| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
А най-простото - не може ли да заземите машината, дето прави фолиото и/или самото фолио и да се премахне източника на проблемите  ?
|
| Пет Фев 19, 2010 11:52 pm |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Как се заземява фолио
П.П. Той Cekins е написал, че машината е зазимена 
|
| Съб Фев 20, 2010 12:16 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
С мерак  .
Как се заземяваха на времето движещи се коли  ?.
|
| Съб Фев 20, 2010 12:30 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Или както се заземява хартията в лазерния принтер.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Фев 20, 2010 12:44 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Платката се храни от импулсно захранване. Масата е занулена - двата честотни са ми надалеко а още не съм сътворил токови източници а засега не ми отпускат средства за готови такива (от сорта на AD694 - 20 euro парчето) и съм на напрежение 0-10V. Та установих че като се заземи масата и с 1000uF на другия край се пооправя малко положението. Иначе в дългите кабели става манджа с грозде.
Иначе всичко както казах е заземено/занулено - където има шини е заземено. Иначе филма първо минава през вода и после почват да го дърпат разни валци - най-малкото водата е "заземена" - идва от басеин за охлаждане. Та след първата група валци постоянно се чуват разряди - както като си сложиш ръката пред по-стар CRT телевизор. Всички валци са метални и са си свързани с корпусите (проводимо) а машините де на шини, де на нулата. Въобще много гнусен проблем. Лятото като се качи влажността на въздуха нещата ще се пооправят, ама сега е отврат - даже има една машина дето работещите на нея ги е страх да пипат - на нея съм виждал 3-4 см. искри към земя - патка като малки пиратки. Като се приближиш малко повече и ти настръхва косата буквално - като по анимацииките
Ценера аджеба ще ли издържи на такива токови удари ?.
Димитър : и аз искам да изчезне източника на гадории ама нямам успех.
Моята мисъл беше някак безопасно да отведа заряда - някъде, някакси. Ама не знам как.
Паразитни токове съм мерил само DC - нулата от захранване към земя - нещо от сорта под 1 ма. На АС не съм мерил ама утре ако не бачкат ще си поиграя да видя.
Ще му накича и ценери.
п.с. : вчера шефа след втория рестарт вдигнал ръце и казал на работниците те да пипат - пуснали са си машината и са изкарали всичко до последната гранула без проблеми 
|
| Съб Фев 20, 2010 12:55 am |
|
 |
|
ji4ka
|
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... c&start=30
Тия супресори може би са най-подходящи (има за 6.8V). За ценера гаранция не давам но все пак са предвидени да носят на пробив а и са най-достъпни, и все пак ако може да им се помогне с резистори да намаляват пиковете. Но явно при вас разрядите са страшни, може и по изолацията на проводника да пълзи тока, а може и да пробива през изолацията. Като се има в предвид, че през въздуха пробива при 20-30кV/cm, а при вас хвърчат искри 3-4см , смятай.
Има лепящо медно фолио на 3M , запоява се идеално. Може на всяко съмнително място (кабел ,елемент, отвор) да се лепне/увие по едно парче и с проводник да се замаси.
|
| Съб Фев 20, 2010 1:43 am |
|
 |
|
sthx
|
Понежме сме събота...
Правиш една заземена евтоматична шибалчица при фолиото - който го пипне да го бие през ръцете. Даже и да успе да пипне фолиото шибалката ще го разреди. Това да не е детска играчка, та да се пипа?
Забиваш един кол покрай управлението и шефа да издаде заповед, който се чувства като Зевс - способен да пуска гръмотевици, да го хваща преди да пипа управлението.
Заземена скара (стъпало) пред пулта.
Може да се помисли и за разреждане на фолиото- с допир, или даже и без допир , но с минимално разстояние към заземителя. Овлажнител на въздуха.
При точно същите задачки без RC филтър от ОУ към входа на честотното не съм се справял. С- няколкостотин микрофарада.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Фев 20, 2010 10:02 am |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
бутоните да за защитени с метална решетка (заземена) - за да се пипат - трябва да се вдигне решетката (с ръка  )
|
| Съб Фев 20, 2010 10:07 am |
|
 |
|
Cekins
|
Пробвах с RC - Telemechanique-а и ABB-то се чувстват добре, обаче има два турски дето почват да се държат странно. 1000uF съм сложил а R го играе жицата - 1-2 ома най-много. Пробвах със 1000 ома обаче входа не го знам какъв е и се сбозява. А именно зарадаи турските ми се налагат тия магии. ABB-то има софт филтър. Тм-а явно има активен lowpass щото той най не ги усеща шумовете(ATV61 - 30kW). Иначе на шефа му казах преди да пипа да се "изпразва" в някое желязо, ама той сякаш нарочно първо пробва дали ще го удари ток през врътката и тогава върти.
|
| Съб Фев 20, 2010 11:57 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Газоразрядна лампа не може ли да реши проблема с разреждането?
|
| Съб Фев 20, 2010 12:27 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е той тока пак ще си протече. Каква ми е ползата.
Днеска сложих по-голяма пластмасова врътка и нямаше инфекции. Даже шефа ме кара мене да дигам оборота на машините, пък аз се дърпам, че да се направи пробата. За съжаление един DAC има повреден и ме е яд. Странното е, че само е офсетнат с около 300 мв от нулата та го коригирах с малко настройки на честотния.
|
| Съб Фев 20, 2010 7:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе Димитре не знам за тия кърпички, ама какво ли не пробвах ама спасение няма, и за дрехите, и попода ръсих, в най-добрия случай 2-3 дни не се наелектризирам и после пак, е веро във Вегас е доста по топло и сухо от колкото при вас ... а котараците нощно време светеха, а си ги погалил а си подскочил.
Иначе за лентата, може да се заземи с четки, но ако не са достатъчно начесто все едно ги няма, по добре си поиграи с устройството .. и друго с есешам, служи капаче в-у врътките, така че за да бута да трябва да вдигне капачето, а капачето може да го метализираш така че като тръгне да отваря да се разреди.
|
| Сря Фев 24, 2010 5:46 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Сложих изцяло пластмасова врътка. Тази дето правеше проблема се оказа че си е почти проводник понеже е метализирана - има около 1 мм. изолация само(по повърхност). Сега е ф2,5 и не е имало инфекции : така като я гледам като повърхност има над 5 см. изолация. Между другото тука се постопли, влажността мина 55% и вече не чувам пръщене от никъде из фабриката а и каките не са се оплаквали напоследък че ги бие ток 
|
| Сря Фев 24, 2010 6:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
И аз бях така, докато не ни светнаха за кърпичките. Като няма ефект - слагаш повече. Ние слагаме по 3 броя на едно зареждане на драера и вече нямам никакви оплаквания  . Преди направо се бях стресирал ако трябва да пипам метални неща  .
|
| Сря Фев 24, 2010 8:44 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз така и не разбрах, защо не си оправиш ESD протекцията на машината. Линиите по които ти влиза шума ги връзващ през диоди към захранване (+-земя) и си готов. Ако искаш да си по изряден можеш да сложиш ESD диоди, ама в твоя случай и стандартни шотки ще свършат работа. От тия най - малките. И гасящ резистор не трябва според мен, щото статиката е напрежение, а не ток.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 24, 2010 9:47 pm |
|
|