2010 5:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма начин да вдигнеш определена ставка на пряк данък и да повишиш събираемостта. Не и в нормална държава. Това можеше да стане преди 10-15 години. Виж ако вдигнеш косвения - там бягане няма. Затова и аз казвам - 0% печалба и 25% ДДС.

Виж какво става в Германия, страна която се слави с пословичната си данъчна дисциплинираност - не могат да им хванат чевиите, хората са си размятали парите по разни затънтени кътчета, ще им хванеш цървулите. Периодично на всеки 1-2 години заплашават Швейцарците че ще има санкции и те .... си го преместват от единия в другия. И така докато не дойдат следващите избори и пак някоя Меркел реши да се прави на строга. Не сме 80-те години на миналия век - сега е пълно с банкери които с радост ще ти приютят парите и ще си запечатат устата. Така че илюзиите, че НАП може да хване милионерите да плащат преки данъци са си чисти илюзии. независимост дали са 1 или 100 човека и дали става въпрос за 1млн или 1 млрд. Даже в Европа не могат, какво остава за нашата родна действителност.

Затова единствения начин да обложиш богатите е с непреки данъци - ДДС, акциз. Може би единствения пряк данък който ги лови до известна степен е данък собственост.

Най-простия начин да събираш данъци, вкл. и от богатите е като обложиш потреблението им. С облагане на печалбите нестава, има 1001 начина да се скрият. И те ще го направят, щото по презумпция качествените счетоводни кучета са извън НАП :)

Пак ти казвам - сега НАП прибира 100млн. само от облагане с ДОД на тези хора и изкарва на светло 1 млрд. частни доходи. Това никога нямаше да стане ако ставката на ДОД беше висока. Просто е. Елементарно правило е, че данъка се плаща добросъвестно, когато разходите по покриването му станат по големи от самия данък. 10-15% за мен е оптималната ставка, макар че и 0% не е лоша. Над 20% е по изгодно да платиш на счетоводен фокусник да го скрие.

А фокуса с ДДС-то пряко няма нищо общо в случая с 10% ДОД. Просто примамени от ниския данък, хората са решили да го платят и поради моментната конюктура в БГ, НАП се е заяло с тях с цел да изкрънка още някой лев. И пак ти казвам ако ДОД не беше 10%, НАП даже нямаше и да знае че съществуват подобни доходи. Не знам как е въпроса по света с ДДС върху физически лица. Като се замисля има логика, защо ако пройзвеждам електроника да ме гонят церберите да начислявам ДДС, а тия тарикатите на хонорар да могат да скатават?

Вто Фев 23, 2010 8:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
По принцип тези които работят на хонорар се водят "свободни професии" , издава им се данъчен номер и хайде по каналния ред. Ама тия конкретните са перачи, ако не първа, поне 2-3 ръка. Кой днес плаща милиони хонорари и за какво? И то в държавата с основен бизнес девиз "Пари ми дай, не акъл!"
Плоския данък по принцип е добър но на фона на цялото друго законодателство е като кръпка. То беше ясно ,че се прави за да се изсветлят по-евтино кражбите - ти си гепил 100%, какво като платиш 10% ако това ще те легализира?
Обаче трябва да има прогресивно облагане за бордаджиите - всеки следващ борд +10%. Тоя последния нагъл в 90!? борда имал участие - еми 99% данък за такива "работачи"! Това отвсякъде си смърди на злоупотреба с власт и влияние.

Вто Фев 23, 2010 9:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 1075  Следваща