Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Навигация без GPS 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
абе с или без ядрена бойна глава - според мен си постигнал доста задоволителен резултат. чак се учудвам :)

Чет Фев 18, 2010 5:52 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
ами живея в добрич в краен квартал, работя в балчик. общо взето се движа само по главен път като имам само едно спиране на 1 светофар.
Реално погледнато се намират доста тънканажно GPS-и и си спестяваме много главоболия, но въпроса е принципен, все пак крастата си е краста и до някъде се подклажда точно от такива "безумни идеи"

Чет Фев 18, 2010 6:00 pm
Профил

Мнение 
Така и не се разбра посоката как я определяш?

Чет Фев 18, 2010 6:06 pm
Профил

Мнение 
Не определям посока, просто включваш симулатора и се движиш спряма него, разбира се ако вместо на дясно завиеш на ляво или пропуснеш кръстовище или отбивка всичко отива "на коня в сандалите"

Пет Фев 19, 2010 12:16 am
Профил

Мнение 
Няма какво да се лъжем, ако ставаше без сателити нямаше да се наливат милярди в тази насока. Иначе може да се измислят всякакви системи с жигроскопи и акселерометри и всякакви глупости, ама като няма да излезна само 40$.

Пет Фев 19, 2010 12:27 am
Профил

Мнение 
Дано не се обиди някой, но все едно цял живот със GPS сте се ориентирали
Не е много далеко времето в което бях студент, пътувах на автостоп и пръв помощник ми беше най-обикновена хартиена карта

Пет Фев 19, 2010 7:47 am
Профил

Мнение 
башмайсторе, не се обиждаме, някой още пътуваме на стоп и се ориентираме само по залеза, изгрева и любезните хора които ти казват къде по дяволите си цъфнал след онова бродене през гората :D ама не знам как е било по твое време - сега тия дето качват на стоп са много ненормални хора... ама много!

Пет Фев 19, 2010 11:25 am
Профил WWW

Мнение 
А защо не пробваш с котка :) (все пак сме в "Безумни идеи") - казват, че имали чудесно чувство за ориентация. Всъщност, като се замисля, навремето, се бяха навъдили много котки на село и баща ми натовари най-дъртата в багажника на жигулата и я пусна на около 30 км от селото в гората. След седмица-две добичето се върна. Породата и беше "дворна-подобрена". Само трябва да измислиш някакъв интерфейс към компютъра - скенер за мозъчни импулси на USB, например и си готов :mrgreen: . Е, трябва да се барне малко и софтуера...

Пет Фев 19, 2010 3:17 pm
Профил

Мнение 
bashmaistora_1 написа:
Не определям посока, просто включваш симулатора и се движиш спряма него, разбира се ако вместо на дясно завиеш на ляво или пропуснеш кръстовище или отбивка всичко отива "на коня в сандалите"

Без посоката забрави за ориентация! И да не е жироскоп но поне някакъв електронен компас трябва + скоростомер. Може да се мисли нещо да лови отклонението на волана но ще е доста по-засукано като обработка.

Пет Фев 19, 2010 3:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ако може тази скорост да се синхронизира със реалната на автомобила ще имаме една сравнително добра навигация която за да бъде с по-малък коефициент на грешка ще трябва по-често да се...да кажем калибрира.

Колата ми е с фабрична навигация и има такава функция, т.е. мери си скоростта и ъгъла на завиване отделно има и електронен компас и когато го няма сигнала от спътниците (обикновенно в даунтаун около небостъргачите го губи за малко) и кара "по спомени" :D . Върши работа в първите 2-3 минути след като загуби сигнала - после се натрупва толкова грешка, че бърка тотално посоките, което пък пречи на картата да интерполира позицията и да държи колата на улицата и съответно почва да ми показва как карам през поляните и сградите и в някаква странна посока. Според мен е пълен ташак тая измислица, защото повече те бърка, от колкото да помага. На всичкото отгоре заради тези датчици за скорост и завиване като разбере, че карам вече и ми забранява бутоните и не мога да ги натискам, т.е. за да променя нещо трябва да спра напълно :) .

Пет Фев 19, 2010 3:49 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
...почва да ми показва как карам през поляните и сградите и в някаква странна посока.

Един детектор на асфалт решава проблема с полянките. :wink: Интересно как компаса бърка посоката - сигурно е от железните небостъргачи?

Пет Фев 19, 2010 3:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Компаса не я бърка посоката, но има само 8 стъпки (през 45 градуса - N, NW, W, SW, S, SE, E и NE) и явно това не е достатъчно точно и затова ползват и сензор на волана. Докато не се натрупа грешката сензорите се справят доста добре, но от един момент нататък хващат къра и повече няма оправяне и единствения начин пак да влезне в правия път е да хване пак сателитите. Даже когато много хване къра и просто картата започва да се върти около позицията ми с постоянна скорост. Аз си се движа напред и картата се върти около мен - представи си все едно съм Земята, а тя е Луната образно казано. Бе пълен ташак :D .

Пет Фев 19, 2010 5:09 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Компаса не я бърка посоката, но има само 8 стъпки (през 45 градуса - N, NW, W, SW, S, SE, E и NE) и явно това не е достатъчно точно и затова ползват и сензор на волана.

Какви коли коли карате там ве? Как па не чух един Москвич да има проблем с навигацията? :D

Със сигурност не е достатъчна тая точност, а сензора на волана трябва да се стикова и със моментната скорост за да сметне промяната в посоката и се получава една интеграция на N-та... А бе претупали са я работата. Но явно "електронизирането" на простата магнитна стрелка не е толкова проста задачка.

Пет Фев 19, 2010 7:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами хич не е проста работа, защото като прибавиш, че всичко вече е drive by wire и че например волана е с променливо съотношение на завиването, в зависимост от скоростта, сложи вкараната грешка от различно износени гуми, сложи още +10% грешка на скоростомера и те нещата като нямаш репери се натрупват и на края всичко хваща къра, защото каквито и сметки да прави са си само предположения :) . И Жичка, това не е проблем - просто толкова може да се постигне в рамките на разумното, за да имаш що годе ориентир като изчезнат спътниците. За тунели и за кратки прекъсвания в сигнала си върши перфектно работата :) .

Пет Фев 19, 2010 7:43 pm
Профил

Мнение 
Термина на английски за това да се ориентираш спрямо някаква начална позиция е "dead reckoning", в случай че му се търсят на някой подробности с гугъл.

Пет Фев 19, 2010 9:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща