|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:25 pm
може ли да се спаси Li-ion-а батерия на покет?
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 може ли да се спаси Li-ion-а батерия на покет?
попадна ми един покет (ipaq rx3115). всичко хубаво, след известна мъка ми попадна подходящият тях иначе невероятен Universal конектор и си сделах хубаво захранване (2А, 5В). Включвам - покета пали, всичко върви, back-up батерията (NiMH) се зарежда на 100%, обаче main батерията (тази за която иде реч) - НЕ, вика AC Only. ай ся, да е умряла - не е ползвана повече от година според собственика - може да се е разредила до дупка значи. Сега въпроса е: Меря на изводите й - кръгла 0. обаче не съм сигурен дали не трябва да се стори нещо като да кажем да се окъсят два от някой от станалите 4 извода (мисля) че да си покаже какво има в нея, то вече сигурен ли съм в нещо. има ли начин да я съживя? възможно е разбира се из нея да има някой чеп който да казва твърдо "не", но все пак ако някой е правил опити за съживяване... Ако някой шаман знае магия за съживяване или има идея - моля да сподели. Батерията е трудна за раглобяване - като опакована с твърд найлон е, гъвкаво е, но не е направено за отваряне определено.
П.П. Преди години имах една моторола акомпли 008, на кояти й смених батерията с някакво уж подходящо копие - телефона запали със заряда който имаше батерията и каза "Тая батерия не е за мен!", батерията беше задраскана в индикатора и седеше така каквото и да я мъчих. та от тогава не знам какви индианци слагат заедно с елементите на батерията, обаче знам че не им е чиста работата.
|
| Нед Яну 24, 2010 2:38 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Извади батерията и пробвай да я нагрееш на 40*С за 15 минути. Внимавай да не я нагрееш например на 45*С защото може да се взриви и да пострадаш. Обикновенно слагат електроника която пази от късо, презареждане и преразреждане. Взможно е да се е преразредила.
След като я стоплиш я сложи да се зарежда, ако може на оригиналното й захранване. Ако това не стане трябва да се добереш физически до самия елемент на батерията и да подадеш 100мА за 10-тина минути. Ако подадеш по-дълго време заряд може да се взриви и да пострадаш. Ако пак нищо не стане изхвърляш батерията и не се занимаваш с глупости.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 24, 2010 4:10 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Имам отворена такава батерия, състои се от два паралелно свързани елемента и управление, доста сложно, най-вече поради факта че едната ИС е БГА, не си личи нищо кое влиза, кое излиза. По аналогия с другите подобни предполагам че управлява тока на заряд и напрежението на разреждане, като падне под определена стойност прекъсва веригата. Това обаче не е пречка за заряда...
Сега добрите новини - елементите са стандартни - тези от старите бели батерии за Нокия са същите по габарит, могат да се заменят с тях.
Другото / поне аз така направих/ - викни си от ебей, излизат без пари направо 
|
| Нед Яну 24, 2010 11:11 am |
|
 |
|
head_up
|
ike, ти ме разби  благодаря за съвета, бе и аз си мислех че ще трябва "брут-форс" за да я съживя, но разглобяването е малко кофти, та се надявах да мога да я реанимирам без директно да я бъркам. ще видя като я отворя какво мога да сторя.
+
ще се окаже най-добрият вариант
ПП Такава батерия в нашите земи се движи около 40 лв. за не много оригинална, ся за оригиналната може да ми излезе 60-70, не знам дали с доставката от ebay ще легне по тънко от не оригиналната. или греша?
|
| Нед Яну 24, 2010 12:26 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Предполагам не грешиш ако може да смяташ  Сега погледнах, последно си купих батерия за 9.29$, безплатна доставка. Получих я след 10 дена. Ето от този продавач - http://shop.ebay.co.uk/ibestone/m.html? ... rom=&_ipg=
|
| Нед Яну 24, 2010 1:03 pm |
|
 |
|
head_up
|
milenjs, да са с тебе боговете на PN прехода! почти за жълти стотинки си свърших работата, на път е батерията.
|
| Нед Яну 24, 2010 1:47 pm |
|
 |
|
head_up
|
трябва да отбележа, че за спорта опитах номера с подгряването - имаше частичен успех, батерията от 0V благоволи да се вдигне до около 1.5V и то при маааалко над 40C (явно по някога ми е скучно та играя хазарт с дявола), но за съжаление пак не благоволи да влезе в режим на заряд. е, ще почакам батерията да пристигне от братята китайци пък ще видя от къде произлиза проблема
ПП що не ни освободиха китайците от "турско присъствие", то пак комунисти като руснаците, ама... гледай ги до къде стигнаха - от другия край на света ти пращат нещата три-четири пъти по-евтино от колкото ги намирам тук и то за единична бройка и пак са на печалба, че и продължават да развиват.
|
| Нед Яну 24, 2010 7:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Най-голямата глупост която можете да направите е да зареждате с брутфорс атака, разредена напълно LiIon батерия. Най-много да викате пожарникарите.
Подхода е точно обратния. То по принцип контролера вътре в батерията си го знае това. Щом той не може да я съживи - значи е за боклука.
Не се ебавайте с тия батерии.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 25, 2010 9:33 am |
|
 |
|
head_up
|
@milenjs, казваш 10 дена, при мен вече трета седмица минава, батерията казват е шипната, пък нещо се губи по трасето. тия да не правят мизерии по митници след новата година та да бавят извънредно пратката? някой да има сходни проблеми през 2010-та? баси само една смешна батерия е...
|
| Съб Фев 13, 2010 4:24 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
head_up имаш ли tracking number на пратката? НЕ? Жалко... някой митничар сигурно е взел 10-на лева за "смешната батерия" след като я е продал... Първо преди повече от 5 месеца ми откраднаха едно CD поръчано от Amazon-a.... Привиках разносвачката на пратките ама ефект никакъв... Преглтнах го... Обаче декември месец ми откраднаха един CD set на АВВА от 9 CD-тa... За него вече вдигнах жесток скандал в пощенския клон, който трябва да ни облужва района - Младост 1... Момичето чистосърдечно си призна в прав текст, че всичко се отваря на митница... Това което има тракинг не смеят да го крадат, но това което няма такъв независимо какво е се краде на секундата... И това след като направили централизирано депо за пощенските пратки някъде по Враждебна ли беше или около Кремиковци май каза.... там се събирали всички пристигащи пратки от вън и от там се "разпределяли".... Та така... Жалко за парите дето си загубил.... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Фев 13, 2010 7:37 pm |
|
 |
|
head_up
|
хм, не ми звучи обнадеждаващо това... по принцип плащането стана през акаунт на приятел (все се каня да си направя един в пейпал-а ама...). ще трябва да го помоля да види до къде може да проследи пратката реално, но това което ми каза преди час беше че има съобщение че е шипната, но не и че е пристигнала тук в пловдив (изобщо е БГ) - все пак ще мине като доставка на негов адрес. а дано не са станали толкова нагли митничарите, макар че същият човек си изпати като поръча фотоапарат от USA преди нова година - дойде пакет със ситно натрошени камъни. разбира се той се разправи с пейпал-а какво е станало, те спряха превода и той си получи парите. къде по пътя изчезна фотоапарата един господ знае, но за цена от мисля 700$ щеше да е много неприятно. Всъщност на мен са ми отваряли личната кореспонденция с чужбина - макар че беше безобидно писмо (ама си беше за мен, не ми е приятно друг да чете, че и да залепя после нагло) и един малък колет всичкото от испания - обаче си бяха направили труда да преопаковат колета и да съставят протокол, с което си измиха ръцета. не че нещо липсваше де, ама... а кой беше бъркал вътре един господ знае... честно - ако за едната батерия са готови да я откраднат митничарите у нас - ще се замисля за емиграция, защото не избягах когато можех - а трябваше. то това тук бива бива наглост ама това...
|
| Съб Фев 13, 2010 7:54 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Ами изчакай, не знам защо но след нова година и на мен ми се бавят пратките. Дори от Англия... Ще дойде, просто по някога имам чувство че събират пратките някъде и ги товарят наведнъж - пратки с различни дати на печата пристигат наведнъж.
Иначе не са лоши батериите, вчера ми се наложи да я ползвам 4-часа с включено осветление на дисплея /навигация/ и си издържа 
|
| Нед Фев 14, 2010 9:59 am |
|
 |
|
head_up
|
@milenjs, прав беше - дойде батерията, братът китаец не е ментаджия като мангалите по гарите и никой митничар не си е харесал въпросната батерия. за справка - близо 27-28 дни се е влачила по пътя или е преседяла някъде, кой знае. предполагам че проблема е по-скоро у нашата мила родина.
Колкото до самата батерия - братята китайци продължават да си позволяват известен допуск в размера. Това близо милиметър отклонение в габарита явно у китай не го броят за проблем - капака на покета малко трудно се затвори, но все пак СЕ затвори
Като държание обаче е много добре - 7 часа работа, от тях 2 на wifi и е на 1/4 остатък от заряда, а си е с "оригиналния" заряд, ще си покаже таланта като се раздвижи с 4-5 цикъла. Заслужаваше си чакането
И преди да оставя темата да увяхне - някой пазарувал ли е мобилен телефон от братята китайци и да е останал доволен - става въпрос за директна поръчка, примерно пак през ебайа? говорим за нови произведения на китайското изкуство (то като гледам повечето са все около 100$), не за единични остатъци от нечие разчистване на шкафове. Сестрата мрънка, като видя че все пак стоката идва и ... оф, сестра ми е, кво да я правя?!?  ???
Ако някой има наблюдения моля да сподели, оказа се че препоръката на milenjs е много добра (благодаря за което  ), та предпочитам да е "тестван" продавач.
|
| Пон Фев 22, 2010 1:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами аз съм пазарувал, ама през Щатите.
4-5 телефона от ония "подобия" на Iphone. Ползват ги разни познати тука - ми биват казват. На мен меко казано са ми грозни, ама те си ги харесват.
Отделно 2 нокии, 1 SE и 1 LG. Тия честно казано не знам какъв им е случая, ама са пълнофункционални ментета. Незнам откъде идват, може и да слизат от официалната продуктова линия, ама някой да ги краде и да ги разпродава отделно. Или линиите бълват без контрол. Знам ли. Разни познати си ги напоръчаха, аз отначало мислех че са някакви китайски говна само с копиране на корпуса, ама се оказа, че са си напълно функционално индентични с оригиналите. Всичко си им работи, вкл. и по сложните играчки - WIFI и GPS например. Т.е. имам предвид, че наистина си имат всичко, не само подобие отвън.
Та едното LG и едната Nokia останаха при мен и жената. И работят съвсем като истински  Общо взето единственото по което можеш да ги отличиш от оригинала е лепенката с IMEI-а. Много нескопосано е написана, даже имаше и правописна грешка  :):) Даже на Нокията и изгърмя осветлението на клавишите..... което се оказа фабричен дефект, на всички оригинални нокии от тоя тип им гърмяло така осветлението  :):):) Т.е. или са ги изкопирали тотално или както си мисля са си истински телефони, ама безконтролно слезли от линията нейде в Жълтурия.
Въобще фабриката за ментета работи с пълна сила.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 22, 2010 9:33 am |
|
 |
|
milenjs
|
Абе за работа работят ама как... Преди доста време пробвах да си намеря телефонче с 2 карти. Един след друг си купи през ебай 3 модификации, нито един не работеше като хората - обхват под всяка критика, явно не са усвоили тънкостите на ВЧ-то още, през няма 2 дена трябва да се зареждат /явно затова ги дават с 2 батерии/ и какво ли още не.
Жената ми купи по голяма чантичка и си ходя с 2-та телефона вътре.
@head_up, ако искаш ще потърся от къде съм пазарил но ако държиш на добри отношения със сестра си по добре и вземи нещо оригинално, било то Nokia, SE или какво там и харесва.
|
| Пон Фев 22, 2010 10:22 am |
|
|