Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Цифров амперметър 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ос...те темата, че и схеми зафърчаха ... И то с 741!

Цитат:
Моля за помощ.Трябва ми разработка на цифров амперметър изграден с процесор измерващ стойностите на тока във верига.Трябва да има цифров дисплей с 4 цифри (десети4на запетая след 2-та) и да работи на обхватите 10мА,100мА,1 000мА и 10А.Ако мойете да приложите и схема ще съм безкрайно благодарен.

AC или DC или двете? Каква грешка се допуска, температурен диапазон ...

Това "...цифров дисплей с 4 цифри (десети4на запетая след 2-та)..." какво значи: 09.99mA или 10.00mA обхват?

Погледни характеристиките на произволен амперметър ширпотреба и виж какви обхвати и съответно резолюция и грешка има.
Така ще се ориентираш какво може да постигнеш.

Пон Фев 22, 2010 7:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Откъде мога да намеря характеристика на амперметрите като цяло? Навсякъде ми излизат модели на различи фирми ,но аз неискам да купувам.

Съб Фев 27, 2010 7:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти май наистина не знаеш закона на Ом.
Амперметъра напрактика е (мили)волт метър. Само че това напрежение се мери не на двете захранващи линии а от двете страни на (точно) съпротивление свързано във веригата на едната захранваща линия. Тъй като тока (амперите) са в пряка връзка с напрежението и съпротивлението в това (точно)съпротивление се получава ПАД на напрежение съизмерим с тока който тече през консуматора. Примерно при 1 ом и 1 ампер има 1 волт пад. Точно този пад се измерва и се показва измерената стойност.
Сега стана ли ти ясно?
Това е един от най-използваните методи за измерване на ток.
Другия, който по-често се среща за измерване на АС, е по индукционен път - измерва се индукцията която се образува около кабела при протичане на тока (много грубо казано). Така наречените амперклещи са на този принцип.
Има метод и с имзерване на електромагнитното поле - датчик на хол.
За други сега не се сещам.

Съб Фев 27, 2010 8:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
......
За други сега не се сещам.

Е, забрави класическия метод - този на микроамперметъра - когато си взаимодействат две магнитни полета - това, генерирано от измервания ток през намотка и това на постоянните магнити. :D

Съб Фев 27, 2010 11:24 pm
Профил WWW

Мнение 
Съжалявам за многото въпроси ,но тези неща сме ги учили само по физика и всичко беше на принципа от едното влиза от др-то излиза ,но нещо се заговорихме с господина по техника и ми стана интересно. Така ,че както се вижда аз съм пълен новобранец.

Нед Фев 28, 2010 10:42 am
Профил

Мнение 
Към същото устройство как да направя захранващият блок и как да го опиша. Мислех си да използвам схема с регулатор и мултиметър ,но ми се вижда прекалено сложно. Дайте съвет

Вто Мар 09, 2010 4:21 pm
Профил

Мнение 
Намерих едно устройство разработено в домашни условия ,което изглежда надеждно ,но пича е постнал сам част от схемата. http://mondo-technology.com/ Проектът е Superprobe. Някои има ли представа каква е цялата схема на това чудо и как да си направя такова и аз.

Вто Мар 09, 2010 4:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А на мен ми се струва, че схемата си е цяла.

Вто Мар 09, 2010 5:30 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Да, това е цялата схема и работи, аз съм го пробвал.

Вто Мар 09, 2010 6:26 pm
Профил

Мнение 
Някой може ли да ми обясни принципа на работа. Пуснах симулация на OrCad ,но не ми излиза нищо. Кое е захранващият блок и кое изхода?

Чет Мар 11, 2010 3:38 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
За леко и лесно ,че и със симулацийка си дръпни долното. Има и опция за клипборд-ване.

1. Download Link: Click here to download file

http://rapidshare.com/files/354270717/EWB512.EXE.html
MD5: A4868C58F7D1D6523BE38F460E4BB5D2

Аааа, закъснях! Може ли пак че не дават да се сваля. Може би някъде където дават повече от 10 сваляния?

Сори за офтопика. Иначе следя темата щото и мен ме интересува. Трябва ми да меря ток около 0.2 до 0.7 А

Чет Мар 11, 2010 4:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За симулацийки, Тексас Инструментс са пуснали фрее версия на Tina 7.0. Има доста библиотеки. Доста е лека и по нета много я фалят.
В какъв смисъл "кое е захранващия блок и кое изхода"? имаш един траф, един мощен транзистор и два ОУ. Изхода ти е горе долу там дето е онова R 0.01 ома - то е шунта за мерене на тока. ПИК-а прави всичко останало. Оркада какво искаш да ти симулира - то това е импулсно захранване с контролер ...

Чет Мар 11, 2010 6:03 pm
Профил ICQ

Мнение 
И така. Разгледах схемката на darkshy и понеже ме посъветваха в друга тема да се запозная с операционните усилватели рекох да се пробвам. Практиката най-добре научава.
Намерих схеми на свързване на ОУ и реших че тази е подходяща:
http://www.electronics-tutorials.ws/opamp/opamp_5.html

Затова начертах набързо това:
Изображение

Чертано е с простата програмка, която ji4ka предложи, така че ползвах каквито елементи има ...
Стойностите на резисторите са ориентировъчни и би трябвало да се сметнат за съответния обхват. Опорния източник може да бъде 1.2 В например. Не знам защо реших така ... може би след като ще мерим малко напрежение е добре да не го усилваме чак до 5V.

Чакам критики и поправки. Ще се радвам и на съвети за конкретния случай, за който ми трябва - измерването на тока на зареждане на акумулатор. Трябва да мога да измеря от 70 мА до 700 мА, като хипер голяма точност при измерването на 70 мА не е необходима.
По принцип ми трябва праг - спира заряда като тока падне под 3% от капацитета, но понеже ми трябва да меря и да не скача над 10% от капацитета е добре да имам АЦП. Също така трябва да работи за различни акумулатори като лесно да се сменя тока ...

... и не се смейте много, ако това което съм предложил е глупост. В средното почти нищо не казаха за ОУ, а и от тогава минаха 10-тина годинки ...

Чет Мар 11, 2010 11:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не прилича на глупост. Всъщност на пръв поглед не виждам грешки - ама не съм гледал
много и не съм смятал. Е, не се вижда откъде смяташ да храниш усилвателя, това не
е без значение, но вероятно от жицата, дето мериш тока през нея - и би трябвало да стане
с немалко усилватели (е, стига да не е над 30 волта спрямо маса тая жица де).

Щом искаш да навлизаш в тия работи рисувай си схемите с LTspice , безплатен е а и
като я нарисуваш ще можеш да я симулираш. Няма да мисли вместо тебе но такъв симулатор
е нещо като калкулатор на масата ти, може и без него ама бая пот може да спести. А е и
лесно за свикване.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Мар 12, 2010 2:04 am
Профил WWW

Мнение 
npelov написа:
..Чакам критики и поправки. Ще се радвам и на съвети за конкретния случай, за който ми трябва - измерването на тока на зареждане на акумулатор. Трябва да мога да измеря от 70 мА до 700 мА, като хипер голяма точност при измерването на 70 мА не е необходима.

Схемата на ОУ принципно е вярна ,но постановката има някои ограничения. Измерването е еднополярно (само тази посока на тока ,не и обратна). Избора на конкретен ОУ много ще зависи от напрежението което ще се измерва, трудно ще намериш ОУ който да покрива от 1.2V до 12V например, освен ако не му осигуриш по-голямо захранване с около +3V над измерваното .

Пет Мар 12, 2010 2:41 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща