Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Навигация без GPS 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Навигация без GPS
От няколко дни ми се върти една идея из празното пространство в главата породена от това че си инсталирах IGO8 на лаптопа
и мога да кажа че ми харесва но не мога да я изпробвам на 100% понеже нямам наличен GPS.
Направи ми впечатление че програмата прави симулация почти в реално време но при една постоянна скорост и тогава ми :idea:
Ако може тази скорост да се синхронизира със реалната на автомобила ще имаме една сравнително добра навигация която за да бъде с по-малък коефициент на грешка ще трябва по-често да се...да кажем калибрира.
Моето виждане за хардуерно изпълнение е следното- към километража се слага устройство като това за таксиметровите апарати, брояч на импулсите и съгласуващо устройство за конектване към лаптопа. До тук не е кой знае колко трудно ми се струва но идва момента до софтуерното обезпечение.
На този етап съм до тук но при повече свободно време ще доразвия идеята и ще потърся възможни решения а ако на някой междувременно му просветне нещо нека сподели :wink:

Чет Фев 18, 2010 12:35 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Може да се ориентираш по звездите, ако няма звезди може и със сектант и хронометър. А може и за 30-40$ да си решиш проблема http://www.dealextreme.com/products.dx/category.413

http://en.wikipedia.org/wiki/Guidance_s ... ce_systems
http://en.wikipedia.org/wiki/Inertial_Measurement_Unit

Последна промяна ike на Чет Фев 18, 2010 12:55 am, променена общо 1 път

Чет Фев 18, 2010 12:54 am
Профил

Мнение 
а що просто не си вземеш някакъв калпав GPS от най-евтини и не си спестиш мъките? при всички положения време+труд+чаркалък и постигнат резултат няма да се доближи до ефективност/цената на някое китайско отроче.

ПП То вярно че е в "безумни идеи", но това дето искаш да направиш все пак ще има нужда както казваш от "калибрация" и за да е тя достатъчно точна или трябва да се оглеждаш като гламав за някакъв пътен ориентир с известно местоположени или да се възползваш от някоя от съществуващите навигационни системи. и пак до китайците опряхме :)

А в интерес на истината това което искаш да направиш е до известна степен реализирано в стандартен GPS навигатор. пробвай като влезеш в тунел. ако тунела прави чупка а GPS-a не е много умен той ще изчислава текущата ти позиция на базата на скоростта ти преди да загуби сателитният сигнал (казах тунел, да потретя все пак) и вектора ти преди да влезеш в тунела, като така ще се опитва да ти дава информация къде се предполага че си. и изведнъж може да се окажеш в скалата около тунел :) еее, само на картинката ама все пак... след излизане от тунела и синхронизация колата може да "подскочи" по трасето ако се окаже, че в тунела си шпорил с доста над скоростта преди да влезеш. забавна ти е идеята, но ... безсмислена.

Чет Фев 18, 2010 12:54 am
Профил WWW

Мнение 
Идеята не е безумна ,ами е остаряла. Преди GPS-a как си мислите ,че са се ориентирали хората? Военните имаха едни специални камионетки "топопривързвачи" които така са следели координатите и са привързвали околната армия към терена. И това е било луксозния вариант. Иначе с теодолит ,компас, карта, триангулация.
Трябва освен пътя, да следиш и посоката с жироскоп + честичко привързване по характерни точки на картата. Координатите си ги пресмяташ чрез делта-прибавки и ги пускаш към софтуера.
И като почне Третата Световна и противниците си насвалят навигационните сателити, ще си подготвен! :D

Чет Фев 18, 2010 2:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
със километража няма да стане добре, понеже не отчита завоите, а и трябва да се свързваш с колата. аз лично бих заложил на векторен акселетометър->интегратор->интегратор=преместване.

п.с.
много са ми смешни военните извън уса, които базират системите си на гпс. това съм го виждал, не си измислям.

Чет Фев 18, 2010 8:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
...
п.с.
много са ми смешни военните извън уса, които базират системите си на гпс. това съм го виждал, не си измислям.

Стига бе - чак ми е трудно да го повярвам. Не че акълът е най-силната им страна на военните
де, ама то това си е дебилие и половина, и пещерен военен не би заложил на техника не изцяло
под негов контрол.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Фев 18, 2010 9:18 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
.......Не че акълът е най-силната им страна на военните
де, ама то това си е дебилие и половина, и пещерен военен не би заложил на техника не изцяло
под негов контрол.

зависи много под военни кои хора препознаваш
в казармата се правили параболични гаубични попадения от 12 км в мишена от 2 м диаметър само със карта, оптичен далекомер и сметачна линийка - за време....

Чет Фев 18, 2010 11:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
TheWizard написа:
зависи много под военни кои хора препознаваш
в казармата се правили параболични гаубични попадения от 12 км в мишена от 2 м диаметър само със карта, оптичен далекомер и сметачна линийка - за време....

Да присъствал съм на такава демонстрация. Предния ден гръмнаха да видят къде ще падне и да наместят мишената :):):) И после обраха овациите естествено. Ако наистина сте направили подобно изпълнение - то е нещо като да уцелиш с прашка муха на 50 метра. Не че не става, ама си е чист късмет и повтаряемоста при различни атмосферни условия е почти нулева.

Чет Фев 18, 2010 12:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
.......Не че не става, ама си е чист късмет и повтаряемоста при различни атмосферни условия е почти нулева.

ама не си убеден...

не че съм военен и ме боли к..а за тях и не ги защитавам - просто ти казвах как става "номера" и то с
повтаряемост при различни атмосферни условия с обикновена оптика и точна карта и без електронен калкулатор дори

Артилерията не е снайперист - one shot one kill - има си разузнавачи, които коригират огъня, но мисълта ми беше, че с елементарни средства се постигат доста добри резултати

- не че като имаха GPS-и не им събираха ракетите край София преди време :D

Чет Фев 18, 2010 1:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Само с интегриране на ускорението сигурно много трудно ще стане, или поне много неточно. Ако завиваш бавно и с голям радиус ще има да интегрираш сигнал с много лош SNR.

Мотае ми се из главата, че съм гледал някакво филмче, в което едни спелеолози картираха пещери с някакви геомагнитни локатори. Мярнах и това в мрежата:

Цитат:
Aichi Steel Corp. said Tuesday it has developed a navigation system employing a geomagnetic sensor that can provide location information and directions in underground shopping malls.

The system -- comprising a geomagnetic sensor, an acceleration sensor and a microprocessor -- can display current location and directions, even in underground shopping malls where radio waves for satellite-based global positioning systems cannot be received, according to the company, which belongs to a group of firms led by Toyota Motor Corp.

Доколко е приложимо за бързо движеща се кола, това е друг въпрос. Поне с нормален полупроводников датчик на Хол или ел. компас няма да стане, доста са бавни.

Чет Фев 18, 2010 1:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Без GPS приемник няма да стане. Грешките на една инерциална навигационна система са огромни, требе си корекции.

Чет Фев 18, 2010 1:46 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
аз като стар артилерист ще ви кажа:

ако гръмнеш 10 снаряда един след друг с гаубица (примерно на 11км), те ще паднат в област дълга 50м и широка 1-2 хилядни (на 10км това е 10-20м)

няма никакъв шанс с гаубица (от закрита позиция) на уцелиш цел с директно попадение - просто е въпрос на шанс (много малък!)

отлична стрелба беша ако снаряда падне на < 50м от целта

първия снаряд е на късмет - макар че се правят корекции на топогравските данни (метеобюленин, деривация от въртенето на земята, температура на заряда, на въздуха, посока и сила на вятъра ... т.н. метео бюлетин смятан от изчислителите)

след първия снаряд е лесно - знаеш къс/дълъг, ляво/дясно коригираш и гърмиш :)

това дето " ... намествали целта " - са пълни глупости !
просто след 2-3ч условията се променят а и разсейването е както казах 50x20м - никакъв шанс за 2м точност с неуправляем снаряд

то и на право мерене - първия снаряд е с малко късмет - след това е лесно - прицелва се с панорамата в разрива (без да променя друго) и следващия снаряд е в целта :)

колкото до навигация без GPS - по мое време се ползваха топопревързвачи (някой спомена по-горе)
уазка с жироскоп :) и ползваха моментната скорост на колелата (посоката от жироскопа) ... точност 10-20м на изминат 1км
трябваше да тръгне от точка в която са известни координатите ...

Чет Фев 18, 2010 1:47 pm
Профил

Мнение 
Значи да споделя до къде съм стигнал:
Опита показа следното- за 36 километра(разстоянието от работа до домът ми) при въведена скорост в програмата 75km/h и почти в 90% от времето се движих с такава(като не съм нанасял корекции в програмата когато съм спирал на светофар или съм превишавал скороста), даде отклонение от порядъка на 350-400 метра

Чет Фев 18, 2010 3:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
леле, ти къде живееш. Късметлия....

Чет Фев 18, 2010 5:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
bashmaistora_1 написа:
... даде отклонение от порядъка на 350-400 метра

За ракета СКЪД с ядрена бойна глава това отклонението беше приемливо - все в Истанбул щеше да е. :D

Чет Фев 18, 2010 5:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща